Arbre généalogique Van de Ven » Dirck Dirck De Jonge de Hoppenbrouwer (± 1437-± 1505)

Données personnelles Dirck Dirck De Jonge de Hoppenbrouwer 

  • Il est né environ 1437 dans Oirschot,NB,NLD.
  • Il est décédé environ 1505 dans Oirschot,NB,NLD.
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 14 novembre 2012.

Famille de Dirck Dirck De Jonge de Hoppenbrouwer

(1) Il a/avait une relation avec Oeden Jan Henrick Roefs van Baest.

La relation a commencé environ 1460 à Oirschot,NB,NLD.


Enfant(s):

  1. Jan Dirck de Hoppenbrouwer  ± 1463-± 1500
  2. Dirck Dirck de Hoppenbrouwer  ± 1465-± 1505 
  3. Dielis Dirck de Hoppenbrouwer  ± 1470-± 1530 


(2) Il avait une relation avec Hillegonden Heijmerick Schepens.

La relation a commencé environ 1480 à Oirschot,NB,NLD.


Enfant(s):



Notes par Dirck Dirck De Jonge de Hoppenbrouwer

Woont herdgang Straten (Messerstat). Verkrijgt dit op 31-12-1469 (vermeld in 1470). erf de Heedonk.
Schepen van Oirschot:1472, 1477, 1489, 1493
BP 1229 (Oirschot) okt 1458 - sept 1459 folio 251v
Dirck Dirck Hoppenbrouwers
Aert Janss van der Heijden
BP 1233 (Oirschot) okt 1463 - sept 1464 folio 77r
Heijmerick Danielss die Crom
Dirck Dirck Hoppenbrouwer
Broeder Harman van Venlo, onderprior van 't Kruisherenklooster te Luik
Sch. v. O. d.d.: 23-1-1465 =================006====================
Verschenen is Ijda dochter van wijlen Jan Roefs met haar voogd en belooft hierbij voortaan aan Dirck de Hoppenbrouwer de jonge ten behoeve van diens hierna genoemde kinderen, zijnde Jan, Dirck, Gielis en Gijsbrecht, kinderen van genoemde Dirck Dirckde Hoppenbrouwer, die voortaan een jaarlijkse pacht van 14 lopen rogge te gaan betalen, Oirschotse maat, steeds vervallend op Maria Lichtmisdag op onderpand van de helft van een stuk beemd genoemd de Hool, gelegen in Oirschot onder Ameijden hier, zoals haar is toebedeeld, b.p. de kinderen van Goijaert Crommen, Goessen Maes, Lisbeth Brouwers en haar kinderen, de gemeijnte, Dirck Zijkens en diens kinderen. Ijda belooft het onderpand in goede staat te houden voor de betaling van de rogpacht. Verder is afspraak dat Jan, Dierk, Gielis en Gijsbrecht deze pacht niet eerder zullen ontvangen dan na de dood van genoemde Ijda, zijnde hun tante. Actum als boven.
Sch. v. O. d.d.: 31-12-1469 (1470) =================006====================
Verschenen is hier Dirck Jan Henrick Roefs van Baest en doet afstand ten behoeve van Dirck Dirck Hoppenbrouwers inzake een huis met hofstad etc, en een tuintje en de helft van de ‘messerstat’ gelegen in Oirschot herdgang Straten, nog inzake een stukland ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Dirck Jan Roefs waarvan is afgedeeld, de gemeijnte, Margriet Jan Henrick Roefs.. Hij doet afstand ten behoeve van zijn zwager Dirck de Hoppenbrouwer de jonge. Datum 31 december 1469 (Kerststijl, JT) getuigen Dirck Ellaer en Dirck Huijskens.
=================007====================
Verschenen is Dirck de Hoppenbrouwer de jonge als man van Oeden dochter van wijlen Jan Henrick Roefs uit de vorige akte en doet afstand van zijn rechten ten behoeve van zijn zwager Dirck Jan Henrick Roefs, inzake een kamer staande aan het huis van hiervoor. Dirck zal die afbreken maar het bakhuis mag hij laten staan. Verder doet hij afstand van aanspraken op alle eikenhout rondom het huis en dat zal hij omkappen per a.s. Pinketersn over een jaar. Nog doet hij afstand van een driesje waar het bakhuis op staat, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Dirck Hoppenbrouwers, waarvan is afgedeeld, de gemeijnte. Nog inzake een stuk land ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Dirck Hoppenbrouwers waarvan is afgedeeld. Het land van het bakhuis vanaf de sloot daar naar achteren toe zal even groot zijn aan de kant van de straat naarde sloot toe, welk sloot daarin niet meegerekend zal worden. Actum als boven.
