Arbre généalogique vogelzang » Theunis van Waveren (1804-1881)

Données personnelles Theunis van Waveren 

  • Il est né le 14 octobre 1804 dans Monnikendam, noord-holland.Source 1
  • Il a été baptisé le 18 octobre 1804 dans Monnikendam, noord-holland.
  • Il est décédé le 16 juillet 1881 dans Den Ham, overijssel, il avait 76 ans.Source 1
    Bron Burgerlijke stand - Overlijden
    Archieflocatie Historisch Centrum Overijssel
    Algemeen Toegangnr: 123
    Inventarisnr: 5627
    Gemeente: Den Ham
    Soort akte: overlijdensakte
    Aktenummer: 50
    Aangiftedatum: 17-07-1881
    Overledene Theunis van Waveren
    Geslacht: M
    Overlijdensdatum: 16-07-1881
    Leeftijd: 76
    Overlijdensplaats: Vroomshoop (Den Ham)
    Vader Arie van Waveren
    Moeder Maria Alblas
    Partner Jacoba Cornelia van Nieuwenhoven
    Relatie: echtgenoot
    Nadere informatie arbeider; geboren te Monnikendam
  • Un enfant de Arie van Waveren et Maria Alblas
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 11 janvier 2009.

Famille de Theunis van Waveren

Il est marié avec Jacoba Cornelia van Nieuwenhoven.

Ils se sont mariés le 14 juillet 1824 à Weststellingwerf,friesland, il avait 19 ans.

Algemeen Toegangnr: 30-41
Inventarisnr: 2006
Gemeente: Weststellingwerf
Soort akte: Huwelijksakte
Aktenummer: 33
Datum: 14-07-1824
Bruidegom Theunis van Waveren
Bruid Jacoba Cornelia van Nieuwenhoven
Nadere informatie >

Enfant(s):

  1. Arie van Waveren  1823-1860
  2. Maria van Waveren  1830-1897 
  3. Jacoba van Waveren  1836-1916 
  4. Teuntje van Waveren  1838-1922
  5. Adriana van Waveren  1841-1921 
  6. Cornelis van Waveren  1843-1915 


