Arbre généalogique Tienkamp » Willem Henderick van Ommeren (1756-1803)

Données personnelles Willem Henderick van Ommeren 

  • Il a été baptisé le 31 janvier 1756 dans Bakel (NB).
  • Profession: Plantage administrateur bij Pl's De Eendracht; Kronenberg; Nieuwe Roesen, 'Raad van Politie en Crimineele Justitie, mitsgaders lid van het Provisioneel Gouvernement deeser Colonie Suriname' ..
  • Résidant (aankomst te Suriname met het schip De Resolutie als banneling ('obligati) en l'an 1773: .
    In het scheepsjournaal stond achter zijn naam ‘obligatie’, wat zoveel betekent als ‘gedeporteerd’. Vrijwillig kwam hij zeker niet, deze oudste zoon van president-schepen van BAKEL. Het jaar daarvoor had een groot steekpenningenschandaal het leven van WILLEM en zijn familie totaal overhoop gegooid. Zijn vader was gearresteerd, hun bezittingen verbeurd verklaard, zijn moeder van ellende en schaamte gestorven. Hij zelf had zijn vrijheid alleen maar kunnen behouden door akkoord te gaan met verbanning naar SURINAME, samen met zijn jongste broertje PETER, nog maar drie jaar oud. Ook achter de naam van PIETERTJE stond het smadelijke ‘obligatie’ in het scheepsjournaal.
  • (Onroerend goed) en l'an 1795: Plantage Anna Catharina, Matappica, Suriname.
  • Il est décédé (Begraven - nieuwe oranjetuin) le 28 octobre 1803 dans Paramaribo (Sur.)Paramaribo (Sur.).
    De Dageraad was een katoenplantage aan de Motkreek (Eng: Mud Creek) in het district Commewijne in Suriname. Het lag in het afvaren aan de rechterzijde, stroomafwaarts grenzend aan katoenplantage Wilkensrust.
    Katoenplant

    In Sranan Tongo heette de plantage Van-Omru of Van Omroe, naar de oprichter Willem Hendrik van Ommeren (1756-1803).[1] Mogelijk stond de grond aanvankelijk bekend als Lima.[2] De Dageraad is de geboortegrond geweest van de voorouders van Sonny Boy, hoofdpersonage van een gelijknamige roman uit 2004.

    Van Ommeren was de oudste zoon van de burgemeester van Bakel en was, samen met vier jongere broers, naar de kolonie Suriname uitgewezen. Dit als strafmaatregel vanwege belastingfraude van zijn vader, die om die reden gearresteerd was en al zijn bezittingen moest afgeven. Binnen tien jaar was Van Ommeren reeds administrateur van een twaalftal plantages en behoorde hij tot de koloniale aristocratie. In 1788 kocht hij de uitgeputte suikerplantage Pietersburg, vanwege de slavenmacht, en een strook aan de Motkreek. Hierheen verhuisde hij de slaven en richtte hij zijn eigen plantage op: De Dageraad, inclusief landhuis. Zijn mulattin-dochter noemde hij Aurora, naar de Romeinse godin van de dageraad. Kort daarop kreeg hij van het koloniaal bestuur toestemming een aangrenzend perceel te cultiveren: katoenplantage De Dankbaarheid. In 1792 was dit werk voltooid en trad hij in het huwelijk met Anna Catharina Thomas. Van Ommeren werd daarna lid van Hof van Politie en Criminele Justitie en enkele jaren later, toen de Britten het beheer van de kolonie tijdelijk hadden overgenomen, zelfs lid van het koloniaal bestuur. Bij zijn overlijden had zijn totale nalatenschap een waarde van 1,2 miljoen Hollandse guldens. De Dageraad was groot 481 akkers, De Dankbaarheid 634 akkers; tesamen een van de grootste plantages en zeker een van de meest fraai gelegen bezittingen in de kolonie.

