Arbre généalogique Ten Hagen » Theodorus Johannes Baptista de Surmont de Bas (1755-1806)

Données personnelles Theodorus Johannes Baptista de Surmont de Bas 


Famille de Theodorus Johannes Baptista de Surmont de Bas

Il est marié avec Anna Everardina de With.

Ils se sont mariés le 6 avril 1778 à Zwammerdam (ZH), il avait 22 ans.


Enfant(s):



Notes par Theodorus Johannes Baptista de Surmont de Bas

Ook genoemd: Theodorus Jan Baptist de Surmont de Bas
Verkreeg de naam: de Surmont de Bas.
Domicilie: 1779 in Bodegraven (ZH)
Domicilie: 1797 Huize Vruchtryk bij Haarlem, onder Zuid-Akendam (http://www.historischschoten.nl/pagina35.html)
Domicilie: 1801 bij Haarlem, koopman in Horj? Paarden.
==
Beschrijving familie de Surmont de Bas: te downloaden via:
http://www.scribd.com/doc/74888550/Beschrijving-Familie-de-Bas-en-de-Surmont-de-Bas-1600-1800-Plaat-96

Dit document is een kopie uit het boek: A.A. Vorsterman van Oijen, Stam- en Wapenboek van aanzienlijke Nederlandsche Familiën met genealogische en heraldische aantekeningen, deel 3, 1890, p373 en 374 (aanvullingen op de eerste 2 delen). Familiewapen staat op Plaat 96 in het boek.
==
Theodorus was de zoon van Jan Mr. de Bas en Maria Jacoba de Surmont van Vlooswijk. Hij werd katholiek gedoopt om aanspraak te kunnen maken op de erfenis van de familie Surmont van Vlooswijk.
De naam is dus een samenvoeging van die twee verschillende namen.
Het echtpaar woonde toen al officieel in Bodegraven en daar werden de volgende kinderen geboren. Later verhuisde het gezin naar Heemstede en tenslotte naar Zuid-Akendam waar het jongste kind op 5 augustus 1796 op huize ,,Vruchtrijk” het levenslicht aanschouwde.
==
Heel anders was het gesteld met het grote gezin de Surmont de Bas. In maart 1810 stuurde de Amsterdamse makelaar Daniel Bousquet, die op een of andere wijze achter het bestaan van het zeer in stilte werkende fonds was gekomen, een brief, waarin hij uiteenzette, hoe hij f 1400,- per jaar moest spenderen voor het gezin van zijn vrouws zuster, de echtgenote en sedert 1806 de weduwe van Theodorus Jan Baptist de Surmont de Bas. Die echtgenoot was de jongste spruit uit het droevige en veel besproken huwelijk van Jan de Bas en Maria Jacoba de Surmont van Vlooswijk, beide telgen uit de aanzienlijkste Amsterdamse families, hij Protestant, zij Rooms-Katholiek. Theodorus Jan Baptist was in tegenstelling tot zijn beide zusters Rooms-Katholiek gedoopt, op 24 juni 1755 in de Mozes en Aäronkerk. Vader en moeder hadden zich, zoals Elias weet te vertellen, geheel in dronkenschap verlopen en hun fortuin opgemaakt.

Het huwelijk van deze enige zoon met een juffrouw de Wit uit Zwammerdam was rijk met kinderen gezegend. Zes zoons en vier dochters werden eruit geboren. Toen Daniel Bousquet in 1810 zijn verzoek aan administrateuren richtte, was de oudste zoon van 30 jaar sergeant, de tweede werkzaam op een plantage in Suriname, de derde sergeant-majoor in Franse dienst, de vierde in de boerenstand, de vijfde in het Zweedse leger en de zesde in opleiding voor ondermeester op een kostschool te Bodegraven.
De vier dochters, van wie de jongste pas 13 was, waren allen in naai- en kinderwinkels ondergebracht, hetzij in dienst, hetzij in de leer. De moeder woonde sinds 1804 stil in Gelderland. Van de oudste dochter, de 26jarige Maria Jacoba, tekende makelaar Bousquet aan: ‘valt niet op te roemen’. Op de moeder en de drie jongste dochters viel er echter ‘niets te berispen’. Voor hen gaf Bousquet jaarlijksf 1400,- uit. De kinderen waren door de families de Bas en Reael regelrechte nakomelingen van Alida van Hove en op 25 april 1810 besloten administrateuren dan ookf300,- per jaar aan de drie jongste dochters uit te keren. Of zij deze ondersteuning lang bleven genieten en hoe het verder ging met hen, weten wij niet. De naam bleef voortbestaan, maar in andere kringen dan voorheen, toen de familie tot de eerste van de hoofdstad van de Republiek behoorde.

