Arbre généalogique Van Rijn » Jan Pietersz de Wit (1793-1869)

Données personnelles Jan Pietersz de Wit 

  • Il est né dans Oude Niedorp, Hollands Kroon, Noord-Holland, Nederland.
  • Il a été baptisé le 18 février 1793 dans Oude Niedorp, Hollands Kroon, Noord-Holland, Nederland.
  • Profession: vrachtrijder, landman en Hoofd-Ingeland van den Polder Zijpe c.a..
  • Il est décédé le 17 mai 1869 dans Zijpe, Noord-Holland.Source 1
  • Il est enterré le 21 mai 1869 dans Zijpe, Noord-Holland.
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 21 septembre 2015.

Famille de Jan Pietersz de Wit

Il est marié avec Trijntje Molenaar.

Ils se sont mariés le 2 avril 1815 à Zijpe, Noord-Holland.Source 2

Vader bruidegom: Pieter Adamsz de Wit
Moeder bruidegom: Trijntje Schuit
Vader bruid: Cornelis Molenaar
Moeder bruid: Alida van Keulen
Nadere informatie: beroep Bg.: vrachtrijder; beroep Bd.: dienstmeid; beroep vader Bg.: landman

getuigen Albert Sloos, Pieter Adamsz de Wit, Jacob Wilhelmus van Homrigh, Cornelis Siemers
zoon van Pieter Adamsz de Wit en Trijntje Jans Schuijt , dochter van Cornelis Gerritsz Molenaar en Aaltje Hermanus van Keulen

Enfant(s):

  1. Pieter de Wit  1816-1861 
  2. Catharina de Wit  1818-1888
  3. Cornelis de Wit  1819-1886
  4. Aaltje de Wit  1821-1852 
  5. Maria de Wit  1822-1823
  6. Adam de Wit  1824-1884 
  7. Anna de Wit  1824-????
  8. Stendert de Wit  1826-1881 
  9. Maria de Wit  1828-1856
  10. Johanna de Wit  1830-1913 
  11. Christina de Wit  1838-1874 