    Willem Hendrik's broer Pieter, voluit Pierre Francois Temple van Ommeren, nam de plantage over. Hij verbleef doorgaans in Amsterdam (absenteïsme), maar stierf in Suriname in 1824, waarschijnlijk als gevolg van de pokkenepidemie. De Dageraad kwam toen in handen van David Moses Sanches, telg van een van de Portugees-Joodse families die tot de allereerste kolonisten in Suriname behoorden. De Surinaamse katoenplantages kregen het steeds moeilijker door concurrentie van plantages uit de Verenigde Staten en import uit Egypte. Naast de lage katoenprijs waren er ook uitzonderlijk natte regenperioden in 1835 en 1836. Slechts twee plantages aan de Motkreek bleven over: De Dageraad en Zeezigt. Na een springtij in 1842 legde ook Zeezigt zo goed als het loodje. De laatste beheerder/eigenaar van De Dageraad was Salomon Soesman afkomstig uit een Amsterdams-Joodse familie. Hij was in 1826 vrijwillig naar Suriname gekomen. In 1849 kreeg Soesman het beheer over De Dageraad van de weduwe Sanches. Tot aan de afschaffing van de slavernij is de kwijnende plantage enigszins draaiende gebleven. Soesman manumitteerde ondertussen een aantal van zijn bij slavinnen verwekte kinderen, met duidelijk van hem afgeleide achternamen: Esman, Oestman, Zosma. Zijn biograaf noteerde later: 'Hij was een vader voor velen, weldoen was zijn hoogste genot.'

    Tot aan de afschaffing van de slavernij in 1863 bleef dubbelplantage 'De Dageraad en De Dankbaarheid' enigszins in bedrijf. Er restten nog negen slaven.

    Achtereenvolgende eigenaren zijn geweest:

    W.H. van Ommeren
    P.F.T. van Ommeren
    D.M. Sanches
    S. Soesman
    J.A. van Sijpesteijn (Den Haag), C.D. Brakke (Paramaribo), M.H.M. van Weede (Nijkerk), C.M. van Weede baronesse d'Yvoij (Nijkerk) en F.E. Enschede (Amsterdam)[3]

    De bij de emancipatie geboekstaafde familienamen zijn[3]:

    Aardeburg
    Hoekstrand
    Hokkerbijn
    Nederhorst
    Ruithoek
    Staarberg
  • Les parents biologiques sont Nicolaas van Ommeren et Francina Tempelaer
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 13 juillet 2023.

Famille de Willem Henderick van Ommeren

(1) Il a/avait une relation avec Sara Elisabeth Dekker.

Bron: Sjoerd Meijer


Enfant(s):


Evénement (Alternate Marriage) en l'an 1791 dans Suriname .


(2) Il est marié avec Anna Catharina Thomas.

1793: H.Z. Couderc, J.M. Thomas, W.H. v. Ommeren, F.H. Spiering
De heren Couderc, van Ommeren, en Spiering waren gehuwd met de gezusters Thomas en op die wijze eigenaar van de plantage. Jaqcues Maurits Thomas was een zoon van Pierre Adam Thomas.

In 1818 produceerde de plantage kost. Dit blijkt uit een advertentie uit dat jaar:
De Surinaamsche Courant, no. 17 Zaterdag 01-08-1818 no.52 (N.A.S)
ADVERTISSEMENTEN
BANANNES te koop op de plantagie Annaszorg in de Warrappe Creecq, alle weeken twee honderd bossen, als meede op de plantagie Mon Affaire tegen civiele prys.

In het jaar 1819 werd de grond “Aan Anna’s Zorg” van de hand gedaan. De grond werd gekocht door de eigenaren van buurplantage Badenstein: G.N. Linck.

De vier eigenaren van Anna's Zorg boden diverse malen hun deel te koop aan en adverteerden daarmee in de Surinaamse couranten.

In 1833 leverde de plantage nog steeds kost, zoals blijkt uit een advertentie van dat jaar in de Surinaamsche courant.

Ils se sont mariés le 16 novembre 1792 à Paramaribo (Sur.)Paramaribo (Sur.).


Enfant(s):



(3) Il a/avait une relation avec Livia van Plantage Felix.


Enfant(s):


Evénement (Alternate Marriage) en l'an 1795.


