Arbre généalogique Van Son-Herkhoff-Drooger » Frederica Sophia Wilhelmina van Pruisen (1751-1820)

Données personnelles Frederica Sophia Wilhelmina van Pruisen 


Famille de Frederica Sophia Wilhelmina van Pruisen

Elle est mariée avec Willem V (Batavus) van Oranje-Nassau.

Ils se sont mariés le 4 octobre 1767 à Berlijn, Duitsland, elle avait 16 ans.Source 1


Enfant(s):



Notes par Frederica Sophia Wilhelmina van Pruisen

Prinses van Pruisen. Prinses Wilhelmina was een dochter van prins August Willem van Pruisen, een broer van Frederik de Grote en hertogin Louise Amalia van Brunswijk-Wolfenbüttel. Al op zeer jonge leeftijd is zij bij haar ouders weggehaald om dynastieke redenen. Ze groeide op bij haar grootmoeder, Sophia Dorothea van Hannover, sinds 1740 de koningin-moeder. Ze werd verder opgevoed door haar tante, Elisabeth Christine van Brunswijk-Bevern. Op 4 oktober 1767 trouwde de 16-jarige prinses met prins Willem V in Berlijn. In 1768 bracht Frederik de Grote, haar oom, een bezoek aan het Loo. Voor de hoge gast was een concert en een operavoorstelling georganiseerd. Frederik schreef aan zijn zus dat het afschuwelijk was geweest.

Prinses Wilhelmina overtrof haar man in doortastendheid. Haar invloed op het beleid was dan ook niet gering; mogelijk al vanaf 1776, maar vooral nadat de geheime raadsman van de prins, de hertog van Brunswijk, een broer van haar moeder, in 1784 al zijn functies moest neerleggen. De prins was in moeilijkheden geraakt vanwege het stadhouderlijk stelsel, dat was gebaseerd op kuiperij en vriendjespolitiek. Al in het jaar 1782 waren er problemen ontstaan. Frederik de Grote bood aan door middel van zijn gezant Friedrich Wilhelm von Thulemeier om te bemiddelen. Van diverse kanten is gesuggereerd dat koppige Willem V privileges zou moeten afstaan en dat zijn vrouw meer invloed kreeg, o.a. door Pieter Paulus en Laurens Pieter van de Spiegel, die de prinses hebben gevraagd in overleg treden met Patriotten. (De advocaat-fiscaal Joan Cornelis van der Hoop was haar adviseur en correspondeerde ook later met haar). De prins volhardde in zijn starheid en bleek wars van iedere concessie. In september 1785 werd Willem V gedwongen Den Haag te verlaten, toen daar rellen waren ontstaan. De stadhouder was ten einde raad en dreigde al zijn functies opgeven. Blijkbaar wist zij hem te overreden niet op te geven. Wilhelmina reisde met haar kinderen per boot naar Friesland om steun te zoeken en op tijd in Franeker aanwezig te zijn bij de viering van het 200-jarig bestaan van de Hogeschool van Franeker. De stadhouder kwam twee weken later in Friesland aan.

Na een bezoek aan Groningen betrok de stadhouderlijke familie het Loo bij Apeldoorn, maar verhuisde november 1786 naar Nijmegen. Onmiddellijk versterkte zij het contact met haar broer, Frederik Willem die in augustus van dat jaar op de troon was gekomen. Haar echtgenoot was door alle verwikkelingen niet meer in staat correspondentie weg te werken. Ondanks dat bleef de prinses trouw achter haar man staan.

Op een bijeenkomst in Amersfoort op vrijdag 22 juni 1787 had zij voorgesteld, dat haar aanwezigheid in Den Haag de minderheid in de Staten van Holland ertoe kon brengen hun moed bijeen te rapen de prins een opdracht te vertrekken tot herstel van de orde in de provincie. De stadhouder wilde er in eerste instantie niets van weten, maar na consultatie en actie van de Oranjegezinde Gijsbert Karel van Hogendorp, stemde hij toe. Op 28 juni 1787 trok de fiere prinses om 5.30 uur van Nijmegen richtingDen Haag, misschien als provocatie, maar naar haar eigen zeggen om aan de heersende onenigheid een einde te maken. De prinses werd 's middags om half vier bij Bonrepas aan de Vlist door enkele leden van het Goudse vrijcorps aangehouden. De voorman van de Goudse patriotten Cornelis Johan de Lange was op de hoogte gebracht, middels de vriend van het kamermeisje van de prinses die schriftelijk haar verloofde haar komst had aangekondigd. Bovendien waren er paarden besteld in Tiel, Nieuwpoort en Haastrecht. Op paleis Ten Bosch in Den Haag waren levensmiddelen besteld: het was duidelijk dat er hoog bezoek op komst was.