BP 1254 (Oirschot) okt 1484 – sept 1485 folio 253r
Jan Gieliss van Helvoirt
Dirck Dirx Hoppenbrouwer
Henrick Henrix van Best
BP 1257 (Best) okt 1487 – sept 1488 folio 192v
(Airle, "t huis van Postel")
Heer Aert die Crom, kanunnik in Oirscot
Mr. Dirck die Cromme, kanunnik in Sint Oedenrode
Dirck Dirx Hoppenbrouwer
Wouter Janss van Acht
Sch. v. O. d.d.: 28-4-1488 =================023====================
Jan Jan Peter Haecks als man van Jenneken dochter van Dirck van van Baest verkoopt aan Dirck Dirck Hoppenbrouwers een stuk land genoemd de Gansbraeck, groot ca. een half mudzaad, gelegen in herdgang Straten, b.p. Goijaert Ervaerts Loijen, Margriet dochter van Jan Henrick Roefs (=van Baest, JT) waarvan is afgedeeld, de gemeijnte. Nog zijn 1/4e deel in de Castaert, in totaal wel 3 bunders groot, b.p. Rutger van de Stayakker, Dirck Hoppenbrouwers, de kinderen van Heijmerick Schepens. Dat bezit hadhij geerfd van zijn wettige dochter Dirck Jan Henrick Roefs. Nog verkoopt hij de helft van een stuk land genoemd de Heedonk gelegen onder Ameijden hier, b.p. de kinderen van Goijaert Crommen waarvan is afgedeeld, Dirck Happen, de kinderen van Dirck Seijkens. De verkoper belooft alle lasten af te handelen, behalve de grondchijns, nog 15 lopen rogge per jaar aan de kinderen van Jan Crommen, nog 1 mud rogge aan de kinderen van Henrick Belaerts, nog 2 lopen rogge lijfpacht aan de kinderen van Henrick Belaerts, nog een half pond oud geld, nog zijn deel van 14 lopen rogge uit de Heedonk aan de kinderen van Dirck Hoppenbrouwers. Dat bezit had zijn vrouw eerder verkregen van haar tante Iden Jan Roefs. Genoemde Dirck als koper belooft alle genoemdepachten die op het bezit drukken jaarlijks voortaan zo te gaan betalen dat Jan en zijn erfgenamen daarvoor gevrijwaard blijft. Datum als boven, getuigen Haest en Claes Maes.
BP 1258 (Oirschot) okt 1488 – sept 1489 folio 263v
Andries den Moller
Dirck Andries Smollerss
Dirck Dirx die Hoppenbrouwer
BP 1258 (Oirschot) okt 1488 – sept 1489 folio 263v
Gielis Gielis Cremerss
Gijsbert Peter Gijbensoen
Dirck Gieliss van der Straten
Dirck den Hoppenbrouwer
BP 1261 (Oirschot) okt 1491 – sept 1492 folio 190v
Jorden Gielis Karijns
Jan van Baest
Jan Daniel Hillen soen
Dirck Dirx Hoppenbrouwer
Sch. v. O. d.d.: 2-7-1501 =================203====================
Dirck, Gielis en Gijsbrecht, broers en kinderen van Dirck Dirck Hoppenbrouwers verwekt bij diens vrouw Oda, geven kwijting aan hun vader Dirck en aan hun moeder Oda, vanwege de huwelijksgiften die hun ouders aan hen hadden beloofd of gegeven ten tijde toen ze huwden en wel vanwege alle bezit dat hun ouders vandaag aan de kinderen hebben overgedragen en dat ze met elkaar hebben verdeeld. (geen datum en geen getuigen vermeld, JT).
=================204====================
Dirck zoon wijlen Dirck Hoppenbrouwers en diens vrouw Oda doen afstand van hun recht van vruchtgebruik ten behoeve van hun kinderen, inzake alle bezit van de volgende akte dat de kinderen met elkaar hebben gedeeld. (geen datum en geen getuigen vermeld, JT)
=================205====================
Dirck, Gielis en Gijsbrecht, broers en kinderen van Dirck Hoppenbrouwers verwekt bij diens vrouw Oda, hebben een deling gemaakt van de hierna volgende bezittingen waarvoor hun ouders vandaag afstand van hun recht van vruchtgebruik hebben gedaan.
