Arbre généalogique Van Elderen en Van der Speld » Dirk Loef van Horne, sgr de Beaussignies, Montcornet, Herstal (1336-± 1402)

Données personnelles Dirk Loef van Horne, sgr de Beaussignies, Montcornet, Herstal 


Famille de Dirk Loef van Horne, sgr de Beaussignies, Montcornet, Herstal

Il est marié avec Isabella de Montigny.

Ils se sont mariés environ 1350.


Enfant(s):

  1. Arnold Dirksz van Horne  ± 1352-1404 


Notes par Dirk Loef van Horne, sgr de Beaussignies, Montcornet, Herstal


 


Dirk Loef is vooral bekend als opdrachtgever voor de bouw van https://nl.wikipedia.org/wiki/Slot_Loevestein">Slot Loevestein. Dit werd gebouwd op een eilandje in het gebied van de samenvloeiing van https://nl.wikipedia.org/wiki/Waal_(rivier)">Waal en https://nl.wikipedia.org/wiki/Maas">Maas. De naam van dit eilandje was: 'Milites Insula Artusii', ofwel: 'Eiland van ridder Arthus'. Het is nimmer in leen gegeven aan de monniken van het https://nl.wikipedia.org/wiki/Cisterci%C3%ABnzers">Cisterciënserklooster van Villers te https://nl.wikipedia.org/wiki/Villers-la-Ville_(Belgi%C3%AB)">Villers-la-Ville, zoals het omringende gebied, 'Munnikenland' geheten.


Omstreeks https://nl.wikipedia.org/wiki/1333">1333 verkochten de monniken een groot deel van het Munnikenland weer aan de https://nl.wikipedia.org/wiki/Familie_van_Horne">heren van Horne en Altena. Uit dezelfde tijd stamt een stenen https://nl.wikipedia.org/wiki/Donjon">donjon op het eiland.


Dirk Loef was zeer gewelddadig, hij gedroeg zich soms als een soort roofridder. Hij vestigde zijn gezag over het https://nl.wikipedia.org/wiki/Land_van_Altena">Land van Altena met militair geweld. Door zijn familie werd hij bij erfenissen gepasseerd. Zijn halfbroer https://nl.wikipedia.org/wiki/Gerard_II_van_Horne">Gerard II van Horne, die heer was van https://nl.wikipedia.org/wiki/Graafschap_Horn">Horn, Altena en https://nl.wikipedia.org/wiki/Gaasbeek">Gaasbeek, liet Gaasbeek niet na aan https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_V_van_Horne">Willem V van Horne of Dirk Loef, maar aan zijn zus https://nl.wikipedia.org/wiki/Johanna_van_Horne">Johanna van Horne, die gehuwd was met https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Gijsbert_van_Abcoude&action=edit&redlink=1">Gijsbert van Abcoude. Zij schonk Gaasbeek aan haar zoon https://nl.wikipedia.org/wiki/Zweder_van_Abcoude">Zweder van Abcoude.


Dirk Loef wilde zich Gaasbeek met geweld toe-eigenen, maar een scheidsgerecht voorkwam dit. In https://nl.wikipedia.org/wiki/1368">1368 vond een nieuw conflict plaats, toen https://nl.wikipedia.org/wiki/Albrecht_van_Beieren_(1336-1404)">Albrecht van Beieren, graaf van Holland, en gravin https://nl.wikipedia.org/wiki/Margaretha_van_Brieg">Margaretha van Brieg hem ontboden om verantwoording af te leggen omtrent zijn wandaden, waaronder het zich onrechtmatig toe-eigenen van het https://nl.wikipedia.org/wiki/Land_van_Heusden_en_Altena">Land van Altena. Hij verloor hierover de heerschappij en moest zijn slachtoffers schadeloos stellen. Hij mocht ook geen mensen meer op zijn slot gevangenzetten.


Loevestein bleef eigendom van Dirk Loef. Omstreeks https://nl.wikipedia.org/wiki/1375">1375 eigende de graaf het zich toe, terwijl Dirk Loef zelf, in https://nl.wikipedia.org/wiki/1378">1378, naar https://nl.wikipedia.org/wiki/Luik_(stad)">Luik vertrok, waar zijn broer https://nl.wikipedia.org/wiki/Arnold_II_van_Horne">Arnold II van Horne bisschop was. Hier stierf hij omstreeks https://nl.wikipedia.org/wiki/1402">1402.


Dirk Loef was ook heer van Heeze van https://nl.wikipedia.org/wiki/1356">1356 tot https://nl.wikipedia.org/wiki/1391">1391. Hij verwierf deze heerlijkheid van zijn zuster https://nl.wikipedia.org/wiki/Johanna_van_Horne">Johanna van Horne. Na zijn dood ging de heerlijkheid over naar zijn zoon https://nl.wikipedia.org/wiki/Arnold_van_Horne_(1360)">Arnold van Horne.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Dirk Loef van Horne, sgr de Beaussignies, Montcornet, Herstal?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Dirk Loef van Horne, sgr de Beaussignies, Montcornet, Herstal

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Dirk Loef van Horne, sgr de Beaussignies, Montcornet, Herstal

Gerard I van Horne
± 1270-1331

Dirk Loef van Horne, sgr de Beaussignies, Montcornet, Herstal
1336-± 1402

± 1350

    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.

    Sur le nom de famille Van Horne, sgr de Beaussignies, Montcornet, Herstal


    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Reinhard van Elderen, "Arbre généalogique Van Elderen en Van der Speld", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-elderen-en-van-der-speld/I10124.php : consultée 10 juin 2024), "Dirk Loef van Horne, sgr de Beaussignies, Montcornet, Herstal (1336-± 1402)".