De inzittenden van twee koetsen en een sjees werden opgebracht naar Hekendorp, waar zich het hoofdkwartier bevond en staat bekend als "de aanhouding bij de Goejanverwellesluis". De rest van de dag bracht de prinses door op de boerderij van Arie Leeuwenhoek, aanvankelijk zittend op een stapel kazen; buiten stonden wachten, binnen iemand met n.b. een ontbloot sabel. De Lange vroeg ondertussen toestemming aan de Staten van Holland of de prinses wel verder mocht reizen. Toen de Staten van Holland weigerden, omdat ze de rust in gevaar zou kunnen brengen, kreeg ze de gelegenheid terug te keren naar Schoonhoven. Toen er twee dagen later alsnog geen toestemming was, besloot ze onverrichte zake terug te keren naar Nijmegen. Zij spoorde vervolgenshaar broer aan tot militair ingrijpen. Een verzoek aan de Staten om excuses aan te bieden leidde tot een tweetal ultimatum, de eerste op 6 augustus en de tweede ingaande op 10 september. Toen het gewest Holland niet reageerde volgde drie dagen later de Pruisische bezetting. (Engeland steunde de bezetting en Frankrijk bleek financieel niet bij machte de zaak te keren). Op zondag 23 september waren beide terug in Den Haag, alhoewel de prinses had het niet nagelaten om door Gouda te trekken. Aanhet einde van het jaar eiste zij de vervanging van een groot aantal regenten. Enkele Pruisische generaals helden veel meer naar de kant van de Patriotten en spraken met minachting over de prins. Zijn macht en invloed zou aan de prinses moeten worden overgedragen.

In januari 1795 week het prinselijk gezin uit naar Engeland. Van 1802 tot 1806 woonde het gezin afwisselend in Diez, Nassau en in Brunswijk. Op 10 januari 1814 keerde ze terug als weduwe. Vanaf 1814 woonde ze in Haarlem in Landhuis Welgelegen in de Haarlemmerhout, waar ze in 1815 tsaar Alexander I van Rusland ontving. Daar ontmoette zij opnieuw Cornelis Johan de Lange. Ze begroette hem met een grapje: Heden is Mijnheer mijn gevangene. Ik wacht U aan mijn tafel.[5] Voor haar dochter Louise, ookweduwe, was inmiddels een buitenhuis aan de Spaarne ingericht.

Wilhelmina overleed in 1820 op Welgelegen, maar werd begraven in Apeldoorn. Twee jaar later is zij in de nieuwe kelder van de grafkelder van de Oranjes in Delft bijgezet.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Frederica Sophia Wilhelmina van Pruisen?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Frederica Sophia Wilhelmina van Pruisen

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Wikipedia

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 7 août 1751 était d'environ 20,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du est-sud-est. Caractérisation du temps: geheel betrokken regen. Phénomènes météorologiques particuliers: donder weerlicht. Source: KNMI
  • En l'an 1751: Source: Wikipedia
    • 18 octobre » tremblement de terre en Haïti.
  • La température le 4 octobre 1767 était d'environ 6,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du ouest-nord-ouest. Caractérisation du temps: regen donder weerlicht. Source: KNMI
  • En l'an 1767: Source: Wikipedia
    • 27 février » expulsion des jésuites d'Espagne.
    • 1 mars » le roi Charles III expulse les jésuites d'Espagne.
    • 3 juillet » |l’île Pitcairn est découverte par le midshipman Robert Pitcairn, lors d’un voyage expéditionnaire commandé par Philip Carteret.
    • 3 août » invasion du Siam par les troupes birmanes.
    • 7 novembre » prise d'Ayutthaya par le général Taksin.
    • 27 décembre » tremblement de terre en Haïti.
  • La température le 9 juin 1820 était d'environ 13,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du ouest-nord-ouest. Caractérisation du temps: half bewolkt regen. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1820: Source: Wikipedia
    • 13 février » assassinat du duc de Berry, héritier présomptif en second du trône de France.
    • 2 mars » compromis du Missouri concernant l'esclavage aux États-Unis.
    • 15 mars » le Maine devient un État des États-Unis.
    • 11 mai » le HMS Beagle part pour un long périple à travers le monde, amenant à son bord Charles Darwin.
    • 23 octobre » réorganisation des corps d'infanterie français.
    • 20 novembre » naufrage de l'Essex, heurté à deux reprises par un cachalot de 26 mètres.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Van Pruisen


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Nicole Weijers, "Arbre généalogique Van Son-Herkhoff-Drooger", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-weijers/I4696.php : consultée 24 juin 2024), "Frederica Sophia Wilhelmina van Pruisen (1751-1820)".