Arbre généalogique Van de Ven » Jacop Willem Keijmps (± 1555-± 1620)

Données personnelles Jacop Willem Keijmps 


Famille de Jacop Willem Keijmps

(1) Il est marié avec Aleijden Dirck Antonissen van den Velde.

Ils se sont mariés environ 1580 à Oirschot,NB,NLD.


Enfant(s):

  1. Margriet Jacop Willem Keijmps  ± 1580-± 1650 


(2) Il est marié avec Marie Jan Joorden Willem Melis.

Ils se sont mariés en l'an 1586 à Oirschot,NB,NLD.


Notes par Jacop Willem Keijmps

Woont herdgang Verrenbest.
Sch. v. O. d.d.: 23-10-1591 ==================180=======================
Jacop Willem Keijmps weduwnaar van Aleijdt dochter van wijlen Dirck Antonissen van den Velde zijn eerste echtgenote, is voor de tweede keer in het huwelijk getreden met Marie dochter van wijlen Jan Joorden Willems Melis en heeft kinderen uit dit eerste huwelijk verkregen en wat roerende en vaste bezittingen. Ook van zijn tweede vrouw heeft hij een kind verkregen. Om in de toekomst daarover geen twist tussen de voor en de nakinderen te krijgen inzake de bezittingen afkomstig uit het eerste als ook het tweede huwelijk danwel nog te verkrijgen, is omdat de voorkinderen nog klein zijn en nog lang de kost niet kunnen verdienen en er veel schulden zijn aangetroffen waarvoor de roerende goederen onvoldoende van waarde zijn en omdat ook de vaste bezittingen met vele lasten zijn bezwaard, daarom nu voor ons schepenen verschenen de genoemde Jacop en Marie geassisteerd door Peter Janssn. van de Laeck, Adriaen Bernaert Joosten en Jan Henrick Keijmps partij ter ener zijde, en verder Willem HenrickKeijmps onze collega schepen en Cornelis Willems van Beerwinckel als voogden over de genoemde kinderen van Jacop en Aleijdt diens eerste vrouw,
daarbij geassisteerd door Ghijsbrecht Janssn. de Hoppenbrouwer, Dirck Janssn. van Roij, Willem Jan Schellekens en Herbert Philips Gerardssn. partij ter andere zijde en hebben als familie en kennissen na rijp overleg het volgende akkoord gesloten. Erwordt bepaald dat alle bezittingen zowel uit het eerste als tweede huwelijk bijeengebracht zijnde, een ondeelbare massa zal zijn en in bezit zal blijven van genoemde Jacop en Marie. Als Jacop overlijdt zullen de voorkinderen hun moederlijke erfdeel tot zich mogen nemen en de nakinderen idem ook hun moeders erfdeel. Inzake de roerende goederen en ook inzake de vaste goederen van Jacop, die zullen de voor en de nakinderen in gelijke parten verdelen en daaruit moeten ook alle schulden worden betaald. Jacop en Marie zijn gehouden om elk kind dat komt te trouwen of een geestelijke status bereikt, een uitzet mee te geven van 50 gulden ofwel de waarde in andere goederen, waarbij de kinderen die deze uitzet al hebben gehad zolang niet voor dat bedrag zullen meedelen voordat de andere kinderen ook dit bedrag hebben gehad. Indien Jacop enig onfortuin overkomt dan mag deze na advies van de familie en vrienden roerende goederen verkopen maar als deze onvoldoende waarde hebben om de schulden te betalen dan mogen ook de bezittingen van Jacop eveneens met advies van de familie worden verkocht. Jacop en Marie zullen verplicht zijn alle voorkinderen alsook de nakinderen op te voeden en in hun levensonderhoud te voorzien zodat de familie of kennissen zich daarover niet zal hoeven te beklagen. In het andere geval zullen de voogden deze kinderen mogen uitbesteden waar ze dat willen op kosten van genoemde Jacop en Marie, welke kosten ze dan zullen moeten voldoen aan diegene waar de voogden hen zullen onderbrengen. Partijen beloven elkaar dit kontrakt na te zullen komen. Datum 23 oktober 1591, getuigen Toerkens en Vlemincks.
Sch. v. O. d.d.: 5-7-1595 ==================209=======================
