Arbre généalogique van de familie Vons » Johanna Dekker (1827-1849)

Données personnelles Johanna Dekker 

Les sources 1, 2
  • Elle est née le 12 août 1827 dans Kralingen, Zuid-Holland, Nederland.Source 2
    Datum: 18.00 uur
    Les témoins: Gerrit Dekker, Dirk Groeneveld, Johannes Hoek
  • Profession: Dienstbode.
  • Résidant jusqu'en 9 juin 1849: Hoogstraat 11-385, Rotterdam,ZH,NLD.
    De Hoogstraat, de oudste straat van Rotterdam en in de middeleeuwen ook wel Middeldam genoemd, is rond het midden van de dertiende eeuw aangelegd op de dam in de Rotte. Aan die straat stond het Gasthuis dat uit 1329 dateerde. Door de groei van de stad voldeed dit Gasthuis niet meer en werd besloten een ander gebouw als echt Gasthuis dat wil zeggen een herberg voor vreemdelingen en ziekenverblijf. Het oude Gasthuis zou dan uitsluitend als raadhuis dienst doen. Dat gebouw werd gevonden in het voormalig, en voor een deel uitgebrande Dominicanerklooster dat gelegen was aan het oostelijk deel van de Hoogstraat. Het Dominicanerklooster of Predikherenklooster dat al sinds 1444 op die plek stond, brandde met de grote stadsbrand van 1563 geheel uit. Daarna is eerst begonnen met de herbouw, maar in 1572 kwam het pas gedeeltelijk herbouwde klooster onder beheer van het stadsbestuur. Na de reformatie kwam het klooster toe aan het stadsbestuur dat eigenlijk daarvoor al het beheer en de toezicht naar zich had toegetrokken. In 1576 werd het klooster omgedoopt tot Gasthuis en betrokken bestuur en bewoners het pand. Pas in 1615 werd het pand enigszins verbouwd en enkele jaren later bouwden de fabrieksmeesters een toren bij het complex. Ter herinnering brachten ze een gevelsteen aan met de volgende tekst: anno 1624 is dese tore gemaeckt en gesteldt als fabrickmeesters waren pieter wthoeck en govert willems goeree beide ovt [oud] bvrgemeesters deser stadt rotterda[m].

    In 1869 beschrijft Van Reyn de klok uit de toren als volgt: "… vertoont aan de Noordzijde den gekruisten Christus, voor welken een Capucijner, met de paternoster in de handen, nederknielt; ten zijde deze beelden ziet men eene pauselijke kroon en wapen, en in den bovenrand het jaartal 1574, welk jaartal ook aan de Zuidzijde, benevens het beeld der Moedermaagd, het Kind op den arm dragende, gevonden wordt."

    Tegelijk met de bouw van de klokkentoren werden de vertrekken aan de westzijde gebouwd. En in 1640 begon het bestuur met de vernieuwing van de vrouwenkamer. De bouwvallig bevonden achterzijde van het complex kreeg in 1697 een over de gehele breedte een vernieuwde noordkant. Uit een omschrijving uit de achttiende eeuw is bekend dat het gebouw werd afgesloten door een houten hek met daarboven het opschrift:
    Wilt mildelijk zaaijen
    In der armen hoven, Gij zult mildelijk maaijen
    In den Oogst hier boven,

    Van Reyn vervolgt de beschrijving van het gebouw met: "Links van de gang was een groot ziekenhuisvertrek met bedsteden. Daarachter een ruime vergaderzaal voor de regenten. Aan de rechterzijde, aan de Hoogstraat, een nog ruimere ziekenzaal, daarachter het 'woonvertrek des Binnenvaders' en aan het einde van de gang nog andere vertrekken. Een brede trap leidde hier naar boven. Aan de achterzijde vond men hier de Vrouwenziekenzalen. Ook bevonden zich hier de graanzolders en de grote Mannenzaal. De ruime binnenplaats gebruikte het gasthuis voor: "tot bleekveld diendende, op welke men, aan den buitengevel der Oosterzaal, tusschen de kelder-kozijnen, nog de wapens ziet des Prinsen van Oranje, der Admiraliteit en der Stad; en meer westwaarts, tusschen twee andere kozijnen, den Nederlandschen Tuinleeuw, met zwaard en pijlen, zijnde dit alles in hardsteen uitgehouwen, en vroeger met kleuren afgezet geweest."

    Ten oosten van deze binnenplaats bevond[en] zich de ruimten voor de (boven) de vrouwelijke ongelukkigen en (beneden) de mannelijke ongelukkigen, "die de gevolgen van eigene of andere zedelijke uitsporigheden dragen." Ten oosten hiervan was een andere binnenplaats, die eerder tot Kerkhof of begraafplaats strekte, ter weerzijden van de trappen zaten gebeeldhouwde leeuwen."