Notes par Jan Pietersz de Wit

Jan Pietersz de Wit kan als stamvader van alle De Witten in 't Zandt beschouwd worden. Hij was evenals zijn vader zeer vermogend.
Jan Pieters trouwde in 1815 en is dan volgens de akte vrachtrijder. Zijn bruid Trijntje is dienstmeid, 18 jaar en ouderloos. Maar in 1829 koopt Jan van zijn vader Pieter Adams 36 morgen land. En deze Jan weet zich langzamerhand steeds meer land te verschaffen. Het land rondom de boerderij "De Mosselwiel", aan het noordeinde van de Boschweg, groot 52 morgen, blijft voorlopig nog in het bezit van zijn vader. Het jaar, waarin Jan Pieters deze plaats in eigendom krijgt is nog niet precies te melden. Wel kan men constateren, dat vanaf deze Jan Pieters de Wit, de polder Noord-Zijpe (inclusief 't Zand) aardig met "De Witten" bevolkt is geraakt: De kinderen van Jan Pieters (10) zorgen voor 6 nieuwe gezinnen De Wit. Uit de volwassen geworden kleinkinderen van hem (51) komen 18 gezinnen De Wit. Uit zijn vele achterkleinkinderen vormen minstens 41 jongens bij hun huwelijk weer een nieuw gezin De Wit. Een groot gedeelte van deze gezinnen is om en nabij 't Zand blijven wonen en zijn de oorzaak dat vele De Witten slechts met hun bijnaam goed aangeduid kunnen worden. Met recht kunnen we Jan Pieters de stamvader van de Zandtemer De Witten noemen. Jan Pieters moet op zijn uitgestrekte landerijen veel paarden (waaronder dravers) en enorm veel schapen gehad hebben.
Uit betrouwbare overlevering is bekend. dat hij soms naar de markt in Leiden ging om schapen en lammeren te verkopen. Met 2 forse paarden voor een grote wagen pendelde hij in 3 etmalen heen en weer terug. De schapen werden voor deel geweid op land in de in 1845 drooggelegde Anna Paulownapolder. De grond was aanvankelijk niet zo best, maar goed genoeg voor schapen. Jan Pieter huurde hier 200 ha en betaalde de pacht in één keer voor een lange reeks van jaren. Door het langzaam verbeteren van de grond vormde de betrekkelijk geringe pachtprijs later de oorzaak van een langdurig geschil met de polder Anna Paulowna, dat eerst na zijn dood door het Gerechtshof te Amsterdam werd beslist. Tijdens dit geschil werd een aantal schapen van Jan Pieters door het polderbestuur in beslag genomen. Hij liet het er echter niet bij zitten. Volgens de overlevering - en misschien moeten we zeggen: volgens de legende, want hij is een legendarische figuur in 't Zand - heeft hij een aantal van zijn knechten als spook vermomd, heeft de wachters laten verjagen en is met de schapen weer naar zijn eigen land teruggekeerd. In het gedenkboek, uitgegeven bij het 100- jarig bestaan van de Anna Paulownapolder, wordt Jan Pieter enkele malen als een groot schapenhouder genoemd en vermoedelijk is hij wel de grootste in heel Noord-Holland geweest.
Hij was ook jager en hoogstwaarschijnlijk ook eigenaar van de eendenkooi aan het einde van de Belkmerweg. Zijn gevogelte uit de kooi en zijn jachtbuit leverde hij e.a. af in Den Helder als proviand voor de schepen. Dit kunnen we opmaken uit het gedicht, dat door pastoor Spoorman gemaakt werd bij zijn 50- jarig huwelijksfeest in 1865. In dit gedicht wordt gezegd, dat Jan 3 jaren op zee was. Dit moet een schrijffout geweest zijn, want het waren slechts 3 dagen, zoals later blijkt. Terwijl hij in de kajuit van het schip zat af te rekenen, werden n.l. de trossen losgegooid en was het schip zijn zeereis begonnen. Gelukkig kreeg hij gelegenheid om op volle zee over te stappen op een schip, dat richting Den Helder voer.
Dat Jan Pieter zeer welvarend was blijkt ook verder in het gedicht. De statie (parochie) Zijpe was zeer uitgestrekt (6 uren gaans lang en 2 uren gaans breed en had een kerk in het zuidelijk deel. Van deze parochie is Jan, evenals zijn vader, meerdere jaren kerkmeester geweest. Omstreeks 1860 besluit men de parochie te splitsen en in 't Zand ook een kerk te bouwen. Hiervoor was geld nodig. Door de nieuwe parochianen wordt dan ca. f 20.000,- bijeengebracht. Het leeuwendeel hiervan komt van Jan Pieter, n.l. f 7.300,-. Hij betaalde hiermee het monumentale altaar van meer dan 10 m hoogte. Zijn zwager Gerrit Slijkerman geeft f 2.000,-. De giften van de andere parochianen gaan niet hoger dan f 100,00,-. (bron: S.P.A. Zuurbier)
Op 16 februari 1837 verkocht Cornelis van Eeten, woonachtig op 'Vanglust' en weduwnaar Maartje Borst, voor 3.300 gulden zijn bezit aan Jan Pietersz. de Wit, boer in de Zijpe. Het ging toen om: 'Eene huismanswoning, geteekend nr. 382, met boet, erf, benevens landerijen en eene vogelkooi, genaamd "Vanglust", tezamen groot 25 bunder, 57 roeden en 40 ellen, staande en gelegen aan de Belkmerweg en de Zijperzeedijk, in de Gemeente Zijpe'. Op 13 juli 1870 vond de boedelscheiding plaats van Jan de Wit voornoemd (Not. H.J. de Lange, Alkmaar, akte van die datum), die op 17 mei 1869 was overleden. Zijn weduwe was Trijntje Cornelisd. Molenaar. Het bezit aan de Belkmerweg werd toegescheiden aan dochter Jansje de Wit, getrouwd met Jan Strooper. (bron: Oude Boerderijen en Buitenverblijven langs de Zijper Grotesloot door P. Dekker blz. 1259)

HET BUITENDIJKS GELEGEN GEDEELTE VAN HET OUDE KOOIVELD VAN CALLANTSOOG.Dit perceel "beginnende aan het oude Spuisluisje van Callantsoog voor zoo verre deze grond tegen de buitenkanaaldijk zich uitstrekt gelegen in de Gemeente Callantsoog". Op 27 oct. 1830 werd Jan Pz. de Wit te Zijpe pachter voor f 380,-. (bron: Het Koegras door Mr. J. Belonje blz. 48)

Hij was getuige bij het huwelijk van: zijn zus Elisabeth de Wit x Gerrit Slijkerman, op 15 mei 1824 te Zijpe (NH), samen met Pieter Adamsz de Wit, Gerrit Komen en Pieter Voorthuijsen.

Boeken en/of tijdschriften waarin hij vermeld wordt: Het Koegras auteur Mr. J. Belonje blz. 48 - Oude Boerderijen en Buitenverblijven langs de Zijper Grotesloot auteur P. Dekker blz. 1259.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Jan Pietersz de Wit?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!

