Arbre généalogique Van de Ven » Jan Gijsbrecht de Hoppenbrouwer (± 1458-± 1501)

Données personnelles Jan Gijsbrecht de Hoppenbrouwer 


Famille de Jan Gijsbrecht de Hoppenbrouwer

Il avait une relation avec Lisbeth Dirck Mathijs Huijskens.

La relation a commencé environ 1485 à Oirschot,NB,NLD.


Enfant(s):

  1. Gijsbrecht Jan de Hoppenbrouwer  ± 1485-± 1550 
  2. Meeusken Jan de Hoppenbrouwer  ± 1490-± 1555 
  3. Marie Jan de Hoppenbrouwer  ± 1492-± 1550 
  4. Dirck Jan de Hoppenbrouwer  ± 1496-± 1540
  5. Oijken Jan de Hoppenbrouwer  ± 1501-± 1540


Notes par Jan Gijsbrecht de Hoppenbrouwer

Koopt op 2-7-1480 de helft van een huis in herdgang Straten van Daniel Heijmerick Scepens.
BP 1263 (Oirschot) okt 1493 – sept 1494 folio 316v
Jan en Ghijsbert zonen van wijlen Ghijsbert Hoppenbrouwer
Gielis Gieliss die Cremer
Heer Goijart Janssn. van der Aa van Beerze, priester
Sch. v. O. d.d.: 24-2-1523 =================104====================
Gijsbrecht, Goijaert en Dirck, broers en wettige kinderen van Jan Gijsbrecht Hoppenbrouwers, Dirck Henricks van den Berge als man van Meeusken, Laureijs Daniel Laureijssen als man van Bertha en Laureijs Aerts Verhoeven als man van Merieken, gezusters en dochters van genoemde Jan Gijsbrecht Hoppenbrouwers, welke Gijsbrecht en Dirck ook optreden voor hun zusters Oda en Lijsken, hebben een deling gemaakt van het bezit dat ze van hun vader hebben geerfd.
Genoemde Gijsbrecht, Dirck, Oda en Lijsken krijgen samen een huis, tuin etc. groot 9 lopenzaad, gelegen in herdgang Straten, b.p. Laureijs Verhoeven waarvan wordt afgedeeld, de straat, Henrick Schepens, de gemeenschappelijke straat. Lasten hieruit zijn 3 mud rogge min een zester, n.l. 18 lopen rogge aan heer Daniel de Leeuw of diens kinderen, 10 lopen rogge aan een vrouw in Den Bosch, en verder 3 en een halve stuivers en 9 stuivers als grondchijns. Nog krijgen ze de helft van een stuk land, zijnde het achterste deel genoemd de Lepelmaker, voor het totaal 5 lopenzaad groot, gelegen in herdgang Straten, b.p. Jan Colen, Henrick Schepens, Jan Joerdens, de straat. Lasten hieruit zijnde helft van 5 Bossche zesters rogge aan de H. Geest van Den Bosch en ook daar te leveren, nog de helft van 7 stuivers aan het gasthuis van Oirschot, nog de helft van een pint wijn aan de St. Petruskerk van Oirschot. Nog krijgen ze de helft van een eeuwsel genoemd de Gevart, zijnde het achterste stuk, gelegen in herdgang Straten, b.p. Jan Goossens, de kinderen van Heijn Gerits, Jan Huijskens en meer anderen. Lasten hieruit zijn de helft van een mud rogge per jaar aan Jacop de Smid. Nog krijgen ze een stuk beemd genoemd de Ronde Verdonk, gelegen in de zelfde herdgang, b.p. rondom in de gemeijnte. Nog krijgen ze een stuk beemd genoemd de Nageldonk gelegen in de zelfde herdgang, b.p. Jan Dirck Hoppenbrouwers, Wouter Colen, Henrick Gijsbrecht Hoppenbrouwers, de gemeenschappelijke straat. Lasten hieruit zijn een mud rogge aan het gasthuis van Oirschot.Verder krijgen ze een jaarlijkse pacht van een mud rogge te ontvangen van Henrick Gijsbrecht Hoppenbrouwers. Nog krijgen ze een stuk land genoemd de Paijakker, gelegen in de zelfde herdgang, b.p. Henrick Schepens, Aernt Gijsbrecht Hoppenbrouwers, Jan Colen, Goijaert Peters van den Doeren.
