Arbre généalogique Van Rein » Aaltje van Rein (1888-1961)

Données personnelles Aaltje van Rein 

  • Elle est née le 12 avril 1888 dans Gasteren, Anloo, Drenthe, Nederland.Source 1
    Anloo geb. 13-04-1888 28 Aaltje van Rein kind

    Anloo, geboorteakte, 13 april 1888, aktenr. 28

    Kind: Aaltje van Rein,
    geboren te Gasteren (Anloo) op 12-04-1888,
    dochter van Jakob van Rein, beroep: bakker; oud: 38 jaren, en Geertje Dalman, beroep: zonder.
  • Profession: - Geen beroep -.Source 1
  • Les faits:
    • de 1888 à 1890 Wonen.Source 2
      Aaltje als kind binnen het gezin
    • de 1900 à 1910 Wonen.Source 3
      Aaltje als kind binnen het gezin met de dan nog aanwezige kinderen in huis
    • de 1910 à 1920 Wonen.Source 4
      Aaltje als kind binnen het gezin met de dan nog aanwezige kinderen in huis
  • Religion: Nederlands Hervormd.Source 5
  • Elle est décédée le 18 novembre 1961 dans Anloo, Drenthe, Nederland, elle avait 73 ans.Source 1
    Anloo Overlijden 20-11-1961 24 Aaltje van Rein Overledene Popken

    Overlijden (Overlijden), Anloo, 20-11-1961, aktenummer 24

    Overleden: Aaltje van Rein;
    geboren te Anloo; beroep: zonder,
    overleden op 18-11-1961 te Anloo; oud: 73 jaar,
    dochter van Jakob van Rein en Geertje Dalman.

    Gehuwd geweest met: Lubertus Popken (in leven;Echtgenoot)
  • Un enfant de Jacob van Rein et Geertje Dalman
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 14 octobre 2023.

Famille de Aaltje van Rein

Elle est mariée avec Lubertus Popken.

Ils se sont mariés le 19 juillet 1913 à Anloo, Drenthe, Nederland, elle avait 25 ans.Source 1

Anloo huw. 19-07-1913 20 Aaltje van Rein bruid Popken

Anloo, huwelijksakte, 19 juli 1913, aktenr. 20

Bruidegom: Lubertus Popken,
geboren te Rolde; oud: 23 jaren; beroep: landbouwer,
zoon van Roelof Popken, beroep: landbouwer, en Geertien Geerts.

Bruid: Aaltje van Rein,
geboren te Anloo; oud: 25 jaren; beroep: zonder,
dochter van Jakob van Rein, beroep: landbouwer, en Geertje Dalman, beroep: zonder.

NB:
moeder bruidegom overleden

Enfant(s):

  1. Roelof Popken  1913-1986
  2. Jacob Popken  1917-


Notes par Aaltje van Rein

Bron: https://www.dekoningsherberg.nl/geschiedenis%20van%20de%20koningsherberg.htm

Geschiedenis De Koningsherberg sinds 1856, Brinkstraat 2, 9467 PE Anloo

Het eerste gebouw, iets achter de huidige locatie, is een boerderij behorende bij het landgoed Vennebroek. Kadastraal K 263 in 1811 huisnummer 40 t.o. de weg naar Gasteren.

Volgens de lijst van naamsaanneming wonen hier omstreeks 1811 Hans Bernhard Beck en zijn zusters,Anna Aleida Marianne,Barbara en Christina Leontiene Henriette.Van Barbara is bekend dat ze blind is geworden door de pokken en ongehuwd is gebleven.
Het oorspronkelijke woonhuis van Vennebroek was in een zodanige staat van verval dat bewoning niet meer mogelijk was.Hans Bernhard Beck begon naast de boerderij ook een café en logement en was hier dus de eerste herbergier.Hij was getrouwd met Aaltje Jans Trip en zij kregen 5 kinderen.De fam. Beck waren de voorouders van fam.Hobe Smeenge,Jannie Scholtens-Smeenge en Barbara Bos-te Velde. Bij de nazaten van de fam. Beck komen veel roodharigen voor, dit doordat de moeder van Hans Bernhard Beck van Schotse afkomst was.Hans Bernhard verhuist later naar,nu cafe “Het Keerpunt”, in Spijkerboor en overlijdt daar in 1852.I

n 1832 is Gerhardus Smit eigenaar, hij is koopman, kastelein.Hij trouwt op 13-10-1820 met Annigje Geerts Jipping( nichtje van Aaltje Jans Trip), ze kregen 7 kinderen. De jongste dochter Margaretha trouwt met Berend van der Boor, voorouders van fam. Jannes van Rein.Dit verklaart de nieuwbouw van de boerderij van de fam. van Rein naast het café.In 1849 vindt de ondertekening plaats van de markescheidingsakte van de marke van Anloo.Gerardus Smit logementhouder te Anloo is gerechtigd in 1 ¾ waardeel.De getaxeerde waarde dezer gronden bedraagt f.303,85 en heeft een oppervlakte van 15.60.21ha.

