Arbre généalogique Van Rossum, Van Dongen, Pauw en Barsingerhorn » Bruin Klase (Klappenbruin) Klappe (Clappe) (1723-1797)

Données personnelles Bruin Klase (Klappenbruin) Klappe (Clappe) 


Famille de Bruin Klase (Klappenbruin) Klappe (Clappe)

(1) Il est marié avec Joanna Willems (Wilms) Brander.

Ils se sont mariés.


Enfant(s):

  1. Jan Bruinsen Klappe  1754-1840 


(2) Il est marié avec Catharina Petersdr Koek.

Ils se sont mariés le 22 avril 1766 à Schokland, il avait 42 ans.


Notes par Bruin Klase (Klappenbruin) Klappe (Clappe)

_UID 38C79CFF6BF44CAD80EE434AF179B38A94D6
In veel Schokker families weet men uit de overlevering mooie en soms ook wel eens wat minder mooie verhalen te vertellen over het wel en wee van de oude voorvaderen. Niet iedereen wil of kan die verhalen aan het papier toevertrouwen, wat best weljammer is, want zo gaat immers veel informatie verloren

De heer J.A.J. Klappe uit Winschoten, bijgenaamd "de Bok", een zoon van Ab "de Bok", reageerde in oktober 1988 op een radiouitzending, waarin zijn achterneef (en ons redactielid) Ab Klappe iets vertelde over het ontstaan van zijn familienaam. Onze theorie was dat die naam in 1749 ontstaan was, toen Bruin Klasen tijdens de Schokkerkermisweek met kruit zijn handen en aangezicht verbrandde. In diezelfde week brandde het gehele noorderdeel van Emmeloord, tot aan het kerkhof, tot de grond toeaf, maar of dat verband houdt met het kruit van Bruin is niet duidelijk. Sinds die tijd werd hij Bruin Klasen Klappe of Klap genoemd, en men noemde hem ook wel Klappenbruin. Het lijkt ons aannemelijk dat deze naam verband houdt met de klap van het ontploffende kruit (zie het Schokker Erf 1, blz. 5-6).

Ons lid uit Winschoten was het niet zo eens met deze theorie, en meende dat de naam Klappe ook te maken kan hebben met het feit dat men vroeger iemand had die de mensen wekte, een zogenaamde klapper. Later zou volgens hem deze beroepsnaam overgegaan zijn in een familienaam. Het zou mogelijk kunnen zijn, al lijkt ons het verband met de klap op Emmeloord aannemelijker.

Daarna stapte onze briefschrijver over op een intrigerende oude familieoverlevering, waarvan wij nog nooit iets vernomen hadden, ofschoon wij toch vrij nauw verwant zijn. Hij schreef ons:
"De vader van mijn grootvader voer met zijn botter de Noordzee op en haalde daar koffie en thee van de Engelsen. Die begroef men dan op Schokland en werd dan in de winter, als de zee dicht gevroren was, op schaatsen in Kampen verhandeld. Op zekere dag kwamen er twee douaniers hem op het spoor, doch deze mensen heeft men nooit terug gezien. Doch de man (en dat was de vader van mijn grootvader) is thuis gekomen, is op bed gegaan en heeft het niet overleefd."

Het gaat hier om mijn bloedeigen betovergrootvader Gerrit Klasen Klappe, die op 16-11-1800 geboren was op Emmeloord, en daar stierf op 26-4-1843. Hij was op 23-10-1831 gehuwd met Aaltje Alberts Koek (1813-1897). Zij zou later driemaal hertrouwen,achtereenvolgens met Jan Klasen Konter, Joannes Diender en Theodorus Kolleman.
Omdat dit zo'n geheimzinnig verhaal was, heeft ons toenmalige redaktielid Els van der Waag destijds nog een uitvoerig telefoongesprek met onze zegsman gehad. Zij schreef ons hierover:
"Over het gesmokkel van zijn overgrootvader zei hij, dat de koffie en thee over het ijs naar Kampen gebracht werden en daar verhandeld. Deze koffie en thee werden op de Noordzee van de Engelsen gekocht, ver onder de prijs, en de wederverkoop ervan leverde de in de winter broodnodige middelen voor levensonderhoud op. Na de schermutseling met de douaniers is de overgrootvader thuis gekomen, heeft niet meer gesproken en is "kort" daarna gestorven. Hoe kort erna, weet de heer Klappe uit Winschoten niet. De man stierf in 1843, dat is 30 jaar na de opheffing van het door Napoleon ingestelde Continentaal Stelsel dat alle handel met Engeland verbood. Maar ja, misschien is er nadien tóch nog wel smokkelhandel geweest?
De douaniers zouden, naar algemeen in de familie wordt aangenomen, door de overgrootvader zijn gedood en onder het ijs geschoven. Vandaar dat er nooit meer iets van hen gehoord of gezien is. Dat de overgrootvader ook zelf flink werd toegetakeld bij deze onderneming blijkt uit zijn spoedige dood. Maar, zegt de heer Klappe, ik heb ook alles maar van horen zeggen, en in de Schokkervereniging zijn tegenwoordig zoveel knappe mensen. Die kunnen dat vast allemaal wel eens precies gaan uitzoeken."

