Arbre généalogique van de families Van Tilburg en Ferwerda » Doecke Hayes (Tjessinga Van) Rinia (Ringia) (1430-1478)

Données personnelles Doecke Hayes (Tjessinga Van) Rinia (Ringia) 


Famille de Doecke Hayes (Tjessinga Van) Rinia (Ringia)

(1) Il est marié avec Trijn Glins.

Ils se sont mariés en l'an 1450, il avait 20 ans.


Enfant(s):



(2) Il est marié avec Lysck Pybesdr (Lisck) Siccama (later Doekama).

Ils se sont mariés en l'an 1453 à Blessum (Menaldumadeel), il avait 23 ans.


Enfant(s):



Notes par Doecke Hayes (Tjessinga Van) Rinia (Ringia)

http://www.knggw.nl/raadplegen/de-nederlandsche-leeuw/
http://www.genealogieonline.nl/stamboom-griffioen-koster/I5406.php

Ydt Doeckes Rinia 1451-1530 Tree
Douwe Doeckes Rinia > 1453-1483 Tree
His Doeckes Rinia > 1453-> 1490 Tree
Ucke Doeckes Rinia 1454-> 1514
Hobbe Doeckes Rinia 1457-1525 Tree
Ymck Doeckesdr Rinia 1459-1483
Haye Doeckes (Haije) Rinia 1460-1520 Tree
Pybe Doeckes Rinia 1460-1482 Tree
Teedt Doeckesdr Rinia 1463-> 1484 Tree
Haringh Doeckes Rinia > 1465-1515 Tree
Syttye Doeckesdr (Syts) Rinia 1466-> 1484

In 1458 was Docka Tiessingha inwoner van Blessum en mederechter van Deinumer Nieuwland. Omdat later Tjessinga te Hylaard één van de goederen van de Blessumer familie Rinia blijkt te zijn, mag Docka Tiessingha wel met Doeke Rinia van Blessum worden geïdentificeerd. In 1459 bemiddelde hij in een verzoening tussen Humme Hummyngha te Abbega en Kempo Unyngha na een vete die ondermeer aan de Hemdijk was uitgevochten; in 1469 in een geschil binnen de familie Fons te Jorwerd. Doeke Rinia stierf in 1478in Blessum, waar zijn zerk nog bewaard is.
In 1484 vermaakte Lysck Doekema, oftewel Lisck Pybes Sickema, weduwe van Doeke Rinia, Ryedingha goed met 91 pondemaat en dat huys ende stynts mey syn timmeringhe aan haar jongste zoon Haring Rinia. Hij en andere zoons kregen bovendien delen van dat goed 'oppa suyra yg fan Rydinghe stynts'; verder noemt Lysck in haar testament verschillende andere goederen, waaronder Sickema te Herbayum, Aersum in Jorwerd, Fockinga in Blessum en Tjessinga te Hylaard.
In 1505 en 1511 woonde Haring Doekes als "edeling" of "heerschap" te Blessum. De state Rinia komt na 1511 geleidelijk in het bezit van Doecke Hayes Rinia, een oomzegger van Haring. Hij kocht eerst de helft van het goed, daarna één derde deel, en pretendeerde in 1529 samen met de weeskinderen van zijn oom Haring Doekesz de houdenge ende jacht van swanen van Rynge State in een precies omschreven gebied. In 1541 stierf Doecke Hayesz; hij werd bij zijn al eerder gestorven vrouw Rints van Herema in de kerk begraven. Het jaar daarop stierf Atke Doeckedr Rynghe (Rinia), gehuwd met Hessel van Hermana; ook zij werd in Blessum begraven.
Zowel Rinia als Fockinga in Blessum kwamen aan het einde van de 16de eeuw in het bezit van regenten die in vrouwelijke lijn van de oude Rinia's afstamden. Een dochter van Doeke Rinia en Lysck Sickema was His Rinia; zij was dus een zuster van de eerdere eigenaar Haring Doekez Rinia. Zij trouwde met Pieter Sybrants Auckema. Een kleindochter van His en Pieter, Reynsck Pietersdr Auckema trouwde eerst met Jan Buygers, en na diens dood in 1555 met Sape van Wissema. Uit het eerste huwelijk stamde de dochter Bauck Buygers, die met Jacob van Bouricius trouwde. Zij waren reeds voor 1619 eigenaars van Rinia state; de erven Bouricius waren dat in 1640. In de 17de eeuw zou Rinia als zomerhuis van de regentenfamilie Bouricius dienen. In de kerk ligt eengrote gebeeldhouwde zerk van hen uit 1677, met ondermeer de wapens Buygers en Bouricius.
In 1723 was Rinia blijkens een tekening van J. Stellingwerf een bescheiden kop-hals-rompboerderij.
http://www.geni.com/people/Docka-van-Rinia/6000000006239467584
In de kop en de romp was mogelijk nog oud muurwerk aanwezig. Het erf was omgracht; een poort met een verdieping en een trapgevel gaf er toegang toe.
Fockinga of Wissema (Blessum FC1, SC1)
In 1484 vermaakte Lysck Doekema alias Rinia in Blessum behalve Rinia state en het goed ten zuiden daarvan ook Fockinga goed, gelegen ten zuidwesten van het dorp. Aan het eind van de 16de eeuw zou Fockinga zich ontwikkelen tot een herenhuis, dat in handen was van een andere staak van nakomelingen van de Rinia's dan die waaraan Rinia was gekomen: uit het tweede huwelijk namelijk van Reynsck Pietersdr Auckema - een Riniakleindochter -, met Sape van Wissema. Een zoon van hen, Jan Sapes van Wissema woonde in 1592 te Blessum op Fockema dat voortaan ook als Wissema voorkomt. Zijn zoon Doeke van Wissema was in 1640 eigenaar. In de kerk dekt een fraaie gebeeldhouwde zerk de grafkelder van de Wissema's.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Doecke Hayes (Tjessinga Van) Rinia (Ringia)?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Doecke Hayes (Tjessinga Van) Rinia (Ringia)

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Doecke Hayes (Tjessinga Van) Rinia (Ringia)


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Événements historiques

  • En l'an 1478: Source: Wikipedia
    • 18 février » Georges Plantagenêt est exécuté par son frère aîné Édouard IV.
    • 26 avril » conjuration des Pazzi, complot fomenté à Florence par la famille Pazzi, contre la famille de Médicis qui y perd un membre.
    • 5 juin » capitulation de la ville de Krujë (Croïa), en Albanie.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Rinia (Ringia)


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Rolf van Tilburg, "Arbre généalogique van de families Van Tilburg en Ferwerda", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-tilburg-en-ferwerda/I15589.php : consultée 17 juin 2024), "Doecke Hayes (Tjessinga Van) Rinia (Ringia) (1430-1478)".