Arbre généalogique Willems Hoogeloon-Best » François Victor Marie Ghislain SCHOLLAERT (1851-1917)

Données personnelles François Victor Marie Ghislain SCHOLLAERT 

Source 1

Famille de François Victor Marie Ghislain SCHOLLAERT


Notes par François Victor Marie Ghislain SCHOLLAERT

François Victor Marie Ghislain (Frans) Schollaert (Wilsele, 19 augustus 1851 - Sainte-Adresse, 29 juni 1917) was een Belgisch katholiek politicus.

Inhoud [weergeven]
Levensloop[bewerken]
Schollaert was een zoon van François Schollaert en Jeanne van den Schrieck. Hij was de schoonbroer van Joris Helleputte. Zelf bleef hij ongehuwd.

Hij promoveerde tot doctor in de rechten en vestigde zich als advocaat aan de balie in Leuven. In 1880 werd hij verkozen tot provincieraadslid voor het kanton Leuven. Van 1888 tot aan zijn overlijden was hij volksvertegenwoordiger en van 1901 tot 1908 en van 1911 tot aan zijn overlijden, voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Onderwijswetgeving[bewerken]
In 1895 was hij nauw betrokken bij de onderwijswetgeving, zodat de in dat jaar gestemde schoolwet naar hem genoemd werd. Deze wet moet gezien worden in het licht van de eerste schoolstrijd. Na de liberale nederlaag van 1884 voerden de Katholieken met de Wet Schollaert een financiering in van het vrij basisonderwijs, gekoppeld aan een inspectie door rijksinspecteurs.

In Leuven steunde hij in die periode Xavier Temmerman bij de oprichting van het Heilig Hartinstituut[1].

Eerste minister[bewerken]
In 1908 werd Schollaert eerste minister en minister van Binnenlandse Zaken (1908-1910), van Landbouw (1908-1910) en van Kunsten en Wetenschappen (1910-1911). In zijn eerste regering ging de aandacht vooral naar de regeling rond de dienstplicht. Zeer tot woede van zijn meer conservatieve partijgenoot Charles Woeste bereikte Schollaert een compromis met de oppositie om de dienstplicht te beperken tot 1 zoon per gezin[2].

Tijdens de tweede regeerperiode kwam de nadruk opnieuw bij de financiering van het lager onderwijs te liggen. Het ambitieuze voorstel van zijn regering bestond in het toekennen van een schoolbon aan de ouders. Die schoolbons zouden dan aan de scholen gegeven worden, wat op zijn beurt middelen vrijmaakte voor die scholen naar verhouding van de schoolbons. De financierende overheid zouden de steden en gemeenten worden. Vooral in de grotere steden met socialistische en liberale verkozenen was het verplicht financieren van katholieke scholen een heikel punt. Een akkoord met de oppositie zoals rond de dienstplicht was niet haalbaar. Daarnaast wilde Schollaert via een amendement de leerplicht mee verwerken in zijn voorstel.

Binnen zijn eigen partij ging dit, opnieuw voor de rechtervleugel, te ver. De regering Schollaert kwam hierdoor in 1911 ten val[2]. Zijn opvolger als minister van Kunsten en Wetenschappen Prosper Poullet zou in 1914 de leerplicht invoeren.

Andere ambten en activiteiten[bewerken]
Schollaert was:

medestichter van de Belgische Boerenbond (1890);
stafhouder van de Orde van Advocaten aan de balie van Leuven (1894-1895);
voorzitter van de 2de Vlaamse afdeling van het Internationale Congres van de Kleine Burgerij in Antwerpen (1899);
medestichter van het Heilig Hartinstituut in Heverlee;
lid van de Commissie belast met de Studie van de Kwestie betreffende de Militaire Situatie van het Land (1901);
beheerder van de Kempense Vereniging ter Bevordering van de Mijnindustrie (1902);
voorzitter van de raad van Beheer "NV Institut d'Héverlé" (1902-1917);
voorzitter van de Centrale Commissie van Statistiek (1904-1914);
voorzitter van de Commisssion des XVII pour la Cession du Congo à la Belgique (1907-1908);
voorzitter van het Belgisch Comité van Hulp aan de Vluchtelingen Antwerpen/Comité officiel belge de Secours aux Réfugiés (COBSR), opgericht in Antwerpen in augustus 1914, heringesteld in Sainte-Adresse (1914-1917);
ondervoorzitter en vervolgens erevoorzitter van het Davidsfonds.
In 1907 werd Frans Schollaert benoemd tot minister van Staat.

Er is een Franz Schollaertstraat in Kessel-Lo.

Literatuur[bewerken]
Paul VAN MOLLE, Het Belgisch Parlement, 1894-1972, Antwerpen, 1972.
Reginald DE SCHRIJVER, Frans V. Schollaert, in: Nieuwe encyclopedie van de Vlaamse Beweging, Tielt, 1998.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant François Victor Marie Ghislain SCHOLLAERT?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique François Victor Marie Ghislain SCHOLLAERT

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de François Victor Marie Ghislain SCHOLLAERT


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Les sources

  1. Wikipedia

Événements historiques

  • La température le 19 août 1851 était d'environ 16,7 °C. La pression atmosphérique était de 77 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 78%. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Du 1 novembre 1849 au 19 avril 1853 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Thorbecke I avec comme premier ministre Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • En l'an 1851: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 3,3 millions d'habitants.
    • 10 mars » Isidore Exelmans (1775-1852) devient le 3 maréchal de la Deuxième République.
    • 17 septembre » traité de Fort Laramie signé entre les Amérindiens et les colons américains.
    • 26 novembre » bombardement de Salé, au Maroc, par la Marine française.
    • 4 décembre » après son coup d'État du 2 décembre, Louis-Napoléon Bonaparte écrase un soulèvement républicain à Paris.
    • 21 décembre » plébiscite accordant à Louis-Napoléon Bonaparte le pouvoir constituant et la présidence pour dix ans.
    • 31 décembre » abolition de la Constitution autrichienne.
  • La température au 29 juin 1917 était entre 15,1 et 20,9 °C et était d'une moyenne de 18,1 °C. Il y avait 1,0 heures de soleil (6%). La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du nord-ouest. Source: KNMI
  • Du 29 août 1913 au 9 septembre 1918 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Cort van der Linden avec comme premier ministre Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
  • En l'an 1917: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 6,5 millions d'habitants.
    • 8 septembre » fin de la bataille de Marasesti.
    • 22 octobre » à Vienne, les ministres allemands et austro-hongrois des affaires étrangères, Richard von Kühlmann et Ottokar Czernin, tentent de trouver un accord pour le partage des conquêtes de la quadruplice.
    • 31 octobre » les forces britanniques triomphent sur la coalition germano-turque, à la bataille de Beer-Sheva.
    • 6 décembre » indépendance de la Finlande.
    • 9 décembre » |ouverture de négociations de paix entre la République russe bolchevique et l'Empire allemand, à Brest-Litovsk.
    • 20 décembre » création de la Tcheka, ancêtre du KGB.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille SCHOLLAERT


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Kees Willems, "Arbre généalogique Willems Hoogeloon-Best", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willems-hoogeloon-best/I190345.php : consultée 30 mai 2024), "François Victor Marie Ghislain SCHOLLAERT (1851-1917)".