Genoemde Goijaert krijgt de helft van een stuk land genoemd de Lauwer zijnde het achterste stuk, in totaal groot 9 lopenzaad, gelegen in herdgang Straten, b.p. Aert van Zeelst, Lauwreijs Aerts Verhoeven waarvan is afgedeeld, de gemeenschappelijke straat, de erfgenamen van heer Aert de Crom. Lasten hieruit zijn 17 lopen rogge per jaar aan joffrouw van Os, nog een oude grote als grondchijns. Nog krijgt hij een jaarlijkse pacht van een mud rogge te ontvangen van Henrick Aert Jacops en nog 4 lopen rogge per jaar te ontvangen van de kinderen van Gerit Beelen. Nog krijgt hij een stuk land genoemd de Sleebosch gelegen in de zelfde herdgang in de Herzel akkers, groot 2 en een halve lopenzaad, b.p. de kinderen van Joerden Hoppenbrouwers, de gemeenschappelijke weg. Lasten hieruit zijn 8 lopen rogge en 8 lopen gerst per jaar aan de hertog van Bravant. Nog krijgt hij het vierde deel van een beemd genoemd de Woekert. Lasten hieruiut zijn het een vierde deel van de grondchijns.
Dirck Henricks van de Berge namens zijn vrouw krijgt de helft van een stuk land genoemd de Lepelmaker, zijnde het voorste stuk in totaal 5 lopenzaad groot, gelegen in herdgang Straten, b.p. Jan Colen, Henrick Schepens, Jan Joerdens, de straat. Lasten hieruit zijn de helft van 5 Bossche zesters rogge en daar te leveren aan de H. Geest van Den Bosch, nog de helft van 7 stuivers per jaar aan het gasthuis van Oirschot en een pint wijn aan de St. Petruskerk van Oirschot. Nog krijgt hij een stuk land, deels akker en deels driesland, genoemd de Castaert gelegen in de zelfde herdgang, groot 3 lopenzaad, b.p. de kinderen van Henrick Gerits, Goijaert de Ketelaer, Frederik Willems van der Heijden. Nog krijgt hij de helft van een stuk land genoemd deStraetekker zijnde het achterste stuk, b.p. Mathijs Huijskens, Laureijs Daniel Lauwreijssen waarvan is afgedeeld, Gijsbrecht Vlemmincks, de gemeenschappelijke straat. Lasten hieruit zijn anderhalve lopenzaad rogge per jaar aan de erfgenamen van Margriet Belaerts en een stuiver aan het kapittel. Nog krijgt hij het 1/4e deel van een beemd genoemd de Woekert, lasten hieruit zijn het 1/4 deel van de grondchijns.
Genoemde Lauwreijs Daniel Lauwreijssen krijgt de helft van een stuk land genoemd de Straatakker, zijnde het voorste stuk, b.p. Henrick Hasselmans, Dirck Henricks van de Berge waarvan is afgedeeld, Gijb Vlemmincks, de gemeenschappelijke straat. Lasten hieruit zijn anderhalf lopen rogge per jaar aan de erfgenamen van Margriet Belaerts. Nog krijgt hij de helft van een eeuwsel genoemd de gevaert zijnde het voorste stuk, gelegen in de zelfde herdgang, b.p. Gielis de Hoppenbrouwer, Jan Huijskens en meer anderen, Aert Gijsbrecht Hoppenbrouwers, Gijsbrecht Jan Hoppenbrouwers waarvan is afgedeeld. Lasten hieruit zijn de helft van een mud rogge per jaar aan Jan de Smid en de helft van de grondchijns. Nog krijgt hij het ¼ deel van een stuk beemd genoemd de Woekert, lasten hioeruit zijn het 1/4e deel van de grondchijns.
Genoemde Lauwreijs Aerts Verhoeven als echtgenoot krijgt de hofstad die afkomstig is van de de ´Shogen´ erfgenamen, gelegen in herdgang Straten, groot 4 en een halve lopenzaad, b.p. Goijaert Jan Hoppenbrouwers waarvan is afgedeeld, Gijsbrecht Jan Hoppenbrouwers, diens broer Dirck en Ida en Lijsken zijn zusters, Henrick Schepens, de gemeenschappelijke straat. Lasten hieruit zijn 17 lopen rogge en een oude grote als grondchijns aan de hertog van Bravant. Nog krijgt hij het 1/4e deel van een beemdgenoemd de Woekert, b.p. het erf van Heerbeeck, Gerit Mathijs, Kaerle Cleijnael. Lasten hieruit zijn het 1/4e deel van de grondchijns.
Verder moet het voorste deel altijd overpad aan het achterste stuk verlenen met de minste overlast. Datum 24 februari 1523, getuigen Hoppenbrouwer en Hersel.
