Arbre généalogique van der Heiden, Roth, van der Hek, de Groot » Freerk Jacobs Meester (Achternaam vanaf 1756: Beul (Beuil), vanaf 1761: Oosterkamp en vanaf 1777: Meester) (1733-± 1784)

Données personnelles Freerk Jacobs Meester (Achternaam vanaf 1756: Beul (Beuil), vanaf 1761: Oosterkamp en vanaf 1777: Meester) 

  • Il est né en l'an 1733 dans Boyl, Friesland, Nederland.
    Doopboek Herv. gem. Noordwolde en Boyl

    Bron: DTB Geboortes / dopenSoort registratie: DTB geboortes / dopen inschrijving(Akte) datum: 13-09-1733
    Plaats: Noordwolde en Boyl

    Dopeling: Freerk, geboren te Boyl
    Vader: Jacob Peters
  • Il a été baptisé le 13 septembre 1733 dans Noordwolde en Boyl, Friesland, Nederland.Source 1
  • Professions:
    • Arbeider.
    • Schipper.
    • Veenbaas.
    • à partir du 1757 Schoolmeester.
      Schoolmeester te Jonen en Dwarsgracht bij Giethoorn, 1757 "gewesene schoolmr."
  • Entrée: Bevolkingregister.Source 2
    Tietjerksteradeel e.o.
    Bron: Tietjerksteradeel bevolking
    Soort registratie: Tietjerksteradeel bevolking inschrijvingen

    Bijzonderheden:
    Freerk Jacobs Meester; schoolmeester te Jonen en Dwarsgracht bij Giethoorn, 1757 "gewesene schoolmr.", overleden te Oudehaske ca. 1784, trouwde te Giethoorn op 8 februari 1756 met Cornelisje Berends Mink, van Giethoorn; komt te Oudehaske met attestatie van Giethoorn op 6 februari 1671, attestatie naar Joure op 3 augustus 1767, weer te Oudehaske op 3 november 1771; diaken aldaldaar 1777-1779, 1781-1783.

    Kinderen geboren te Giethoorn:
    - Roelofje, 8 okt. 1757, overleden te Nijehaske 24 jan. 1834 (huis nr. 98);
    - Annigje, 12 feb. 1760 (getuige: Annichje Geerts);
    - Berend, gedoopt te Joure op 1 juni 1766;
    - Marijke, 26 juni 1768;
    Kinderen geboren te Oudehaske:
    - Wicher, 4 mei 1770, overl. 3 februari 1841 in Aengwirden;
    - Marijke, 8 okt. 1773;
    - Antje, 22 juli 1776

    Vermeld
    Freerk Jacobs Meester (1777 en eerder; 1756: Beul, 1761: Oosterkamp)
    Diversen: Gedoopt te Boyl 13 sept. 1733

    Vader
    Jacob Peters
    Moeder
    Roelofje Freerks
  • Entrée: Lidmatenregister Herv. Gemeente Haskerhorne en Oudehaske.Source 3
    Lidmatenregister Herv. Gemeente Haskerhorne en Oudehaske
    Bron: DTB Lidmaten
    Soort registratie: DTB Lidmaten inschrijving
    (Akte)datum: 1773
    Plaats: Haskerland

    Bijzonderheden: In 1773 lidmaat
    Op 11 november 1785 vertrokken naar Sintjohannesga

    Man:
    Mr. Frederik Jacobs Oosterkamp (Heeft zijn achternaam Beul (Beuil) gewijzigd in Oosterkamp en als laatste Meester)
    Vrouw:
    Cornelisje Beernts Mink
  • Entrée: Onderwijs en schoolmeesters te Oudehaske.Source 4
    In het gemeentearchief van Haskerlande vinden we een merkwaardig boek: Schrijfboek van de nieuwe School tot Oudehaske, door Jolle Gabes, 'als gecommitteerde gekogt in den jaare 1773', staat op het titelblad. Deze Jolle Gabes, was boekhouder van 1773 tot 1779. Daarna werd hij opgevolgd door zijn zoon Anne Jolles.

