Arbre généalogique familie Wellens - Huysmans » Jan van MARSELAER

Données personnelles Jan van MARSELAER 


Famille de Jan van MARSELAER

Il a/avait une relation avec Kathelijne van der MEEREN.


Enfant(s):



Notes par Jan van MARSELAER

Jan van Marselaer, ridder, (Malderen, ca. 1330 - aldaar, ca. 1397) was heer van de bij Malderen gelegen heerlijkheid Marselaer.

Hij streed onder de vaandel van Jan van Releghem mee met het Brabantse leger in de Slag bij Baesweiler in 1371, maar werd na de nederlaag twee jaar lang krijgsgevangen gehouden.

Later was hij onder meer verantwoordelijk voor de bouw van de Koevoetmolen, op de grens van Malderen en Londerzeel.

Jan was zoon van Hendrik III van Marselaer en van Beatrijs van de Voorde. Hendrik III was behalve heer van Marselaer ook kerkmeester van de parochie Malderen.

Jan zelf trouwde in een eerste huwelijk met Kathelijne van der Meeren, na diens dood hertrouwde hij met Kathelijne van Coudenborgh.

Slag bij Baesweiler

In 1371 trok Jan – toen rond zijn 40e levensjaar – onder leiding van Wenceslaus I van Luxemburg, hertog van Brabant, naar het bij Aken gelegen plaatsje Baesweiler. Het hertogdom Brabant nam het, gesteund door het Graafschap Namen, op tegen de hertogen van Gulik en Gelre.

Jan stond onder de directe leiding van Jan van Releghem, de amman van Brussel. Van Releghem werd gedood, en Jan van Marselaer werd net als hertog Wenceslaus en vele andere gevangengenomen. Jan hoorde bij de groep die uiteindelijk pas in 1374 vrijgelaten werd, meer dan twee jaar later.
Hiervoor moesten zware sommen losgeld betaald worden, zo werd er geld opgehaald bij maar liefst 173 mensen in Steenhuffel om Jan en diens dorpsgenoten Gielis van Bouchout en Aert van Steenhuffel te kunnen vrijkopen.

Bron : Wikipedia

Op 12 april 1375 (aangepast op 4 december) maakten Hendrik van Marselaer en zijn vrouw Beatrijs van de Voorde hun testament, waarbij ze hun eigendommen tussen hun kinderen verdeelden.
- Lysbette, getrouwd met Jan van Borbure, kreeg een huis, een hoeve met onderlenen en een tiende in Hingene. Ze kreeg ook de helft van een grond in Lippelo. Hoe deze eigen-dommen in het bezit van haar ouders gekomen waren, heb ik niet gevonden. Ze moest daarvoor wel de langstlevende ouder onder haar hoede nemen.
- Gillis, de tweede zoon, erfde een leengoed in Liezele bestaande uit 5 dagwanden grond, een onderleen en 30 cijnsplichtigen.
- Jan, hun oudste zoon, kreeg vanzelfsprekend de belangrijkste goederen, namelijk de 36 bunders in Malderen. Hij deed het verhef ervan voor het feodaal hof van Brabant na de dood van zijn vader in 1377.

Jan werd ridder en trouwde omstreeks 1360 met Kathelyne van der Meeren, een dochter van ridder Jan. Over wie deze ridder Jan was, zijn de genealogen het niet eens. Was hij één der Jannen uit de befaamde dynastie van Sterrebeek? In dat geval moet Kathelyne een dochter van Jan V en van Kathelyne van Bueren zijn geweest. Baudouin Walckiers aarzelt om de in deze periode nog niet zo befaamde familie van Marselaer met de Sterrebeekse van der Meeren te verbinden. Ik wil er toch de aandacht op vestigen dat in 1462 een Margriete van der Meeren, geboren ca 1410, dochter van ridder Jan (heer van Zaventem en Sterrebeek) en van Machtilde Swaef, vrouwe van het nabijgelegen Hof ten Broecke in Malderen werd.

Kathelyne van der Meeren overleed omstreeks 1370. In 1374 hertrouwde Jan van Marselaer met Kathelyne van Couderborch.

Deze Kathelyne was de dochter van ridder Simon, schout van Mechelen, heer van Couder-borch en vanaf 1376 ook heer van de heerlijkheid van Broekheim in Oplinter 60. Haar moeder was Catharina Willebaerts.
Couderborch was een heerlijkheid van meer dan 107 bunders in de gemeenten Temse en Bazel. De eerste gekende leenman ervan, in 1298, was Alexander de Bordebure, een voorvader van de schoonbroer van Jan van Marselaer.
Jan van Marselaer was schepen van de bank van Ukkel, ridder en leenman van de hertog van Brabant.
Aldus was hij verplicht om hertog Wenceslaus van Brabant, maar ook van Luxemburg, in 1371 te vergezellen naar Baesweiler. Hij deed dat onder het vaandel van Jan van Redelgem.

Jan van Marselaer heeft ons de volgende tekst van 10 januari 1391 nagelaten.
“Ick Jan van Marselaer hebbe doen maecken ende funderen eenen watermoelen gelegen te Coevoirde, met alle haren rechte, welcke mole ick begere ende wille ende geordonneert heb-be, bi consente ende bi willcore van Gielise minen sone, dat desen molen bliven zal na de doot van Joffrouwen Katelinen vander Couderborch minen wettegen wive – her Sijmoens dochter vander Coudenborch – ende haren kinde, de tweedeel van dezen molen met allen haren toe-behoirten, ende Gielise minen sone terdendeel.”

In de leenboeken van het hertogdom Brabant werd nooit over een verhef van de betreffende grond te Coevoorde geschreven. Zeer waarschijnlijk behoorde hij niet tot het hertogelijke domein. Maar de Brabantse beken deden dat wel. In 1395 kreeg Jan de toelating om water van de oude Kwademolen naar de nieuwe Koevoetmolen af te leiden. De beek die daarvoor gegraven werd lag volledig op Malders terrein. Mogelijk was de wateraanvoer ook daarna nog onvoldoende en zijn er ook aanpassingen aan de waterhuishouding gebeurd in Londerzeel waar de meeste gronden van het Land van Grimbergen waren. In ieder geval waren er ook gevolgen aan de andere kant van de Molenbeek en heeft ook de heer van Nassau-Grimbergen zijn goedkeuring aan deze werken moeten geven. Dat is gebeurd. In het cijnsboek van het Land van Grimbergen van 1419 63 ontdekte ik dat Jan van Marselaer een cijns te betalen had “vanden waterlope ochte beke te gravene om water te zijnre molen te hebben ter minsten scaden”.

Bron : De Hoven van Marselaer in Steenhuffel en Malderen 1250-1831 de opeenvolgende eigenaars en hun aandeel in 6 eeuwen Brabantse geschiedenis door Louis De Bondt.

J. Michel Van der Elst verwijst in zijn werk naar : KBR, handschriftenkabinet, Houwaertfonds, II. 6601, f° 280

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Jan van MARSELAER?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!

Image(s) Illustration(s) Jan van MARSELAER


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Hugo Wellens, "Arbre généalogique familie Wellens - Huysmans", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-wellens-huysmans/I4522.php : consultée 31 mai 2024), "Jan van MARSELAER".