=================105====================
Gijbrecht, Goijaert en Dirck, wettige broers van Jan Hoppenbrouwers, voor henzelf handelend en voor Oda en Lisbeth hun zusters, verder Dirck Henricks van den Berge, Laureijs Daniel Lauwreijssen en Lauwreijs Aert Verhoeven uit de vorige akte beloven hun moeder Lisbeth, ieder van hen, die een half mud rogge per jaar te betalen en een rijnsgulden, samen dus 4 mud en 8 rijnsguldens, steeds op Maria Lichtmisdag. Na de dood van Lisbeth versterft de pacht en de rente weer op de schuldenaars van hiervoor of hun erfgenamen. Als ze binnen een jaar komt te overlijden, dan zal men naar tijdsgelang van het jaar die pacht en rente betalen. Actum als boven.
Sch. v. O. 31-1-1549 ==================047=======================
Beatricks weduwe van Gijsbrecht Jan Hoppenbrouwers met Jan Huiskens onze collega schepen als haar voogd, voor wat betreft het vruchtgebruik, verder Laureijs Verhoeven als man van Marie dochter van wijlen genoemde Jan Hoppenbrouwers, verder Berta wettige dochter van wijlen genoemde Jan Hoppenbrouwers met Goessen Daniels als haar voogd, nog Meeusken wettige dochter van wijlen genoemde Jan Hoppenbrouwers met haar wettige zoon Frans als haar voogd, verder Jan en Gijsbrecht, gebroeders en hun zusterMarie, wettige kinderen van wijlen Goijaert zoon wijlen genoemde Jan Hoppenbrouwers, voor henzelf optredend en voor hun zuster Katalijn, verder Jan, Elisabeth en Oijken wettige kinderen van genoemde Laureijs Verhoeven en Marie, met hun vader Laureijs als hun voogd, verder Jan, Dielis, Henrick, Daniel gebroeders en Heijlwich en Anna gezusters met Goessen Daniels als hun voogd, wettige kinderen van wijlen Laureijs Daniels en genoemd Berten, verder Frans Dirck Henricks verwekt bij genoemde Meeusken voor hemzelf optredend en voor Henrick Janssen als man van Elisabeth, zijnde de zuster van genoemde Frans, hebben met elkaar een boedelverdeling gemaakt inzake het bezit dat ze hebben geerfd zoals ze zeiden na het overlijden van Dirck, Oijken en Elisabeth kinderen van wijlen genoemde Jan Hoppenbrouwers.
Genoemde Beatricks voor wat betreft het vruchtgebruik krijgt een huis, bakhuis met de helft van een daarbij gelegen akker, gelegen in herdgang Straten dat zij vandaag de dag gebruikt. Verder krijgt ze een beemd genoemd de Gevaert, gelegen in herdgang Straten. Hieruit moet jaarlijks een gewinchins van 3 en een halve stuiver aan de hertog worden betaald, nog 18 lopen rogge per jaar aan de kinderen van heer Daniels die Leeuw, nog twee lopen rogge per jaar aan een weduwe in Den Bosch, nog een gulden per jaar aan genoemde Meeusken, nog 4 lopen rogge per jaar aan genoemde Berten.
De kinderen van genoemde Marie, Berten, Meeusken en wijlen Goijaerden, zijnde op hun beurt kinderen van wijlen genoemde Jan Hoppenbrouwers krijgen samen wat beterft erfrecht een akker genoemd de Aerle Akker, met recht van overpad over het perceel van de weduwe en kinderen van Jan Hoppenbrouwers en de kinderen van Goijaert Peterszoon van den Doeren, gelegen in herdgang Aerle, b.p. Heijmerick Jan Scepens, Jan Janszoon van den Maerselaer. Verder krijgen ze een jaarpacht van een mudde rogge te ontvangen van Henrick den Hoppenbrouwer of op diens bezit, en ze krijgen nog een jaarpacht van een mudde rogge te ontvangen van de weduwe en kinderen van Goijaert Sroijen.
