Arbre généalogique Van Hilten en Otto » Otto Willem de Nobel (1867-1950)

Données personnelles Otto Willem de Nobel 


Famille de Otto Willem de Nobel

Il est marié avec Theodora Groeneveld.

Ils se sont mariés le 12 janvier 1893 à Amsterdam, il avait 25 ans.Source 7

Otto en Theodora kregen 2 zonen

Getuigen waren: Jacobus de Nobel, neef, 30 jaar en koffiehuishouder
Jan de Nobel, broer, 23 jaar en onderwijzer
Elias Otto, oom, ambtenaar.

Enfant(s):



Notes par Otto Willem de Nobel

Otto Willem de Nobel was aanvankelijk voorbestemd om in de drukkerij van zijn vader te werken, maar alras bleek dat zijn belangstelling voor muziek niet te onderdrukken was. Op zeventienjarige leeftijd werd hij koorlid van Haarlemsch Zanggenot en ging hij studeren aan de Haarlemse muziekschool. Vervolgens studeerde hij in Amsterdam zang bij Ambrosius Knoop, en na het vervullen van zijn militaire dienstplicht verbond hij zich als baszanger aan de toen net opgerichte Hollandsche Opera van J.G. de Groot. Na een keelaandoening zette hij in de jaren 1889-1894 zijn muziekstudie voort aan het Amsterdamse conservatorium in de vakken piano en zang. In deze periode maakte hij deel uit van Daniel de Langes Amsterdamsch a Capella-Koor. Na het eindexamen werd hij aan hetzelfde conservatorium plaatsvervangend leraar solozang; hij verving daar Joh. M. Messchaert, die door zijn talrijke concertreizen vaak afwezig was. In het seizoen 1894/ 1895 was De Nobel verbonden aan de NederlandscheOpera van Cornelis van der Linden te Amsterdam. Voor een operacarrière bleek hij echter niet geschikt. Hierna vond hij een bestaan als privéleraar in zang- en spraakkunst, en in de avonduren dirigeerde hij koren in enkele steden in het westen des lands. Door zijn bekwame leiding bereikten deze doorgaans een hoog artistiek niveau. Ook componeerde hij verscheidene koorwerken, zoals Super flumina Babylonis (ca. 1900), Psalm 8 (ca. 1900) en Gloria in excelsis Deo (ca. 1920).
In mei 1898 werd De Nobel gevraagd dirigent te worden van het socialistische koor 'De Stem des Volks' in Amsterdam, dat op 17 januari van dat jaar was opgericht. Aangezien hij welwillend tegenover de arbeidersbeweging stond, aanvaardde hij het dirigentschap. Uit vrees echter zijn betrekking aan het conservatorium te verliezen, omdat hij voor 'de rooien' werkte, trad hij aanvankelijk op onder de schuilnaam Lebon (een woordomkeer). In korte tijd slaagde hij erin dit koor, waarvan veel diamantbewerkers lid waren, tot grote bloei te brengen. In sociaal-democratische kringen was men zeer ingenomen met het aanzien dat dit arbeiderskoor - ook buiten de eigen kring - verwierf. Binnen enkele jaren rezen in verschillende plaatsen van ons land soortgelijke koorverenigingen als paddestoelen uit de grond. Deze arbeiderskoren lieten zich graag horen: bij vergaderingen van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP) en de vakverenigingen, bij protest bijeenkomsten en één-meivieringen. Op initiatief van de Amsterdamse 'Stem des Volks' werd in 1902 de Bond van Arbeiderszangvereenigingen in Nederland opgericht, waarbij de 'rode' koren zich aansloten en waarvan De Nobel adviseur was.
Al meteen ergerde De Nobel zich aan het lage artistieke peil van de werken die de Amsterdamse 'Stem' aanvankelijk vertolkte. Het duurde dan ook niet lang of hij ging zelf strijdliederen componeren. Vanaf ca. 1900 heeft hij tientallen dichtwerken van socialistische strijders getoonzet, waaronder De Nieuwe Tijd (ca. 1900), Morgenrood (ca. 1900), Eens komt een klare, schoone dag (1905) en Heil u, vaandel van den arbeid (1930). Binnen korte tijd oogstten de arbeiderskoorvereniging met deze werken heel veel succes. Nog grotere bekendheid kregen De Nobels strijdliederen vanaf 1926 door de talrijke uitvoeringen voor de VARA-microfoon en de verkoop van grammofoonplaten. Na de Tweede Wereldoorlog verflauwde evenwel geleidelijk de belangstelling voor zijn liederen, omdat de socialisten, door de verbeterde levensomstandigheden, niet meer zo strijdbaar waren en de retorisch-stichtelijke teksten wat ouderwets begonnen te vinden en ook omdat de arbeiderszangverenigingen met hun repertoire andere wegen insloegen. Alleen het Morgenrood, op tekst van Dirk Troelstra, behield nationale bekendheid.
Ondanks de roem die hij vergaarde met de Amsterdamse 'Stem des Volks' ontstond er toch gaandeweg een verwijdering. De Nobel was een man met een moeilijke en driftige aard, en veel rechtzinnige Amsterdamse koorleden vonden hem 'een burger'. Na een langdurige ziekte en strubbelingen daarna, werd in 1914 de band tussen dirigent en koor verbroken; zijn opvolger werd de eveneens bekwame dirigent Frans Rigter. Wel is Otto de Nobel daarna nog jarenlang dirigent geweest van 'De Stem des Volks' in Den Haag, Leiden, Dordrecht, Gouda, Haarlem en Rotterdam. In 1917 vestigde hij zich in Den Haag, waar hij overdag muziek- en zanglessen gaf. In de jaren dertig was hij directeur van een bescheiden muziekschool aan de Haagse Adelheidstraat, waar hij ook woonde. Enkele jaren voor de Tweede Wereldoorlog moest hij zijn dirigeerstok neerleggen, omdat zijn gezondheid en vooral zijn gezichtsvermogen achteruit gingen. Op 3 maart 1945 werd hij zwaar getroffen - bij het bombardement op het Bezuidenhout werd zijn woning verwoest; daarbij verloor hij zijn vleugel, boeken en muziek. Gedurende zijn laatste levensjaren bewoonde hij in Voorburg een gemeubileerde kamer, waar het luisteren naar de radio hem veel afleiding schonk. Dank zij bijdragen van socialistische organisaties en particulieren, benevens een subsidie van het ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, bleven hem ernstige financiële zorgen bespaard.

