Arbre généalogique Stuijts / Schalk en verbonden familieleden » Boudewijn V de "Moedige" van Henegouwen (± 1150-1195)

Données personnelles Boudewijn V de "Moedige" van Henegouwen 

  • Il est né environ 1150 dans Bergen / Mons (B).
  • Il est décédé le 17 décembre 1195.
  • Il est enterré dans Bergen (Sint-Waltrudiskerk).
  • Un enfant de Boudewijn IV van Henegouwen et Adelheid van Namen
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 26 novembre 2023.

Famille de Boudewijn V de "Moedige" van Henegouwen

Il est marié avec Margaretha van de Elzas.

Ils se sont mariés avril 1169.

Margaretha en Boudewijn kregen de volgende kinderen:

1, Isabella, gravin van Valencijn, eerste echtgenote van koning Filips II van Frankrijk uitgehuwelijkt door haar oom Filips
2. Boudewijn (IX), graaf van Vlaanderen en Henegouwen, keizer van het Latijnse Keizerrijk
3. Yolande, gehuwd met Peter II van Courtenay, keizer het Latijnse Keizerrijk na Hendrik
4. Filips, markgraaf van Namen
5. Hendrik, keizer van het Latijnse Keizerrijk, als opvolger van Boudewijn
6. Sibylle (1179-9 januari 1217), gehuwd met Guichard IV, heer van Beaujeu (-1216)
7. Eustatius (ovl. na 1217), legeraanvoerder van Hendrik in het Latijnse Keizerrijk, gehuwd met Angelina, dochter van Michaël I Komnenos Doukas, heer van Epirus.

Enfant(s):



Notes par Boudewijn V de "Moedige" van Henegouwen

Boudewijn (ca. 1150 – Bergen (Henegouwen), 17 december 1195), bijgenaamd de Moedige, was als Boudewijn V graaf van Henegouwen (1171–1195), als Boudewijn I markgraaf van Namen (1188–1195) en als Boudewijn VIII graaf-gemaal van Vlaanderen (1191–1194).

Hij was de zoon van graaf Boudewijn IV van Henegouwen en Adelheid van Namen, dochter van Godfried van Namen, en verwierf in zijn tijd aanzienlijke invloed in het politieke leven van West-Europa. Boudewijn was in april 1169 getrouwd met Margaretha van de Elzas, zuster van Filips van de Elzas, graaf van Vlaanderen. Hiermee werd de vrede definitief die een einde had gemaakt aan een vete tussen de graven van Vlaanderen en Henegouwen die een eeuw had geduurd. In 1171 volgde Boudewijn zijn vader op als graaf van Henegouwen. In 1180 arrangeerde de kinderloze Filips een huwelijk tussen Boudewijns dochter Isabella en Filips II van Frankrijk. Isabella kreeg van haar oom het graafschap Artesië mee als bruidsschat.

Boudewijn had bereikt dat zijn rijke en machtige oom Hendrik de Blinde, graaf van Namen en Luxemburg, die kinderloos was, hem tot erfgenaam had aangewezen. Maar Hendrik hertrouwde op hoge leeftijd met een jonge vrouw en kreeg bij haar alsnog een dochter, die hij in plaats van Boudewijn aanwees als erfgename. Boudewijn beschouwde dit als een inbreuk op de gemaakte afspraken en begon een oorlog met zijn oom. Hendrik kreeg steun van hertog Godfried III van Leuven, hertog Hendrik III van Limburg, graaf Floris III van Holland en een aantal kleinere heren, maar toch wist Boudewijn hem te verslaan. Keizer Frederik I van Hohenstaufen trad op als arbiter en bepaalde dat Boudewijn Namen zou erven en de status van rijksvorst zou krijgen, dat de dochter van Hendrik Longwy, La Roche-en-Ardenne en Durbuy zou erven en dat het graafschap Luxemburg terug zou vallen aan de Duitse kroon.

Door zijn huwelijk met Margaretha, erfgename van de kinderloze graaf van Vlaanderen, Filips van de Elzas, had Boudewijn ook een aanspraak op Vlaanderen. Koning Filips II van Frankrijk was echter van plan om het graafschap aan de kroon te laten terugvallen. Toen Filips van de Elzas in 1191 in het Heilige Land overleed, had het nieuws lange tijd nodig om Europa te bereiken. Boudewijns kanselier, Giselbert van Bergen, was in Italië toen hij het nieuws hoorde. Het lukte hem om Boudewijn te informeren voordat het nieuws koning Filips bereikte. Boudewijn had nu gelegenheid om Vlaanderen binnen te trekken en zijn vrouw als gravin te laten erkennen, voordat Filips II in actie kon komen. Uiteindelijk accepteerde Filips II de situatie in ruil voor 5000 zilveren marken en bovendien Atrecht, Lens, Sint-Omaars en Boulogne. Uit dit gebied zou veertig jaar later het graafschap Artesië ontstaan.

In 1194 wist hij zijn aanspraken op Namen veilig te stellen met zijn overwinning in de Slag bij Noville, waarbij hij hertog Hendrik III van Limburg en diens zoon wist gevangen te nemen. Bij de dood van zijn vrouw Margaretha (15 november 1194) deed hij afstand van het graafschap Vlaanderen ten voordele van zijn oudste zoon Boudewijn.

Boudewijn is begraven in de Sint-Waltrudiskerk van Bergen.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Boudewijn V de "Moedige" van Henegouwen?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Boudewijn V de "Moedige" van Henegouwen

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Boudewijn V de "Moedige" van Henegouwen

Yolanda van Gelre
± 1090-1131
Adelheid van Namen
± 1110-1169

Boudewijn V de "Moedige" van Henegouwen
± 1150-1195

1169

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.



Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Van Henegouwen


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Frans Stuijts, "Arbre généalogique Stuijts / Schalk en verbonden familieleden", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-stuijts-schalk/I39663.php : consultée 24 juin 2024), "Boudewijn V de "Moedige" van Henegouwen (± 1150-1195)".