Genoemde Berten wat betreft haar erfrecht, krijgt de helft van de schuur met de daarbij behorende grond en het vierde deel van de akker, gelegen in herdgang Straten, waarin Gijsbrecht Janssen is gestorven, b.p. genoemde Baet waarvan het is afgedeeld. Hieruit moet jaarlijks 4 lopen rogge worden betaald aan een weduwe in Den Bosch, nog 2 lopen rogge per jaar aan haarzelf en aan haar kinderen.
Genoemde Meeusken wat betreft het erfrecht daarvan krijgt de helft van de schuur met de grond die daarbij hoort en een vierde deel van een akker gelegen in herdgang Straten, waarin wijlen Gijsbrecht Janssen in is gestorven, b.p. Laureijs Verhoeven, genoemde Berten waarvan het is afgedeeld. Hieruit moet jaarlijks 4 lopen rogge worden betaald aan een weduwe in Den Bosch, nog 2 lopen riogge per jaar aan genoemde Berten aen haar kinderen. Verder moet er overpad worden verleend aan de gebruikers vanhet huis van Laureijs Verhoeven dat er langs staat.
Laureijs Verhoeven in zijn hoedanigheid wat betreft het erfrecht daarvan, krijgt de helft van een beemd genoemd de Huisken Verdonck, gelegen in herdgang Aerle, nog onverdeeld zijnde, rondom in de gemeijnte aldaar. Hieruit moet jaarlijks de helft worden betaald van 7 en een halve stuivers als grondchijns aan de hertog, nog de helft van een gulden per jaar aan Jacop Philips van den Scoet, nog 2 lopen rogge per jaar aan genoemde Berten en haar kinderen.
Jan, Gijsbrecht en Marie wettige kinderen van wijlen Goijaert Jan Hoppenbrouwers ten behoeve van henzelf en ook voor hun zuster Katalijn, krijgen samen wat betreft het erfrecht, de helft van de Huiskens Verdonck, zoals staat vermeld in de voorgaandeakte ook met de aldaar genoemde lasten.
Genoemde erfgenamen beloven elkaar deze boedelverdeling altijd gestand te zullen doen en dat ieder de lasten op het eigen erfdeel zodanig zal betalen dat de erfdelen van de anderen daarvoor gevrijwaard blijven. Indien er op iemands erfdeel meer lasten zouden blijken te drukken dan zullen ze die gemeenschappelijk betalen. Datum 31 januari 1549, getuigen Willem, Hoppenbrouwers en Ven.
==================048=======================
Baeten weduwe van Gijsbrecht Jan Hoppenbrouwers met Jan Huiskens als haar voogd, doet afstand van haar recht van vruchtgebruik inzake een huis, tuin, grond etc. en inzake de helt van een daarbij gelegen akker, gelegen in herdgang Straten, b.p. de gemeenschappelijke straat, genoemde Berta. Ze doet er nu afstand van ten behoeve van al degenen die vandaag partij waren in de boedelverdeling behalve genoemde Meeusken en haar kinderen, en wel in zoverre dat deze personen daarop een jaarlijkse rente kunnen opnemen ten behoeve van Meeusken van 20 stuivers per jaar en voor niet meer dan dat, die aflosbaar zijn met 18 gulden. Datum en getuigen als boven.
==================049=======================
Genoemde personen uit de voorgaande akte die vandaag een boedelverdeling hebben gemaakt, behalve genoemde Meeusken en haar kinderen, hebben beloofd om aan Meeusken die voortaan een jaarlijkse rente van 20 stuivers te zullen gaan betalen steeds vervallend op Maria Lichtmisdag en voor de eerste keer per a.s. Maria Lichtmisdag op onderpand van het huis, tuin en de halve akker zoals vermeld in de voorgaande akte. Datum en getuigen als boven.
De rente is altijd aflosbaar op Maria Lichtmisdag van elk jaar, mits er3 maanden vooraf is opgezegd, tegen betaling van 18 gulden en de achterstallige termijnen. Datum en getuigen als boven.
==================050=======================