    Het boek begint met "Het contract van de Nieuwe School tot Oudehaske". Dit is een overeenkomst van de (stem)gerechtigde ingezetenen van Oude- en Nieuwehaske, dat zij zullen oprichten een nieuwe school in het dorp Oudehaske, op "de 20 roeden" binnende Rijdweg bij F. Jacobs Meester sijn Ed. bewoonde huizinge".

    Hieruit blijkt dus, dat te Nieuwehaske toen ook nog geen vaste school was, immers anders had dat dorp aan deze school niet behoeven mee te werken. Deze Frederik Jacobs meester had zeker zo 's winters aan de kinderen wel eens wat onderricht gegeven.Nu verbinden de ingezetenen zich om van hun stemgerechtigde plaatsen ieder zoveel per jaar te contribueren, als nodig zal blijken te zijn voor het bouwen van de school en het verdere onderhoud, zo van materialen als arbeidsloon.

    De volle eigendom van de school zal gemeen blijven; vier gecommitteerden uit de stemgerechtigde ingezetenen zullen het bestuur hebben; maar ook de anderen mogen mede toezicht houden en hun bedenkingen aan gecommitteerden voordragen.

    De kosten worden omgeslagen en hiervan moet jaarlijks door gecommitteerden rekening worden gedaan. "Maar wanneer daar een of ander der Ingezeetenen onwillig om tot gemelde school te kosteleeren, zal wel de Meester en insonderheit de Gecomm. sorgdragen dat zoodanige hare kinders uit de School zullen worden geweert, tensij dubbelde vergoeding der schoolkosten te hebben gerestitueert".

    Losse (veen)arbeiders die hun kinderen willen laten leren, zijn vrij van kosten van de school, maar moeten de meester zijn schoolpenningen betalen. Ook die geen kinderen hebben of ze niet naar school zenden, zijn vrij van kosten. De schoolmeester zal niet door de gecommitteerden worden gekozen, doch door alle stemgerechtigden bij meerderheid van stemmen. Wegblijvers worden bij de meerderheid geteld.

    De gecommitteerden worden slechts gekozen van jaar tot jaar. Wie tegen de bepalingen van deze conventie handelt, zal 6 gulden verbeuren aan de armenvoogden van Oude- en Nieuwehaske. Het stuk is (bij continuatie) vertekend 1 nov. 1774; er staan talrijke handtekeningen en "merken" (van die niet konden schrijven) onder. Ook mr. F. Jacobs, heeft het stuk getekend.

    Nu volgen de "Schoolartijkelen, waarna de Schoolmeester zig moet houden en gedragen":