Notes par Willem Henderick van Ommeren



https://www.heemkundekringbakelenmilheeze.nl/nicolaas-van-ommeren-dossier-iii:
"In 1773 arriveerde zekere WILLEM HENDRIK van OMMEREN in PARAMARIBO met het zeilschip “De Resolutie”.
In het scheepsjournaal stond achter zijn naam ‘obligatie’, wat zoveel betekent als ‘gedeporteerd’.
Vrijwillig kwam hij zeker niet, deze oudste zoon van president-schepen van BAKEL. Het jaar daarvoor had een groot steekpenningenschandaal het leven van WILLEM en zijn familie totaal overhoop gegooid.
Zijn vader was gearresteerd, hun bezittingen verbeurd verklaard, zijn moeder van ellende en schaamte gestorven.
Hij zelf had zijn vrijheid alleen maar kunnen behouden door akkoord te gaan met verbanning naar SURINAME, samen met zijn jongste broertje PETER, nog maar drie jaar oud.
Ook achter de naam van PIETERTJE stond het smadelijke ‘obligatie’ in het scheepsjournaal.
Willem Hendrik van Ommeren maakte een grote carriere door in Suriname.
Hij bezat vele plantages en was een grote plantage-administrateur.
Hij werd de katoenbaron genoemd.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Willem Henderick van Ommeren?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Willem Henderick van Ommeren

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Willem Henderick van Ommeren


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 31 janvier 1756 était d'environ 4,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-ouest. Caractérisation du temps: helder zeer betrokken. Source: KNMI
  • En l'an 1756: Source: Wikipedia
    • 1 mai » signature du premier traité de Versailles.
    • 14 août » bataille de Fort Oswego (guerre de Sept Ans). Les troupes de Montcalm l’emportent sur les soldats britanniques de Mercer en leur prenant le fort Oswego.
    • 29 août » début de la guerre de Sept Ans.
    • 8 septembre » expédition Kittanning (guerre de la Conquête).
  • La température le 16 novembre 1792 était d'environ 7,0 °C. Il y avait 22 mm de précipitationLe vent venait principalement de l'/du ouest-nord-ouest. Caractérisation du temps: zeer betrokken. Source: KNMI
  • En l'an 1792: Source: Wikipedia
    • 7 mars » Antoine Louis, célèbre chirurgien de l'époque, préconise, dans un rapport remis ce jour à l'Assemblée législative, la mise au point d'une machine à lame oblique (la guillotine), seul moyen de donner la mort à tous les condamnés avec rapidité et sûreté. La première utilisation aura lieu le 25 avril 1792.
    • 2 avril » vote du Coinage Act of 1792 créant la United States Mint.
    • 25 avril » |Rouget de l'Isle compose Le Chant de guerre pour l'armée du Rhin, précurseur de l'hymne national français La Marseillaise.
    • 11 mai » Robert Gray est le premier Européen à naviguer sur le fleuve Columbia.
    • 7 décembre » à Bruxelles, une manifestation favorable à l’indépendance de la Belgique est sévèrement réprimée par l’armée française dirigée par Dumouriez.
    • 10 décembre » |à Paris, ouverture du procès de Louis XVI.
  • La température le 28 octobre 1803 était d'environ 7,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du est. Caractérisation du temps: omtrent helder. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1803: Source: Wikipedia
    • 25 février » le Recès d'Empire supprime les principautés ecclésiastiques et la quasi-totalité des villes libres sous l'influence de la France et de la Russie.
    • 14 avril » adhésion du canton de Vaud à la Confédération suisse.
    • 26 juillet » le Surrey Iron Railway, premier chemin de fer public, tracté par des chevaux, construit en 1802, est inauguré au sud de Londres, entre Wandsworth et Croydon.
    • 23 septembre » victoire d'Arthur Wellesley sur l'Empire marathe à la bataille d'Assaye pendant la deuxième guerre anglo-marathe.
    • 24 septembre » réorganisation des corps d'infanterie français par le Premier consul.
    • 30 novembre » départ de l'expédition Balmis.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

  • 1703 » John Wallis, mathématicien anglais (° 23 novembre 1616).
  • 1704 » John Locke, philosophe anglais (° 29 août 1632).
  • 1792 » John Smeaton, ingénieur britannique (° 8 juin 1724).
  • 1870 » Jean-Pierre Falret, psychiatre français (° 26 avril 1794).
  • 1883 » Henri de Bonnechose, cardinal français, archevêque de Rouen de 1858 à 1883 (° 30 mai 1800).
  • 1902 » Kate Austin, journaliste, écrivain, féministe et anarchiste américaine (° 25 juillet 1864).

Sur le nom de famille Van Ommeren


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Paul Tienkamp, "Arbre généalogique Tienkamp", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-tienkamp/I42758.php : consultée 17 juin 2024), "Willem Henderick van Ommeren (1756-1803)".