Arbre généalogique Velthuis-Delissen » Hermannus Guedenhoegen

Données personnelles Hermannus Guedenhoegen 

  • Entrée.
    Hermannus was Rentmeester en Landschrijver 1-10-1538 tot 1-10-1542 in Drenthe.
  • Entrée.
    Het geslacht Goedenhooven (Guedenhaagen) ontleent zijn naam wellicht aan de hoeve Gudenhove in het kerspel Hiltrop (D), dat door de familie verkocht werd in het jaar 1487.

    Dit geslacht was in de Kop van Overijssel vrij uitgebreid aanwezig en manifesteerde zich ook oorkondelijk in een redelijke mate.

    Eigenlijk is het verwonderlijk, dat een geslacht van een behoorlijke standing - ambten, wapen, zegel - oorkondelijk min of meer uit de lucht is komen vallen.
    De archieven waarin ze voorkomen gaan immers ver genoeg terug om van een vroegere aanwezigheid te doen blijken, en toch waren ze er niet!

    Conclusie: hier moet sprake zijn van import...! Vraag: wat is de herkomst van deze import?

    Misschien kunnen enige delen van de reeks Codex traditionum Westfalicarum uitkomst bieden.

    In dit geval gaat het om deel III: De Heberegister des Klosters Ueberwasser und des Stiftes St. Mauritz - beide te Münster - bearbeitet von Prof. Dr. Franz Darpe (Münster 1888). Op blz. 205 (in het hoofdstuk Beschreibung der Stiftsgüter - St. Mauritz - nebst urkundlichen Mitteilungen über dieselben, 1492-1500) vindt men:

    "Mansus Gudenhove dictus in perrochia Hiltorpe venditus est MCCCCLXXXVII ac pecunia ipsa 400 floreni in redditus perpetuos ex bonis manso Gottinctorpe in perr. Rickenrode mortificata et deputata. Iste mansus olim dictus Blanckfrederhove" - noot: in een oorkonde van 1335 - "et a possessore nomine ecclesie dicto Gude cepit cognomentum Gudenhove".

    Het Latijn is hier - zoals zo vaak in de Middeleeuwen - grammaticaal ietwat kreupel, maar kan als volgt worden vertaald:

    "De hoeve genaamd Gudenhove in het kerspel Hiltrup is verkocht in het jaar 1487, en het geld, 400 florijnen, is in de vorm van blijvende afdrachten uit de goederen en hoeve Gottincktorpe in het kerspel Alberslo en uit de hoeve Brüggenmersch in het kerspel Rinkenrode verhypothekeerd en vastgelegd.

    Bedoelde hoeve, oudtijds Blanckenderhove genoemd, kreeg zijn naam Gudenhove naar Gude, die in de naam van de kerk in het leenbezit ervan was."

    Gude moet geleefd hebben in de 14e eeuw (voor voormelde oorkonde uit 1335), en op blz. 135 (in Bruchstück eines Heberegisters - aus einem Kopiar des 14e Jahrhunderts - is er sprake van de hoeve van Gode ("des Godes hove") in het kerspel Hiltrop, waaruit uiteraard toen nog een afdracht aan het Stift St. Mauritz moest worden betaald.

    Gezien de koopprijs was hier sprake van een aanzienlijke hoeve.

    Enige opmerkingen:

    Was de verkoop van 1487 aanleiding tot verhuizing en / of statusverandering der bewoners?
    Er is dan een Chronologische aansluiting met het verschijnen der Goedenhovens in Overijssel.

    Betekende dit een ambtelijke status? Misschien op een gegeven ogenblik in dienst en / of in het gevolg van Georg Schenck von Tautenburg, die een rasechte Duitser was en in de bestuurlijke staf van Overijssel eigen mensen zal hebben geplaatst?

    Zoveel is zeker: Mr. J.I. van Doorninck vermeldt in zijn "Overijssel onder Karel V" (Deventer 1889) op blz. 26, d.d. 13-6-1540: "Daar door de dood van Georg Schenck het rentmeesterschap van Drenthe vaceert, dat onder zijne hand bediend werd door Herman Goedenhoegen sedert 1-10-1538, en de tijd van dezen 1 Oct. 1540 om is, wordt hij door den Keizer voor 2 jaar in zijn dienst gecontinueerd.".

Famille de Hermannus Guedenhoegen

Il est marié avec Anne.

Ils se sont mariés avril 1542.


Enfant(s):


Ancêtres (et descendants) de Hermannus Guedenhoegen

Hermannus Guedenhoegen
????-

1542

Anne
????-


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Sur le nom de famille Guedenhoegen


La publication Arbre généalogique Velthuis-Delissen a été préparée par Leo Velthuis (contact n'est pas possible).
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Leo Velthuis, "Arbre généalogique Velthuis-Delissen", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-velthuis-delissen/I33983.php : consultée 4 juin 2024), "Hermannus Guedenhoegen".