Arbre généalogique Van Rein » Johannes Hatzmann (1773-1846)

Données personnelles Johannes Hatzmann 

  • Il est né le 8 juin 1773 dans Dietz, Rijnland-Palts, Duitsland.Source 1
  • Professions:
  • Il est décédé le 8 septembre 1846 dans Smilde, Drenthe, Nederland, il avait 73 ans.Source 2
    Smilde Overlijden 08-09-1846 92 Johannes Hatzman Overledene Webster

    Overlijden (Overlijden), Smilde, 08-09-1846, aktenummer 92

    Overleden: Johannes Hatzman;
    geboren op: 08-06-1773 te Nassau Dietz; beroep: gep.eerste luitenant,
    overleden op 08-09-1846 te Smilde; oud: 73 jaar,
    zoon van NN NN en NN NN.

    Gehuwd geweest met: Sara Kornelia Webster (in leven;Echtgenote)
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 12 décembre 2020.

Famille de Johannes Hatzmann

Il est marié avec Sara Cornelia Webster.

Ils se sont mariés le 4 février 1821 à Coevorden, Drenthe, Nederland, il avait 47 ans.Source 2

Coevorden Huwelijk 04-02-1821 2 Johannes Hatzmann Bruidegom Webster

Huwelijk, Coevorden, 04-02-1821, aktenummer 2

Bruidegom: Johannes Hatzmann,
geboren te Dietz op 08-06-1773; beroep: gepens. luitenant,
zoon van Friedrich Hatzmann en Philipina Hatzmann

Bruid: Sara Cornelia Webster,
geboren te Heusden op 23-04-1797; beroep: zonder,
dochter van Alexander Gijsbert Webster, beroep: gepens. kapitein en Helena Clara Craijvelt.

NB:
weduwnaar Adriana Fransoisa;
vader bruidegom overleden;
moeder bruidegom overleden.

Enfant(s):



Notes par Johannes Hatzmann

Bron: Wil Schackmann

http://www.schackmann.nl/proefkolonie/Personen/Hatzman.html

Johannes Hatzman, onderdirecteur van het tweede gesticht te Veenhuizen 1825-1828
Johannes Hatzman is zeer vaardig met de pen. Dat is een voordeel als je wilt solliciteren. Dat laatste doet hij op 20 februari 1825 (volgens een latere notitie - zie hieronder bij 10 mei 1825 - rechtstreeks aan de tweede assessor generaal Johannes van den Bosch). Die sollicitatiebrief bevindt zich in invnr 72 (zie de scan) en luidt als volgt:

De ondergetekende Johannes Hatzmann gepensioneerd Eerste Lieutenant, wonende te Koevorden in de provincie Drenthe, neemt de vrijheid UWEd. met de meeste hoogachting te kennen te geven, dat hij gedurende de tijd van bijna dertig jaren den lande hebbende gediend, en in dien tijd elf, zoo campagnes als belegeringen in Holland, Duitschland, Frankrijk, Spanje, Portugal, Rusland, bij Waterloo hebbende gemaakt, of doorgestaan, en in de zelve zware wonden bekomen, zich sedert den jare 1820 gepensioneerd ziet met eene som van vierhonderd guldens jaarlijks.

Dat hij van deze som met eene vrouw en drie hulpbehoevende kinderen niet behoorlijk kunnende leven, veel min in staat, om zijne kinderen dat gene te laten leeren, wat hen eens zoude kunnen formen tot nuttig werkzame leden in de maatschappij, sederteene geruimen tijd heeft uitge­zien, en betamende pogingen aangewend, om in den eenen of anderen werkkring te worden geplaatst, waardoor met behoud van zijn pensioen zijn tijdelijk bestaan mogt worden verruimd, en hij daarbij in staat gesteld, om aan zijne ouderlijke pligten naar behooren te beantwoorden; -

Dat echter tot zijn leedwezen deze gelegenheid zich tot hier toe niet hebbende opgedaan, hij vurig wenscht, dat hij dezelve zal hebben gevonden bij de zoo voorbeelde­loos groote uitbreiding, welke door het vermeerderen en vergrooten van de kolonienaan de Maatschappij van Weldadigheid gegeven wordt, en waardoor dus het getal der benoodigde ambtenaren in gemelde kolonien ook natuurlijk moet toenemen.

Dat hij zich zou schamen, om eenige de minste demarches bij UWEd. te doen, om onder het getal der te benoemene ambtenaren te worden opgenomen, zoo hij zich ten aanzien van zijne levenswijs of moreel gedrag iets te wijten had; dan daar hij zich in dezen durft beroepen op de getuigenis­sen van de Heeren Burgemeester van Koevorden, vrederegter van het canton Dalen, en den predikant van Koevorden.