Notes par Theunis van Waveren

Theunis gaat op 15 jarige leeftijd samen met zijn broer Klaas (12) en zus Elisabeth (7) op donderdag 1 juni 1820 met de andere kinderen naar Drenthe.
De kinderen worden ondergebracht in Willemsoord, bij huisverzorger Hendrik Jacobs en zijn vrouw. In de zomer van 1822 laat hij weten klachten te hebben over de hoeveelheid voedsel die beschikbaar is en dat hij graag terug zou willen keren naar Monnickendam. Theunis ontmoet Jacoba van Nieuwenhoven en maakt haar zwanger, waardoor ze door de leidinggevenden van de kolonie wordt beticht van verregaande zedeloosheid. Hieruit volgt een briefwisseling tussen zowel Theunis, het weeshuis in Monnickendam en de leidinggevenden van de Maatschappij van Weldadigheid.
Het 'bewijs' (haar buik groeit) (zie: Jacoba Cornelia van Nieuwenhoven) tegen Jacoba laat niet lang op zich wachten en op 13 septem­ber 1823 wendt J.(T) van Waveren, dus het vriendje van meisje Van Nieuwenhoven, zich noodgedwongen per brief tot het gereformeerde weeshuis Monnikendam, wat blijkbaar de instantie is die hem op de kolonie geplaatst heeft:
"Nemen de vrijheid UE deze te schrijven. Hope dat denzelven UE in volmaakte welstand mag aantreffen. In een dringende omstand waar in ik mij bevinde, neem ik mijn toevlugt tot UE heeren, met verzoek mij in UE goede protectie te willen verhoren. Zints eenige tijd heb ik met een meisje genaamt Jacoba van Nieuwenhoven geboren te Leiden dochter van den kolonist C. van Nieuwenhoven, verkering gehad, welke van gevolgen is dat zij haar zinds eenige maanden zwanger bevind. Dierhalven is mij verzoek ons UWE het konsent tot ons huwelijk te verlenen. Maar helaas niet de minste vooruitzigten tot ons onderhoud hebbende nemen wij onze toevlugt tot UWE Heeren om ons als een koloniaal huisgezin op een der kolonien te plaatsen. Edoch zo UWE Heeren dit niet mogt behagen, hebben wij vernomen dat de heeren der subkommissien bij een huisgezin van weezen een huisvader en moeder kan gratis bijvoegen. In dien UWE heeren dit ons mogt vergunnen zoude ons in onze dringende omstandigheden van veel waarde zijn. Zo echter UWE Heeren dit niet zoude believen is ons vriendelijk verzoek mij het ontslag van de kolonien te verlenen.
Den WEGst. Heer Visser, directeur der kolonien, heeft ons gelast aan UWE heeren te schrijven. Dierhalven nemen wij de vrijheid UWE goedgunsti­ge protectie te nemen, en ons in dien het mogelijk is, met uw spoedig antwoord te vereeren.
Mijn Heeren, UWE Dienaar
J (T). van Waveren. "
Op 22 november 1823 schrijft de directeur op de kolonie in zijn dagelijkse verslag aan de landelijke Maatschappij van Weldadigheid:
"Ten anderen dat J.C. van Nieuwenhoven en F. van Waveren nog niet voor de Raad van Policie zijn gebragt, alzoo niet naar de O.S. verwezen, hoewel ik in der tijd de eer had de Perm. Kommisie te advijseren geen ontslag aan deze jonge lieden te accorderen, zoo min als aan Meijer en de dogter der wed. Rikmond, kol. no.1, vind ik mij thans verpligt het tegengestelde te doen, om reden de laatst gemelden door de Raad van Policie der tidj wierden vrij gesproken, ten minsten voor een tijd, om de nodige stukken tot het aangaan van een huwelijk te bekomen en daarna te trouwen; daar nu mede gereed zijnde is ZHEdGestr. den Heer 2e Ads. van gevoelen, dat dit speciaal geval niet meer behoren te worden gepoursuiveert; waar uit dan volgt dat aan hun ontslag behore te worden gegeven, daar zij mijns bedunkens in geen geval in deze kolonien vermogen te blijven; word nu aan deezen gelegenheid tot trouwen en ontslag uit de kolonien verleent, bestaan er geen redenen waarom dit aan van Waveren en Nieuwenhoven zoude worden geweigert."
Dient alleen nog te worden vermeld dat ook vader en moeder Van Nieuwenhoven in het geweer waren gekomen voor hun dochter, want ongeveer in dezelfde tijd, op 28 november 1823, schrijft de subcommissie Leiden aan de Permanente Commissie:
"Tevens echter moeten wij het volgende mededeelen, en der Perm. Komm. daarmede lastig vallen. 1o Dat de moeder der Leijdsche bestedelingen van Nieuwenhoven - zie onze brief van den 19den dezer - mij gister een brief vertoonde, door haren man, den 22 dezer te Frederiksoord geschreven, waarin hij nogmaals het ontslag zijner dochter verzoekt, eer zij bevalt; onze subkommissie heeft niets tegen het ontslag verleenen, en indien v. Waveren, die om hetzelfde voor zich te verzoeken, naar Monnikendam is, hieraan voldoen ziet, zijn van deze zijde der subkommissie alle hinderpalen opgeruimd."
http://www.verwanten.net/phpgedview/individual.php?pid=I71&ged=stamboom.ged

Bevolkingsregister van de Maatschappij van Weldadigheid
Teunis van Waveren, geboren op 18-10-1804; plaats van herkomst: Monnikendam; godsdienst: geref; aangekomen op 01-06-1820; ingeschreven in Willemsoord als ingedeelde; vertrokken op 26-11-1823.
Bijzonderheden:
Aankomst in kolonie III, Willemsoord.
Plaatsing: Contract met Regenten van het Geref. Weeshuis Monnikendam.
Ingedeeld bij: kolonist C.van Dijk kol.III tot 24-08-18?? naar kol.III; vermoedelijk bij huisverzorger H.Jacobs kol.II.
Bijzonderheden Teunis van Waveren is een zoon van Arie van Waveren en Maria Alblas ( beide overleden ).
Vraagt in sept. 1823 bij de Subcie Monnikendam om als kolonist of huisverzorger geplaatst te worden.
Op vertrekdatum op verzoek ontslagen ( zedeloos ) omgang met kolonistendochter Jacoba van Nieuwenhoven

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Theunis van Waveren?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Theunis van Waveren

