Arbre généalogique familie Wellens - Huysmans » Anthoon van OBBERGE (????-1611)

Données personnelles Anthoon van OBBERGE 


Famille de Anthoon van OBBERGE

(1) Il avait une relation avec Sara de MEYER.


Enfant(s):



(2) Il avait une relation avec Sarah SCHWARZ.


Notes par Anthoon van OBBERGE

Weilbachs kunstnerleksikon Danmark vermeldt het volgende :

Anthonis van Obbergen, bygmester, °ca 1543 Mechelen Belgien + 1611 Gdansk Polen
Foraeldre : Daniel van Opbergen og Clara NN

Wij kennen Anthonis van Obbergen uit de schepengriffie van Steenokkerzeel (1) :
Lotinge tussen de kinderen van Daneel van Obbergen en Clara Bossers.
Anthoon van Obbergen zone wijlen Daneel daer vader aff was wijlen Hendrik, hem sterkmakende voor zijn broer (buyten slants wesende) en ook voor Lijsbeth en Magdalena van Obbergen zijn zusters – 1ste staak
etc...
Verdelen de goederen die hen gebleven zijn na de dood van wijlen Hendrik van Obbergen en Margriete van Ghinderboven, vader en moeder van wijlen Hendrik.

Antonius werd opgeleid te Antwerpen door Cornelius Floris de Vriendt, bouwer van o.a. het stadhuis te Antwerpen. Hij werkte te Antwerpen ook aan vestingen. In Antwerpen maakte hij kennis met de nieuwe renaissance-bouwstijl, die hij later in zijn bouwwerken toepaste.

Antonius maakte ook een studiereis door Duitsland. Daar bezocht hij o.a. Küstrin waar ook Hercules actief was. Zoals Ir. Slothouwer (2) denk ik dat dit erop wijst dat Hercules en Antonius verwanten waren.

De eerste bouwmeester van Kronborg was Hans van Paeschen. Hij werd vervangen wegens problemen met de bouwwerken. Waarschijnlijk werd Anthoon van Obbergen daarom door zijn verwante, Hercules van Obbergen, koninklijk bouwmeester in Denemarken, ingeschakeld want in 1577 begon hij mee te werken aan het prachtige Deens koninklijk slot Kronborg te Helsingor. Kort erna nam hij de leiding van de bouwwerken. Hercules had voordien al aan het oude slot herstellingen uitgevoerd, Frederik II van Denemarken wenste nu echter een moderner kasteel op dezelfde plaats.

Er moesten voldoende geschoolde arbeidskrachten gevonden worden voor dit gigantisch werk.
Antonius trok in 1578 naar onze streken om personeel aan te trekken onder de protestanten.
Hij kon zo een grote groep vaklui werven, die wilden vluchten voor de Spaanse heersers.
Onder hen was ook de Antwerpse Hans van Steenwinckel, die o.a. bekend werd door zijn samenwerking met de astronoom Tycho Brahe.

Kronborg is wereldberoemd geworden als ‘Elsimore’, het decor voor Shakespeare’s Hamlet !

Koning Frederick II van Denemarken gaf Antonius van Obbergen ook opdracht tot modernisering van de forten en verdedigingswallen daar hij ook een ervaren vestingingenieur was.

In 1586 trok Antonius naar Gdansk in Polen. Deze rijke Hanzestad gaf hem nieuwe uitdagingen als bouwmeester en vestingingenieur. Het Arsenaal en het Oudestadsraadhuis in Gdansk zijn van zijn hand.
In Torin (Polen) bouwde hij het oude raadshuis.

We weten dat ook in Gdansk verwanten van Antonius aan het werk waren voor zijn aankomst aldaar.
Jeroen en Rombout van Obbergen waren er aktief. Jeroen (Hieronymus) was 'Maurmeister' en burger van Danzig in 1570. Rombout van Obbergen was gehuwd met een Mechelse nl. Elisabeth van Egen. Antonius werd stadsbouwmeester en burger van Danzig in 1596. Antonius vroeg Gert van Egen om hulp bij zijn aanvaarding als burger van Danzig. (2)

Uit de loopbaan van Antonius en ook uit de werken aan slot Kronborg (2) kunnen we opmaken dat aannemers van bouwwerken en bouwmeesters dikwijls dezelfde personen waren. De taken liepen door elkaar en werden gelijktijdig uitgevoerd. Waarschijnlijk kon een slimme aannemer veel leren van de bouwmeesters voor wie hij werkte en kon hij zo later zelf creatief aan de slag gaan.

