Arbre généalogique familie Wellens - Huysmans » Andreas STRUELENS (1588-1643)

Données personnelles Andreas STRUELENS 

  • Il a été baptisé le 11 septembre 1588 dans Brussel, Brussel, Brussel Hoofdstedelijk Gewest, België.Source 1
  • Il est décédé le 1 avril 1643 dans Boom, Boom, Antwerpen, België.
  • Les parents biologiques sont Merten STRUELENS et Elisabeth VANDER HOEVEN
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 30 septembre 2020.

Famille de Andreas STRUELENS


Notes par Andreas STRUELENS

In 1613 werd door de bisschop een nieuwe herder aangesteld voor Boom.
Andries Struelens, magister in de wijsbegeerte en letteren te Antwerpen in 1608, baccalaureus in de theologie te Douai in 1612. In 1613 werd hem het pastoorschap van Boom aangeboden maar hij weigerde dit omdat deze functie onvoldoende opbracht. Daarna moest hij gedurende vele jaren voortdurend vluchten voor de Calvinistische plundertochten vanuit Nederland zodat hij pas op 10 oktober 1630 formeel werd aangesteld tot pastoor te Boom. Hij herbouwde de kerk van Boom en gaf de Mariaverering in de kerk aanzienlijke uitbreiding.

Andries Struelens werd gedoopt te Brussel in de Kapellekerk op 11/2/1588 als zoon van Merten Struelens uit Wezembeek-Oppem en Elisabeth van der Hoeven, dochter van Adam van der Hoeven, uit Boom. Zijn ouders vestigden zich in 1612 te Boom en werden er in de kerk begraven.

Hun dochter Adriana huwde te Boom Jan (van Robbroeck ?) Vertommen, kerkmeester en Peeter van Robbroeck, Magdalena huwde er met Jan Pirioens en Barbara trad er in de echt met Jan Hallemans, steenbakker.

Van zodra hij te Boom aankwam werd hem door de Reetse kerk- en dorpsmeesters gesmeekt om ook bij hen de dienst te komen verzekeren. Op zijn positief antwoord werd in de dorpsherberg, bij Jan Paridaens, een stevige pint gedronken.

Bron : Reet, Knooppunt van de Rupelstreek - Leo Vermeulen, Jan Bleys en Jasper Bijnen - Uitgave Geschiedkundige kring Rumesta, 2016, blz 238

Mede door een stormschade werd op 19 februari 1613 onder pastoor Andreas Struelens een verzoek ingediend tot heropbouw van de kerk (H. Maria Magdalena te Reet) bij de bisschop van Antwerpen.

Andries Struelens haalde uit Kontich tussen 1612 en 1614 de nodige ornamenten en misboeken, die daar in bewaring waren gegeven.

Bron : Reet, Knooppunt van de Rupelstreek - Leo Vermeulen, Jan Bleys en Jasper Bijnen - Uitgave Rumesta blz 169

-----------------------

In 1612 kwam Andries Struelens als priester zorgen voor Boom en Reet. Pas in 1630 volgde zijn benoeming en aanstelling als pastoor van Boom. Van 1585 tot 1612 woonde er geen priester.

Toch hebben de verkommerde Bomenaars hun godsdienstzin bewaard. Het geloof-in-God gaf hun de kracht en de moed om stand te houden. In de levendige Maria-verering zochten ze troost en toevlucht bij hun Hemelmoeder.
Er waren geen priesters maar wel “kerkmeesters” die instonden voor hun parochie. In 1605 verzoeken ze de bisschop van Antwerpen te willen bemiddelen opdat het kapittel van Leuven steun zou verlenen voor het levensonderhoud van een priester.

In 1610 doen ze andermaal een beroep op hun bisschop. Hij gelast een aartspriester uit Antwerpen met een plaatselijk onderzoek. Diens verslag van 25 maart 1612 besluit dat de aanstelling van een priester er hoognodig is en dat zijn levensonderhoud zou verzekerd zijn, als het kapittel van Leuven kon afstand doen van zijn recht op de opbrengst van de kerkelijke goederen. De kanunniken van Leuven hebben geweigerd.
Toch kwam Andries Struelens als priester naar Boom, samen met zijn ouders uit Brussel. Zo kon hij hier beginnen in een parochie zonder inkomsten.

Toch zal Boom herleven Pas achttien jaar na zijn benoeming kon Andries Struelens worden aangesteld als pastoor van Boom. Zijn levensloop over hindernissen getuigt van benarde tijden … en van een merkwaardige persoonlijkheid. Na zijn aankomst in 1612 moest hij nog gedurende vier jaar uitwijken voor de plundertochten van Calvinisten vanuit Nederland (de retorsie). In 1622 kwamen muitende Spaanse troepen het herstel van de kerk en van de huizen storen en het dorp brandschatten.

Na het overlijden van de Aartshertogen Albrecht (1621) en Isabella (1633) ontbrandt opnieuw de strijd tegen Spanje, verscherpt door beeldenstorm in de kerken en door jacht op priesters en kloosterlingen. Weer duurde het vier jaar eer pastoor Struelens kon weerkeren in zijn geteisterde parochie.

Toch begon Boom reeds te herleven, zij het dan herhaaldelijk onderbroken door plunderingen.
De wederopbouw van het dorp steunde op het herstel van het godsdienstig leven. Dat was te danken aan de Tegenhervorming, o.a. door volksbedevaarten en volksonderricht.
Toen werden de basilieken van Hanswijk en Scherpenheuvel gebouwd, met de steun van de aartshertogen.
Pastoor Struelens herbouwde ook de kerk van Boom, ongeveer in het midden van de huidige Grote Markt.
Onder zijn beleid werd het oude kerkeland weer beplant, nadat het tientallen jaren had braak gelegen.
Met de geleidelijke wederopbouw van de kerk bevorderde hij ook de verering van 0.-L.Vrouw Ten Boome, die bedevaarten aantrok uit heel de Rupelstreek. Jaar na jaar vermelden zijn kerkrekeningen het bedrag “van den offer op onser Lieve-Vrouwedagh, in gelde, eyeren, kieckens en andersints.

Tot in 1848 beschikte Boom over de parochiekerk van pastoor Streulens, middenin het eerste kerkhof.
De torenspits op de huidige kerk, het bedevaartsschilderij van de Bomenaar Peeter Weelenam (1616) in de kruisbeuk en de grote doopvont in de weekkapel, zijn ervan overgebleven als een dierbare herinnering.

Bron : Boom…In Het Verleden - Voordracht gehouden op 9/10/91 door kan. R. Roelandts - Geschiedkundige Studiegroep Ten Boome vzw

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Andreas STRUELENS?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Andreas STRUELENS

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Andreas STRUELENS


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. Kapellekerk Brussel


    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Hugo Wellens, "Arbre généalogique familie Wellens - Huysmans", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-wellens-huysmans/I6772.php : consultée 6 mai 2024), "Andreas STRUELENS (1588-1643)".