Laureijs Verhoeven in zijn hoedanigheid van hiervoor heeft ter compensatie van de gemaakte boedelverdeling tussen de erfgenamen van wijlen Dirck, Oijken en Elisabeth kinderen van Jan Hoppenbrouwers, beloofd om aan de kinderen van Marie, Berten en Meeusken en aan de kinderen van Goijaert Jan Hoppenbrouwers die samen de helft van een jaarlijkse rente van 10 stuivers te zullen gaan betalen steeds vervallend op Maria Lichtmisdag en per a.s. Maria Lichtmisdag over een jaar voor de eerste keer, op onderpand van de helft van de Huiskens Verdonck zoals vermeld in de voorgaande akte.
In marge : Met instemming van partijen doorgehaald.
Datum en getuigen als boven.
De rente is altijd aflosbaar op Maria Lichtmisdag van elk jaar, mits er3 maanden vooraf is opgezegd, tegen betaling van 8 gulden en de achterstallige termijnen. Datum en getuigen als boven.
==================051=======================
Laureijs Verhoven in zijn hoedanigheid ook ter compensatie in de gedane boedelverdeling van hiervoor, heeft beloofd om aan Baeten weduwe van Gijsbrecht Jan Hoppenbrouwers die daarvan het vruchtgebruik krijgt en de erfgenamen van wijlen genoemde Gijsbrecht daarvan het erfrecht, die voortaan een jaarlijkse rente van 20 stuivers te gaan betalen, steeds vervallend op Maria Lichtmisdag en voor de eerste keer per a.s. Maria Lichtmisdag over een jaar, op onderpand van de helft van de genoemde HuiskensVerdonck uit de voorgaande akte. De rente is aflosbaar op Maria Lichtmisdag van elk jaar mits er 3 maanden vooraf is opgezegd tegen betaling van 16 gulden en de achterstallige termijnen. Datum en getuigen als boven.
==================052=======================
Jan, Gijsbrecht en Marie met mij als hun voogd, wettige kinderen van wijlen Goijaert Jan Hoppenbrouwers, voor henzelf optredend en ook voor hun zuster Katalijn, hebben ter compensatie van de hiervoor gedane boedelverdeling beloofd om aan de kinderenvan Laureijs Verhoeven, aan de kinderen van Berten en die van Meeusken en ten behove van henzelf als schuldenaars, die voortaan een jaarlijkse rente van 10 stuivers te gaan betalen, steeds vervallend op Maria Lichtmisdag op onderpand van de helft van de Huiskens Verdonk. Datum en getuigen als boven.
De rente is altijd aflosbaar op Maria Lichtmisdag van elk jaar, mits er een maand vooraf is opgezegd, tegen betaling van 8 gulden en de achterstallige termijnen. Datum en getuigen als boven.
In marge : Met instemming van partijen doorgehaald.
==================053=======================
De hiervoor genoemde kinderen van Goijaert Jans Hoppenbrouwers hebben ter compensatie van de gedane boedelverdeling beloofd om aan Baten weduwe van Gijsbrecht Janszoon Hoppenbrouwers, die daarvan het vruchtgebruik krijgt en de erfgenamen van genoemde Gijsbrecht Hoppenbrouwers daarvan het erfrecht, die een jaarlijkse rente van 20 stuivers te gaan betalen, steeds vervallend op Maria Lichtmisdag op onderpand van de helft van Huiskens Verdonck. De rente is altijd aflosbaar op Maria Lichtmisdag vanelk jaar tegen betaling van 16 gulden en de achterstallige termijnen. Datum en getuigen als boven.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Jan Gijsbrecht de Hoppenbrouwer?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Jan Gijsbrecht de Hoppenbrouwer

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Jan Gijsbrecht de Hoppenbrouwer


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Sur le nom de famille De Hoppenbrouwer


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Geert van Vugt, "Arbre généalogique Van de Ven", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-de-ven-orthen/I35656.php : consultée 23 juin 2024), "Jan Gijsbrecht de Hoppenbrouwer (± 1458-± 1501)".