In 1856 wordt het pand gesloopt en vindt herbouw plaats op de huidige locatie.
Foto genomen ca 1905.

In 1875 vindt er een boedelscheiding plaats en wordt de oudste zoon, Jan Smit eigenaar en neemt de zaak over.Het betreft dus nog steeds een boerderij met café – logement.Voordien was Jan Smit landbouwer in Winde. Hij was getrouwd met Lammechien van Bergen, zij kregen vier kinderen.Na het overlijden van Jan in 1888 komt zijn jongste broer Jannes ( landbouwer in Gasteren) met zijn gezin naar Anloo om de zaken, samen met zijn schoonzuster voort te zetten.Jannes Smit was getrouwd met Grietien Lunshof en zij hadden 2 kinderen.

In 1893 wordt het pand verkocht aan Hendrik Stoffers.Deze was getrouwd met Hazina, dochter van Jannes Smit.Hendrik Stoffers had veel functies hij was: boer, herbergier, koopman en directeur van de handkracht zuivelfabriek aan de Brinkstraat .Dit fabriekje stond toen op de plek van de boomgaard van Fenna Hendriks. Wellicht was Hendrik Stoffers niet zo geschikt als herbergier, of al deze functies werden hem teveel,want in 1901 verkoopt hij de zaak aan Jan Mulder Ozn.Mogelijk is er sprake van ruiling want het boerderijtje op Brinkstraat 3 ( nu fam. Roelof Keun) behoort toe aan Otte Mulder en wordt eigendom van Hendrik Stoffers.

Dan krijgen we de fam. Jan Mulder met “Jan Mulders Jaant” als eigenaren.Het boerderijtje aan Brinkstraat 3 ( nu fam. R.Keun) behoorde toe aan Otte Mulder en Cs en werd eigendom van Hendrik Stoffers.Dit gedeelte van Anloo werd ca 1900 grotendeels bewoond door de families Mulder. Brinkstraat 3, Brinkstraat 5, Brinkstraat 2, Kerkbrink 12 (eigendom) en Anderenseweg 2.Dus in 1901 verhuisde Jan Mulder Ozn ,zijn vrouw Jantien Greving,dochter Grietje, (suiker)oom Jan Mulder en broer Jacob Mulder( beide ongehuwd).In 1902 wordt nog dochter Ebeldina Jantiena geboren.Oom Jan Mulder overleed in 1901.In die tijd was er sprake van een cafébedrijf met in het achterste deel de boerderij.Jan Mulder was dus boer en kastelein. Hij overleed in 1907.Zijn vrouw wordt dan vermeld als caféhoudster.Jantien Mulder-Greving was bij de oud inwoners van Anloo beter bekend als “Mulder,s Jaant”.

De foto laat zien dat ze een “slokje geestrijk vocht”naar een klant brengt.
Zij hertrouwde in in 1908 met Albert Mulder uit Rolde. In deze periode werd het café verbouwd en kwam er een veranda voor. In 1927 volgt verkoop aan Lubertus Popken en verhuist de fam.Mulder naar de boerderij Schipborgerweg 5. Lubertus Popken was getrouwd met Aaltje van Rein uit Gasteren . Ze hadden 2 zonen: Roelof geboren in 1913 en Jacob geboren in 1917. Ze zetten het bedrijf op dezelfde voet voort.Later werd de boerderij afgestoten en werd het een hotel-café-restaurant.Midden jaren 30 trouwt zoon Roelof met Grietje Lokhorst uit Zuidlaren.Het gezin komt inwonen.In 1945 vertrekken ze met hun kinderen: Lubertus, Harm Hendrik en Aaltje naar Annen.Ze worden beheerder van café Schuiling. Zoon Jacob begint in het café in Anloo een transportbedrijf.Hij trouwt met Geertruida Schaaphok uit Anloo en zij zetten dit bedrijf voort in Gasteren.

In 1950 werd het Bertus en Aolie te druk,ze ruilden(huur)met de fam Tjassens (Brinkstraat 1).Ze konden hier genieten van hun oude dag.Jan HarmTjassens was getrouwd met Jantien Steenbergen uit Borger en was stelmaker van beroep.Ze hadden vier kinderen Alberdiena,Klaasje,Jan en Hindrik.Hun dochters waren actief in het bedrijf. Jan bleef stelmaker/timmerman.In die tijd werden de activiteiten van de verenigingen uit het dorp evenredig verdeeld over beide cafés.In 1955 komt Roelof Popken met zijn gezin vanuit Eext(café Centrum) terug naar Anloo nemen het bedrijf over en wordt dan ook eigenaar.Bertus en zijn vrouw komen weer inwonen en de fam. Tjassens trekt in hun eigen woning.

