Arbre généalogique van der Heiden, Roth, van der Hek, de Groot » Frits Treffers (1907-1942)

Données personnelles Frits Treffers 

  • Il est né le 13 décembre 1907 dans Pampanua (Pompanoeli of Pompa Noelia), Sulawesi Selatan, Indonesië.Source 1
  • Profession: Kapitein der Infanterie (KNIL).Source 2
  • Il est décédé le 12 janvier 1942 dans Tarakan, Borneo, Indonesië, il avait 34 ans.Source 2
    Nederlands Ereveld Menteng Pulo, Jalan Menteng Pulo Rt. 03 Rw. 012, Jakarta

    Vak/rij/nummer XII 64

    Frits Treffers, het dodelijke einde van een onmogelijke opdracht
    Zowel van vaders- als van moederskant stamden Frits Treffers en zijn vrouw Quirine Schultze Kruys uit families, die al langer in Nederlands-Indië woonden. De ouders van Frits waren vanuit Nederland naar het toenmalige Nederlands-Indië geëmigreerd. De familie van Quirine (ze werd Tatie genoemd) woonden al generaties in Nederlands-Indië. De kinderen van Frits en Quirine waren er geboren. Nederlands-Indië was hun moederland.

    Frits was kapitein van de Infanterie van het KNIL. Toen de Japanners Nederlands Indië aanvielen kreeg hij opdracht om het eiland Tarakan bij Borneo te verdedigen. Als dat niet lukte moest hij er met zijn (veelal jonge) manschappen voor zorgen dat de rijke olievelden niet in Japanse handen vielen. Het was een onmogelijke opdracht die Frits en zijn mannen met de dood moesten bekopen. Het enige succes was dat de Japanners de olievelden niet direct konden benutten.

    Maar dat was wel een heel schrale troost, zeker als je bedenkt hoe de Japanners toen al een voorproefje lieten zien van hun latere gedrag. Frits Treffers werd gevangen genomen en voor de ogen van zijn manschappen onthoofd. Tal van andere Nederlandse en Indische soldaten werden in de strijd (en vooral daarna) vermoord.

    Frits Treffers was soldaat en voor zijn kleindochter Vanja Treffers is dat anno 2021 een bijzondere gedachte. “Ik ben niet zo militair aangelegd, maar in de verhalen die ik over hem las, zag ik dat hij een moedig man was. Ergens lees ik dat zijn superieuren vluchtten, maar dat hij bleef. Ergens anders lees ik dat hij strijdvaardig was, moedig, maar ook rechtvaardig. Het zo maar neerschieten van deserteurs was voor hem duidelijk een brug te ver.”

    Vanja’s belangstelling voor haar opa werd getriggerd na het overlijden van haar vader, die ook Frits Treffers heette. “Ik wist dat vader bezig was om opa’s lot te ontrafelen, maar hij overleed voordat hij dat had afgerond. In zijn nalatenschap vondik brieven van opa en ik wist dat hij aan een boekje werkte, iets dat ik nu van hem heb overgenomen. Hij droeg dat boekje op “aan mijn zo jong omgekomen vader Frits Treffers die als jong officier van het KNIL zo met volle overtuiging zich voor zijnvaderland heeft ingezet. Helaas heb ik hem niet zo goed gekend maar iedereen die hem kende, heeft een goed gevoel over hem en dat is voor mij heel waardevol.”

    Frits Treffers was inderdaad een jong officier. Hij was net 34 jaar. Zijn vrouw was 29. Ze hadden nog twee kinderen en hadden nog maar kort geleden hun derde kind moeten begraven.

    Desondanks omarmde hij het leven. De laatste brieven die hij schreef getuigen daarvan, al begreep hij al snel het onmogelijke van zijn opdracht. In zijn laatste brief van 15 december 1941 laat hij blijken dat hij zijn eind voelt naderen. “Wij zullen een en ander wel niet meer kunnen uitpraten. Neem geld en spullen op en ga naar Bandoeng”.

    De strijd om Tarakan begon in januari 1942 en al in het begin eindigde het leven van Frits Treffers. Op 12 januari 1942 werd hij vermoord. Hij werd aanvankelijk op Tarakan begraven, maar werd later (tot blijdschap van de familie) herbegraven op de Erebegraafplaats Menteng Pulo in Jakarta (Indonesië). Frits Treffers liet een vrouw achter en twee jonge kinderen, Frits jr. en Ilse. Bijna een mensenleeftijd lang hebben zij hun vader moeten missen.