Wie die knappe mensen dan wel zijn laat ik even in het midden. Gezocht hebben we wel in het archief te Kampen en in plaatselijke kranten, maar spijtig genoeg hebben we niets gevonden wat met deze zaak verband kan houden.
Rest ons een mooi verhaal waarvan we helaas wel nooit zullen weten of er iets van waarheid in schuilt.
Vermelding.
Volgens overlevering was het tijdens de Pinksterweek in 1749 gebeurd dat Bruin Klasen Klappe, bijgenaamd ?Klappenbruin?, met kruit zijn handen en aangezicht had verbrand. De enorme klap waarmee het kruit ontplofte zou de directe aanleiding zijn geweest tot het ontstaan van de naam Klappe.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Bruin Klase (Klappenbruin) Klappe (Clappe)?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Bruin Klase (Klappenbruin) Klappe (Clappe)

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Bruin Klase (Klappenbruin) Klappe (Clappe)

Bruin Klase (Klappenbruin) Klappe (Clappe)
1723-1797

(1) 
(2) 1766

    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.

    Événements historiques

    • La température le 29 novembre 1723 était d'environ 8,0 °C. Source: KNMI
    •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
      Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
    • En l'an 1723: Source: Wikipedia
      • 16 février » Louis XV est proclamé roi de France. La Régence par Philippe d'Orléans s'achève donc.
      • 22 février » Louis XV est déclaré majeur par un lit de justice, fin de la régence.
      • 24 avril » le major Abraham Davel, soldat et patriote vaudois, est exécuté par les Bernois, occupants du Pays de Vaud.
    • La température le 22 avril 1766 était d'environ 9,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-sud-est. Caractérisation du temps: zeer betrokken. Phénomènes météorologiques particuliers: veel dauw. Source: KNMI
    • En l'an 1766: Source: Wikipedia
      • 23 février » annexion du Duché de Bar et du Duché de Lorraine par la France à la mort du duc Stanislas Leszczyński.
      • 18 mars » abrogation du Stamp Act, pendant la révolution américaine.
      • 26 mars » fin de la Révolte contre Esquilache, menée contre Leopoldo de Gregorio.
    • La température le 17 juillet 1797 était d'environ 23,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du ouest-nord-ouest. Caractérisation du temps: omtrent helder noorderlicht. Source: KNMI
    •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • En l'an 1797: Source: Wikipedia
      • 14 janvier » bataille de Rivoli.
      • 15 janvier » victoire de Bonaparte sur les Autrichiens à Rivoli en Italie (bataille de Rivoli).
      • 16 mars » combat de Valvasone.
      • 18 avril » bataille de Neuwied, pendant les guerres de la Révolution, les forces françaises de la République, menées par le général Hoche, battent les troupes autrichiennes.
      • 21 avril » Napoléon Bonaparte bat les Sardes, lors de la bataille de Mondovi.
      • 11 octobre » bataille de Camperdown (guerre de la Coalition). Victoire navale britannique sur la flotte hollandaise.
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    Sur le nom de famille Klappe (Clappe)


    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Ruud van Rossum, "Arbre généalogique Van Rossum, Van Dongen, Pauw en Barsingerhorn", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-rossum/I1183.php : consultée 24 juin 2024), "Bruin Klase (Klappenbruin) Klappe (Clappe) (1723-1797)".