In 1963 ruilt Roelof een stuk grond met Geert Stenveld.Hierop laten Bertus en Aolie een huis bouwen.(Anderenseweg 3)In het vorige artikel zagen we dat Roelof Popken met zijn vrouw Grietje Lokhorst en de kinderen, Lubertus, Harm Hendrik en Aaltje, van Eext ( café Centrum) naar Anloo terug komen. Roelof en Grietje nemen het bedrijf over. Ze gaan eerst op dezelfde voet voort als de ouders. Dus ze gaven ook ruimte aan het dorpsgebeuren.In die tijd waren er twee toneelverenigingen: Excelsior, met van oorsprong ongehuwde leden en Tonegido met gehuwde leden. S
pelers toneelverenging “Excelsior”: staand v.l.n.r. Lambertus Boer, Griever, Trienje Hovenkamp, Job Hovenkamp,Jan Klamer,Jan Hoving,Herman Bruins,Tinie Klamer,Aaldert Dokter,Jantje Wilkens en Tinie Houwing. Zittend v.l.n.r. Berend Lanting,Hillie Lanting en meester Zoer.

Ze gaven de uitvoeringen om en om bij café S.Popken en café R.Popken. Dit gold ook voor de gymnastiek vereniging, plattelandsvrouwen, boermarke en andere verenigingen.Gedurende het zomerfeest was er live muziek in beide cafés.Langzamerhand richtten ze zich meer en meer op het restaurant en hotel/pension gebeuren. Hierbij pasten de activiteiten van de verenigingen uit het dorp niet meer.De dochter heeft haar a.s. man op een bijzondere manier leren kennen. Hij reed in een winter met veel ijs en sneeuw pardoes het pand binnen. Ze zijn getrouwd en in Assen gaan wonen. Helaas zijn beide al vroeg overleden.Zoon Lubertus werd elektrotechnicus en was werkzaam bij Lampe in Assen. Hij is getrouwd met Sina ter Velde en ze zijn in Zeijerveld gaan wonen. Later komen ze in Anloo terug in het huis van opa en oma Popken.Harrie trouwt met Diti Dokter uit Schipborg en gaan in Gasteren wonen.Harrie is o.m. muzikant van beroep en helpt dan al mee in het bedrijf in Anloo.

In 1978 neemt Harrie het bedrijf over en zet het op dezelfde voet voort. De ouders gaan in Zuidlaren wonen. Men heeft ingezet op klanten met een wat dikkere beurs. Helaas bleek deze formule in Anloo niet aan te slaan. In 1980 wordt het bedrijf verkocht aan Willem Oldenhuizing en Marietje Mulder uit Eelde. Ze hebben een zoon Jorn. Willem was geboren en getogen in Anloo ( zoon van Willem Oldenhuizing en Jantje Bel)en ober van beroep. Marietje was kleuteronderwijzeres. Harrie en Diti kopen café “De Hondsrug “ gelegen aan de weg tussen Annen en Eext. Willem gooit het roer om.Men richt zeer meer op de doorsnee bezoeker en dus goedkopere menu”s. Het bedrijf heeft met deze formule veel succes.Ondanks het succes is dit niet van lange duur geweest.

In 1985 ruilt Marietje Mulder, na de echtscheiding, het bedrijf met Paul Oldenburger. Marietje wordt dan exploitant van voornoemd restaurant “De Hondrug”. Deze exploitant heeft dit bedrijf ook niet lang geleid.Omstreeks 1988 nam de familie Visser-Venema uit Damwoude en Dronten het bedrijf over. Deze mensen woonden indertijd niet op het bedrijf. Gert Venema, de zoon van mevrouw Visser neemt het bedrijf over.Hij trouwt met de kokkin van het bedrijf.Zij nemen weer hun intrek in het pand.Ook deze periode was van korte duur.

Het bedrijf werd overgenomen door Cees Koning, getrouwd met Gerdien. Ze hebben een zoon Caesar.Hij veranderde gelijk de naam van HCR “de Hoeve”in “de Koningsherberg”. Cees was leraar aan de Hotel vakschool in Groningen. Hij zette dit beroep naast de exploitatie van het hotel- café en restaurant voor twee dagen in de week voort.In 2009 wordt het bedrijf verhuurd aan de fam. Oostenrijk uit Odoornerveen. Zij komen in Anloo wonen.Wij wensen hen veel succes voor de toekomst.