    Maar Quirine Treffers zat niet bij de pakken neer. Ze kwam in het Jappenkamp Kramat terecht maar vluchtte. Ze bracht onderduikers onder en werd daarvoor later onderscheiden met de Verzetsster Oost-Azië. Ze werd weliswaar verhoord en gemarteld, maarvan Quirine Treffers hoorden de Japanners niks. Maar het is duidelijk dat de oorlogsjaren zwaar voor haar moeten zijn geweest. Eerst je kind verliezen, dan je man verliezen en dan nog leven in gruwelijke oorlogsomstandigheden.

    Na de Japanse capitulatie kwam de Indonesische Revolutie. Voor Quirine en haar kinderen was in Indonesië geen plaats. Dus moest ze in 1946 naar Nederland. Om daar slachtoffer te worden van de kille wijze waarop Nederland oud-KNIL militairen en hun gezinnen ontving. Het was een leven van chronisch geldgebrek, een trektocht van pension naar pension. Ze kregen kleren toen ze aankwamen en dat was dat. Natuurlijk waren ze liever in Indonesië gebleven. Daar waren ze geaard. “Oma was van de gezelligheid”, vertelt Vanja. “Ze stimuleerde de Indische gastvrijheid. Later is ze hertrouwd en toen ze weer weduwe was geworden, trok ze haar dochter Ilse achterna, die naar Canada was geëmigreerd.

    Oma moet veel wilskracht hebben gehad. Ze was een prachtig mens vol verhalen. De erge dingen die haar waren overkomen, haalde ze er voor ons uit. Laatst zei mijn tante Ilse over haar ‘she was fearless'. Ze omschreef haar als opstandig. Ze vluchtte uit het kamp, bracht onderduikers onder, werd verraden en overleefde.

    Natuurlijk hebben de oorlogsgebeurtenissen een enorme impact gehad op de levens van Frits jr. en Ilse. “Elk jaar als de Dodenherdenking eraan kwam, werd papa een beetje stil”, vertelt Vanja. “Hij heeft ons nooit met het verleden belast maar het zegt iets dat hij zijn vaders verleden is gaan onderzoeken.” Uit de nagelaten brieven van Frits Treffers blijkt dat hij een goed soldaat was en wilde zijn. “Maar”, zegt Vanja, “hij wilde ook graag bij zijn kinderen wezen.“

    Vanja Treffers is er trots op dat ze de kleindochter is van Frits Treffers. Hij was een man met overtuigingen en twijfels en in zijn brieven zie je dat hij daar eerlijk over was. Hij vocht voor wat hij dacht dat goed was, ook al betwijfelde hij of hij de strijd zou overleven. "Ik heb niks met het militaire, ben voor vrede en tegen geweld, maar het verhaal van opa Frits Treffers laat zien dat de wereld complexer in elkaar zit dan je zou willen. Als familie zullen wij zijn naam in ere houden.”

    Bron: Tekst Piet Kralt, geschreven na een interview met kleindochter Vanja Treffers
    Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 09 juni 2021
    Oorzaak: Voor de ogen van zijn manschappen onthoofd door de Japanners
  • Il est enterré dans Nederlands Ereveld Menteng Pulo, Jakarta, Indonesië.Source 2
  • Un enfant de Frits Treffers et Henriette Anna Noordendorp
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 17 mai 2023.

Famille de Frits Treffers

Il est marié avec Quirine Schulze (Schultze Kruijs, Kruys Schulze).

Ils se sont mariés le 31 décembre 1931 à Batavia (Nederlands Indië), il avait 24 ans.


Enfant(s):

  1. Frits Treffers  1932-2019


Notes par Frits Treffers

'Voor ons eeuwig jonge opa, opstandige oma en stille vader'.

'Voor onze eeuwige jonge opa; die op Tarakan januari 1942 de opdracht kreeg om olie raffinaderijen in de brand te steken. Opdracht voltooid met een hoge prijs hij is voor voor zijn vooral jonge soldaten onthoofd. Hij is herbegraven op Menteng Pulo'.

