Arbre généalogique Van Osch » Agnes van Loon (± 1145-1191)

Données personnelles Agnes van Loon 


Famille de Agnes van Loon

Elle est mariée avec Otto I hertog van Beieren.

Ils se sont mariés environ 1157.


Enfant(s):

  1. Richarda van Beieren  ± 1160-1231 
  2. Heilika van Beieren  ± 1165-± 1200
  3. Agnes van Beieren  ± 1165-± 1200
  4. Elisabeth van Beieren  ± 1165-± 1190
  5. Sophia van Beieren  ± 1170-1238


Notes par Agnes van Loon

- ook genoemd Agnes van Loon en Rieneck of Agnes van Looz en Rieneck; was een paltsgravin en hertogin van Beieren. Zij geldt als de stammoeder van het huis Wittelsbach.

Haar thuis was het graafschap Loon. Ze trouwde in 1169 op 19-jarige leeftijd in Kelheim met de 33 jaar oudere Paltsgraaf Otto VI van Beieren (1117–1183) uit het huis Wittelsbach. Deze werd op 16 september 1180 leenman van het hertogdom Beieren en noemde zich vanaf dat moment hertog Otto I. Het huwelijk was al in 1167 gearrangeerd, vermoedelijk door Koenraad van Wittelsbach, de aartsbisschop van Mainz, en een broer van Otto I.[1] Leden van de familie van Loon vervulden in het bisdom Mainz enkele malen het ambt van burggraaf. Er bestonden dus al nauwe banden met het geslacht van Loon.
Na de dood van Otto werd Agnes van Loon regentes voor haar minderjarige zoon, die op dat moment tien jaar oud was. Ze bleef regentes tot zijn meerderjarigheid in 1191. Agnes van Loon stond bekend als een intelligente, energieke en kunstminnende vrouw, en een zeer bekwame politica. Door haar sterke persoonlijkheid wist zij van het regentschap een succes te maken en het hertogdom Beieren te behouden voor het huis Wittelsbach.
In naam van haar minderjarige zoon deed Agnes van Loon verschillende schenkingen aan de kerk. In de oorkonden wordt zij "Domina Agnes Ducissa“ genoemd: vrouwe hertogin Agnes. Ook haar moeder, Agnes van Metz, had kunstenaars, minnezangers en dichters gesteund, onder wie Hendrik van Veldeke. Van Veldeke maakte naar voorbeeld van de Latijnse tekst Vita S. Servatii in opdracht van Agnes van Metz het Leven van Sint Servaas, ongeveer 6000 verzen over het leven en de wonderen van de heilige Servaas, die in de vierde eeuw bisschop van Maastricht was geweest. Deze tekst geldt als het grootste middeleeuwse legenden-dicht in het diets. Agnes van Loon speelde vermoedelijk een rol bij de vermenigvuldiging en verspreiding van de Servaaslegende en -cultus in Zuid-Duitsland.
Agnes van Loon stierf in maart 1191, kort nadat haar zoon Lodewijk de Kelheimer meerderjarig was geworden. Zij is begraven in de abdij van Scheyern.
bron: Wikipedia [https://nl.wikipedia.org/wiki/Agnes_van_Loon]
>> de chronologie is hier toch wat lastig..?!

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Agnes van Loon?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Agnes van Loon

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Agnes van Loon

Aleida van Diest
± 1090-????
Mathilde van Dagsburg
± 1098-> 1157

Agnes van Loon
± 1145-1191

± 1157
Heilika van Beieren
± 1165-± 1200
Agnes van Beieren
± 1165-± 1200
Elisabeth van Beieren
± 1165-± 1190
Sophia van Beieren
± 1170-1238

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Van Loon

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Van Loon.
  • Afficher des informations sur Van Loon sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Van Loon.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Berry van Osch, "Arbre généalogique Van Osch", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-osch/I42650.php : consultée 21 juin 2024), "Agnes van Loon (± 1145-1191)".