Arbre généalogique Van Elderen en Van der Speld » Willem IV van Gulik, hertog van Gelre & Gulik (± 1207-1278)

Données personnelles Willem IV van Gulik, hertog van Gelre & Gulik 

Source 1

Famille de Willem IV van Gulik, hertog van Gelre & Gulik

(1) Il est marié avec Margarethe van Gelre.

Ils se sont mariés le 7 juin 1237.


Enfant(s):

  1. Willem V van Gulik  1238-1278 
  2. Mathilde van Gulik  1240-1266 
  3. Otto van Gulik  1246-1278
  4. Gerard V van Gulik  < 1250-1328 
  5. Katharina van Gulik  ± 1260-± 1289 
  6. Walram van Gulik  ????-1297
  7. Roland van Gulik  ????-1278


(2) Il est marié avec Richardis van Gelre.

Ils se sont mariés avant le 26 janvier 1260.


Notes par Willem IV van Gulik, hertog van Gelre & Gulik

War von 1225 bis zu seinem Tod Graf der Grafschaft Jülich. Das erste Stadtsiegel Jülichs von um 1230 zeigte eine zinnenbewehrte Mauer mit zwei Türmen und einem Stadttor, in welchem der Leuvenschild Wilhelms IV. Stand. Am 16. März 1278 war Wilhelm mit seinen Söhnen Roland und Wilhelm sowie Wirich I. von Frentz (andere Quellen: mit drei Söhnen) in der so genannten „Gertrudisnacht“ in Aachen, um für König Rudolf I. von Habsburg Steuern einzutreiben. Es kam zu einem Aufruhr, und Wilhelm wurde von Aachener Bürgern erschlagen. Im dem am 20. September 1280 auf Schloß Schönau geSchloßenen Sühnevertrag wurde die Stadt Aachen für diesen Mord zur Zahlung eines hohen Schadenersatzes an seine Witwe Richarda verpflichtet.

Er ist nicht zu verwechseln mit Herzog Wilhelm IV. von Jülich († 1511).

The counts of Jülich (Gulik in Dutch), were one of the most influential families in the area, which is now partly Germany, partly The Netherlands. The oldest known use of the lion by the counts is from a seal of Wilhem of Jülich dating from 1237. The colours are mentioned in the Bigot roll of arms from 1254, and the Gelre roll of arms of the late 14th century.

The lion of Jülich alone forms part of many civic arms in Germany, like Bad Münstereifel, Bergheim, Brüggen, Dormagen, Eschweiler, Frechen, Gangelt, Geilenkirchen, Grevenbroich, Heimbach, Jüchen, Düren, Kaster, Linnich, Monschau, Nideggen and Nörvenich

In 1377 the counts of Gulik inherited the duchy of Gelre (derived from the town of Geldern), making them even more influential, as the duchy was one of the largest independent states of what is now The Netherlands. The lions of Jülich and Gelre were combined. This combination is now the arms of the Dutch province of Gelderland and the former district of Geldern. The combination is also part of the arms of many Dutch communities in the former duchy (like Mook en Middelaar, Linne and Tiel).

 

Graafschap Julich (Gulick)

 

Gulik was oorspronkelijk een Romeinse pleisterplaats, in het Latijn genaamd Juliacum, aan de rivier de Roer. Later vestigden de Franken zich er en werd Gulik de hoofdplaats van de Gulikgouw, later een graafschap. Rond 900 werden het ambt en de titel graaf erfelijk en de opeenvolgende heersers beschouwden hun graafschap nu als een privé vorstendom dat ze voortdurend probeerden te vergroten.

Gerard van de Metzgau, een van de eerste graven, hielp in 900 koning Zwentibold van Lotharingen te verslaan en trouwde vervolgens met diens weduwe, Oda van Saksen. Het bezit en de rijkdom van het graafschap werd door een ander huwelijk in 1172 zeer vergroot.

De stad Gulik raakte ook betrokken in conflicten over de troonopvolging in het Heilige Roomse Rijk en werd hierbij eerst door de keizer in 1114, en precies een eeuw later door de koning verwoest. De stad kreeg daarna te maken met de veroveringsdrang van Keulse aartsbisschoppen, met wie de graven een eeuw lang strijd voerden. Bisschop Koenraad verwoestte de stad nog een keer in 1239, en diens opvolger Siegfried deed dat in 1278.

Dat de graven een geschikte huwelijkspolitiek voerden bleek opnieuw in 1266, toen Willem V van Gulik trouwde met Maria van Dampierre, een dochter van Gwijde van Dampierre en Mathilde van Béthune. Dit resulteerde in een bondgenootschap met het graafschap Vlaanderen. Hij werd, tezamen met zijn vader Willem IV van Gulik, in 1278 in Aken gedood tijdens een straatgevecht met oproerige inwoners. Willem werd opgevolgd door zijn broer Walram. Deze stond in 1288 tijdens de Slag bij Woeringen tegen Keulen aan de kant van de overwinnaars (Brabant), waardoor het graafschap definitief onafhankelijk bleef.