    In de negentiende eeuw onderging het inmiddels bouwvallige gebouw nog enkele veranderingen waardoor in 1820 de toren een ander uiterlijk kreeg.
    Verdere bouwkundig verbeteringen waren hoognodig, het gebouw verkeerde niet alleen in slechte staat, maar vanuit het oogpunt van de patientenzorg voldeed het eveneens niet meer. In 1828 kreeg de stadsarchitect Pieter Adams opdracht om op dezelfde locatie een nieuw gebouw te ontwerpen. Zijn ontwerp belande in de la. Uiteindelijk werd het ontwerp van stadsarchitect W.N. Rose, de opvolger van Adams in 1839, uitgevoerd. In datzelfde jaar werd besloten tot nieuwbouw van het gasthuis aan de Coolsingel. In 1851werden de patienten uit het gasthuis verhuisd naar het Coolsingelziekenhuis.
  • Elle est décédée le 9 juin 1849 dans Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland, elle avait 21 ans.Source 1
    Datum: 17.00 uur
    Les témoins: Evert de Roo, Andries Elsinus van Smaalen
  • Un enfant de Gerrit Dekker et Willemijntje Kraan
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 27 janvier 2021.

L'auteur de cette publication a obtenu le consentement de la personne concernée (s'il s'agit d'une personne vivante) pour faire état des données.


Famille de Johanna Dekker


Notes par Johanna Dekker

Omdat Johanna is overleden in het gasthuis te Rotterdam mag aangenomen worden dat ze een ziekbed heeft gehad en daar is overleden.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Johanna Dekker?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Johanna Dekker

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Johanna Dekker

Gerrit Dekker
1798-1849

Johanna Dekker
1827-1849


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. BS Overlijdensregister, OAO, 2247, 12 juin 1849
    Archief Delft, BS Overlijden
    Archief van de gemeente Hof van Delft, Hof van Delft, archief 152, inventaris­num­mer 00981, Register van overlijdensakten, 1844, aktenummer 14
    Permalink https://hdl.handle.net/21.12115/NL-DtAD38259331
  2. BS Geboorteregister, OAG, 67, 14 août 1827
    Stadsarchief Rotterdam te Rotterdam, BS Geboorte
    Archieven van het ambacht en de gemeente Hillegersberg, Hillegersberg, archief 6-01, inventaris­num­mer 3357, 1835, Nadere toegang op het geboorteregister van de gemeente Hillegersberg, aktenummer 1835.51


    Permalink https://hdl.handle.net/21.12133/509DA38CA795414884E066F0C528C9CB

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 12 août 1827 était d'environ 17,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-ouest. Caractérisation du temps: veel half bewolkt onweer bui hagel. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1827: Source: Wikipedia
    • 30 avril » à Alger, le consul de France Pierre Deval est outragé par le dey, qui le soufflette avec son éventail, pour une dette que Pierre Deval a omis de payer encore à ce jour.
    • 5 juin » prise d'Athènes par les troupes ottomanes, dans le cadre de la guerre d'indépendance grecque.
    • 30 juin » arrivée à Paris de la girafe de Charles X, offerte par le pacha d'Égypte Méhémet Ali, première girafe vivante à entrer en France.
    • 6 juillet » signature du traité de Londres, pour la pacification de la Grèce.
    • 1 octobre » l'armée russe sous Ivan Paskevitch prend d'assaut Erevan, mettant fin à un millénaire de domination musulmane en Arménie (guerre russo-persane).
    • 20 octobre » bataille de Navarin. Les coalisés britannico-franco-russes écrasent la flotte ottomane dans la baie de Navarin.
  • La température le 9 juin 1849 était d'environ 9,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du ouest-nord-ouest. Caractérisation du temps: betrokken. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Du 21 novembre 1848 au 1 novembre 1849 il y avait en Hollande le gouvernement De Kempenaer - Donker Curtius avec comme premiers ministres Mr. J.M. de Kempenaer (conservatief-liberaal) et Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
  • Du 1 novembre 1849 au 19 avril 1853 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Thorbecke I avec comme premier ministre Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • En l'an 1849: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 3,1 millions d'habitants.
    • 29 janvier » en France, à la suite d'une manifestation contre le régime, Louis-Napoléon fait arrêter vingt-sept responsables montagnards.
    • 22 mars » victoire autrichienne à la bataille de Novare, qui met fin à la première guerre d'indépendance italienne.
    • 30 mars » en Inde, le Penjab est annexé à l'Empire britannique des Indes.
    • 13 avril » Lajos Kossuth présente à l'assemblée la Déclaration d'indépendance de la Hongrie.
    • 5 juin » entrée en vigueur de la première constitution danoise.
    • 17 septembre » Harriet Tubman, militante anti-esclavage, s'enfuit pour la première fois.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Dekker

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Dekker.
  • Afficher des informations sur Dekker sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Dekker.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Hans Vons, "Arbre généalogique van de familie Vons", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-de-familie-vons/I2401.php : consultée 13 juin 2024), "Johanna Dekker (1827-1849)".