Arbre généalogique Visje (STAM) » Jan Lauerensz VAN LOOSEN (± 1550-1617)

Données personnelles Jan Lauerensz VAN LOOSEN 

  • Il est né environ 1550 dans Luikerland.
    "Ten slotte bevindt zich onder de familiepapieren Van Loosen een genealogie Van Loosen, geschreven in het zelfde handschrift als de kwartierstaten F 1, F 2 en F 3. Het deelt mede omtrent de stamvader Jan Lauerensz. van Loosen, dat deze was ,geboortigh uijt Luijkerland, Munt- of Rentmeester van 't Vrouwtje van Jeveren. Om de Religie hier gekomen, trout Sijbregh Hendriks, geb. 1561 11/2, overled. 16463/17. Een dogter van Hendrik Harshoorn (sic) & Joost Simons, die zoo men segt is geweest een dogters dogter van de graaf van Egmont". Voor de gegevens over Jan Lauerensz. van Loosen voor zijn komst inEnkhuizen konden wij geen bevestiging vinden. De gegevens, verstrekt door de Heer H. L.Kruimel in ,De Navorscher", 92ste jrg. (1950/'51), blz. 117, kunnen duiden op een afkomst uit Weert in het graafschap Hoorn (Hornes), in welk gebied ook de graafschap Loos lag en welk gebied inderdaad toen deel uitmaakte van het Land van Luik. Ook in de archieven van de Belgische steden Hasselt en St. Truiden vonden wij naamgenoten vermeld, die in 1584 te Bree (prov. Belgie) resp. in 1580 en 1581 te St.Truiden gevestigd waren. Wij vonden als oudste naamdragers: Aeb van Loesen, schepen van Thorn 1478, en Johan van Loesen en Heim van Loesen, vermeld als "laten" op 25 november 1466" (Aantekeningen De Wolf op blz. 104 van het Enkhuizer Regentengeslacht Van Loosen).
  • Profession: Bewindhebber Oost-Indische Compagnie (VOC) voor de Kamer Enkhuizen.
  • Il est décédé le 13 mai 1617 dans Enkhuizen.
    Testeert "ziek" met zijn vrouw op 11 april 1617 voor Notaris W.Cornelisz (getuige Bernardus Paludanus)
    zie Bloys en Belonje - Kerken NH Deel III blz. 86 - Ten onrechte wordt hier 1611 als overlijden van Jan Lauerensz van Loosen genoemd.
  • Il est enterré le 13 mai 1617 dans Wk 358/359 N.
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 14 mai 2015.

Famille de Jan Lauerensz VAN LOOSEN

Il est marié avec Siebrich HENDRICKS.

Ils se sont mariés le 26 avril 1579 à Enkhuizen.

"Den 26 april 1579 soo is Siebrich Hendrycx getrout aan Jan Lourensz van Loosen" (fam. aant.); ondertr. 1579 "Jan Lauwerensz op die Breestraat ende Sybrich Hendriks in Hartshooft".
16 augustus 1579 ontving Jan Lauerens van de weesmeesteren de vaderlijke erfenis van Siebricht Hendriks: "huys, laent, brieven, papieren en Munimente" en bedankte hen voor hun goede zorg. De tantes van vaderszijde van Siebricht Hendriks, t.w. Reynst Jans en Welmet Jans, en haar moeder Joost Symons, evenals Jan Laurens, ondertekende het dokument (Weeskamer nummer 5028, fol 104).

Enfant(s):

