Arbre généalogique Van den Born » Willem van den Born (1924-1950)

Données personnelles Willem van den Born 


Famille de Willem van den Born


Notes par Willem van den Born

Het is een mooie dag met weinig wind. Hier en daar wat cumulus wolken. Er zijn al aardig wat bezoekers op het strand van Kijkduin.Tussen 9 en 10 uur wordt opeens de rust verstoord door een laag voorbijvliegend vliegtuig. Rook komt uit de motor. Het toestel blijft op enige afstand van de kustlijn om ongeveer 1,5 km verder op het water een noodlanding te maken. Die lijkt van het strand af gezien geslaagd. Vrijwel direct varen twee Tomboten (roeireddingsboten) uit van de vrijwillige reddingsbrigade van Den Haag om mogelijke overlevenden op te pikken. Aangekomen op de plaats des onheils is er geen spoor meer van het vliegtuig noch enige overlevende. Meer reddingsboten, een helikopter en een verkenningsvliegtuig worden ingezet om na uren zoeken de speurtocht op te geven.
Beroep: Leerling onder-officier vlieger

Met grote dank aan Cor Vos

Op 31 augustus 1950 stijgen drie Fairey Fireflies op van het vliegbasis Valkenburg voor een oefening formatievliegen: de formatieleider Luitenant ter Zee 2e klasse La Bree en twee leerling-volgers. Ze vliegen in de Vic-formatie. Vlieger nummer twee op de rechter vleugel is de leerling-onderofficier-vlieger Willem (Wim) van den Born uit Huizen. Hij neemt de plaats in van een collega die naar de tandarts moet. Kort na het opstijgen krijgt zijn toestel problemen door het uitvallen van de koelvloeistofpomp; de aandrijfas is gebroken. Daardoor verbranden er 4 van de twaalf cilinderkoppen waardoor de zuigers geen effect meer hebben. De motor verliest snel vermogen. Wim is genoodzaakt een noodlanding te maken en breekt uit de formatie. Hij maakt geen gebruik van de radio om over de problemen te communiceren. Zijn besluit om een ditch (noodlanding op het water) uit te voeren met rugwind in noordelijke richting en niet te landen op de drooggevallen vloedlijn, wat wellicht beter geweest zou zijn, is niet duidelijk. De manoeuvre loopt goed af.
Het is dan 09.50 uur. Lt. La Bree volgt zijn vliegbewegingen zo goed als de situatie, met de tweede volger in zijn kielzog, hem toelaat. Wim klimt uit het toestel met alle reddingsmiddelen bij zich. Hij trekt zijn zwemvest vast aan en blaast hem op met de bijhorende koolzuurgaspatroon. De dinghy (eenmansreddingsboot) zit aan het zwemvest.
De formatieleider ziet Wim spartelen en zwaaien in het water. De dinghy is waarschijnlijk aan het zinkende toestel blijven haken en trekt hem mee. Door de mogelijke panieksituatie komt hij er niet toe de verbinding tussen zwemvest en dinghy met de snel-los-koppling te verbreken. Dat wordt hem fataal. Volgens Lt. La Bree zijn toestel en vlieger binnen 5 minuten verdwenen.
Die dag wordt door de vliegtuigen nog tot 18.20 uur vergeefs gezocht. Het toestel wordt 1 september op 9 m diepte gelokaliseerd en 2 september geborgen. De banden van de dinghy zijn door het schuren met metaaldelen van het vliegtuig doorgesneden. Op 4 september spoelt het lichaam van de vlieger aan bij de kust van Noordwijk.
Het is 5 september als ds. W. Vroegindeweij de familie Van den Born bezoekt met de mededeling dat het lichaam van hun Wim is gevonden. Verdriet om het verlies en opluchting vanwege het feit dat het lichaam gevonden is, strijden om voorrang.
Met spoed wordt de begrafenis, die met militaire eer zal worden uitgevoerd, geregeld. Op 7 september dragen zijn maten de baar, bedekt met de Nederlandse vlag, van de Driftweg via de Zeeweg, Oranje Weeshuisstraat naar de oude begraafplaats aan de Ceintuurbaan. De vrouwen dragen nog rouwdoeken. Vooraan leiden de tamboer en pijper de stoet. Gerrie Lustig-van den Born, Wims jongere zuster, zegt: ?Elke keer als ik dat fluitje van die pijper weer hoor, denk ik aan toen. Het is om nooit meer te vergeten'. 'De belangstelling was overweldigend. Familie en vrienden, heel veel militairen, het college van B&W en meelevende dorpsgenoten woonden de plechtigheid bij'. Bij het graf worden saluutschoten gelost.

