Arbre généalogique familie Wellens - Huysmans » Jacobus Anthonij GOMMERS (1623-1696)

Données personnelles Jacobus Anthonij GOMMERS 


Famille de Jacobus Anthonij GOMMERS

Il avait une relation avec Adriana Joannes CLERCKX.


Enfant(s):

  1. Henricus GOMMERS  1658-???? 


Notes par Jacobus Anthonij GOMMERS

Jacobus woonde op de Mosthoeve. In verschillende parochieregisters wordt vermelding gemaakt van Gommarus Jacobus van de Most. Bij het huwelijk van zijn zoon Antonius met Maria Snoijs wordt vermeld verwezen naar Antonius van de Most(hoeve).

-----------------------

Onder de oudste hoeven in het gebied zijn er enkele waarvan we met zekerheid weten dat ze historisch bekend staan als de zogenaamde "hertogse hoeves": naast de erfenis van een aantal oude hoeven, wind- en watermolens die reeds sedert eeuwen in het bezit waren van de heren en graven van Hoogstraten, streefde vorst Niklaas Leopold van Salm-Salm ernaar, na de verheffing van het Land van Hoogstraten tot hertogdom (1740), zijn onroerend bezit verder uit te breiden door aankoop van hoeven, landerijen, weiden en bossen.

Op basis van eerste vermeldingen, archeologisch onderzoek,... klimmen deze hoeven in oorsprong vermoedelijk op tot de late middeleeuwen; de huidige gebouwen van deze hoevesites gaan hoogstens terug tot de zeventiende of achttiende eeuw - zie de dateringen van gesinterde baksteen - en zijn aldus onder hun oorspronkelijke middeleeuwse benaming duidelijk te lokaliseren op de Ferrariskaart (circa 1775). Voor het merendeel zijn dit op de oude vestiging gelegen sterk gerestaureerde hoevecomplexen met behouden benaming, zoals de "Mosthoeve" en de "Rooimanshoeve" te Meer. De enkele uitzonderingen hierop werden wegens hun voorbeeldfunctie voor de Kempense hoevebouw uiteraard gerepertorieerd, zoals onder meer de "'s Gravenhoeve" te Merksplas, Hazenpad nr. 2, en de "Sint-Kathelijnehoeve" te Hoogstraten, Moerstraat nr. 64: beide bestaan uit een rechthoekig woonstalhuis met een eerder ongebruikelijke oriëntering en de daarbij horende voornamelijk parallel opgestelde aanhorigheden. De goed geproportioneerde woonstalhuizen bezitten met het kenmerkend schilddak en de afgeknotte puntgevel met wolfseind ter hoogte van het woonhuis een zekere monumentaliteit. Ook het woongedeelte van de hoeve "De Steedelinghe" te Meerle, Meersel nr. 13, dient hier te worden geciteerd. Het langgerekt driebeukig woonstalhuis van de 's Gravenhoeve te Merksplas met hoger woongedeelte - waarvan de noordgevel later werd opgetrokken - en breder uitgebouwd stalgedeelte vormt het fraaiste exemplaar: het westelijk georiënteerd woongedeelte vertoont nog houten stijlwerk in de noordgevel, muurvlechtingen en houten kruis- en kloosterkozijnen met bewaarde ontlastingsbogen. Ondanks latere restauraties, aanpassingen en herinrichtingswerken, bleven de oorspronkelijke indeling en structuur deels bewaard bij de Sint-Kathelijnehoeve waar de gebruikelijke plattegrond met "kamer" met alkoof en "huis" en ertussen een dubbele haard nog duidelijk herkenbaar is. In deze context dient tevens de hoeve "Halschoor" te Minderhout, Schoorstraat nr. 2, te worden aangehaald, in kern opklimmend tot circa 1671: spijts verdwenen bestanddelen (schuur, schob) en de grondige restauratie- en heropbouwwerken blijft het voormalige woonstalhuis interessant; achter de bakstenen muren is de oude eiken structuur nog aanwezig, bestaande uit zes ankerbalkgebinten die het geheel in drie beuken verdelen, en het dak met behouden sporenkap (sparrenkap). Allicht is deze oude structuur nog bewaard in andere woonstalhuizen, maar door latere verbouwingen en aanpassingen moeilijker vast te stellen.

Bron : De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed - Kanton Hoogstraten

Jacobus Antonij Gommari, zoon van Anthonis Gommer Thomas (zie VI-f) en Elisabeth Petrus. Hij is gedoopt op 06-07-1623 in Meer rk, get: Joannis Gommari en Elizabeth Jacobi. Jacobus is overleden, 72 jaar oud. Hij is begraven op 12-04-1696 in meer.

Bron : Ron Gommers

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Jacobus Anthonij GOMMERS?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Jacobus Anthonij GOMMERS

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Jacobus Anthonij GOMMERS


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. Ragebol, Ravels' Genealogisch en Geschiedkundig Bolwerk
    2. PAROCHIEREGISTER MEER O.L. VROUW
    3. Ragebol, Ravels' Genealogisch en Geschiedkundig Bolwerk
    4. PAROCHIEREGISTER MEER O.L. VROUW

    Des liens dans d'autres publications

    On rencontre cette personne aussi dans la publication:


    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Hugo Wellens, "Arbre généalogique familie Wellens - Huysmans", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-wellens-huysmans/I3788.php : consultée 5 mai 2024), "Jacobus Anthonij GOMMERS (1623-1696)".