Bron: https://indischmonument.nl/melati/7Tov5t9r3unaRXihd5Iv


Victime de la seconde guerre mondiale


Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Frits Treffers?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Frits Treffers

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Bevolkingsregister gemeente Den Haag, 's-Gravenhage, archief 354-01, inventaris­num­mer 1743, 1913, Haags Bevolkingsregister (gezinskaarten)
  2. https://oorlogsgravenstichting.nl/personen/154968/frits-treffers

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température au 13 décembre 1907 était entre 3,8 et 6,0 °C et était d'une moyenne de 4,7 °C. Il y avait 3,7 mm de précipitation. La force moyenne du vent était de 4 Bft (vent modéré) et venait principalement du sud-sud-ouest. Source: KNMI
  • Du 17 août 1905 au 11 février 1908 il y avait aux Pays-Bas le cabinet De Meester avec comme premier ministre Mr. Th. de Meester (unie-liberaal).
  • En l'an 1907: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 5,6 millions d'habitants.
    • 23 janvier » un premier Amérindien prend son siège de sénateur à Washington, D.C., Charles Curtis, du Kansas.
    • 19 mars » Émile Mauchamp est tué, ce qui déclenchera la campagne du Maroc.
    • 8 août » loi électorale en Espagne. Les élections sont supprimées, en cas de candidature unique. Succès électoral des républicains, et des régionalistes catalans.
    • 9 août » retour des participants du camp scout de l'île de Brownsea, premier camp scout organisé par Baden Powell.
    • 18 octobre » acte final de la deuxième conférence de la Haye.
    • 18 décembre » l'abbé Giaccomo Della Chiesa est consacré évêque. Nommé archevêque de Bologne, il sera le pape Benoît XV.
  • La température au 31 décembre 1931 était entre -11,4 et 0,9 °C et était d'une moyenne de -3,3 °C. Il y avait 0,5 heures de soleil (6%). La force moyenne du vent était de 2 Bft (vent faible) et venait principalement du sud-est. Source: KNMI
  • Du 10 août 1929 au 26 mai 1933 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Ruys de Beerenbrouck III avec comme premier ministre Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • En l'an 1931: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 7,9 millions d'habitants.
    • 17 février » premier entretien entre Mahatma Gandhi et le Vice-roi des Indes orientales, Lord E.W. Irving.
    • 5 mars » signature du pacte Gandhi-Irwin.
    • 4 avril » lancement officiel de la croisière jaune, reliant Beyrouth à Pékin, et qui, pendant près d'une année, ouvre la «Route de la soie» à la circulation automobile.
    • 1 mai » inauguration de l'Empire State Building, par le président Herbert Hoover. Il gagnera encore en aura internationale, quelques mois plus tard, gravi fictivement par le singe géant éponyme, à la fin du film mythique King-Kong.
    • 28 juin » élections de l'assemblée constituante de la Seconde République espagnole.
    • 8 août » les travailleurs entrent en grève au barrage Hoover.
  • La température au 12 janvier 1942 était entre -10 et -4.2 °C et était d'une moyenne de -7.8 °C. Il y avait 5,2 heures de soleil (64%). La force moyenne du vent était de 2 Bft (vent faible) et venait principalement du sud-est. Source: KNMI
  • Du 27 juillet 1941 au 23 février 1945 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Gerbrandy II avec comme premier ministre Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • En l'an 1942: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 9,0 millions d'habitants.
    • 12 février » en Libye italienne, arrivée à Tripoli de l'Afrikakorps de Rommel.
    • 31 mai » plusieurs sous-marins de poche japonais tentent une série d'attaques dans la baie de Sydney. Ils sont éliminés mais parviennent à couler quatre navires.
    • 7 septembre » défaite japonaise décisive à la bataille de la baie de Milne pendant la guerre du Pacifique.
    • 23 octobre » |la VIII armée britannique engage la bataille d'El Alamein, en Libye, contre les forces de l'Axe.
    • 26 novembre » création du Conseil antifasciste de libération nationale de Yougoslavie.
    • 27 novembre » à Toulon, la Marine française ordonne le sabordage de 90 bâtiments de guerre afin qu'ils ne tombent pas aux mains de l'occupant.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Treffers

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Treffers.
  • Afficher des informations sur Treffers sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Treffers.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Aad van der Heiden, "Arbre généalogique van der Heiden, Roth, van der Hek, de Groot", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-der-heiden-roth-van-der-hek-de-groot/I4027.php : consultée 17 juin 2024), "Frits Treffers (1907-1942)".