Arbre généalogique Vanhommerig » Jacobus Ritzen [Ritsen] (1724-1773)

Données personnelles Jacobus Ritzen [Ritsen] 

  • Il est né le 22 décembre 1724 dans Heerlen.
  • Il a été baptisé le 22 décembre 1724 dans Heerlen.Source 1
  • Professions:
    • jusqu'en 1773 Boer.Source 2
      Bokkerijder, is aan de galg gestorven in 1773
    • en l'an 1773 Boer.Source 2
      Bokkerijders werden aan een "streng examen" onderworpen, zo ook Jacobus Ritzen op 7 juni 1773. De kosten van dat examen waren fl. 8.- De totale proceskosten van Jacobus Ritzen bedroegen fl. 137-10- (Zie verder publicaties over de Bokkerijders)
  • Résidant de 1760 à 1763: Brunssum.Source 1
    is na geboorte van eerste kind naar Heerlen verhuisd en is ook daar ovl.
  • (Naam) en l'an 1760.Source 1
    wordt bij huwelijk Ritsen genaamd, vervolgens bij de geboorte van zijn kinderen Ritssen (1762) en daarna Ritzen.
  • Il est décédé en l'an 1773 dans Heerlen, il avait 48 ans.
  • Un enfant de Gerardus Ritzen et Gertrudis Mertens
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 12 avril 2021.

Famille de Jacobus Ritzen [Ritsen]

Il est marié avec Maria Margaretha Visschers [fisser].

Ils se sont mariés à l'église le 5 octobre 1760 à Spaubeek, il avait 35 ans.Source 1


Enfant(s):

  1. Antonius Ritzen  1764-????
  2. Joannes Mathias Ritzen  1766-1821 


Notes par Jacobus Ritzen [Ritsen]