Jacop zoon wijlen Willem Keijmps geassisteerd door Willem Henrick Keijmps en Cornelis Willem Beerwinckels als voogden over de minderjarige kinderen van genoemde Jacop verwekt bij wijlen Aleijdt dochter van Dirck Antonis van de Velde, verkopen hierbij een akker genoemd de Sleebosch, groot ca. 2 lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang de Notel, b.p. Roelof Jacop Smetsers, een gemeenschap-pelijke binnenweg, de kinderen van Peter Goessens. Het wordt nu in de vorm van een belening overgedragen aan Peter zoon wijlen Jans van de Laeck en de verkopers beloven
alle lasten van hun kant af te handelen, behalve dat genoemde Peter hieruit jaarlijks een rente van 2 gulden dient te betalen aan genoemde Roelof Jacobssn. en de dorpslasten. Datum en getuigen als boven.
In marge : Met instemming van partijen doorgehaald, datum 6 maart 1597, getuige Gestel
==================210=======================
Genoemde Peter gaat ermee akkoord dat genoemde Jacop en zijn kinderen deze akker altijd mogen aflossen en terugkopen met een bedrag van 68 gulden , die dan op O.L. Vrouwelichtmisdag betaald moeten worden indien er vooraf wordt opgezegd en welke akker dan per oogsttijd daarna kan worden aanvaard, stoppelbloot. Datum en getuigen als boven.
==================211=======================
Genoemde Jacop en de voogden verklaren dat deze 68 gulden voortspruiten vanwege een gevangenschap van genoemde Jacop die dit bedrag bij het begin van zijn huwelijk met Aleijdt dochter Dircks van de Velde had moeten beloven en ook vanwege de koop door genoemde Jacop van de akker, genoemd de Sleebosch, toen hij weduwnaar was en die hij heeft betaald met geld uit zijn eigen ouderlijke goederen. Datum en getuigen als boven.
==================212=======================
Jacop zoon wijlen Willem Keijmps weduwnaar van Aleiden dochter van Dirck Antonis van de Velde, verder Willem Henrick Keijmps en Cornelis Beerwinckels als voogden over de minderjarige kinderen van genoemde Jacop en Aleidt, hebben als schuldenaars beloofd om aan Peter zoon wijlen Jans van de Laeck een bedrag van 65 gulden te zullen betalen per a.s. Maria Lichtmisdag over een jaar zonder rente. Datum en getuigen als boven.
==================213=======================
Hiermede zijn alle voorgaande betalingsbeloftes tussen genoemde Jacop en Peter komen te vervallen.
Sch. v. O. d.d.: 29-1-1621 ==================130=======================
Adriaen Peter Goossens als man van Margriet dochter van Jacop Willem Keijmps verwekt bij Aleijt dochter van Dircks van de Velde, wat betreft een vierde deel, en nog vanwege het recht van vernadering recht hebbend voor een ander vierde deel vanwege Aleijt dochter van wijlen vermelde Jacop Kemps en Aleijt van de Velde, verder Jacop Dircks van de Velde als voogd over Agneeske dochter van wijlen Jacop Reijnen verwekt bij wijlen Agneese dochter van genoemde Jacop Keijmps en Aleijt, ook voor een derde vierdepart, en verder Maijken weduwe van genoemde Jacop Keijmps in diens tweede huwelijk, dochter van Jan Melis geassisteerd door haar broer Joorden Jan Melis, ook voor een vierde part daarin, welke bezit wijlen deze Jacop en Maijken hadden verkregen van Jan Claes Costers als man van Dircksken,
deze laatste ook dochter van wijlen genoemde Jacop en Aleijt, hebben hierbij een boedelverdeling gemaakt van het bezit dat is nagelaten door wijlen de ouders van genoemde Jacop Keijmps.
Bij deze verdeling gaan partijen ermee akkoord dat het bezit in twee delen wordt verdeeld, waarbij er vrije keuze is welke helft daarvan. Daarbij hebben Jacop van de Velde als voogd over Agneese en genoemde Maijken die is geassisteerd zoals hiervooris vermeld, die daarvan het vruchtgebruik krijgt en haar wettige kinderen verwekt bij wijlen genoemde Jacop Keijmps daarvan het erfrecht, samen met genoemde Joorden gekozen voor het oude huis, met de erbij gelegen erven zoals is afgepaald, waarbij dit deel een lopenzaad groter is van het andere, gelegen in Oirschot herdgang Verrenbest in de Vleut aldaar, b.p. het klooster van de fraters in Den Bosch, het erf dat ervan wordt afgedeeld, de erfgenamen van wijlen Jacop Hoevens, het klooster van de fraters van der Haeghen ( Eindhoven, JT ), de