Arbre généalogique Van den Heuvel-Jacobs » Widukind I de Grote hertog (Widukind I de Grote, hertog) der Saksen (745-807)

Données personnelles Widukind I de Grote hertog (Widukind I de Grote, hertog) der Saksen 


Famille de Widukind I de Grote hertog (Widukind I de Grote, hertog) der Saksen

Il est marié avec Geva van Vestfold.

Ils se sont mariés.


Enfant(s):



Notes par Widukind I de Grote hertog (Widukind I de Grote, hertog) der Saksen


WIKI


Widukind of Wittekind (743-807) was de leider van het Saksische volk ten tijde van de Saksenoorlogen. Hij is de eerste bij naam bekende hertog van het hertogdom Saksen.



Opkomst, hertogschap en macht


Over de afkomst en de jeugd van Widukind (wiens naam "kind van het woud" betekende en welke waarschijnlijk een gekozen naam was om zijn rol als leider van het verzet tegen de Franken te onderstrepen) is niets bekend. Hij was getrouwd met Geva van Vestfold, zuster van de Deense koningen Ragnar en Siegfried.

Voor de tijd van Widukind was het bij de Saksen gebruikelijk dat zij hun hertogen alleen in tijden van oorlog als legeraanvoerder kozen (dat is dan ook de letterlijke betekenis van het woord hertog), en dat dezen in vredestijd weer terug traden. Onder het hertogschap van Widukind echter was gedurende tientallen jaren sprake van een permanente opstand waardoor het mogelijk werd dat hij zeer lang in functie bleef en de Saksen eraan gewend raakten onder een centraal regime te staan. Hiermee vergrootte Widukind zijn invloed op het volk en dat van zijn familie, waaruit later verschillende Saksische dynastieën voortkwamen zoals de Ottonen, Welfen, Ascaniërs en Billungen. Ook na zijn overgave aan Karel de Grote kon hij zijn positie van hertog van de Saksen behouden.Verzet en kerstening

Widukind was de leidende kracht in de Saksenoorlogen voor onafhankelijkheid ten opzichte van de Franken en behoud van de eigen religie. Nadat Karel de Grote in 777 de Saksen had verslagen, moesten alle Saksische edelen op de rijksdag in Paderborn verschijnen maar Widukind weigert en gaat naar zijn zwager Siegfried bij de Denen. Op de rijksdag wordt de aanwezige Saksische adel bevestigd in hun positie in Saksen en daarmee worden ze deel van het Frankische bestel.

In 778 trok Karel naar Spanje om tegen de Saracenen te strijden en al snel hervatten de Westfaalse Saksen hun verzet. Het verzet bestaat niet alleen uit plundertochten in het Rijnland maar richt zich ook tegen de eigen adel. In 782 keerde Widukind terug als leider van een nieuwe opstand en plunderde verschillende Frankische gebieden. Hij weet een Frankisch leger te verslaan bij de Süntel. Deze opstand, waarbij ook Friezen en Wenden betrokken waren, eindigde met de deportatie (ofwel onthoofding tijdens het Bloedbad van Verden, daar is onduidelijkheid over) van 4.500 Saksen door Karel de Grote.

In 783 hervat Widukind de oorlog en weet de Franken te verslaan bij de Grotenburg maar de Franken verslaan de Saksen daarna bij de Hase. Met steun van de Friezen kan Widukind zijn verzet ook in de winter voortzetten. In 785 geeft Widukind zich over en laat zich met kerst dopen te Attigny, waarbij Karel als peetoom optreedt. De paus organiseert ter gelegenheid van deze doop een groot feestmaal. Widukind hield een positie als hertog van de Saksen. Daarnaast zou hij graaf van Hamaland zijn geworden.


Familie


Van Widukind en Geva is een kind bekend: Wigbert Hertog van Saksen (799-827). Via Mathilde van Ringelheim zouden de Europese vorsten van Widukind afstammen maar daarover bestaat geen volledige zekerheid.


Graf


Widukind stierf vermoedelijk in 807 bij een slag tegen de Zwaben. Hij zou zijn begraven te Enger in Herford (in het huidige Noordrijn-Westfalen) en modern onderzoek heeft daar in de kerk inderdaad skeletresten uit zijn tijd gevonden, maar geen directe aanwijzingen voor een graf van Widukind. In Enger wordt op zijn feestdag 6 januari nog ieder jaar brood uitgedeeld (de Wittekindspende), een traditie die tot ver in de middeleeuwen teruggaat en ter nagedachtenis van Widukind zou zijn.


Legende en symboliek


Widukind verscheen later in legenden als een heilige en bouwer van vele kerken. Vóór zijn doop zou hij op een zwart paard hebben gereden en daarna op een wit. Het zwarte paard (Saksenros) is afgebeeld op het wapen van Herford en het witte paard op de vlaggen van Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen en Twente.

******************************


Widukind I van Saksen (Koning Der Saksen)



Karel I 'de Grote' beschouwd het als zijn grote taak om de Saksen definitief te onderwerpen en te bekeren. In 763 worden de Saksen door hem verpletterend verslagen.


Er volgt echter een Saksische opstand in 772, waarbij de Saksen voor het eerst verenigd zijn onder Widukind. Karel I weerstaat deze opstand. Een volgende opstand onder leiding van Widukind volgt in 778.

Hierop verslaat Karel I in 779 opnieuw alle stammen, maar Widukind weet te vluchten.


In 780 volgt een Rijksdag bij de bron van de Lippe op Saksisch grondgebied, waarbij Karel I de Saksische wet vastlegt. Deze Rijksdag vormt de aanleiding tot het latere bloedbad bij Werden. In 782 wordt de wet nogmaals bevestigd, waarna de naar de Deense koning gevluchte Widukind opnieuw alle Saksen weet te verenigen om nogmaals in opstand te komen.

Karel I laat na de laatste opstand als hoogste gerechtsheer alle hoofdmannen van de Saksen bij Werden verzamelen om recht te spreken.


Widukind schittert hierbij door afwezigheid. Als duidelijk wordt dat Widukind niet uitgeleverd kan worden laat Karel I alle 4500 hoofdmannen onthoofden, waarmee het Saksische verzet wordt gebroken.


Saksen hoort vanaf nu definitief bij het Karolingische Rijk.


********************************

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Widukind I de Grote hertog (Widukind I de Grote, hertog) der Saksen?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Widukind I de Grote hertog (Widukind I de Grote, hertog) der Saksen

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Widukind I de Grote hertog der Saksen


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.

    Sur le nom de famille Der Saksen


    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Ivo van den Heuvel, "Arbre généalogique Van den Heuvel-Jacobs", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-den-heuvel-jacobs/I2295.php : consultée 26 septembre 2024), "Widukind I de Grote hertog (Widukind I de Grote, hertog) der Saksen (745-807)".