"Het zijn rode honden, maar ze blaffen mooi".
Zo oordeelde de burgerpers in die tijd over de arbeidersliederen, de zanggroep en zijn dirigent.
Maar algemeen werd erkend dat Otto Willem de Nobel met zijn Stem des Volks, en niet in het minst met Morgenrood prestige gaf buiten de rangen aan de socialistische beweging in Nederland.

Morgenrood op tekst van D. Troelstra en muziek van O.W. de Nobel.

Morgenrood, uw heilig gloeien
Heeft ons steeds de dag gebracht;
Breek toch door, o lichtvernieuwer,
In de grote volk'rennacht.
Laat uw glorie hope geven
Hun die worst'len in de nacht;
Geef hun moed in 't voorwaarts streven
Tot hen 't daglicht tegenlacht.

Ketens.
In de eerste helft van de 20ste eeuw ontstond in Nederland een keten van plaatselijke socialistische zanggroepen, zoveel stemmen des Volks.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Otto Willem de Nobel?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Otto Willem de Nobel

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Otto Willem de Nobel

Ancêtres (et descendants) de Otto Willem de Nobel

Jan Otto
1807-1875

Otto Willem de Nobel
1867-1950

Otto Willem de Nobel

1893

    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. Ruud Smink
    2. Nationale militie 14-03-1887
    3. Huwelijksakte zoon in 1916
    4. Huwelijksakte 1893
    5. BS Akte 413
    6. Akte 413
    7. Reg.1 fol 49

    Des liens dans d'autres publications

    On rencontre cette personne aussi dans la publication:

    Événements historiques

    • La température le 10 février 1867 était d'environ 9,6 °C. Il y avait 0.1 mm de précipitation. La pression du vent était de 6 kgf/m2 et provenait en majeure partie du sud-ouest. La pression atmosphérique était de 76 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 76%. Source: KNMI
    • Du 1 juin 1866 au 4 juin 1868 il y avait en Hollande le gouvernement Van Zuijlen van Nijevelt - Heemskerk avec comme premiers ministres Mr. J.P.J.A. graaf Van Zuijlen van Nijevelt (AR) et Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
    • En l'an 1867: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 3,6 millions d'habitants.
      • 30 mars » les États-Unis achètent l'Alaska à la Russie pour 7200000dollars. L'achat, autorisé par le président Andrew Johnson est signé par le secrétaire d'État William Seward le 9 avril 1867. Le transfert de la colonie russe aux États-Unis interviendra le 18 octobre 1867.
      • 9 avril » les États-Unis achètent l'Alaska à la Russie, conformément au traité signé le 30 mars précédent.
      • 11 mai » signature du traité de Londres et indépendance et neutralité du Luxembourg.
      • 8 juin » François-Joseph Ier d'Autriche et Sissi sont couronnés roi et reine de Hongrie, concrétisant le compromis austro-hongrois (österreichisch-ungarischer Ausgleich, en allemand; kiegyezés, en hongrois).
      • 1 juillet » |création du dominion du Canada, à la suite de l'Acte de l'Amérique du Nord britannique.
      • 23 novembre » exécution des martyrs de Manchester.
    • La température le 12 janvier 1893 était d'environ -7.9 °C. La pression atmosphérique était de 77 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 89%. Source: KNMI
    • Du 21 août 1891 au 9 mai 1894 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Van Tienhoven avec comme premier ministre Mr. G. van Tienhoven (unie-liberaal).
    • En l'an 1893: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 5,1 millions d'habitants.
      • 17 janvier » renversement de la reine Liliuokalani et mise en place d'un gouvernement provisoire à Hawaï.
      • 9 février » création de Falstaff de Giuseppe Verdi.
      • 23 février » Rudolf Diesel reçoit le brevet pour le procédé du moteur diesel.
      • 4 mars » Grover Cleveland devient le 24 président des États-Unis.
      • 8 mars » début des 13 jours du procès du scandale de Panamá.
      • 25 juillet » inauguration du canal de Corinthe.
    • La température au 28 novembre 1950 était entre 2,8 et 13,2 °C et était d'une moyenne de 9,7 °C. Il y avait une précipitation de 8,3 mm pendant 12,6 heure(s). La force moyenne du vent était de 5 Bft (vent assez fort) et venait principalement du sud-sud-ouest. Source: KNMI
    • Du 7 août 1948 au 15 mars 1951 il y avait en Hollande le gouvernement Drees - Van Schaik avec comme premiers ministres Dr. W. Drees (PvdA) et Mr. J.R.H. van Schaik (KVP).
    • En l'an 1950: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 10,0 millions d'habitants.
      • 1 mars » |à Londres, l'espion Klaus Fuchs est condamné à quatorze années de prison. Il en purgera neuf et ira vivre en République démocratique allemande.
      • 12 mars » référendum en faveur du retour du roi des Belges Léopold III.
      • 27 juin » résolution n83 du Conseil de sécurité des Nations unies, consistant en une plainte pour agression contre la République de Corée.
      • 16 juillet » massacre de Tuman, pendant la guerre de Corée.
      • 29 septembre » résolution n°87 du Conseil de sécurité des Nations unies relative à la plainte pour invasion armée en Taïwan.
      • 28 décembre » l'armée chinoise franchit le 38parallèle en Corée.

    Sur le nom de famille De Nobel

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme De Nobel.
    • Afficher des informations sur De Nobel sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille De Nobel.

    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Marjolijn van Hilten-Otto, "Arbre généalogique Van Hilten en Otto", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-hilten/I8683.php : consultée 14 juin 2024), "Otto Willem de Nobel (1867-1950)".