Zoo neemt hij de vrijheid met voorige hoogachting te solliciteren

Dat het Uwe Vergadering grootgunstig moge behagen hem met eenen administrativen of anderen convenabelen post bij eenen der kolonien te willen begunstigen.
Bijgevoegd is een door Hatzman opgestelde staat van dienst. Dat is een indrukwekkende lijst. Er zijn weinig grote gevechtshandelingen geweest waar Johannes Hatzman niet bij geweest is. Op de lijst is onder andere vermeld:

Vader Frederik. Moeder Phillipine. Geboren den 8 junij 1773 te Nassau Dietz. Laatste woonplaats Maastricht.

27 maart 1791 vrijwillig in dienst genomen bij het corps mineurs
2 augst. 1795 bevorderd tot fourier
6 junij 1810 bevorderd tot sergeant
4 junij 1812 bevorderd tot 2e lieutenant
15 april 1814 bevorderd tot 1e lieutenant bij het 9de batt. van linie
Januarij 1819 ingelijft bij de 8de afdeling 3de batt. infanterie daar bij gediend tot den 10 december 1820 wanneer mijn pensioen een aanvang heeft genomen.

Gedane veldtogten, bekomen wonden, uitstekende daden of bijzondere verrigtingen:

1792 de belegering van Maastricht tegen de franschen
1794 de belegering van Maastricht id.
1807 de veldtogt tegen de Pruisen
1808 met de Hollandsche Brigade in Spanje
1809 met de Hollandsche Brigade in Portugal
1810 met de Hollandsche Brigade in de belegering van Almeda
1811 geemployeerd geweest tot het springen der vesting, op den 11 meij 1811 aldaar op de brug van St. Tieling het linker been door een geweer kogel aan stuk geschooten
1812 In Rusland tot in Moscauw bij de avangarde der genie, in de retraite tot 29 decemb. in Dantzig
1813 de belegering van Dantzig
1814 de blokkade van Delfzijl
1815 in Braband en Frankrijk

Voor de decoratie is de ondergeteekende aangetekend in Spanje en ook in Rusland dog dezelve niet bekoomen.
Het is voor de permanente commissie nog niet genoeg om de oude ijzervreter in dienst te nemen. Zoals gebruikelijk informeert ze eerst bij de subcommissie van weldadigheid Coevorden wat die haar over Hatzman kunnen vertellen. Op 22 maart 1825 laat de subcommissie dat weten. Ik heb dat niet gelezen, maar hier is de scan.

Er is op dat moment echter geen vacature. Tot op 26 april 1825 B.C. Travers wordt ontslagen. Dan schrijft directeur der koloniën Visser aan de permanente commissie dat hij en Johannes van den Bosch (afwisselend de Generaal en de tweede assessor genoemd) Johannes Hatzman (die blijkbaar in de tussentijd van Coevorden naar Smilde is verhuisd) willen aanstellen. De brief is van 10 mei 1825, invnr 73:

De Heer J. Hartzmann gepensioneerd 1e luite thans wonend te Smilde oud p.m. 50 jaren, gehuwd met eene dogter van den gepensioneerde kapt. Webster, had zich voor eenigen tijd per missive aan ZHEdGest. den Heer 2e Ads. geadresseerd, ten einde bij voorkomende gelegenheid in eenige voor hem convenabele betrekking bij de Maatschappij te worden geplaatst;

het kwam ons voor, dat aan zodanig iemand niet wel een ander emploi dan van onderdirekteur binnen, in een etablissement konde worden opgedragen en daar er in die betrekking geene vacatures bestonden, wierd op ZEdGest. schrijven geen verder regard geslagen;

na het besluit der Permanente Kommissie waar bij den ond.dir. Travers ontslagen wierd in een etablisse­ment te Veenhuizen voor bedelaars bestemd, wierd het eene dadelijke vereischte naar een geschikt onderdirekteur voor dat instituut omtezien, en was ik bedagt op den Heer Hartzman.

Ik arrijouieerde meer dan eenen gelegenheid naar ZWEdGest. te informeren, zoo als bij ds. Heerspink, de Heer Hulst ontvanger te Ommen, enz. en kreeg niet anders dan zeer gunsti­ge getuigenissen omtrent zijn gedrag en bekwaamheid; waarop ik met overleg van den Heer Generaal, ZWEdGest. verzogt zich hier te vervoegen ten einde over deszelfs gedaan verzoek te spreeken;

dientengevolge is die Heer heden hier geweest en den Heer 2e Ads. zoo wel als mij zeer geschikt voorgekomen.

Ik heb dus de eer der Permanente Komm. voortestellen.
Den Heer J. Hartzmann voorn. en provisioneel als onder direkteur binnen in het bedelaars instituut te Veenhuizen, en zulks op den gewone voorwaarden en neem de vrijheid te verzoeken mij hare decisie dienaangaan­de zoo spoedig mogelijk mede te deelen.
De permanente commissie gaat akkoord en stelt Johannes Hatzman aan als onderdirecteur van het tweede gesticht te Veenhuizen. Volgens het personeelsregister 1828-1834, invnr 997 folio 38, is die aanstelling op 24 mei 1825. Volgens dat register is Hatzman geboren 8 juni 1773, is hij getrouwd met Sara Cornelia Webster, geboren 23 april 1797, en hebben ze vier kinderen:
? Alexander Gijsbert Hatzman, geboren 16 februari 1818
? Helena Clara Hatzman, geboren 17 juli 1820
? Johannes Philippus Hatzman, geboren 27 december 1821, en
? Hetwijn Agatha Jacomina Hatzman, geboren 20 april 1825.
Let wel: alles volgens de administratie van de koloniën die er nogal eens naast wil zitten. Verder meldt het genoemde register dat het gezin Hervormd is en dat Hatzman als onderdirecteur ƒ 9,615 per week verdient, dus 500 gulden per jaar.

