Arbre généalogique Velthuis-Delissen » Baron. Gustaaf Willem Fredrik Bentinck van Varel en Kniphauzen (1762-1835)

Données personnelles Baron. Gustaaf Willem Fredrik Bentinck van Varel en Kniphauzen 

  • Il est né le 21 juillet 1762 dans Den Haag.
  • Profession: .
    landheer
  • Entrée.
    Willem Gustaaf Frederik BentinckUit Wikipedia, de vrije encyclopedie
    Ga naar: navigatie, zoeken

    Willem Gustaaf Frederik BentinckWillem Gustaaf Frederik rijksgraaf Bentinck (Den Haag, 21 juli 1762 - Varel, 22 oktober 1835) was heer van Kniphausen en Varel (1768), heer van Rhoon en Pendrecht (1774), in de ridderschap van Holland, gecommitteerde ter Admiraliteit van Amsterdam, baljuw en hoofdschout van 's-Gravenhage, hoogheemraad van Rijnland, ruwaard van Putten, kolonel in Engelse dienst (vanaf 1799), generaal-majoor, lid Staten van Holland. Hij was de zoon van Christian Frederick Anthony Willem Karel Bentinck en Maria Catharine van Tuyll van Serooskerken. Hij was de kleinzoon van Charlotte Sophie van Aldenburg en erfde haar rechten in Oost-Friesland. De bezittingen van de Rijksgraven van Aldenburg in Kniphausen en Varel waren Fidéicommis- of majoraatsgoederen, wat betekende dat zij niet konden worden verkocht of opgedeeld en alleen door een edelman, meer precies door een lid van de hoge adel, konden worden geërfd.

    In 1795 vlucht Bentinck naar Londen, omdat hij zich als aanhanger van stadhouder Willem V niet veilig voelt onder de Franse bezetting. In 1799 komt Bentinck vanwege eigenzinnig optreden in conflict met andere Oranjegezinden.

    Op het Congres van Wenen (1814-1815) en het Congres van Aken (1818) trachtte hij vergeefs zijn heerschappij over de in 1806 de facto gemediatiseerde heerlijkheden Varel en Kniphausen erkend te zien. In 1825 ontving hij wel aanzienlijke rechten en privileges in deze gebieden.

    In de jaren 1830 werd graaf Bentinck wegens schulden gegijzeld in de Gevangenpoort in 's-Gravenhage. Hij kocht zijn gevangenbewaarder, Jacobus Harthoorn, om met de belofte deze 30.000 gulden en een zak Zeeuwse rijksdaalders te betalen en ontkwam naar zijn burcht in Oost-Friesland. Bij de rechtszaak werd de niet-aanwezige graaf Bentinck vrijgesproken van het omkopen van de cipier Harthoorn, maar de cipier werd wel veroordeeld wegens het aannemen van steekpenningen van de graaf.

    Graaf Bentinck was weduwnaar van de in 1799 overleden barones Otteline Frederique Louise van Reede. Uit hun huwelijk waren een zoon (Willem Anton, die al in 1813 stierf) en twee dochters geboren. Na het overlijden van zijn vrouw had hij troost gezocht bij Sara Margaretha Gerdes, dochter van zijn voormalige lijfeigene Johann Friedrich Gerdes. Uit hun verhouding zijn drie zoons geboren, welke hij overigens pas in 1816 door middel van een huwelijk heeft geëcht.

    Willem Gustaaf Frederik (1801-1867), hij zag in 1833 af van al zijn rechten op het bezit van zijn vader en emigreerde naar Amerika. Hij vestigde zich in Missouri.
    Gustaaf Adolf (geboren 1809), hij werd in 1833 door zijn vader in een akte tot medebezitter van het Fidéicommis gemaakt. De rechtsgeldigheid van deze akte werd later door zijn oom John Charles betwist. Gustaaf Adolf diende als ritmeester in de Hannoveraanse cavalerie.
    Frederik Anton (geboren 1812), werd eerste luitenant in het Oostenrijkse leger.
    Er waren ook dochters.

    Na het overlijden van graaf Bentinck ontstond strijd over wie recht had op het erven van de landgoederen, een strijd waarbij zelfs nog een burcht met geweld werd ingenomen.