?Wim is een vriendelijke, behulpzame jongen met een avontuurlijke inslag en gek van vliegtuigen. In de oorlog keek hij door het dakraam om de overvliegende toestellen beter te kunnen spotten?, zegt Gerrie: ?Na de oorlog meldt hij zich onmiddellijk aan als oorlogsvrijwilliger (OVW-er) bij de Luchtstrijdkrachten (LSK) om naar het toenmalige Nederlands-Indië te gaan. Na de opleiding in Engeland moet nog tot februari 1946 gewacht worden voordat ze in Batavia aan wal mogen. Wim is lid van het 400 man sterke detachement van de LSK dat de KNIL gaat versterken. Omdat de Japanners al weg of geïnterneerd zijn, wordt de hele divisie ingezet als eerste linie in de politionele actie. In 1947 komt hij weer thuis. Na hervatting van zijn werk als instrumentmaker, kan die baan hem niet langer meer boeien. Daarom solliciteert hij bij de MLD om opgeleid te worden tot vlieger. Hij slaagt voor alle testen en de rest is geschiedenis'. Opgemerkt zij nog 'het blijft mensenwerk ..., we spreken wel van anno 1950'.
[Cor Vos - Monument.pdf]
Oorzaak: meegesleurd door zinkend vliegtuig
Tijdstip: 09:50

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Willem van den Born?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Willem van den Born

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Willem van den Born

Ancêtres (et descendants) de Willem van den Born

Geertje Baas
1867-1941
Geertje Baas

Willem van den Born
1924-1950

Willem van den Born


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.

    Des liens dans d'autres publications

    On rencontre cette personne aussi dans la publication:

    Événements historiques

    • La température au 19 septembre 1924 était entre 8,2 et 18,8 °C et était d'une moyenne de 13,4 °C. Il y avait 5,9 heures de soleil (47%). La force moyenne du vent était de 2 Bft (vent faible) et venait principalement du sud-sud-est. Source: KNMI
    • Du 19 septembre 1922 au 4 août 1925 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Ruys de Beerenbrouck II avec comme premier ministre Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • En l'an 1924: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 7,2 millions d'habitants.
      • 22 janvier » à Londres, les élections de décembre 1923 ont donné le pouvoir aux travaillistes. Leur chef est un ancien instituteur écossais d'origine paysanne: Ramsay MacDonald. Pour ne pas effrayer les classes moyennes, il forme, ce jour, un cabinet modéré. Mais les élections du 29 octobre voient la victoire des conservateurs.
      • 5 février » fin des I Jeux olympiques d'hiver à Chamonix.
      • 12 février » |Calvin Coolidge est le premier président américain à prononcer un discours politique à la radio.
      • 11 juin » démission du président de la République française, Alexandre Millerand.
      • 1 décembre » Plutarco Elías Calles est élu président du Mexique.
      • 20 décembre » sortie de prison d'Hitler, enfermé à la suite du putsch de la brasserie.
    • La température au 31 août 1950 était entre 13,9 et 20,2 °C et était d'une moyenne de 16,4 °C. Il y avait une précipitation de 5,2 mm pendant 3,9 heure(s). Il y avait 0.4 heures de soleil (3%). La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du est nordest. Source: KNMI
    • Du 7 août 1948 au 15 mars 1951 il y avait en Hollande le gouvernement Drees - Van Schaik avec comme premiers ministres Dr. W. Drees (PvdA) et Mr. J.R.H. van Schaik (KVP).
    • En l'an 1950: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 10,0 millions d'habitants.
      • 6 janvier » le Royaume-Uni reconnaît la République populaire de Chine.
      • 23 janvier » la Knesset israélienne proclame Jérusalem-Ouest capitale d'Israël.
      • 12 mars » référendum en faveur du retour du roi des Belges Léopold III.
      • 16 mars » sortie du film La beauté du diable de René Clair avec Michel Simon et Gérard Philipe.
      • 25 juin » |résolution n°82 du Conseil de sécurité des Nations unies, consistant en une plainte pour agression contre la République de Corée.
      • 29 septembre » résolution n°87 du Conseil de sécurité des Nations unies relative à la plainte pour invasion armée en Taïwan.
    • La température au 7 septembre 1950 était entre 10,4 et 17,3 °C et était d'une moyenne de 14,8 °C. Il y avait une précipitation de 4,1 mm pendant 4,3 heure(s). Il y avait 5,0 heures de soleil (38%). La force moyenne du vent était de 5 Bft (vent assez fort) et venait principalement du ouest-sud-ouest. Source: KNMI
    • Du 7 août 1948 au 15 mars 1951 il y avait en Hollande le gouvernement Drees - Van Schaik avec comme premiers ministres Dr. W. Drees (PvdA) et Mr. J.R.H. van Schaik (KVP).
    • En l'an 1950: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 10,0 millions d'habitants.
      • 29 janvier » premiers incidents violents recensés dus à l’apartheid, en Afrique du Sud.
      • 16 mars » sortie du film La beauté du diable de René Clair avec Michel Simon et Gérard Philipe.
      • 25 juin » |résolution n°82 du Conseil de sécurité des Nations unies, consistant en une plainte pour agression contre la République de Corée.
      • 2 juillet » bataille navale de Chumunjin.
      • 7 juillet » résolution n84, plainte pour agression contre la République de Corée.
      • 26 septembre » résolution n°86 du Conseil de sécurité des Nations unies, relative à l'admission d’un nouveau membre: l'Indonésie.
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    Sur le nom de famille Van den Born


    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Roelf Schrik, "Arbre généalogique Van den Born", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-den-born/I1682.php : consultée 12 mai 2024), "Willem van den Born (1924-1950)".