Arbre généalogique Van der Kooi » Keimpe Feitzes van der Kooi (1680-1768)

Données personnelles Keimpe Feitzes van der Kooi 


Famille de Keimpe Feitzes van der Kooi

(1) Il est marié avec Lysbeth Willems.

Ils se sont mariés le 5 février 1702 à Oenkerk, il avait 22 ans.


Enfant(s):

  1. Saapke van der Kooi  1703-????
  2. Feitse van der Kooi  1706-1739


(2) Il est marié avec Teatske Jans Cock.

Ils se sont mariés le 22 mai 1721 à Rijperker, il avait 41 ans.


Enfant(s):

  1. Riemke van der Kooi  1738-????


Notes par Keimpe Feitzes van der Kooi

Onze achternaam hebben wij te danken aan Keimpe Hedzers van der Kooi, die in 1811 te Oostrum (Oost-Dongeradeel) de naam "van der Kooij" aannam. Hij is een kleinzoon van Keimpe Feitse van der Kooi die nu in beeld is.) (Na 1820 zijn bijna alle Friese "van der Kooijen" in naam veranderd naar "van der Kooi".)
Keimpe Hedzers was geboren te Giekerk in 1775 en hij overleed te Oostrum in 1828. Genoemde Keimpe Hedzers, om in familierelaties te spreken mijn oudouder (vader van mijn betovergrootvader), had zijn voornaam Keimpe gekregen van een voorvader uit omstreeks 1600 nl. van Keimpe Wyarda, die gehuwd was met Sas van Uylenburg en die Mede-Gedeputeerde van de Staat van Friesland was.
De naam Hedzer kwam in de familie door een "voormoeder" nl. Dieuke Hedzers geboren in 1661 te Tietjerk en dochter van Hedser Sioerds.
Keimpe Hedzers van 1775 trouwde in 1799 met Hiltje Tjeerds Straatsma, die van Wijns afkomstig is. Door haar is de naam Tjeerd, die ik ook draag, in de familie gekomen. Dit echtpaar trouwde te Lichtaard, woonde in 1800 te Jislum, in 1802 te Sybrandahuis en verhuisde vóór 1805 naar Oostrum, alwaar hij zoals gezegd in 1811 de naam "van der Kooi" aannam. Datzelfde deed zijn broer Piebe Hedzers in 1812 en wel in de gemeente Blija, kanton Hallum. Ook de zusters van de beide broers nl. Taetske Hedzers, Maaike Hedzers en Janke Hedzers overlijden resp. in 1839, 1852 em 1843 met dezelfde achternaam.

Waarom van der Kooij?
De grootvader van de bovenstaande 5 kinderen "van der Kooij" heette Keimpe Fetses en deze man is jarenlang boer/kooiboer geweest op één der kooien te Rijperkerk.
Vroeger lag tussen de dorpen Giekkerk en Rijperkerk een meer, nl. De Ryd. In dit meer strommde uit oostelijke richting een vaart Bouwe Pet genaamd. Ten zuiden van Bouwe Pet lagen toen 3 eendekooien. Op de Schotanus-atlas van 1718 staan deze kooien duidelijk aangegeven.
Op de meest oostelijke vogelkooi woonde Keimpe Fetses. Hij overleed, toen hij ongeveer 90 jaar oud was en hij moet een zeer bewogen leven hebben geleid, gezien het volgende.
Hij was geboren ongeveer 1680 te Rijperkerk, Bergum of Garijp. Wat we wel zeker weten is, dat hij trouwt p 5-2-1702 met Lijsbeth Willems van Oenkerk.
Zij is weduwe met 6 kinderen. Het huwelijk duurt 17 jaren, want dan overlijdt Lijsbeth Willems. Samen krijgen ze nog 3 kinderen, nl. Saapke Keimpes 1703, Dieuwke Keimpes 1705 en Feitze Keimpes.
Anderhalf jaar na de dood van zijn vrouw hertrouwt Keimpe Fetses met Taetske Jans Cock. Dit huwelijk vindt plaats te Oenkerk op 22-5-1721> Taetske Jans Cock is de dochter van Jan Hearre Cock en Janke Mients. Bij haar huwelijk is Taetske pas 17 jaar oud, want zij is geboren in 1704.
Haar grootvader was Hearre Jans Cock, meester-smid te Oenkerk. Deze meester-smid had toen al de achternaam Cock, want hij kwam uit het het gewest Holland. Hij was in 1648, in het jaar van de vrede van Munster, getrouwd met Helena Vitu, die geboren was te Den Haag, als dochter van Pasteibakker Martinus Vitu en Maria van Swaenenburg.

Terug naar Keimpe Fetses. De inmiddels zeker 40-jarige Keimpe trouwt dus de 17-jarige Taetske. Zij krijgen tezamen vervolgens zeker 12 kinderen, want alle kinderen staan genoemd in de akte van verkoop in 1769, uit het Proclamatieboek van Tietjerksteradeel. We weten uit de Floreencohieren, dat Keimpe Fetses op deze boerderij met stem 29 te Rijperkerk komt te wonen tussen 1708 en 1718. Hij is eigenaar geworden na zijn broer Hedser Fetses en van 1718 tot 1768 blijft hij eigenaar en gebruiker. (de floreencohieren werden om de 10 jaar vastgesteld).
In de Quotisatiekohieren van 1749 staat Keimpe Fetses te boek als "welgesteld boer te Rijperkerk".
(Quotisatiekohier: Een kohier is een register, met name een belastingsregister, waarop de belastingplichtigen en hun aanslagen onder nummer worden geregistreerd. In het Quotisatieregister staan de namen van de gezinshoofden, beroepen en welstand vermeld van de Friese bevolking toendertijd.

Conclusie
Keimpe Fetses (±1680-1768) is meer dan 50 jaar boer geweest op een boerderij-eendekooi te Rijperkerk. Eén van zijn 12 kinderen uit een tweede huwelijk was Hedzer Keimpes. Deze trouwde met Maaike Piebes op 12-3-1775 te Giekerk.
De 5 kinderen van dit echtpaar kozen voor de naam "van der Kooij". Hun ouders hebben niet op een kooiboerderij gewoond. Hun pake Keimpe Fetses is van beslissend belang geweest bij de naamsaanname in 1811/1812.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Keimpe Feitzes van der Kooi?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Keimpe Feitzes van der Kooi

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Événements historiques

  • La température le 22 mai 1721 était d'environ 14,0 °C. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
  • En l'an 1721: Source: Wikipedia
    • 26 janvier » enquête sur les opérations de Law.
    • 24 mars » en Russie, refonte de l'administration par Pierre le Grand. Tous les fonctionnaires sont répartis selon les quatorze degrés du Tchin («Table des rangs»), chaque degré correspondant à un grade militaire.
    • 4 avril » Robert Walpole devient le premier véritable Premier ministre de Grande-Bretagne.
    • 10 septembre » signature du traité de Nystad, mettant fin à la grande guerre du Nord. L'Estonie, la Livonie, l'Ingrie et une grande partie de la Carélie sont cédées à la Russie.
    • 2 novembre » Pierre Ier le Grand prend le titre d'«Empereur de toutes les Russies», le Tsarat de Russie devient l'Empire russe.
    • 29 décembre » occupation et baptême de l'Île-de-France, future Île Maurice, par les Français.

Sur le nom de famille Van der Kooi


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
T van der Kooi, "Arbre généalogique Van der Kooi", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-der-kooi/I1011559469.php : consultée 2 juin 2024), "Keimpe Feitzes van der Kooi (1680-1768)".