Vervolgens komt hij af en toe voor in de ingekomen post van de Maatschappij, maar dat mogen anderen uitzoeken, zie hier de lijst. En ook iets wat ik niet heb, is de reden voor zijn ontslag na drie jaar. Ik weet alleen dat het besluit van 25 juni 1828: 'Ontslag van den Onderdirekteur Hatzmann en den Magazijnmeester Bergh en de vervanging van den eersten door den Algemeen Winkelier J. Kluvers', zich bevindt in inventarisnummer 961 mapje 1828. Het hiervoor gemeld register invnr 997 meldt dat hij per 18 augustus 1828 ontslagen is, maar ook hier staat niet waarom.
Wat ik dan weer wel heb is een brief van Johannes Hatzman van 2 oktober 1828 aan de permanente commissie, invnr 94:

Aan de Permanente Kommissie der Maatschappij van Weldadigheid

De ondergetekende J: Hatzmann, gepensioneerd 1e lieutenant en afgetreden onderdirekteur aan het tweede Etablissement in de Kolonie van Weldadigheid te Veenhuizen, neemt de vrijheid U Mijne Heeren! met schuldigen eerbied te kennen te geven.

Dat hij door zijn ontslag uit de dienst der Maatschappij met zijn vrij talrijk huisgezin in ongunstige omstandigheden gedompeld zijnde, al nog vuriglijk wenscht op eene of andere wijze in eene der kolonien weder geemployeerd te worden, op gronden en beweegredenen in zijn verzoekschrift van den 13 augustus 1828 ontwikkeld.

Dat hij niet alleen het grootst gedeelte van zijne middelen van bestaan, door gemeld ontslag verloren heeft, maar ook van woning staat beroofd te worden, aangezien hij het bij hem bewoonde huis ten gevolge Uwe dispositie van den 10 september ll. No

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Johannes Hatzmann?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Huwelijksakte
  2. Alledrenten.nl

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 8 juin 1773 était d'environ 13,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du nord-ouest. Caractérisation du temps: zeer betrokken. Phénomènes météorologiques particuliers: wat dauw. Source: KNMI
  • En l'an 1773: Source: Wikipedia
    • 17 janvier » James Cook est le premier européen connu à franchir le cercle polaire Antarctique avec son équipage.
    • 16 novembre » mariage du futur Charles X de France avec Marie-Thérèse de Savoie.
    • 16 décembre » Tea-Party de Boston.
  • La température le 4 février 1821 était d'environ 5,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du ouest-sud-ouest. Caractérisation du temps: betrokken winderig regen. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1821: Source: Wikipedia
    • 26 janvier » ouverture du Congrès de Laybach.
    • 24 février » le général Agustín de Iturbide proclame l'indépendance du Mexique; le plan d’Iguala est également proclamé.
    • 5 mars » James Monroe, 5 président des États-Unis, est investi pour son second mandat.
    • 7 mars » les rebelles napolitains sont écrasés par les Autrichiens à Rieti.
    • 24 juin » victoire de Simón Bolívar, à la bataille de Carabobo, lors de la guerre d'indépendance du Venezuela.
    • 24 août » traité de Córdoba marquant la fin de la guerre d’indépendance du Mexique.
  • La température le 8 septembre 1846 était d'environ 19,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-sud-est. Caractérisation du temps: half bewolkt weerlicht regen. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1846: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 3,1 millions d'habitants.
    • 18 février » en Galicie polonaise, dans les régions soumises aux Autrichiens, les paysans s'arment et se soulèvent. La ville de Cracovie se libère pendant quatre jours, mais cède vite devant les troupes russes et autrichiennes. Le 6 novembre, elle sera annexée par l'Empire d'Autriche.
    • 21 février » soulèvement de Cracovie.
    • 13 mars » incident de Ballinglass au cours duquel des paysans irlandais ont été expulsés lors de la Grande Famine.
    • 14 juin » naissance de la république de Californie.
    • 17 novembre » Pagan Min devient roi de Birmanie.
    • 6 décembre » bataille de San Pasqual pendant la guerre américano-mexicaine.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Hatzmann

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Hatzmann.
  • Afficher des informations sur Hatzmann sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Hatzmann.

La publication Arbre généalogique Van Rein a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Max van Rein, "Arbre généalogique Van Rein", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-rein/I9096.php : consultée 30 mai 2024), "Johannes Hatzmann (1773-1846)".