(1) Schepengriffie van Steenokkerzeel Register 6996, F° 144 dd. 22/1/1565 (ons ter beschikking gesteld door Dhr. J. Michel van der Elst) :

(2) Bouwkunst der Nederlansche Renaissance in Denemarken door Ir. D.F. Slothouwer - architect - Amsterdam 1924 - Dit werk geeft veel details over de familie van Obbergen in Denemarken en Danzig en ook over de technische kant van Slot Kronborg !
https://www.delpher.nl/nl/boeken/view?coll=boeken&identifier=MMKB02:000121864:00123

-----------------------------------------------------

Antonius oder Anthony von Obbergen - auch Obbergken - war gemeinsam mit Hieronymus von Obbergen vor 1574 aus Mecheln hierher (Danzig) eingewandert,106

106 Vergl. Simson in Mitteilungen, V. Jahrg. (1906) S. 24 ff.; - Kaufmann, ebendas, S. 37 ff.

Bron : Danzigs Architektur und deren Meister in Blickrichtung auf den deutschen Westen
4000 Jahre bezeugen Danzigs Deutschtum: Geschichte der ethnographischen, geschichtlichen,
kulturellen, geistigen und künstlerischen Verbundenheit Danzigs mit Deutschland von den ältesten Zeiten bis zur Gegenwart. - Franz Steffen - Westpreußischer Verlag A. G., Danzig © 1932.

G. Cuny 'Mitteilungen des Westpreussischen Geschichtsvereins - jaargang 3 - nr 3 - 1. Juli 1904 - Hieronymus und Antonius van Obbergen

Hier vermeldt Cuny dat er in het archief van Danzig een brief berust van 30 juli 1574 aan de stadsraad gericht, waarin Hieronymus van Obbergen zijn medekunstgenoten Paul van Dorne en Antonius von Obbergen noemt.

------------------------

The most comprehensive information concerning the artistic milieu in Mechelen is provided by fragmentarily preserved documents – and their later copies – pertaining to two local guilds: the one of painters, sculptors and gilders (schilders- beeldhouwers- en verguldersambacht), and the one of masons, stained glass makers and stonecutters (metselaars-, glazenmakers-, en steenhouwersambacht).
unpublished sources reveals that this milieu was dominated by a number of families, such as
Coppens (van Balen), van Duerne (van Doren, Biesselinck), van Vliete, van den Blocke, van Egen,
van Obbergen, van der Broecke, well-rooted in the local professional structures.

Bron : Franciszek Jan Skibiński - Willem van den Blocke Netherlandish sculptor in the Baltic Region (Willem van den Blocke, een beeldhouwer uit de Lage landen in het Balticum) Universiteit Utrecht doctoraatsthesis - 2013, blz 17

Bij het overlijden van Antonius is zijn zoon Daniël reeds handelingsbekwaam.
In de schepenboeken te Danzig wordt op 30 september en 12 oktober 1611 melding gemaakt van de weduwe (Sara Schwarz) der zalige Antonius von Obbergen en van zijn onmondige dochter (Ester). Antonius is waarschijnlijk in de zomer van 1611 te Danzig overleden.

Zijn dochter worden twee voogden toegewezen nl. de uit Mechelen afstammende Peter van Egen en de broer van Sara de Meyer, David de Meyer. Over deze twee voogden weten we nog het volgende :
Peter van Egen was gehuwd met een dochter van Elisabeth van Egen uit haar tweede huwelijk. Deze Elisabeth huwde een derde maal nu met Rombout van Obbergen (te Gdansk). David de Meyer was een schipper.

Peter van Egen werkte ook reeds met Antonius van Obbergen te Helsingör in Denemarken. Er was een nauwe band tussen beide Mechelse families.

Bron : o.a. Mitteilungen des Westpreussische Geschichtsvereins -1 juli 1906 - jaargang 5 nr 3 - F. Kaufmann - Neues über Antoni von Obbergen.

---------------------

Daniel van Obberge liet zijn zoon Antonius opleiden door meester Peter Janssens in 1559. Anthoon van Obbergen werd in 1562 aanvaard in het ambacht.

Bron : L'art Flamand dans les pays Baltique - Le Chateau de Kronborg door P.-J. Charliat in L'Europe Illustrée, 4e année, juin 1930, Paris

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Anthoon van OBBERGE?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!

Image(s) Illustration(s) Anthoon van OBBERGE

Ancêtres (et descendants) de Anthoon van OBBERGE


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. Bij het overlijden van Antonius is zijn zoon Daniël reeds handelingsbekwaam.In de schepenboeken te Danzig wordt op 30 september en 12 oktober 1611 melding gemaakt van de weduwe (Sara Schwarz) der zalige Antonius von Obbergen en van zijn onmondige dochter (Ester). Antonius is waarschijnlijk in de zomer van 1611 te Danzig overleden.Bron : Westpreusische Geschichtsverein -1 juli 1906 - jaargang 5 nr 3 - F. Kaufmann - Neues über Antoni von Obbergen.

    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Hugo Wellens, "Arbre généalogique familie Wellens - Huysmans", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-wellens-huysmans/I9189.php : consultée 31 mai 2024), "Anthoon van OBBERGE (????-1611)".