    Het Duitse recht erkende geen aanspraken van de kinderen uit een niet-ebenbürtig huwelijk op de Fidéicommis- of majoraatsgoederen van de hoge adel. Dit was de reden dat zijn broer John Charles hun opvolgingsrecht in 1835 betwistte. Aan deze berucht geworden affaire, de Bentinckse successie, kwam pas in 1854, na zeer langdurige processen en arbitragepogingen, een einde toen Oldenburg de heerlijkheden kocht en de aankoopprijs van 2 miljoen taler in termijnen aan de rivaliserende partijen uitbetaalde.
  • Entrée.
    Beroep: in de ridderschap van Holland, hoogheemraad van Rijnland, heer van Rhoon en Pendrecht, baljuw en hoofdschout van 's Gravenhage, ruwaard van Putten, kolonel in Engelse dienst, lid Staten van Holland.
  • Il est décédé le 22 octobre 1835 dans Varel (Duitsland), il avait 73 ans.
  • Un enfant de Christian Frederick Anthonie Willem Karel Bentinck et Maria Catharine van Tuyll van Serooskerken
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 5 avril 2011.

Famille de Baron. Gustaaf Willem Fredrik Bentinck van Varel en Kniphauzen

(1) Il est marié avec Barones. Otteline Frederique Louise van Reede-Lynden.

Ils se sont mariés le 20 octobre 1791 à Warnsveld, il avait 29 ans.


Enfant(s):



(2) Il est marié avec Sara Margaretha Gerdes.

Ils se sont mariés le 8 septembre 1816 à Accum, il avait 54 ans.


Enfant(s):



Barre chronologique Baron. Gustaaf Willem Fredrik Bentinck van Varel en Kniphauzen

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Événements historiques

  • La température le 21 juillet 1762 était d'environ 22,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-ouest-quart-ouest. Caractérisation du temps: omtrent helder. Source: KNMI
  • En l'an 1762: Source: Wikipedia
    • 4 janvier » la Grande-Bretagne déclare la guerre à l'Espagne et au royaume de Naples, dans le cadre de la guerre de Sept Ans.
    • 22 mai » la Suède et la Prusse signent le traité de Hambourg.
    • 6 juin » début de la bataille de La Havane.
    • 28 juin » Catherine II devient impératrice de Russie.
    • 9 juillet » avènement de Catherine II au trône de Russie.
    • 15 septembre » bataille de Signal Hill (guerre de Sept Ans). Victoire des troupes britanniques sur les troupes françaises.
  • La température le 8 septembre 1816 était d'environ 18,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-sud-ouest. Caractérisation du temps: half bewolkt regen. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1816: Source: Wikipedia
    • 20 mars » au Portugal, Jean VI, l'empereur du Brésil depuis 1807, date à laquelle il s'était enfui du Portugal pour échapper aux troupes de Napoléon, succède à sa mère, Marie I de Bragance. Il ne reviendra dans son pays qu'en 1821.
    • 2 mai » le futur roi des Belges, Léopold de Saxe-Cobourg-Saalfeld, épouse Charlotte de Galles.
    • 19 juin » bataille de la Grenouillère, opposant la compagnie de la Baie d'Hudson à la compagnie du Nord-Ouest.
    • 5 septembre » Louis XVIII dissout la Chambre introuvable.
    • 11 décembre » l'Indiana devient le 19 État des États-Unis.
    • 12 décembre » réunion des royaumes de Naples et de Sicile, création du royaume des Deux-Siciles.
  • La température le 22 octobre 1835 était d'environ 5,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du est. Caractérisation du temps: half bewolkt mist. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1835: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 2,9 millions d'habitants.
    • 2 mars » Ferdinand d'Autriche devient empereur d'Autriche, roi de Lombardie-Vénétie et roi de Bohême et de Hongrie sous le nom de Ferdinand V.
    • 5 mai » en Belgique, inauguration de la ligne de chemin de fer Bruxelles-Malines, premier trajet pour voyageurs en Europe continentale.
    • 17 octobre » création de la Texas Ranger Division.
    • 27 novembre » James Pratt et John Smith sont les deux dernières personnes à être exécutées pour sodomie en Angleterre.
    • 16 décembre » début du Grand Incendie de New York.
    • 28 décembre » début de la 2guerre séminole en Floride, déclenchée par le chef séminole Osceola.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Bentinck van Varel en Kniphauzen


La publication Arbre généalogique Velthuis-Delissen a été préparée par Leo Velthuis (contact n'est pas possible).
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Leo Velthuis, "Arbre généalogique Velthuis-Delissen", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-velthuis-delissen/I6028.php : consultée 24 juin 2024), "Baron. Gustaaf Willem Fredrik Bentinck van Varel en Kniphauzen (1762-1835)".