BOKKENRIJDERS
Er zijn mensen die de Bokkenrijders vooral als een soort Robin Hood-achtige bende beschouwen, die stalen van de rijken en opkwamen voor de armen. Volgens de meeste verhalen waren de Bokkenrijders echter een brute roversbende. Eén van de verhalen vertelt van een een bende rovers onder leiding van "Den Zwarten Kapitein" die tussen 1730 en 1780 de Landen van Overmaas (het tegenwoordige Nederlands Zuid-Limburg, Belgische Voerstreek en Land van Herve) evenals de regio rond Luik, de gebieden vlak over de Duitse grens en de Kempen onveilig maakten. De leden zouden een verbond met de duivel hebben gesloten en zich op bokken door de lucht verplaatsen. Ze werden beschuldigd van dit laatste omdat er op eenzelfde nacht vaak meerdere overvallen gebeurden in ver uiteenlopende steden en dorpen, men dacht dat iemand die zich zo snel van de een naar de andere plaats verplaatste bovennatuurlijke krachten moest gebruikt hebben. Hun strategie was met een volledige bende een afgelegen gebouw te bestormen, de mensen te martelen om te weten te komen waar het geld verstopt is, en terug te vertrekken, de slachtoffers vaak dood of zwaar gewond achterlatend. De Bokkenrijders werden uiteindelijk terechtgesteld door Drossaerd Jan Clerx, hetgeen het einde betekende van hun heerschappij.
Mogelijk waren er verschillende groepen die de "Bokkenrijders" genoemd werden. Volgens sommige bronnen zou de eerste periode zich rond 1740 hebben afgespeeld, en de tweede rond 1770. De eerste Bokkenrijdersbende zou ontstaan zijn in Wolfhagen, een buurtschap bij Schinnen. De bendeleider was Geerling Daniels. Een andere beruchte Bokkenrijder uit die tijd was de Fransman Jacques du Jardin, een ex-soldaat die zijn geld verdiende als speelman (hij speelde viool). Zijn bijnaam was de Keukelaer. Hij werd opgehangen in 1751 op de Danikerberg, op de grens van Geleen en Schinnen. Uit een latere periode noteren we Nolleke van Geleen die in 1789 opgehangen werd. Ook in Wellen blijft de legende levend, vandaar de spotnaam voor de inwoners van ditHaspengouwse dorp: Bokke(n)rijders.
Dat de Bokkenrijders een eed aan de duivel zouden hebben afgelegd, wordt geïmpliceerd door de volgende verklaring die zou dateren van rond de tijd dat de bokkenrijders opereerden (?): "dat hij de eed heeft gedaan in het boske achter Wolfhagen, toenaldaer een keerske in een dode hand staande werd aangestoken en op een neusdoek op een altaar neergezet, en daar naast een dooske waarin een grote en een kleine geconsacreerde hostie, dat hij gedetineerde moest beloven van geen kameraden te beklappen waar het ook zo dat zij zouden gevangen worden en door de tortuur daartoe gedwongen, ten dien einde God afzwerende en de Duivel toe, toen opstekende de twee voorste vingeren en de duim van de rechterhand en zo zij zouden gevangen worden en doorde tortuur moesten bekennen en ter dood werden gebracht dat zij alsdan alles zouden herroepen."
Aangenomen wordt ook dat onder de markt van het Limburgse grensstadje Maaseik (Maeseyck) zich een hoofdkwartier van de Bokkenrijders zich situeerde. Na latere exploraties werd er een netwerk aan gangen en kamers aangetroffen dat verscheidene huizenrond de markt ondergronds verbond. Thans zijn de toegangen tot deze tunnels verzegeld wegens instortingsgevaar.
Historisch bewijsmateriaal
Recent historisch onderzoek verwijst het bovenstaande naar de prullenmand: de Bokkenrijdersbende zou zijn bedacht door justitie in een gruwelijke en tomeloze zoektocht naar de daders van enkele diefstallen. Door verdachten te folteren werden bekentenissen en nieuwe verdachten gevonden en door deze weer te folteren ... enzovoort. Dit zou uiteindelijk ervoor zorgen dat voor een tiental diefstallen tenminste 116 personen uit de gemeente Wellen beschuldigd werden. Uiteindelijk werden 31 mensen ter dood veroordeeld. Van die 31 werden er uiteindelijk 19 gewurgd op de brandstapel, 5 levend verbrand, 2 geradbraakt en 1 onthalsd. Verder wist er een te ontsnappen en stierven er twee in de gevangenis: één voor en één na de foltering. Eén verdachte werd vrijgelaten. Dit kan dus makkelijk een laattijdige heksenvervolging genoemd worden.
Interessant is daarbij de vraag of dit gedrag van de verschillende drossaards werd veroorzaakt door overijver of doordat zij bepaalde mensen uit de weg wilden hebben.
(Bron Wikipedea)

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Jacobus Ritzen [Ritsen]?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Jacobus Ritzen [Ritsen]

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Jacobus Ritzen [Ritsen]


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. GL7
    2. Bokkerijders

    Événements historiques

    • La température le 5 octobre 1760 était d'environ 14,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-quart-sud-ouest. Caractérisation du temps: helder. Source: KNMI
    • En l'an 1760: Source: Wikipedia
      • 22 janvier » en Inde, Lally-Tollendal, défait à Wandowash par l'armée anglaise, est assiégé dans Pondichéry. Il devra capituler après une longue résistance, le 16 janvier 1761. Embastillé, il sera jugé, condamné pour haute trahison, et exécuté le 9 mai 1766. Son jugement sera révisé en 1778 et il sera réhabilité.
      • 5 mars » Charles-Christian de Nassau-Weilbourg épouse Caroline d'Orange-Nassau.
      • 28 avril » bataille de Sainte-Foy.
      • 3 juillet » début de la bataille de la Ristigouche.
      • 8 juillet » fin de la bataille de la Ristigouche.
      • 8 septembre » capitulation de Montréal face aux armées britanniques (guerre de la Conquête).
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia


    Sur le nom de famille Ritzen [Ritsen]


    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    H. Vanhommerig, "Arbre généalogique Vanhommerig", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-vanhommerig/I3536.php : consultée 21 mai 2024), "Jacobus Ritzen [Ritsen] (1724-1773)".