  1. Laurens Jansz VAN LOOSEN  1587-± 1619
  2. Jan Jansz VAN LOOSEN  1591-1653 


Notes par Jan Lauerensz VAN LOOSEN

Meermalen Schepen van Enkhuizen tussen 1581 en 1603. Voogd van het Oude Arme Weeshuis tussen 1580 en 1612. Luitenant van het Vendel C sedert 1584, Kapitein van 1609 tot 1613. Op 16 aug. 1579 ontving Jan Lauerens van de weesmeesteren de vaderlijke erfenis van Siebricht Hendricks: "huys, laent, brieven, papieren en Munimente" en bedankte hen voor hun goede zorg. De tantes van vaderszijde van SiebrichtHendricks, t.w. Reynst Jans en Welmet Jans, en haar moeder Joost Symons, evenals Jan Laurensz, ondertekenden het dokument (Weeskamer nummer 5028, fol 104). Voor de afstamming van Sybrich Hendricksdr. zie de achter de genealogie volgende Bijlage III.
Van de activiteiten van Jan Lauerensz van Loosen op het gebied van de voor Noord-Holland typische zeehandel en haringvisserij, blijkt uit de hierna aangegeven acten. Met zijn associé's zond hij handelsschepen naar de Oostzee, beladen met haring, gevangen en verpakt door Enkhuizers in met
uit Frankrijk en Portugal ingevoerd zout. Deze schepen kwamen terug met graan, timmerhout en hennep. Enkhuizen's haring werd, met Oosters graan, verscheept naar Frankrijk en Portugal in ruil voor zouten andere produkten uit ZuidEuropa. Veel van hettimmerhout werd te Enkhuizen gebruikt
voor het bouwen van vrachtschepen en vissersboten. De hennep diende voor zeil en tuig (zie notaris W. Cornelisz, contracten d.d. 1 okt. 1587, 2 juli 1595, 9 en 19 maart 1596, 2 sept. 1598, 3 juli 1599,17 mei 1601, 28 maart 1607, 27 maart 1610; verkoop van schepen: 21 mei 1589, 6 april 1592, 21 juni 1600, dec. 1603).In een "Contract van Admiraliteitsschepen" van 12 april 1589, tussen verschepers, reders en schippers wordt hij als een der verschepers genoemd. Bij dat contract werd het risico bij schade bepaald, het aandeel in de verdediging verdeeld en één van de vier schippers voor de reis tot "admiraal" benoemd. De onderlinge concurrentie bij de toenemende handel op het Verre Oosten leidde in 1602 tot de oprichting der Oost-Indische Compagnie, waarbij de Kamer Enkhuizen van de Oost-Indische Compagnie na de kamers van Amsterdam en Zeeland het grootste kapitaal investeerde. Jan Laurensz. van Loosen was één der oprichters en was tot 1606 de belangrijkste deelhebber bij de Kamer Enkhuizen. (ZieA.R.A. 's-Gravenhage, Koloniale Archieven, 10402).

De familie van Loosen in Enkhuizen stamde af van Jan Laurenszoon van Loosen die in het midden van de 16e eeuw uit Vlaanderen kwam. Zijn nakomelingen waren o.a. koopman-reder, bewindhebber van de VOC, burgemeester van Enkhuizen en Gecommitteerde Raad van West-Friesland en het Noorderkwartier. De familie verwierf een zeer groot kapitaal. Een achterkleinzoon, Dirk Semeyn van Loosen (1697-1756), liet het indrukwekkend patriciërshuis aan de Dijk bouwen, een symbool van de indrukwekkende rijkdom van Dirk en zijn vrouw Maria Bontekoning. Zij lieten geen kinderen na. Neef Dirk Elias van Loosen (1738-1812) zette de familietraditie voort. Veel inkomen kwam er toen uit de slavenhandel (WIC). Na de Franse inval in 1795 ging hij rentenieren. De internationale handel vanuit Enkhuizen was stil gevallen. Als prinsgezinde werd Dirk Elias ontheven uit alle politieke functies. Zijn enige dochter Cornelia trouwde met Samuel Snoeck, een patriciër uit Gorinchem. Ook Snoeck had inkomen uit de slavenhandel. Snoeck kreeg in 1823 koninklijke toestemming om zijn achternaam in Snouck van Loosen om te zetten.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Jan Lauerensz VAN LOOSEN?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!

Ancêtres (et descendants) de Jan Lauerensz VAN LOOSEN


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • En l'an 1579: Source: Wikipedia
    • 6 janvier » union d'Arras. Dix provinces à majorité catholique de la Flandre, de l'Artois et du Hainaut réaffirment leur fidélité au roi Philippe II de Habsbourg et à son représentant, le gouverneur Alexandre Farnèse, formant l'embryon de ce qui deviendra la Belgique.
    • 23 janvier » signature de l'Union d'Utrecht, qui marque la naissance des Pays-Bas.
    • 28 février » traité de Nérac, signé entre le roi Henri III et les protestants.
    • 12 mars » début du siège de Maastricht pendant la guerre de Quatre-Vingts ans.
    • 17 juin » Francis Drake prend possession de la Californie, qu'il nomme Nova Albion.
  • En l'an 1617: Source: Wikipedia
    • 27 février » le traité de Stolbovo met fin à la guerre d'Ingrie.
    • 4 juillet » arrivée en Nouvelle-France de Louis Hébert et Marie Rollet, premierscolonsfrançaisà s'établir auCanada.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille VAN LOOSEN


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Iwan Visje, "Arbre généalogique Visje (STAM)", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-visje/I1011.php : consultée 4 juin 2024), "Jan Lauerensz VAN LOOSEN (± 1550-1617)".