Arbre généalogique Van Burssens - Trienpont » Hendrik III van Nassau-Breda (1483-1538)

Données personnelles Hendrik III van Nassau-Breda 


Famille de Hendrik III van Nassau-Breda


Notes par Hendrik III van Nassau-Breda

Hij was een zoon van Jan V van Nassau-Dillenburg, stadhouder van Gelre, en Elisabeth van Hessen-Marburg. Hij was de broer van Willem de Rijke, graaf van Nassau-Dillenburg. Hij was dus een oom van Willem van Oranje. In 1504 erft hij de bezittingen van zijn kinderloos overleden oom, Engelbrecht II van Nassau.

Hij treed in dienst van Filips de Schone. In 1504 wordt hij drossaard van Brabant. Op 17 november 1505 neemt Filips de Schone hem op in de Orde van het Gulden Vlies. Op 31 december 1510 wordt hij aangesteld als kastelein van Slot Loevestein. Van 1515-1521 is hij stadhouder van Holland en Zeeland. Ook is hij buitenlid van het Illustre Lieve Vrouwe Broederschap in 's-Hertogenbosch. In 1517-1518 betaalt hij het verschuldigde ‘ante obitum’ (doodschuld) aan deze broederschap. Ook wordt hij één van de gouverneurs over de jonge Karel V met wie hij een goede band opbouwt. In 1521 overlijdt zijn tweede vrouw, Claudia van Chalon. In datzelfde jaar, schrijft Michel de Montaigne (Essays I,5), is hij betrokken bij het beleg van de Franse stad Mousson. Ook was hij het die namens Karel V Lyon innam. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Italiaanse_Oorlog_van_1521_-_1526). Tussen 1522 en 1530 verblijft hij als raadsman en opperkamerheer van Karel aan diens hof in Spanje. In 1524 trouwt hij op aanbeveling van Karel met de zestienjarige Mencía de Mendoza, die als dochter van Rodrigo de Mendoza uit één van de rijkste en aanzienlijkste geslachten van Spanje stamde. Ook neemt hij deel aan een veldtocht tegen de Ottomaanse sultan Süleyman I. Hij sterft in 1538 en wordt in de Grote Kerk van Breda begraven. Zijn weduwe, Mencia de Mendoça, hertrouwt in 1540 met Ferdinand van Aragón, hertog van Calabrië (Andria, 15 december 1488 - Valencia, 26 oktober 1550), zoon van koning Frederik IV van Napels. Zijn zoon uit zijn tweede huwelijk, René van Chalon, volgt hem op.

Breda
Tijdens zijn beheer beleefde Breda een periode van grote bloei. Hendrik III gaf in 1536 opdracht tot de bouw van een renaissance-paleis, het Kasteel van Breda. De Henricuspoort, de voornaamste toegangspoort tot het Kasteel draagt nog zijn naam. Het kasteel werd niet voltooid tijdens zijn leven.

Diest
Diest was ook een van de bezittingen die Hendrik van zijn oom erfde. Hij liet er het Hof van Nassau bouwen in 1510, vlak bij het Warandepark.

Huwelijk en gezin
Hendrik III van Nassau-Breda is driemaal in het huwelijk getreden:

In 1503 huwde hij met Françoise Louise, Hertogin van Savoye (1485-1511).
In 1515 huwde hij met Claudia van Chalon (1498-31 mei 1521 te Diest. Uit dit huwelijk is een zoon geboren:
René van Chalon, Prins van Oranje.
In 1524 huwde hij met Mencía de Mendoza, 2e Markiezin van Cenette (1508-1554).
Ook heeft hij een aantal bastaardkinderen. Met Elisabeth Claire van Rosenbach (dochter van de gouverneur van het kasteel van Vianden):

Alexis van Nassau-Corroy (1506? - Corroy, 18 september 1550), stamvader van het geslacht Nassau-Corroy
Elisabeth (ca. 1510 - 17 februari 1550) gehuwd met Jan van Renesse, heer van Elderen en van OostMalle
Met Marie de Reval:

Lodewijk Philips (geboren tussen 1531 en 1538) Hij had een zoon Alfons van Nassau.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Hendrik III van Nassau-Breda?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Hendrik III van Nassau-Breda

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Hendrik III van Nassau-Breda


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.

    Des liens dans d'autres publications

    On rencontre cette personne aussi dans la publication:

    Événements historiques

    • En l'an 1483: Source: Wikipedia
      • 26 juin » Richard III devient roi d'Angleterre.
      • 30 août » Charles VIII devient roi de France.
    • En l'an 1538: Source: Wikipedia
      • 10 février » à Moulins, le roi de France François Ier décerne à Anne de Montmorency l'épée de connétable de France, après que ce dernier ait remporté victoire sur victoire lors des plus récentes campagnes contre les Impériaux de Charles Quint et leurs alliés.
      • 27 mai » arrivée du roi François Ier à Fréjus puis Villeneuve, pour un nouveau sommet de paix prévu à Nice, qui s'y tiendra jusqu'au 31 mai, en présence du pape Paul III et de l'empereur Charles Quint.
      • 18 juin » paix de Nice, en réalité une trêve de deux à dix ans, entre le roi d'Espagne Charles Quint, celui de France FrançoisI, et le pape Paul III, corroborant surtout les gains antérieurs de chacun, territoriaux notamment, à l'issue d'un sommet amorcé le 27 mai précédent.
      • 15 juillet » ce lundi 15, après leur dernière accolade de la veille, sur une embarcation de l'empereur, les souverains François Ier et Charles Quint prennent congé l'un de l'autre à Cerre (Serre?), cette fois en territoire françois, le roi de France quittant Aigues-Mortes le 17 juillet...
      • 17 juillet » le roi de France François Ier quitte Charles-Quint et Aigues-Mortes, après leurs négociations et accolades des 14 et 15 juillet, prenant successivement pour étapes: Nîmes, le pont du Gard, Lyon, les châteaux de Romorantin, Chenonceau, Amboise, Blois, enfin Etampes le 6 septembre...
      • 28 septembre » bataille de Prévéza (guerre vénéto-ottomane). Victoire des Ottomans de Barberousse sur la Sainte Ligue d’Andrea Doria.
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    Sur le nom de famille Van Nassau-Breda


    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Guido Burssens, "Arbre généalogique Van Burssens - Trienpont", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-burssens-trienpont/I22846.php : consultée 7 juin 2024), "Hendrik III van Nassau-Breda (1483-1538)".