    1. Zal UEd. op aanzegginge van Comm.-den U moeten vervoegen in en uit de Schoole, zoo zij het ordonneeren.
    2. Zal UEd. moeten weeten wat gij ijder kindt in school sijnde dan sult moeten onderrichten, dan sult gij diegene die nog niet letterkundig zijn of nog niet boekstaven kunnen, eenige regels overleesen opdat sij op soo een wijse gauwer aan de gang raken.
    3. Zoo zult gij dat gedaan sijnde de geheele school laten opseggen bij de Taafel, dog alvorens eerst door de eene dan door de andere het morgengebed laten bidden.
    4. Zoo zullen diegene die schrijven, eerst opseggen; dan voort na haar opseggen zullen zij schrijven; onderdies zal UEd. de andere opseggen. Dan het schrift aan U vertoont zijnde zult gij haar de gebreekens wel onderrigten, maar dezelve haar dan expres weer vertoonen en haar voort dan weer na laten schrijven en sien of sij het goed gemaakt hebben.
    5. Dan de tijd nog niet verloopen zijnde zult gij haar beneffens alle andere haar lessen of yets anders laaten leeren totdat 't tijd is om uit school te gaan. Dan sult gij het Middaggebed laten bidden en gaan uit school.
    6. 's Namiddags zult gij in school gekoomen zijnde haar weederom moeten onderregten gelijk 's morgens, dog onderdies een goet toeveesigt over de geheele kudde houden sonder uitsluitinge van een, tot die tijd gij uit school gaat, zult gij eerst alleavonds Psalmsingen en dan het Avondgebed laten bidden. Dies sal UEd. moeten
    continueren tot gij van de Gecomm.den wort geordonneert om 3 lessen daags te houden.
    7. Zoo zult gij zoo de geheele dag doorbrengen met een goed onderwijs aan alle de leerlingen zonder dat gij UEd. met een of andere saaken in school zal moogen ophouden; ook geen tijd leedig mogen doorbrengen, schoon hierin niet alles mogte sijn uitgedrukt, UEd. naderhand door Gecomm.den mogt worden bekent gemaakt, zal UEd. eeven vlijtig nakoomen.
    8. Zal UEd. alle weeken een dag uitkiesen om de schrijvers op bepaalde tijd te laten spellen en de gebreekens van dien haar wel onderrigten en de fouten aanwijsen; wijders alle weeken 2 dagen onderzoek doen aan de schrijvers, wie best kan schrijvenen met ABC letters op ijder sijn schrift uitdrukken wie best kan.
    9. Zult gij nog een dag in de week boovendien en wel Zaturdags uitkiesen om diegeene die vragen kunnen leeren en de andere gebeden nauwkeurig ondersoek doen en daartoe aansetten om te leeren.
    10. Zult gij U uiterste vermogen te kost leggen om zoo de geheele kudde te onderwijsen, hetzij in leesen, schrijven, reekenen, Psalmsingen, gebeeden, danksegginge, vragen en wat dies meer is en dat alles sonder onderscheid van persoon te maken.
    11. Zal UEd. moeten belooven en met verteikeninge deeses onder genoemsame getuigen tot bevestinge, dat zoo UEd. niet volkomen na inhoudt deeses zult hebben voldaan, dan op aansegging van onse Gecomm.den zult uitscheiden, zonder dat wijders geregtelijke opsegginge plaats sal hebben. Maar booven dit alles moet de
    Meester selfs alle avonds de deur van de schoole toesluiten en alle Saturdags soo lang bij de kinderen blijven als sij de school hebben schoongemaakt en wel agt te geven op de kinders als sij avonds na huis toegaan.
    12. Zal UEd. na bevinding van ons Gecomm.den UEd. wel sult hebben gedragen, dan voor beloninge genieten van ijder kind ter week 1 stuiver uitgesondert daar 3 à 4 uit een huis gaan, sal één vrij sijn. En welkers kinders haar ouders uit de Armebos genieten zal UEd. voorgeefs leeren. [De laatste zin is in 1796 geroyeerd. De armvoogd zou het betalen.]
    En tot nakoming deeses verbinden wij ons ondergeschr. zonder eenige Regtspleeginge op aansegginge van de 4 Gecomm.den de school te sullen verlaten. Actum Oudehaske 1774.

    [was getekend] F. Jacobs Mr.

    Ook de volgende meesters tekenden deze artikelen. Deze Freerk of Frederik Jacobs, was hier dus de eerste winterschoolhouder; hij stond hier tot 1783.

    Volgens het eerste contract van de stemgerechtigde eigenaren is dan in ca. 1773 de school gebouwd bij de woning van Freerk Jacobs, die daarvan jaarlijks 1 gl. 10 st. grondpacht beurde.

    Die school was zeer primitief, blijkbaar van hout en met riet gedekt. Het hele geval kostte 104 gulden, waartoe 46 eigenaars van plaatsen elk 1 rijksdaalder bijdroegen. Ieder jaar werd een bok vol zand om de school gebracht.

    Op 15 nov. 1782, de jaarlijkse rekendag, verzocht Freerk Jacobs, de vergadering om toestemming, tot de verbetering van zijn bestaan per jaar van ieder eigenaar 6 st. te mogen genieten, benevens de schoolas (van het vuur), verder geen halve weken inde schoolpenningen te laten kosten; van ingezetenen, geen schooleigenaar zijnde, per week van ieder kind dat naar school komt 1 st. te mogen vragen zonder korting zoals de kinderen van de eigenaren genoten (die betaalden voor 3 kinderen 2 st., voor4 kinderen 3 st. enz.); ook of hij niet alle jaren stembaar, doch blijvende mocht zijn, als er geen redenen of klachten waren; dat van de avondschool ieder zijn eigen licht (kaars) zal houden en per week 2 st. verleren voor lezen, schrijven en onderwijs in koopmans-rekenen.