Tekst: Roelie Vollink-Hollander en Albert Okken.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Aaltje van Rein?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Aaltje van Rein

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Aaltje van Rein

Aaltje van Rein
1888-1961

1913
Roelof Popken
1913-1986
Jacob Popken
1917-????

    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

    Parenté Aaltje van Rein



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. Alledrenten.nl
    2. Bevolkingsregister gemeente Anloo 1880-1900 in 1890
    3. Bevolkingsregister gemeente Anloo 1900-1910
    4. Bevolkingsregister gemeente Anloo 1910-1920
    5. Alledrenthen.nl Tellingen 1860-1880 Anloo

    Des liens dans d'autres publications

    On rencontre cette personne aussi dans la publication:

    Événements historiques

    • La température le 12 avril 1888 était d'environ 4,7 °C. Il y avait 2 mm de précipitation. La pression du vent était de 9 kgf/m2 et provenait en majeure partie du ouest. La pression atmosphérique était de 75 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 85%. Source: KNMI
    • Du 23 avril 1884 au 21 avril 1888 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Heemskerk avec comme premier ministre Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
    • Du 21 avril 1888 au 21 août 1891 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Mackay avec comme premier ministre Mr. A. baron Mackay (AR).
    • En l'an 1888: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 4,5 millions d'habitants.
      • 1 mars » début du service postal entre le Canada et les États-Unis.
      • 30 mars » en France, Pierre Tirard termine un mandat de président du Conseil sous la présidence de Sadi Carnot.
      • 3 avril » premier des meurtres de Whitechapel.
      • 13 mai » promulgation de la loi d'or au Brésil, abolissant l'esclavage.
      • 14 juin » le Royaume de Sarawak devient un protectorat britannique.
      • 8 septembre » découverte du corps d'Annie Chapman, seconde victime de Jack l'Éventreur.
    • La température au 19 juillet 1913 était entre 10,4 et 15,8 °C et était d'une moyenne de 13,7 °C. Il y avait 8,1 mm de précipitation. La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du ouest. Source: KNMI
    • Du 12 février 1908 au 29 août 1913 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Heemskerk avec comme premier ministre Mr. Th. Heemskerk (AR).
    • Du 29 août 1913 au 9 septembre 1918 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Cort van der Linden avec comme premier ministre Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
    • En l'an 1913: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 6,1 millions d'habitants.
      • 18 janvier » victoire de Pávlos Koundouriótis à la bataille de Lemnos, pendant la première guerre balkanique.
      • 23 janvier » coup d'État des Jeunes-Turcs, dirigé par Ismail Enver et Talaat Pacha.
      • 19 juin » entrée en vigueur du Natives Land Act, dans l'Union d'Afrique du Sud.
      • 10 août » le traité mettant fin aux guerres balkaniques est signé à Bucarest.
      • 1 décembre » la Crète est rattachée à la Grèce.
      • 30 décembre » William David Coolidge dépose un brevet pour la lampe à filament en tungstène.
    • La température au 18 novembre 1961 était entre 5,0 et 8,6 °C et était d'une moyenne de 6,4 °C. Il faisait presque totalement couvert. La force moyenne du vent était de 1 Bft (vent faible) et venait principalement du nord-nord-ouest. Source: KNMI
    • Du 19 mai 1959 au 24 juillet 1964 il y avait aux Pays-Bas le cabinet De Quay avec comme premier ministre Prof. dr. J.E. de Quay (KVP).
    • En l'an 1961: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 11,6 millions d'habitants.
      • 13 février » la mort de Patrice Lumumba, Premier ministre congolais, est annoncée par les autorités katangaises. En réaction, le Conseil de sécurité des Nations unies adopte la résolution 161 visant à éviter une guerre civile.
      • 16 février » Chypre décide de demander son admission aux Nations unies.
      • 1 mars » |sortie du film Le Président d'Henri Verneuil avec Jean Gabin, Bernard Blier et Renée Faure.
      • 21 avril » putsch des généraux à Alger.
      • 1 mai » Fidel Castro annonce la nationalisation des écoles privées à Cuba.
      • 10 août » |première utilisation par l’armée américaine de l’agent orange pendant la guerre du Viêt Nam, les épandages dureront pendant dix ans.
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    Sur le nom de famille Van Rein

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Van Rein.
    • Afficher des informations sur Van Rein sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Van Rein.

    La publication Arbre généalogique Van Rein a été préparée par .contacter l'auteur
    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Max van Rein, "Arbre généalogique Van Rein", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-rein/I125.php : consultée 1 juin 2024), "Aaltje van Rein (1888-1961)".