Arbre généalogique familie Wellens - Huysmans » Floris de VROIJE (????-1626)

Données personnelles Floris de VROIJE 


Famille de Floris de VROIJE

Il a/avait une relation avec Margareta van NEIJEN.


Enfant(s):

  1. Hilarius de VROIJE  ????-1655 
  2. Maria de VROIJ  1582-????
  3. Henricus de VROIJ  1594-????


Notes par Floris de VROIJE

Kanunnik Jean Cassart vermeldt dat Florent de Vroey, een vroom en discreet man, meyer was van het cijnshof van Juffrouw Marthe Olivier, weduwe van Floris de Buck, als grootheeren des chijnshoff van Roye. (Zie ook de akte van 1597 van het Leenhof van Bierbeek waarin vermeld wordt dat hij het pachthof ten Rode voor 50 % bezit samen met Marthe Olivier.)

Kan. Cassart vermeldt ook dat het echtpaar De Vroije - van Neyen pachters waren van het Hof ter Meeren te Bierbeek (pachtcontract 1/2/1601 in AV Lv* 8236, f° 192 r en v)

* AV Lv = stadsarchief Leuven !

De goederen van het echtpaar Floris de Vroije x Margareta van Neijen worden verdeeld bij akte van 27/2/1641 voor notaris Loesen te Leuven tussen de vier kinderen.

Bron : de Middelaar Nr 136 4/1968 - blz 251/254 - beschrijving van de familie de Vroye door Kanunnik Jean Cassart.

In akte van 24/8/1601 (notaris Bachasius te Leuven) wordt Floris benoemd tot meijer van het cijnshof ten Rode. Hij wordt in deze akte ook vermeld als grootheer, dit samen met Marthe Olivier.

gehuwd voor 1582 want dan vinden we een doop van een kind van Florentius de Vroij en Margareta.
De link met Margareta van Neijen kunnen we maken via de naam van de peter Raymakers.
Deze achternaam komt ook voor bij de doop in 1606 van Maria, dochter van Robert Schoensetters en Elisabeth van Neijen te Boutersem.
In Leuven St-Michiel worden Floris de Vroie en Margareta van Aeij uit Bierbeek samen vermeld bij doop Hendrik op 27/8/1594.

Op 26/8/1597 vermeldt het Leenboek van Bierbeek dat Floris de Vroije, zoon van wijlen Floris, en Margriet van yen, zijn huisvrouw op 2 mei 1595 vier delen kochten van de pachthoeve Hoff te Rode gelegen te Bierbeek en dit van Joosen de Hamere hiervoer breedere verhaelt by Juff. Cathlyn vander Meeren weduwe van Caerles tserclaes. De helft van dit pachthof hoort toe aan Juff. Martha Oliviers weduwe van Frans de Buck. Het gekochte aandeel is belast met een erffelycke leenringe ten gunste van Joosen de Hamere.

nadien wordt vermeld in dit leenboek dat 'Floris de Vroije aan Joosen de Hamere int gheelen afgelaet ende teenenmale gequeten heeft voorss erffelyck leenrinte van xxvij Rinsgulden x stuivers brabants ende capitael opt hooftpenninck ervan de van de voorss Floris ontvangen te hebben consenterende mits dezen in die cassatie doodinghen ende te nijet doende de selven leenrinte hem Floris voerss soe voor hem als zijn naecomelingen ervan teenemael ontslaen nu ende te eeuwigen daghen coram eysdem.'

De Heerlijkheid ten Rode te Bierbeek bestond uit een Herenwoning en een pachthof en gronden eromheen.
De familie de Muyser deed verschillende malen leenverhef voor de Heerlijkheid nl. Gillis I op 11/9/1486, Gillis II op 23/6/1505, Gillis III op 16/2/1547 en Gillis IV op 3/6/1574. Laatst Marie x Alexandre Neyns op 9/8/1603. Zij verkochten het in Hof (herenwoning met eene bloeke, een eussele ende met een elsenenbossche) in 1607. Grote delen van de gronden en het pachthof waren reeds vroeger van eigenaar veranderd. Zie oa hierboven voor het pachthof.

Bron : Het Leenboek van Bierbeek - bewerking door Amand Coekelberghs en Le Parchemin n° 430 'Autour du manoir de Coeckelberghe à Vaalbeek' door Michel de Muyser Lantwyck.

Op den vijfden decembris 1626 voor Joncker Jan de Angelis stadthoudere meester Jan Stevens meester Adam Heyselmans, leenmannen heeft Laris de Vroye ende merten Paeps als man ende momboyr van Marie de Vroye en Merten Thielens als man ende momboyr van Barbara de Vroye voor derflycheyt voor hen ende voor Daniel Delheye als man ende momboyr van Cathlyne de Vroye ende Margaret van Syen voor haere tocht ende hebben tzamen te leene ontfangen naer doode Floris de Vroije de vier deelen vande pachthove gelegen tot Bierbeeck geheeten thoff ten Rode waeraf deen hellicht toebehoort Joffrouwe Martha Oliviers doende den voorss Lavis als sterfman ende eedt van trauwen.

Bron : Het Leenboek van Bierbeek door Amand Coekelberghs (*)

(*) Leenboek in twee deelen van de Hertog Philips van Aerschot, heer van Croy, verzameld door Willem de Angelis, stadhouder van de leenhoven van het hertogdom Aerschot 1585 - aangevuld tot het einde van de 18e eeuw.

-------------------------------------

Floris zou pachter van Hof ter Meren te Bierbeek geweest zijn. Dit is later het Schotteshof, waar we zijn zoon Hilarius terugvinden. Bij dit Hof ter Meren lag een wijngaard. Floris wordt vermeld als wijngaardenier.

Eddy Put behandelt in zijn boek 'Stoet van grote en kleine levens ' - de Leuvense ommegang in 1594 - uitgeverij UAP de wijnbouw te Leuven rond 1594 - blz 110 en 111 :

Wijnranken waren in het zestiende-eeuwse Leuven in overvloed te vinden. De grote bloeiperiode van de Leuvense wijnbouw was weliswaar voorbij, maar nog altijd werd een belangrijk gedeelte van de vruchtbare gronden tussen de Mechelse en de Tervuurse poort ingenomen door wijngaarden. ... Ook de op het zuiden gerichte hellingen van de Roesselberg en de Kesselse bergen waren met druivelaars beplant. ...

De opbrengst van de oogsten was erg wisselend : in goede jaren konden de Leuvenaars wijn exporteren, maar al in de vijftiende eeuw werd de wijnbouw meer en meer een plaatselijke aangelegenheid. De betere kwaliteit kwam uit Frankrijk of uit het Rijnland. Stedelijke reglementen bepaalden dan ook dat de wijnhandelaars de Leuvense en de buitenlandse wijn strikt gescheiden moesten opslaan.

---------------------

SAL 8239 f° 293v dd. 23/6/1606 Stadsarchief Leuven

Emancipatie van Hilarius en Barbara, kinderen van Floris de Vroe en Margareta van Eyen te Bierbeek.

Bron : Uijt den Broode - emancipatie-akten in Vlaams- en Waals-Brabant 1581-1615 door Jan Caluwaerts
uitgave FamilyResearch Belgium, 2019

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Floris de VROIJE?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!

Image(s) Illustration(s) Floris de VROIJE


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Leenboek van Bierbeek

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Hugo Wellens, "Arbre généalogique familie Wellens - Huysmans", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-wellens-huysmans/I7370.php : consultée 13 mai 2024), "Floris de VROIJE (????-1626)".