Bron: http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=de%20surmont%20van%20vlooswijk&source=web&cd=55&ved=0CDcQFjAEODI&url=http%3A%2F%2Fwww.amstelodamum.nl%2Fsite%2Fdownload.php%3Fid%3DMTU5YWxpdHRsZXNhbHQ%3D&ei=wLmhTpiYBsGd-wa_17WNBQ&usg=AFQjCNFO_j8TrCbgAtGzLaWWCTjpnb_9cQ&cad=rja
==
Bron: http://www.genealogieonline.nl/parenteel-keevel/I1043.php

Vermelding 1810: Jaarverslag 1966/1967, blz 89-106:
In de papieren van het fonds De Witte Hond, die in het familiearchief Heshuysen berusten, vindt men alle kinderen, met bijzonderheden, genoemd. Op 15 juni 1806 was Theodorus Jan Baptist de Surmont de Bas in den Haag gestorven. Ik weet niet, of hij de ruim f l00.000,-, die hij had geërfd, alleen aan zijn grote gezin had opgemaakt of ook nog aan andere zaken. Zeker is echter, dat hij geen cent naliet. Het was een familielid van de weduwe, de Amsterdamse makelaar Daniel Bousquet, die getrouwd was met een zuster de With, die zich het lot van moeder en kinderen aantrok. Vier jaar later kwam hij tot de ontdekking, dat zij door hun voorouders Reael nog in aanmerking kwamen voor een ondersteuning uit het bovengenoemde fonds en hij zond hetvolgende verslag aan de administrateur Gerrit Hooft:
,,Theodorus Jan Baptist de Surmont de Bas (zoon van Jan de Bas en Juffrouw de Surmont van Vlooswijk, welke Jan de Bas een zoon is, van de Bas en Juffrouw Reaal) is in anno 1806 overleden, eene arme weduwe en 10 kinderen nalaatende, zonder eenig middel van bestaan. Van deeze familie heeft de ondergeteekende ten zijnen onkosten bezorgt in den jaare 1802
- den oudsten zoon Jan Jacob, thans oud 30 jaar, in ‘s lands dienst, nu serjeant bij de koninglijke artillerie;
- Ludolph Simon, oud 29 jaar, zedert 1802 in Surinamen op eene plantaadje;
- Theodorus Lodewijk, oud 27 jaar, zedert 1802 eerst in negotie, nu serjeant majoor in Franschen dienst:
- Pieter Cornelis, oud 24 jaar, zedert 1802 in den boerenstand;
- Adrianus Jacobus, oud 22 jaar, in 1806 in Sweesche militairen dienst;
- Jacobus Daniel, oud 19 jaar, zedert 1803 in het kostschool te Bodegrave, waar hij nu tot ondermeester word opgeleid:
- Maria Jacoba, oud 26 jaar, in 1803 in de kost in een vrouwe kleere winkel alhier:
- Anna Margaretha, oud 20 jaar, zedert 1804 op een kostschool, nu zedert 2 jaar in de kost in een kinder winkel alhier, om die affaire te leeren;
- Sophia Eliana, oud 16 jaar, van 1803 af in een kostschool, zedert 2 jaar in de kost in een naaiwinkel
alhier, om die affaire te leeren;
- Elisabeth Adriana Maria, oud 13 jaar, zijnde deeze de jongste, van 1803 af in een kostschool, nu zedert 2 jaar in de kost in een kinderwinkel, om die affaire te leeren.
Terwijl de moeder dezer 10 kinderen iedert 1804 in Gelderland woont. Op het gedrag van deeze moeder en drie jongste dochters valt ‘er niets te berispen: terwijl de ondergeteekende dezelve nog ten zijnen kosten geheel onderhoud, het welk ’s jaarlijksf 1400,- bedraagt. Indien ‘er weldadige menschen vrienden
aan eene zeer ongelukkige weduwe en haare kinderen jaarlijks tot haar welzijn willen bijdraagen, moet de ondergeteekende hun deeze behoeftige en alle ondersteuning verdienende familie ten sterksten aanbeveelen.
Amsterdam maart 1810.”
Getekend: ,,Daniel Bousquet”
Daniel Bousquet klopte niet tevergeefs aan, want op 25 april 1810 werd besloten f 300,- per jaar te geven voor de drie juffrouwen de Bas, die zich netjes gedroegen. De eerste f 150,-- zou in november van dat jaar worden uitgekeerd.
Uit:
"De neergang van een voornaam geslacht door een 'ongelukkig depensief nature'"
door Mej. Dr. I.H. van Eeghen.
Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie, Deel XXI, 1967 dd. 31/10/1967
Jaarverslag 1966/1967, blz 89-106.
==
Bron: http://www.stamboomonderzoek.com/uijtterlinde/getperson.php?personID=I190613&tree=uijtterlinde
Bron: http://www.genealogiedomein.nl/index.php?option=com_docman&task=doc_view&gid=3174&Itemid=27
==
Fonds De Witte Hond
Dit Fonds werd in 1647 gesticht door jhr. Jacob van Hove van Zijll om uit de exploitatie van zijn huis ''De Witte Hond'' te Amsterdam aan de Warmoesstraat ondersteuning te verlenen aan de behoeftige nakomelingen van zijn tante Alida van Hove van Zijll en Frans Hendriksz Oetgens.