    Deze verzoeken zijn op 22 nov. in stemming gebracht en toegestaan met 16 tegen 7 stemmen. Deze bepalingen zijn in 1809 weer geroyeerd.
  • Il est décédé environ 1784 dans Oudehaske en Haskerhorne, Friesland, Nederland.
  • Un enfant de Jacob Peters (Peetes, Pietes) et Roelofje Freerks (Roelofke Freerks)
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 13 décembre 2023.

Famille de Freerk Jacobs Meester (Achternaam vanaf 1756: Beul (Beuil), vanaf 1761: Oosterkamp en vanaf 1777: Meester)

Il est marié avec Cornelisje Berends (Cornelisjen Beerents) Mink (Smink, Vink).

Ils se sont mariés le 8 février 1756 à Giethoorn, Overijssel, Nederland, il avait 23 ans.Source 5

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Freerk Jacobs Meester (Achternaam vanaf 1756: Beul (Beuil), vanaf 1761: Oosterkamp en vanaf 1777: Meester)?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Freerk Jacobs Meester (Achternaam vanaf 1756: Beul (Beuil), vanaf 1761: Oosterkamp en vanaf 1777: Meester)

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Freerk Jacobs Meester (Achternaam vanaf 1756: Beul (Beuil), vanaf 1761: Oosterkamp en vanaf 1777: Meester)

Anne Banierts
± 1680-????

Freerk Jacobs Meester (Achternaam vanaf 1756: Beul (Beuil), vanaf 1761: Oosterkamp en vanaf 1777: Meester)
1733-± 1784

1756

    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. https://allefriezen.nl/zoeken/deeds/7c2aafb4-5a81-435e-b73c-28f0360d6b53
    2. https://allefriezen.nl/zoeken/deeds/225786fc-4edf-4bbd-95d3-42b21f31053e
    3. https://allefriezen.nl/zoeken/deeds/2ccf87f2-6e08-44c6-81df-be25e0b2117f
    4. https://www.spanvis.com/lemmer/de-dorpen-van-de-gemeente-de-fryske-marren-de-friese-meren/oudehaske
    5. Tietjerksteradeel e.o., archiefnummer 1730, Bevolking Tietjerksteradeel, verzameling Nieuwland - Tresoar, inventarisnummer 1

    Événements historiques

    • La température le 13 septembre 1733 était d'environ 14,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-ouest. Caractérisation du temps: regen geheel betrokken. Source: KNMI
    •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
      Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
    • En l'an 1733: Source: Wikipedia
      • 1 février » une crise dynastique s'installe à Varsovie à la suite du décès du roi Auguste II. Électeur de Saxe depuis 1694, il avait été élu roi de Pologne en 1697. Longtemps, Auguste avait continué de résider en Saxe, se désintéressant des affaires polonaises.
      • 12 février » James Oglethorpe débarque les premiers colons dans l'actuelle Savannah. Cette date est commémorée comme Georgia Day, la création de l'État de Géorgie.
      • 7 novembre » premier pacte de famille.
    • La température le 8 février 1756 était d'environ 9,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-quart-sud-ouest. Caractérisation du temps: omtrent helder. Source: KNMI
    • En l'an 1756: Source: Wikipedia
      • 1 mai » signature du premier traité de Versailles.
      • 14 août » bataille de Fort Oswego (guerre de Sept Ans). Les troupes de Montcalm l’emportent sur les soldats britanniques de Mercer en leur prenant le fort Oswego.
      • 29 août » début de la guerre de Sept Ans.
      • 8 septembre » expédition Kittanning (guerre de la Conquête).

    Sur le nom de famille Meester (Achternaam vanaf 1756: Beul (Beuil), vanaf 1761: Oosterkamp en vanaf 1777: Meester)


    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Aad van der Heiden, "Arbre généalogique van der Heiden, Roth, van der Hek, de Groot", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-der-heiden-roth-van-der-hek-de-groot/I11318.php : consultée 7 juin 2024), "Freerk Jacobs Meester (Achternaam vanaf 1756: Beul (Beuil), vanaf 1761: Oosterkamp en vanaf 1777: Meester) (1733-± 1784)".