Genoemde Dirck krijgt een stuk land gelegen in de Castaertakkers, genoemd de Varenakker, groot een mudzaad gelegen in herdgang Straten, b.p. de pad daar, Dirck Gijsbert Hoppenbrouwers, de kinderen van Jan Wolfs, zijn broer Gielis waarvan is afegdeeld. Nog krijgt hij een weiland genoemd de Bijvink, b.p. heer Aert Crommen en zijn zusters, Heijn Mertens van Liempde, het erf waarvan is afgedeeld, Willemke Bollen. Nog krijgt hij een stuk beemd genoemd de Uutvank, gelegen aan het Snepschuet daar, b.p. de erfgenamen van Jan Henricks van den Schoet, Jan Wouters van de Loo, de gemeijnte. Nog krijgt hij een stuk beemd genoemd de Verdonk, b.p. Jan Peter Haecks, Henrick Goossens en Daniel de Brouwer, het erf van de hoeve van Heerbeeck, de gemeijnte. Nog krijgt hij een stuk beemd genoemd de Hoedonk, gelegen onder Ameijden hier, b.p. de kinderen van Gijsbrecht Hoppenbrouwers, Dirck Mathijssen, Joerden happemn, Peter Agnesen, Aert Thijs, de gemeenschappelijke straat. Nog krijgt hij een stuk beemd genoemd de Schavuijt gelegen onder Ameijden, b.p. Gielis Stans, Loijch van Hersel, Adriaen van Doren, de kinderen van Heijlwig Heijmericks en meer anderen. Lasten hieruit zijn een half oud schild, nog 2 mud rogge aan de erfgenamen van heer Aert de Crom, verder 4 pond paijment en een zester rogge te betalen aan zijn broer Gielis. Verder houdt Gielis het ´einde´ (soort poort, JT) bij Heijn van Best om daar de weg te mogen gebruiken zoals hun voorvaders dat steeds hebben gedaan.
Genoemde Gielis krijgt een huis, tuin etc. groot 10 lopenzaad, b.p. Aert Aert Smeeds, Heijn van Best, de gemeenschappelijke pad, het ´einde´ met de weg lopend tot het erf van Henrick van Best, de lopende straat. Nog krijgt hij een hei- en weiveld genoemd de Voorste Castaert, b.p. Rutger van den Stayakker, Dirck Dirck Hoppenbrouwers zijnde zijn broer, Dirck Gijben Hoppenbrouwers, Gijsbrecht Dircks Hoppenbrouwers zijnde zijn broer, een pad. Nog krijgt hij een beemdje genoemd het Cleijnbeemdeken gelegen die inde Castaertakkers, b.p. Corsten Peter Corstens, de kinderen van Jan Wolfs, de gemeenschappelijke weg. Nog krijgt hij een stuk land genoemd de Straatakker, b.p. Gerard Stijnen, Gielis Jan Crijns, Jan van Best, de lopende straat. Nog krijgt hij ene stuk land genoemd de Sleebosch gelegen in de Herselse akkers, b.p. Heijn Gerards, de kinderen van Joerden Gijben Hoppenbrouwers, lopend van een weg naar een andere weg. Nog krijgt hij de helft van een beemd genoemd de Monnick, waarvan zijnbroer Gijsbrecht de andere helft heeft, b.p. heer Aert de Crom en zijn zusters, Dirck Roelofs (=van Liempde, JT), de Verdonk, het Nederbroek. Lasten hieruit zijn anderhalf mud rogge aan de erfgenamen van heer Aert de Crom, 6 Bossche zesters rogge aan de weduwe van Jacop Spijkers in Oirschot te leveren, nog 8 lopen rogge en 8 lopen gerst aan de hertog, geschat op 16 lopen rogge, nog een mud rogge aan de deken van Oirschot. Verder krijgt Gielis jaarlijks van zijn broer Dirck een pacht van 2 lopen rogge en van zijn broer Gijsbrecht een half mud rogge. Hij houdt ook het ´einde´ bij het erf van Henrick van Best om de weg daar te gebruiken samen met Dirck, Gijsbrecht en Gielis om daarmee op hun erven te kunnen komen zoals hun voorouders steedshebben gedaan.