De zoon van Willem V, die naar zijn vader werd genoemd en die we nu kennen als de roemruchte Willem van Gulik, speelde een belangrijke rol bij het verzet van de Vlamingen tegen de annexatiepolitiek van de Franse koning Filips de Schone. Hij was hun leidsman tijdens de Guldensporenslag. Hij stond aan het hoofd van de Vlaamse troepen in een nieuwe, ditmaal verloren confrontatie met de Fransen in de slag bij Pevelenberg in 1304, waar hij sneuvelde.

 

Graaf Willem III van Jülich, vereende Jülich met het nabijgelegen graafschap Hengebach ( het tegenwoordige Heimbach), waardoor een aanzienlijk territorium ontstond. Met het aantreden van Willem IV van Jülich (1219- 1278) betrad een illustere figuur het podium van de wrevelingen met de Keulse aartsbisschoppen. In 1242 kwam de Keulse aartsbisschop Konrad von Hochstaden, aanhanger van de paus, in opstand tegen de keizer waarop Willem IV de zijde van de keizer koos. Dit leidde tot een gevecht in het Badewald ten westen van Nideggen. De Keulse troepen werden verslagen en de aartsbisschop geried gewond in handen van de Jülichers. Pas na 9 maanden en het betalen van een enorm losgeld werd hij weer in vrijheid gesteld. Vanaf nu hielden de gevechten niet meer op. Toen in 1261 aartsbisschop Konrad von Hochstaden stierf, nam zijn opvolger, aartsbisschop Engelbert II von Falkenburg, zijn taak over en viel in 1267 het Jülische land binnen. Dorpen en steden werden verwoest en hij trok op naar Nideggen. Op 18 oktober 1267 mengde Willem IV van Jülich zich in de strijd en versloeg de Keulsen wederom. Ook ditmaal werd de aartsbisschop gevangen genomen en opgesloten in de kerkers te Nideggen. Ondanks herhaaldelijke pogingen van kerkelijke zijde en zelfs het uitspreken van een banvloek door de paus tegen de graaf van Jülich, kon niemand Willem IV bewegen de aartsbisschop weer te laten gaan. Pas na 3 jaar en het betalen van een enorme som losgeld en het loslaten van vele van zijn rechten, werd hij op 16 april 1271 weer in vrijheid gesteld. Ook later nog, maar zeker niet gedurende een langere periode, zaten er gevangen met aanzien in de donkere kerker naast de burchtkapel.Door al dit succes wat al te moedig geworden trok Willem IV van Jülich, op dat moment al een oude man, in 1278 's nachts op naar de keizerstad Aken om daarmee zijn gebied nog verder te vergroten. Door een verrader werd de stadspoort geopend en de keizer trok de stad in. De Akenaars hadden echter lucht gekregen van zijn plannen en wachtten tot het leger in de smalle steegjes van de stad was binnengetrokken. Op dat moment overvielen ze de graaf en door een smid werden Willem IV en zijn drie zonen gedood. Dit moment werd gebruikt door de Keulse aartsbisschop Siegfried von Westerburg om het Jülische gebied binnen te vallen. Hij veroverde Jülich, Zülpich en enkele andere burchten. Alleen Nideggen en Heimbach hielden stand. In 1313 kwam er echter een onverwacht einde aan de strijd, namelijk door het huwelijk van Graaf Walram met een nicht van de Keulse aartsbisschop. Op dat moment verkreeg het stadje Nideggen stadsrechten en werd als een planmatige vestingsstad met muren en stadspoorten rondom een centraal marktplein opnieuw opgebouwd.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Willem IV van Gulik, hertog van Gelre & Gulik?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Willem IV van Gulik, hertog van Gelre & Gulik

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Willem IV van Gulik, hertog van Gelre & Gulik

Willem IV van Gulik, hertog van Gelre & Gulik
± 1207-1278

(1) 1237
Katharina van Gulik
± 1260-± 1289
(2) < 1260

    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. MOLENDIJKJos1 Web Site, Jos Molendijk, Wilhelm IV VON JÜLICH / VAN GULIK, 21 avril 2021
      Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
      Stamboom op MyHeritage.com
      Familiesite: MOLENDIJKJos1 Web Site
      Stamboom: MOLENDIJKJMO2
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia


    Sur le nom de famille Van Gulik, hertog van Gelre & Gulik


    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Reinhard van Elderen, "Arbre généalogique Van Elderen en Van der Speld", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-elderen-en-van-der-speld/I6651.php : consultée 25 septembre 2024), "Willem IV van Gulik, hertog van Gelre & Gulik (± 1207-1278)".