Arbre généalogique Willems Hoogeloon-Best » Antoine Joseph SAX (1814-1894)

Données personnelles Antoine Joseph SAX 

Source 1

Famille de Antoine Joseph SAX


Notes par Antoine Joseph SAX

Antoine-Joseph (Adolphe) Sax (Dinant, 6 november 1814 – Parijs, 7 februari 1894) was een Belgische bouwer van muziekinstrumenten. Zijn grootste bekendheid heeft hij te danken aan zijn uitvinding van de saxofoon.[1]

Biografie
Sax was de oudste zoon van Charles-Joseph Sax (1791-1865), instrumentenbouwer en eigenaar van een fabriek voor blaasinstrumenten in Brussel. Vader Sax was tevens hofleverancier voor het Huis van Oranje ten tijde van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Zijn moeder was Marie-Joseph Masson (?-1861 of 1865). Er waren elf kinderen in het gezin, maar slechts vier zouden ouder dan 25 jaar worden.

Sax begon zijn muzikale opleiding in 1828 aan de Brusselse Koninklijke Muziekschool. Naast deze algemene opleiding volgde hij ook klarinetlessen; met dat instrument deed hij op 15-jarige leeftijd mee aan een wedstrijd. Zijn eerste experimenten deed hij met de basklarinet: hij ontwikkelde een nieuw 24-kleppensysteem, dat hij demonstreerde op de Brusselse industrietentoonstelling van 1835 en later patenteerde. Daarna werkte Sax aan de plannen voor een reeks nieuwe instrumenten. Op de Brusselse industrietentoonstelling van 1841 gaf Sax een eerste officiële auditie van zijn creatie: de saxofoon. Maar aangezien de saxofoon nog niet gepatenteerd was, speelde Sax achter een gordijn, zodat niemand kon zien welk instrument die klanken voortbracht. In België kreeg Sax echter niet de erkenning die hij verwachtte. De jury weigerde hem een eerste prijs toe te kennen omdat Sax volgens hen nog te jong was en hij dan later geen hogere waardering zou kunnen ontvangen. Hij antwoordde duidelijk: “Als zij denken dat ik te jong ben voor de gouden medaille, dan vind ik mezelf te oud voor de zilveren.” Hij ging dan ook elders zijn geluk zoeken.

In 1842 vertrok hij naar Parijs, op verzoek van luitenant-generaal graaf De Rumigny. Deze zag in Sax de geschikte persoon om de Franse militaire muziekkapellen van betere instrumenten te voorzien. In 1843 opende Sax in Parijs, in een oude schuur, zijn eerste instrumentenfabriek: "Adolphe Sax & Cie". Zijn productie was op industriële leest geschoeid en op het hoogtepunt van zijn activiteit had hij 200 arbeiders in dienst.[2]
Al een jaar later toonde hij een groot aantal vormgegeven en opzienbarende muziekinstrumenten op een grote Industriële Expositie in Parijs. Een aantal ministeriële decreten bezorgden hem achtereenvolgens een monopolie als leverancier van saxofoons aan de Franse militairen. In 1848, na de Franse omwenteling, werd het decreet, dat zijn saxhoorns van een vaste plaats in de militaire bands verzekerde, ingetrokken. Mede als gevolg van dit alles ging zijn bedrijf in 1852 voor de eerste maal failliet.

In 1853, na de dood van zeven van zijn kinderen, en als gevolg van financiële problemen, voegde Sax senior zich bij zijn zoon in Parijs. Ook Sax' jongere broer had zich al wat eerder als medewerker bij hem gevoegd. Gelukkig voor hem werd in 1854 onder Napoleon III het decreet opnieuw ingevoerd en, mede dankzij de steun van de keizer zelf, kon Sax zijn bedrijf weer verder opbouwen. In 1858 werd Adolphe Sax op welhaast miraculeuze wijze genezen van kanker, dankzij een zwarte dokter die Indische planten gebruikte. Tijdens de Frans-Duitse oorlog stortte de productie wederom in, deze keer voorgoed. Hierbij werd Sax' persoonlijke instrumentenverzameling, bestaande uit 467 stukken, zelfs openbaar verkocht. Daardoor kwamen zijn enige inkomsten alleen nog uit zijn functie als muzikaal directeur van de Opera, ook omdat inmiddels veel van zijn patenten waren verlopen. Sax overleed begin 1894 op 80-jarige leeftijd in Parijs[3]. Hij was nooit bijzonder rijk geworden. Door de aanhoudende processen liet hij zelfs een berg schulden na, maar hij kreeg wel de erkenning die hem toekwam. Hij werd op Cimetière de Montmartre begraven.