Fonds: de witte hond
Het betrof alle families, die het niet ruim of soms zelfs uitgesproken
arm hadden, maar die toen toch stellig nog niet bepaald waren afgezakt.
Heel anders was het gesteld met het grote gezin de Surmont de Bas. In
maart 1810 stuurde de Amsterdamse makelaar Daniel Bousquet, die op
een of andere wijze achter het bestaan van het zeer in stilte werkende
fonds was gekomen, een brief, waarin hij uiteenzette, hoe hij f 1400,-
per jaar moest spenderen voor het gezin van zijn vrouws zuster, de echtgenote
en sedert 1806 de weduwe van Theodorus Jan Baptist de Surmont
de Bas.

Bron: q=http://www.amstelodamum.nl/site/download.php%
1961 MAANDBLAD JAARGANG 48
==
In de papieren van het fonds De Witte Hond, die in het familiearchief Heshuysen berusten, vindt men alle kinderen, met bijzonderheden, genoemd. Op 15 juni 1806 was Theodorus Jan Baptist de Surmont de Bas in den Haag gestorven. Ik weet niet, of hij de ruim f 100.000,-, die hij had geërfd, alleen aan zijn grote gezin had opgemaakt of ook nog aan andere zaken. Zeker is echter, dat hij geen cent naliet. Het was een familielid van de weduwe, de Amsterdamse makelaar Daniel Bousquet, die getrouwd was met een zuster de With, die zich het lot van moeder en kinderen aantrok.
(...)
Amsterdam maart 1810.
Getekend: Daniel Bousquet"
Uit: "De neergang van een voornaam geslacht door een 'ongelukkig depensief nature'" door Mej. Dr. I.H. van Eeghen.
==
Bron: http://ilibrariana.wordpress.com/2012/01/09/het-posthuis-en-postlust-aan-de-herenweg-in-heemstede/
Het Posthuis aan de Herenweg in Heemstede

Het Posthuis was een wisselplaats voor paarden. Sinds het midden van de 18e eeuw tevens met een functie als tapperij. Om de postpaarden te voeren lagen tussen de Herenweg en Leidsevaart wei- en hooilanden.

