Arbre généalogique Willem van den Berg » Pasquier Carelsz Segaer (± 1573-1634)

Données personnelles Pasquier Carelsz Segaer 


Famille de Pasquier Carelsz Segaer

Il est marié avec Cathalina des Bonnets.

Ils se sont mariés.

Kinderen:
1. Pierre Pasquiersz Segaer 1602-1635
2. Marie Passchiers Segaer 1604-?
3. Sara Segaar ?
4. Abraham Segaar ?
5. Isaac Segaar ?
6. Jacob Segaar 1612-?
7. Jacob Segaar 1613-?

Enfant(s):



Notes par Pasquier Carelsz Segaer

Geboren in Bondues, Flandres - ligt ten Westen van Tourcoing

Pasquier Segaer kwam in augustus 1599 naar Leiden met zijn vrouw Chateline des Bonnet. Zoals de meeste immigranten was hij zeer waarschijnlijk niet rijk, zijn rijkdom bestond uit vakkennis. Als clavecimbelmaker kon hij slecht zijn brood verdienen, hij ging over tot het maken van weefgetouwen. Hij woonde in de Varckensteech 81 W te Leijden (Hoofdgeld te Leiden 1622 folio 12v).
in 1605 diende hij een request in om nog een lintmolen te mogen oprichten ondanks zijn armoede (Archief Gilden 774, Stadsarchief van Leiden 1574-1816,501A) Hij zou toen dienstknecht zijn (Hoofdgeld te Leiden 1622 folio 46v). Hij had schulden, zo verklaren de diakenen van de Franse - Waalse - gemeente op 3 december 1605. Kreeg hij van hen ondersteuning?
Mogelijk was zijn schuld ontstaan door de aanschaf van een lintmolen, die toen ongeveer 550 gulden kostte. Met een dergelijk apparaat konden linten worden geweven waardoor één hand het werk van 12 handen kon doen. Pasquier bracht vervolgens nog een variatie van eigen vinding op het apparaat aan, waardoor er nog sneller gewerkt kon worden. Andere lintwevers protesteren omdat zij bang waren bang voor dalende verkoopprijzen, maar Pasquier kreeg uiteindelijk vergunning de linten te verkopen(januari 1606) voor de gangbare prijs, met daarbij bovendien de bepaling dat hij als dank voor die vergunning, F 24,- aan de armen moest betalen. Iets wat gebruikelijk was. Hij kon dat niet in één keer betalen en voldeed deze heffing in zes termijnen van F 4,-. Toch kwam hij er financieel gesproken niet uit, want in maart van dat jaar vroeg hij toestemming de molen wegens schulden te mogen verkopen. Dat werd niet toegestaan maar hij zag kans om in april de molen te verhuren aan Gilles Hennequart, meester bourattier. Het contract tussen hen beiden werd nog in het Frans opgesteld.
Welk beroep Pasquier nu precies uitoefende is niet echt duidelijk. Zijn opgegeven beroep, clavesimbelmaker, oefende hij in Leiden niet merkbaar uit. Hij deed duidelijk iets in de textielnijverheid. Mogelijk bemoeide hij zich technisch met diverse weefapparaten: een muziekinstrument en een weef instrument vragen beide om een verfijnde techniek. Ook diverse archiefstukken lijken in die richting te wijzen, maar bewijzen zijn het niet.
In 1609 was hij kennelijk al meer gesetteld in Leiden en werd hij toegelaten als poorter van de stad: "Passchier Segaer, clavesingelmaker van Bondue bij Rijssel is op de getuygenisse ende borchtochte van Servaes Bols ende Christophel Raep bij Burgemeesteren als Poorter vereetplichtigt ende aangenomen (Poorterboek (F38v), Actum ud supra 16 februari 1609)". Hij heette nu geen Pasquier Segar meer maar Passchier Segaer!

Passchier en zijn vrouw hadden in ieder geval 8 kinderen, maar mogelijk meer. Zij kwamen in de archieven diverse keren voor, kennelijk waren het mensen die voor zichzelf konden en durfden op te komen. Zo diende bijvoorbeeld zijn vrouw Cathelijne des Bonnet in 1618 een verzoekschrift in om te mogen blijven verkopen: "allerhande wollen gaerne ten behoeve van hun onderhoud". Het lijkt of dat zij namens meer vrouwen verzocht. Ze voelden zich namelijk bedreigd door het optreden van een bepaalde "maeckelaer" die alleenrecht tot verkoop wilde hebben.
In 1622 woonden zij in de wijk Vleeshuis, in de Varkens- of Lommertssteeg westzijde. Volgens de huidige plaatsbepaling was dit het eerste huis van de Scholsteeg, komend uit de Breestraat, rechts (kohier hoofdgeld Leiden 1622). Na het overlijden van Catheline (tussen 1622 en 1625) hertrouwde Passchier op 2-5-1625 met Jeanne du Foer (of du Foire). Deze laatste had zo haar eigen gedachten over het betalen van belasting, want op 20 februari 1626 werd ze veroordeeld tot 14 dagen hechtenis met water en brood omdat ze de impost op het bier had ontdoken. De oorspronkelijke eis bestond uit geseling en verbanning uit Holland; misschien dat het milde vonnis te danken was aan Passchiers’ positie?
Op 18 december 1634 werd Passchier in Leiden begraven.
(Bron: Een verhaal over het geslacht Ciggaar, AJ Smits-Ciggaar, 1985)

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Pasquier Carelsz Segaer?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Pasquier Carelsz Segaer

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Pasquier Carelsz Segaer

Carel Segaer
1550-1600

Pasquier Carelsz Segaer
± 1573-1634



Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Parenté Pasquier Carelsz Segaer



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • En l'an 1634: Source: Wikipedia
    • 25 février » assassinat de Wallenstein sur ordre de Ferdinand II du Saint-Empire.
    • 13 mars » première séance de l'Académie française.
    • 4 juillet » fondation de la ville de Trois-Rivières, en Nouvelle-France (Québec, Canada) par Laviolette.
    • 5 septembre » bataille de Nördlingen et victoire de l'empereur Ferdinand III de Hongrie sur les Suédois et les Luthériens.
    • 6 septembre » victoire espagnole décisive à la première bataille de Nördlingen pendant la guerre de Trente Ans.

Sur le nom de famille Segaer

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Segaer.
  • Afficher des informations sur Segaer sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Segaer.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Wim van den Berg, "Arbre généalogique Willem van den Berg", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willem-van-den-berg/I743.php : consultée 12 mai 2024), "Pasquier Carelsz Segaer (± 1573-1634)".