Ancêtres (et descendants) de Jan Pietersz de Wit

Jan Pietersz de Wit
1793-1869

1815
Pieter de Wit
1816-1861
Aaltje de Wit
1821-1852
Maria de Wit
1822-1823
Adam de Wit
1824-1884
Anna de Wit
1824-????
Maria de Wit
1828-1856

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Les sources

  1. MyHeritage
  2. Noord-Hollands Archief Toegangnr: 358 Inventarisnr: 358.151 Zijpe Aktenummer: 13

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:
  • Quaero, un(e) auteur à confirmé qu'il s'agit de la même personne

Événements historiques

  • La température le 18 février 1793 était d'environ 5,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-ouest. Caractérisation du temps: betrokken mist. Source: KNMI
  • En l'an 1793: Source: Wikipedia
    • 21 janvier » exécution de Louis XVI, roi de France déchu le 10 août 1792.
    • 11 avril » bataille de Chemillé, lors de la guerre de Vendée.
    • 4 mai » à Paris, en France, la Convention nationale promulgue la loi du maximum.
    • 15 mai » bataille de Palluau pendant la guerre de Vendée.
    • 23 novembre » la Sejm de Grodno accepte le deuxième partage de la Pologne.
    • 23 décembre » bataille de Savenay.
  • La température le 2 avril 1815 était d'environ 17,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du ouest-sud-ouest. Caractérisation du temps: omtrent betrokken. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1815: Source: Wikipedia
    • 26 février » Napoléon I s’évade de l'île d'Elbe, à bord de l'Inconstant.
    • 9 juin » l'Acte final du congrès de Vienne redéfinit les contours de l'Europe, après la chute de Napoléon Ier.
    • 8 août » Napoléon part en exil pour l’île de Sainte-Hélène.
    • 6 septembre » Simón Bolívar écrit la Lettre de Jamaïque.
    • 26 septembre » naissance de la Sainte Alliance.
    • 16 octobre » Napoléon I débarque à Sainte-Hélène.
  • La température le 17 mai 1869 était d'environ 12,1 °C. Il y avait 4 mm de précipitation. La pression du vent était de 1 kgf/m2 et provenait en majeure partie du ouest-sud-ouest. La pression atmosphérique était de 75 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 98%. Source: KNMI
  • Du 4 juin 1868 au 4 janvier 1871 il y avait en Hollande le gouvernement Van Bosse - Fock avec comme premiers ministres Mr. P.P. van Bosse (liberaal) et Mr. C. Fock (liberaal).
  • En l'an 1869: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 3,6 millions d'habitants.
    • 6 février » la Grèce accepte d'évacuer la Crète sous la pression des grandes puissances européennes.
    • 4 mars » Ulysse Grant devient le 18 président des États-Unis.
    • 6 mars » Mendeleïev présente sa «classification périodique des éléments» devant la Société de chimie de Russie.
    • 4 mai » début de la bataille de la baie de Hakodate.
    • 18 mai » fin de la guerre de Boshin, et dissolution de la République d'Ezo.
    • 27 juin » victoire impériale décisive, à la bataille de Hakodate, marquant ainsi la fin de la guerre de Boshin.
  • La température le 21 mai 1869 était d'environ 10,9 °C. Il y avait 0.8 mm de précipitation. La pression du vent était de 1 kgf/m2 et provenait en majeure partie du nord-nordest. La pression atmosphérique était de 75 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 93%. Source: KNMI
  • Du 4 juin 1868 au 4 janvier 1871 il y avait en Hollande le gouvernement Van Bosse - Fock avec comme premiers ministres Mr. P.P. van Bosse (liberaal) et Mr. C. Fock (liberaal).
  • En l'an 1869: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 3,6 millions d'habitants.
    • 6 février » la Grèce accepte d'évacuer la Crète sous la pression des grandes puissances européennes.
    • 4 mars » Ulysse Grant devient le 18 président des États-Unis.
    • 6 mars » Mendeleïev présente sa «classification périodique des éléments» devant la Société de chimie de Russie.
    • 9 mars » les régions occidentales entre l'Ontario et les montagnes Rocheuses sont cédées au Canada par la Compagnie de la Baie d'Hudson.
    • 4 mai » début de la bataille de la baie de Hakodate.
    • 27 juin » victoire impériale décisive, à la bataille de Hakodate, marquant ainsi la fin de la guerre de Boshin.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille De Wit

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme De Wit.
  • Afficher des informations sur De Wit sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille De Wit.

La publication Arbre généalogique Van Rijn a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Jos van Rijn, "Arbre généalogique Van Rijn", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-rijn/I11131.php : consultée 19 juin 2024), "Jan Pietersz de Wit (1793-1869)".