gemeenschappelijke straat. Nog krijgen ze de helft van een onverdeelde beemd, genoemd de Cleijn Haeghe, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. de heer van Tilborg, Rogier van Broekhoven, het Cleijn Haesken. Er is recht van overpad over het Broekhovens erf en nog anderen zoals dat behoort te geschieden. Verder krijgen ze de helft van een heideveld ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. de erfgenamen van wijlen Bartholomeus Hoevens, het erf dat ervan wordt afgedeeld, de gemeijnte. Verder krijgen ze nog hun deel van een heiveld gelegen aan de Hoberg al naar gelang de grootte van het erfdeel. De genoemde hofstede moet over het eigen erf wegen en over de mestweg zoals voorheen is gebeurd. Verder moet overpad worden verleend aan genoemde Adriaen zoals hij zijn erf daar heeft liggen tot aan de kleine akkertjes. Uit dit bezit moet aan de Bonifanten in Boxtel 150 gulden kapitaal worden betaald met de rente daarvan per a.s. Maria Lichtmisdag en nog de dorpslasten. Verder dienen de burenplichten te worden nagekomen.
Genoemde Adriaen, wat betreft zijn twee vierde parten, krijgt de schuur, de grond en aanliggend erf, zoals is afgepaald, gelegen in Oirschot herdgang Verrenbest, in de Vleut aldaar, b.p. de gemeijnte, het erf dat ervan wordt afgedeeld, de erfgenamenvan wijlen Jacop Hoevens. Ook krijgt hij een akker ter zelfder plaatse als hiervoor, b.p. Rogier van Broekhoven, de kinderen van Jacop Hoevens, het klooster van Ter Haeghen, met recht van overpad over de andere helft van de helft van een hooibeemd zoals is vermeld in het vorige erfdeel. Verder krijgt hij de achterste helft van een heiveld ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. het erf dat ervan wordt afgedeeld, Jenneken weduwe van Aerts van Taertwijk, de gemeijnte, het klooster Ter Haeghen. Verder krijgt hij zijn deel van een veld in de Hoogberg al naar gelang de grootte van dit erfdeel. Uit dit bezit moet jaarlijks aan de weduwe en kinderen van Henrick Princen 2 gulden worden betaald, per a.s. Maria Lichtmisdag en verder de dorpslasten. De burenplichten moeten worden nagekomen.
Genoemde verdelers beloven elkaar alle niet genoemde lasten gezamenlijk af te zullen handelen en dat ieder de lasten op het eigen erfdeel zodanig zal betalen dat het erfdeel van de ander daarvoor gevrijwaard blijft.
Datum 29 januari 1621, getuigen Ven en Croonenburg die het aandroegen.
==================131=======================
Adriaen Peter Goossens in zijn hoedanigheid uit de vorige akte verkoopt hierbij de helft van het boerenerf zoals hij dat hiervoor in de boedelverdeling heeft verkregen en ruilt dit bezit nu en draagt het over aan Frans en Dirck gebroeders en zonen van Goijaert Gijsbert Hoppenbrouwers, ten hunnen gerieve en ook ten behoeve van hun andere zusters en broers, behalve Gijsbert, Aleijt en Jenneken of haar kinderen. Adriaen belooft alle lasten van zijn kant af te handelen, behalve een jaarlijkse rentevan 2 gulden aan de weduwe van Henrick Princen en behalve de dorpslasten. Er moeten de burenplichten worden nagekomen. Datum 25 juni 1621, getuigen Ven en Croonenburg.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Jacop Willem Keijmps?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Jacop Willem Keijmps

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Jacop Willem Keijmps

Willem Henrick Keijmps
± 1535-± 1605

Jacop Willem Keijmps
± 1555-± 1620

(1) ± 1580
(2) 1586

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Sur le nom de famille Keijmps

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Keijmps.
  • Afficher des informations sur Keijmps sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Keijmps.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Geert van Vugt, "Arbre généalogique Van de Ven", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-de-ven-orthen/I34321.php : consultée 20 juin 2024), "Jacop Willem Keijmps (± 1555-± 1620)".