Genoemde Gijsbrecht Dirck Hoppenbrouwers krijgt een huis, tuin etc., gelegen in herdgang Straten aan de Loijenhork daar, groot 15 lopenzaad, b.p. Henrick zoon meester Aert van Weijlhusen, de kinderen van Goijaert Ervaerts, Jan Goossens, de gemeijnte. Nog krijgt hij een stuk land genoemd het Haverland, b.p. Jan Goossens, de gemeenschappelijke weg, de kinderen van Jan Wolfs, jan van Best. Nog krijgt hij twee aan elkaar gelegen akkertjes, b.p. Henrick Janssen van Best, Peterken Goijaert Raijmakers, Adriaen van den Doren, genoemde Gijsbrecht zelf. Nog krijgt hij een heiveld genoemd de Achterste Castaert, b.p. Heijn Jan Conincks, genoemde Gijsbrecht zelf, de kinderen van Dirck Hoppenbrouwers, zijn broer Gielis. Nog krijgt hij de helft van een beemd genoemd de Monnick waarvan zijn broer de andere helft heeft, b.p. heer Aert de Crom en zijn zusters, Dirck Roelofs van Liempde, het Nederbroek, de Verdonk. Lasten hieruit zijn een mud rogge aan Engel weduwe van Steven Verheijden, een mud rogge aan Margriet Henrick Belaerts en 14 lopen rogge aan de zusters van Orthen. Verder moet hij jaarlijks aan zijn broer Gielis een half mud rogge betalen. Als de genoemde 14 lopen rogge als lijfpacht komen te versterven, dan vervalt die aan de drie broers samen.
Ieder van de broers zal het 1/3e deel van de chijns betalen die op het totale bezit drukt en zoals dat in het chijnsboek staat vermeld en ze samen zullen betalen. Datum op St. Thomasdag 1501 ( 2 juli, JT), getuigen Cremer en Leeuw.
Sch. v. O. d.d.: 15-9-1512 =================051====================
Gielis en Gijsbrecht, broers en kinderen van wijlen Dirck de Hoppenbrouwer, verder Geerlick en Dirck, broers, Lijsken hun zuster met Cornelis Smeets als haar voogd, kinderen van wijlen Dirck Dirck de Hoppenbrouwer (= zoon van de eerstgenoemde Dirck de Hoppenbrouwer, JT) die deze had verwekt bij Katalijn dochter van Geerlicks van den Melcroth, voor henzelf handelend en voor Daniel en Jan, hun jonge minderjarige broers, hebben een deling gemaakt van al het bezit dat ze van hun vader Dirck de Hoppenbrouwers en hun moeder hebben geerfd.
Genoemde Gielis Dirck de Hoppenbrouwer krijgt een beemd genoemd de Cuijterman, b.p. rondom inde gemeijnte daar genoemd de Verdonk. Nog krijgt hij een zesterzaad land genoemd de Venakker, gelegen in herdgang Straten in de Herselakkers, b.p. Peter Goijaert Raijmakers, Metten Alaerts. Nog krijgt hij een jaarlijkse pacht van een mud rogge te ontvangen van Aernt van Seelst, nog een pacht van 23 lopen rogge uit een pacht van 5 en een halve mud, maat van Beerse die men jaarlijks in Beerse ontvangt. Datum 15 september 1512, getuigen Jan van Beeck en Velde.
Genoemde Gijsbrecht Dirck Hoppenbrouwers krijgt een beemd genoemd de Meijenbeemd, gelegen onder Ameijen hier, b.p. Goijaert en Aert kinderen van wijlen (er is dus een dubbelganger met de zelfde naam?, JT) Gijsbrecht Dirck Hoppenbrouwers, de kinderenvan Gielis Stans. Nog krijgt hij een stuk land genoemd de Streep, gelegen in herdgang Straten, b.p. de kinderen van Gielis Cremers, Goijaert en Aert kinderen van Gijsbrecht Hoppenbrouwers. Nog ontvangt hij een pacht van 14 lopen rogge te ontvangen van de erfgenamen en het bezit van Henrick Peter Agnesen, nog een pacht van een lopen rogge te ontvangen van Gielis Dirck Cremers, nog een pacht van 20 lopen rogge uit een pacht van 5 en een half mud rogge, maat van Beerse in Beerse te ontvangen.
Genoemde Geerlick, Dirck en Lijsken, wettige kinderen van Dirck Dirck Hoppenbrouwers verwekt bij Katarijn dochter van wijlen Geerlick van den Melcroth, ten behoeve van hen en ten behoeve van Daniel en Jan hun jonge broers, krijgen een beemd genoemd de Nageldonk, gelegen in herdgang Straten, b.p. de kinderen van Jan Gijben Hoppenbrouwers, de gemeijnte. Nog krijgen ze een eeuwsel genoemd het Casterlandken, b.p. Henrick Henricks van Best, een pad daar. Nog krijgen ze een pacht van een mud rogge teontvangen van Jacop Willem Keijmps, nog 23 lopen rogge uit een pacht van 5 en een half mud rogge te Beerse te ontvangen. Datum 15 september 1512, getuigen Jan van Beeck en Velde.
Sch. v. O. d.d.: 21-7-1556 ==================237=======================