Adolphe Sax was Ridder in de Orde van de Eikenkroon.

Een Bruggeling kreeg de rechten op de naam en bracht in september 2012 een nieuwe saxofoonlijn op de markt onder de merknaam "Adolphe Sax & Cie". Er zouden ook plannen zijn om de teloorgegane Belgische saxofoonindustrie nieuw leven in te blazen.[4][5]

Trivia

Adolphe Sax op het Belgische bankbiljet van 200 frank
Sax stond afgebeeld op het Belgische bankbiljet van 200 frank.
Ter nagedachtenis aan Sax wordt in Dinant een Internationale Saxofoonwedstrijd "Adolphe Sax" gehouden.
In Dinant is het museum Het Huis van Sax gevestigd.
In 2005 eindigde Sax op nummer 12 in de Vlaamse versie van De Grootste Belg en op nummer 20 in de Waalse versie van diezelfde verkiezing.
Op 6 november 2015 publiceerde Google een Google Doodle ter gelegenheid van de 201ste geboortedag van Sax, met een wereldwijd bereik.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Antoine Joseph SAX?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Antoine Joseph SAX

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Antoine Joseph SAX


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Les sources

  1. Wikipedia

Événements historiques

  • La température le 9 septembre 1814 était d'environ 14,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du nord-ouest. Caractérisation du temps: betrokken regen. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1814: Source: Wikipedia
    • 31 janvier » Gervasio Antonio de Posadas devient Directeur suprême des Provinces-Unies du Río de la Plata.
    • 1 mars » signature du Traité de Chaumont entre les quatre puissances alliées: Angleterre, Autriche, Prusse et Russie.
    • 31 mars » |les troupes de la Sixième Coalition entrent dans Paris.
    • 20 avril » adieux de Napoléon à la Garde impériale, dans la cour du cheval blanc du château de Fontainebleau, avant son départ en (premier) exil pour l’Île d'Elbe.
    • 12 mai » ordonnance du 12 mai 1814 qui réorganise les corps d'infanterie de l'armée française afin de «déterminer la force et l'organisation de l'infanterie de l'armée française pour le pied de paix» et qui abandonne le drapeau tricolore au profit du drapeau du royaume de France.
    • 17 mai » adoption de la Constitution de la Norvège, et élection du prince Christian-Frédéric de Danemark comme roi de Norvège, par l'Assemblée constituante norvégienne à Eidsvoll.
  • La température le 7 février 1894 était d'environ 9,1 °C. La pression atmosphérique était de 76 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 97%. Source: KNMI
  • Du 21 août 1891 au 9 mai 1894 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Van Tienhoven avec comme premier ministre Mr. G. van Tienhoven (unie-liberaal).
  • Du 9 mai 1894 au 27 juillet 1897 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Roëll avec comme premier ministre Jonkheer mr. J. Roëll (oud-liberaal).
  • En l'an 1894: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 5,1 millions d'habitants.
    • 25 juin » assassinat du président de la République française Sadi Carnot.
    • 27 juin » début du mandat de président de la République française de Jean Casimir-Perier.
    • 27 juillet » le régent de Corée déclare la guerre à la Chine, poussé par les Japonais (première guerre sino-japonaise).
    • 1 novembre » accession au trône russe du tsar Nicolas II.
    • 26 novembre » le tsar de Russie Nicolas II épouse Alexandra de Hesse-Darmstadt (1872-1918), princesse de Hesse.
    • 22 décembre » jugement de l’affaire Dreyfus.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia

  • 1869 » Léonard Victor Charner, amiral de France (° 13 février 1797).
  • 1871 » Henry E. Steinway (Heinrich Engelhard Steinweg, dit), industriel allemand (° 15 février 1797).
  • 1878 » Pie IX (Giovanni Maria Mastai Ferretti, dit), 255 pape, en fonction de 1846 à 1878 (° 13 mai 1792).
  • 1894 » Adolphe Sax, facteur d'instruments de musique belge (° 6 novembre 1814)
  • 1895 » «El Tato» (Antonio Sánchez, dit), matador espagnol (° 6 février 1831).
  • 1904 » Alfred Velghe, pilote automobile français (° 1871).

Sur le nom de famille SAX

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme SAX.
  • Afficher des informations sur SAX sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille SAX.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Kees Willems, "Arbre généalogique Willems Hoogeloon-Best", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willems-hoogeloon-best/I218087.php : consultée 13 mai 2024), "Antoine Joseph SAX (1814-1894)".