Als koper van het octrooi en toebehoren diende zich Theodorus Jan Baptist de Surmont de Bas aan; op dat moment woonachtig in Bodegraven; een man met een veelbewogen leven. Deze betaalde het aanzienlijke bedrag van ƒ 26.000,- Als beheerder van de tapnering trad vanaf eind 1782 enige tijd Cornelis Brouwer op. De Surmont de Bas verhuisde naar de heerlijkheid Heemstede en kreeg op zijn verzoek toestemming een verbouwing te verrichten alsmede een schutting te plaatsten tussen zijn huis en de tuin. Hij verkreeg in 1784 goedkeuring om als bijverdienste rijtuigen met trekpaarden te verhuren en trad tevens als kastelein op. Ook aan de eigenaar van herberg ‘Het Bonte Paard’ aan de andere zijde voorbij de Kerklaan is hiervoor admissie verleend. Tussen 1784 en 1791 zijn in Heemstede 4 kinderen uit zijn huwelijk geboren en gedoopt in de Gereformeerde (Hervormde) Kerk.

Aan het eind van de Republiek liepen met het oog op de komende politieke en administratieve veranderingen de zaken steeds slechter. Op leeftijd gekomen was de Surmont de Bas genoodzaakt het Posthuis aan een een derde over te doen. Het Posthuis omvatte een huis, dubbele paardenstalling, koetshuis, hooibergen, koestal, wagenhuis, tuinen, lanen enz., groot bijna 405 roeden, gebruikt als relaisplaats van de postwagens en buitenverblijf alsmede een “klein huisje op denzefden grond staande, waarin thans de tapneering aan de passagiers met de postwagens wordt geëxerceerd”. Koper was op 13 juni 1795 Jan Ledeboer, die slechts ƒ 4.000,- betaalde exclusief het octrooi van de posterij waarvoor hem de pecunia ontbraken.

Zie ook: hv-hb.nl/content/pdf/historie_van_heemstede_groesbeek.pdf
==
Bron: http://www.familiecoldenhoff.com/id102.html
's Gravenhage Aangegeven lijken 1806
1806: 19 Juli - Surmondt de Bas, 60 j, won. Denneweg E 125 (Noorderkerkhof).
==
Bron: De neergang van een voornaam geslacht - I. H. van Eeghen - Jaarboek CBG 1967. Te downloaden via:
http://www.scribd.com/doc/75454322/De-Neergang-Van-Een-Voornaam-Geslacht-Door-Een-Ongelukkig-Depensief-Naturel-I-H-Van-Eeghen-Jaarboek-CBG-1967
==
De Surmont de Bas is een "dubbele naam": familienamen die een samenstelling zijn van twee namen.
Aanvankelijk ontstonden deze namen door toevoeging van de naam van huizen, landgoederen of heerlijkheden aan de eigen achternaam nadat de betreffende families deze bezittingen hadden verworven.
Later zijn het veelal combinaties van de familienamen van de beide ouders van degenen die deze dubbele namen hebben gecreëerd en vanaf de 19de eeuw daarvoor bij Koninklijk Besluit toestemming hebben gekregen,
==
Centraal Bureau voor Genealogie: Wapenschild de Surmont de Bas:
Wapen: gevierendeeld: I in rood een omgewende gouden leeuw; II en III in
zwart een gouden lelie; IV in rood een schuinlinks geplaatste gouden bas.
Helm: halfaanziend, wrong: rood en goud, helmteken: een uitkomende gouden leeuw.
Dekkleden: rechts: rood, gevoerd van goud; links: zwart, gevoerd van goud.
Bron: 1. CBG, A.A. Vorsterman van Oijen, Stam- en Wapenboek van aanzienlijke Nederlandsche Familiën met
genealogische en heraldische aantekeningen, pl. 96. Bestandsnaam: T:\HDAT\Surmont01.
==

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Theodorus Johannes Baptista de Surmont de Bas?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Theodorus Johannes Baptista de Surmont de Bas

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
J. ten Hagen, "Arbre généalogique Ten Hagen", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-ten-hagen/I10.php : consultée 8 juin 2024), "Theodorus Johannes Baptista de Surmont de Bas (1755-1806)".