Henrick wettige zoon van wijlen Dielis Hoppenbrouwere voor hemzelf en ook handelend voor zijn broers Dirck en Jan, en insgelijks voor de wettige kinderen van wijlen Thomas Gijsbert Hoppen-brouwers, ook nog optredend voor de wettige kinderen van wijlen Jan Gijsbert Hoppenbrouwers, ook nog voor Cornelis Muckheuvel (= Mugheuvel, JT ) als man van Heijlken dochter van genoemde Gijsbert Hoppenbrouwers, ook nog voor Geerlijck en Daniel wettige kinderen van wijlen Dirck Hoppenbrouwers, verder als partij Willem zoon Goessen Scepens als man van Lijsken dochter van Goijaert Hoppenbrouwer, voor hemzelf en ook optredend voor Gijsbert en Cathalijn kinderen van genoemde Goijaert Hoppenbrouwer, ook nog vanwege Gijsbert Aert Hoppenbrouwers, verder als partij Zebert Willems van Cuijck voor hemzelf en optredend voor Jan, Heijlken en Cathalijn wettige kinderen van genoemde Willem van Cuijck en ook optredend voor de kinderen van Mechteld dochter van Dielis Hoppenbrouwer, verder als partij Wernaert Snoecks als voogd over Heijlke dochter van Henrick Hoppenbrouwers voor hemzelf en ook optredend voor de wettige kinderen van wijlen Jans zoon genoemde Henrick Hoppenbrouwers en vanwege de kinderen van wijlen Arien zoon van genoemde Henrick Hoppenbrouwers en ook nog vanwege Dirck zoon van genoemde Henrick Hoppenbrouwers, verder als partij Peter zoon wijlen Henrick van de Schoot voor hemzelf en ook optredend voor zijn broers en zusters en voor de kinderen van Henrick de Nastelmaker, en nog voor de kinderen van Dirck van de Schoot en voor de kinderen van Marieke de echtgenote van Peter Bierkens, verder als partij Antonis zoon wijlen Dircks van de Velde, voor hemzelf en voor de kinderen van Bartholomeus van den Velde en nog voor de kinderen van Joerdaens van den Velde en diens zuster Marijen en voor de kinderen van Aleijt dochter van Jenneken van de Velde, en insgelijks voor Aechtken dochter van genoemde Jenneken van de Velde, verder als partij Jan zoon Michiel Dielissen van de Schoot optredendvoor zijn vader Michiel en voor de kinderen Lijsken, Heilwich en Margriet dochters van genoemde Dielis van den Schoot en nog voor Clara ook dochter van genoemde Dielis van de Schoet, verder als partij Jan zoon wijlen Jans van de Schoet voor hemzelf en optredend voor zijn zuster Heijlke en de kinderen van wijlen zijn broer Lucas en voor de kinderen van zijn zuster Oijken, hebben hierbij machtiging gegeven aan heer Embert zoon wijlen Henrick Hoppenbrouwer, priester om namens hen alle vorderingen etc. te incasseren inzake het bezit dat ze hebben geerfd middels het testament van wijlen Steven van der Heijden en als dat nodig is gerechtelijke maatregelen te nemen. De gemachtigde mag dat bezit verkopen, het geld ontvangen en kwijting geven. Ze beloven alles na te zullen komen hetgeen door heer Embert zal worden afgesproken en gedaan, behoudens dat die daarvan nadien rekening en verantwoording moet afleggen. Datum 21 juli 1556, getuigen Schoet en Vlueten en ik, ondergetekende ( dus Roelant van der Ameijden ).

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Dirck Dirck De Jonge de Hoppenbrouwer?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!

Ancêtres (et descendants) de Dirck Dirck De Jonge de Hoppenbrouwer

Dirck Dirck De Jonge de Hoppenbrouwer
± 1437-± 1505

(1) ± 1460
(2) ± 1480

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Sur le nom de famille De Hoppenbrouwer


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Geert van Vugt, "Arbre généalogique Van de Ven", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-de-ven-orthen/I41216.php : consultée 16 juin 2024), "Dirck Dirck De Jonge de Hoppenbrouwer (± 1437-± 1505)".