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Theunis van Waveren


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Wilma Olthof

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 14 octobre 1804 était d'environ 7,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-sud-est. Caractérisation du temps: zeer betrokken. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1804: Source: Wikipedia
    • 4 février » par mesure de rétorsion, les janissaires firent arrêter et tuer 70 notables serbes. Cet événement, connu sous le nom de massacre des notables ou massacre des Princes (seča knezova), devait répandre la terreur; il fut au contraire le détonateur du soulèvement généralisé du peuple et des chefs survivants.
    • 14 février » premier soulèvement serbe après plus de trois cents ans d’occupation ottomane. Il fut écrasée en 1813, mais la répression qui s’ensuivit donna lieu au Second soulèvement serbe de 1815 qui conduisit à l’autonomie puis à l’indépendance de la Serbie.
    • 16 février » des fusiliers-marins américains pénètrent dans le port de Tripoli et incendient la frégate américaine Philadelphia, qui avait été capturée par la Régence de Tripoli.
    • 21 mars » |exécution du duc d'Enghien dans les fossés du château de Vincennes.
    • 14 mai » départ de l'expédition Lewis et Clark à travers l'Ouest américain.
    • 18 mai » Constitution de l'an XII, en France.
  • La température le 18 octobre 1804 était d'environ 11,0 °C. Il y avait 44 mm de précipitationLe vent venait principalement de l'/du ouest. Caractérisation du temps: zeer betrokken. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1804: Source: Wikipedia
    • 4 février » par mesure de rétorsion, les janissaires firent arrêter et tuer 70 notables serbes. Cet événement, connu sous le nom de massacre des notables ou massacre des Princes (seča knezova), devait répandre la terreur; il fut au contraire le détonateur du soulèvement généralisé du peuple et des chefs survivants.
    • 14 février » premier soulèvement serbe après plus de trois cents ans d’occupation ottomane. Il fut écrasée en 1813, mais la répression qui s’ensuivit donna lieu au Second soulèvement serbe de 1815 qui conduisit à l’autonomie puis à l’indépendance de la Serbie.
    • 17 mars » à Weimar, le poète et dramaturge Friedrich von Schiller fait représenter Guillaume Tell, drame en cinq actes, inspiré de la Chronique suisse de Gilg Tschudi.
    • 14 mai » départ de l'expédition Lewis et Clark à travers l'Ouest américain.
    • 18 mai » Constitution de l'an XII, en France.
    • 11 juillet » duel Hamilton-Burr.
  • La température le 14 juillet 1824 était d'environ 23,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-est. Caractérisation du temps: half bewolkt donder bliksem. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1824: Source: Wikipedia
    • 5 mars » William Pitt Amherst déclare la première guerre anglo-birmane.
    • 11 mai » les britanniques occupent Rangoon, capitale de la Birmanie.
    • 6 août » Simón Bolívar bat les Espagnols à la bataille de Junin (Pérou).
    • 4 octobre » proclamation de la république du Mexique.
    • 2 décembre » Charles X décide lamise à la retraite, le jour du 19 anniversaire d’Austerlitz, des officiers généraux ayant le maximum d’ancienneté dans leur grade, presque tous d’anciens soldats de l’Empire. Cette maladresse soulève des remous dans les milieux militaires.
    • 9 décembre » bataille d'Ayacucho au Pérou.
  • La température le 16 juillet 1881 était d'environ 25,1 °C. La pression du vent était de 2 kgf/m2 et provenait en majeure partie du nord-est. La pression atmosphérique était de 76 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 76%. Source: KNMI
  • Du 20 août 1879 au 23 avril 1883 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Van Lijnden van Sandenburg avec comme premier ministre Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR).
  • En l'an 1881: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 4,5 millions d'habitants.
    • 31 janvier » obsèques nationales de Fiodor Dostoïevski, suivies par 30000 personnes.
    • 27 février » victoire du Transvaal à la Bataille de Majuba pendant la première guerre des Boers.
    • 4 mars » James Abram Garfield devient le 20 président des États-Unis.
    • 12 mai » traité du Bardo, qui instaure le protectorat de la France sur la Tunisie.
    • 16 juin » La loi Jules Ferry rend l'enseignement primaire gratuit en France.
    • 26 octobre » fusillade d'O.K. Corral.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Van Waveren


La publication Arbre généalogique vogelzang a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Monica, "Arbre généalogique vogelzang", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-veenema/I1559.php : consultée 16 juin 2024), "Theunis van Waveren (1804-1881)".