Arbre généalogique Smeets » Pieter Adriaensz van der Werff (Vermeer) (1529-1604)

Données personnelles Pieter Adriaensz van der Werff (Vermeer) 


Famille de Pieter Adriaensz van der Werff (Vermeer)

(1) Il est marié avec Yefgen (Aafje Lourensdr - Eva Lourensdr) NN.

Ils se sont mariés environ 1550.


Enfant(s):



(2) Il est marié avec Oeda Hendriks (Oede - Ida Hendriks) van Tol.

Ils se sont mariés environ 1557 à Leiden (Zh).


(3) Il est marié avec Marytge (Maria - Maria Frans) Duyst van Voorhout (Duysten).

Ils se sont mariés environ 1570.


Enfant(s):

  1. NN van der Werff  ± 1582-????


Notes par Pieter Adriaensz van der Werff (Vermeer)

Beroep: Zeemtouwer, bontwerker

30-9-1557: Pieter Adriaansz, zeemtouwer, bewijst zijn 3 weeskinderen Adriaan, Dirckgen en Lijsbetgen bij wijlen Yefgen Lourisdr. Met goedvinden van Louwerijs Pouwelsz en Adriaan Jansz volgens akte van voogdijschap, tesamen als moederlijk versterf 300 gulden. [GA Leiden, Grote Bewijzen B].

Met zijn twee broers Adriaen en Claes, die eveneens zeemtouwer werden, behoorde hij in de jaren 1560 tot de meest fervente ketters in de Sleutelstad en kwamen daardoor bij de nadering van Alva in ernstig gevaar. Pieter, die zich naar zijn werkplaats doorgaans Van der Werf noemde, vluchtte naar Wezel (D) en werd bij verstek ter dood veroordeeld.

Ook zijn beide broers namen de wijk. Doch na enige jaren was het voor om hun geloof gevluchte burgers mogelijk weer naar hun woonplaats terug te keren en Pieter werd daar in mei 1573 lid van de veertigraad en nog in dezelfde maand burgemeester. In deze functie was hij één van de leiders van de stad gedurende de beide belegeringen. Zeker is dat hij daarbij de standvastigste van de vier burgemeesters was en daardoor onderhandelingen met de Spanjaarden in de weg stond, zeker is echter ook dat zelfs hij soms tot zulke onderhandelingen geneigd was en dat bijv. begin september 1574 slechts het optreden van enkele andere Leidse voormannen hem op het rechte spoor heeft gehouden.

Pieter Adriaensz Van der Werff toonde zich in de laatste weken van het beleg van zijn beste kant en zag kans het om voedsel schreeuwende volk enigszins te kalmeren met het beroemd geworden retorisch gebaar, waarmee hij zijn eigen lichaam als voedsel aanbood. Juist deze zozeer tot de verbeelding van tijdgenoot en nageslacht sprekende woorden, hebben Van der Werf onsterfelijke roem bezorgd. Pieter Adriaensz vervulde de volgende functies:

Vroedschap van Leiden 1573-1603.
Schepen 1580, 1584, 1588-89, 1593.
Burgemeester 1574, 1577-78, 1582-83, 1586-87, 1591-92, 1595-96 en 1599.
Gasthuismeester St,Katharijnen Gasthuis 1597-98.
Gasthuismeester Onze Lieve Vrouwegasthuis, St.Elisabethsgasthuis en leproosmeester in 1593.
Heilige Geestmeester 1583-84.
Huiszittenmeester 1581-82.
Diaken 1580.
Gecommitteerde tot de kerkeraad 1582-83.
Artilleriemeester 1575-75.
Molenmeester van de volmolen 1601-03.

Tijdens het Beleg van Leiden door de Spanjaarden in 1574 en het burgemeesterschap van Pieter Adriaensz, brak er een hongersnood uit en kwam er een delegatie burgers naar het stadhuis die wilden dat de stad zich zou overgeven aan de Spanjaarden, waarop Van der Werff de burgers toesprak em aangaf 'dat men eerst hemzelf zou moeten opeten'.

In de Hooglandse Kerk te Leiden bevindt zich een gedenkbord, houdende de navolgende tekst (vertaling uit het Latijn):

"Johannes, Pieter en Adriaan van Assendelft, zonen van Bartholomeus en eerbiedige achterneven, hebben de marmeren gedenktafel, hier opgesteld, ter ere van hun grootvader, Pieter Adriaanszoon van der Werff, die aan vele gevaren heeft blootgestaan tot welzijn van hun vaderland, die vele ambten heeft bekleed in dit gemenebest.
Die in Leiden twaalf keer burgemeester is geweest en in de Staten van Holland twee maal een waa-dig lid van deze vergadering, aan wiens standvastigheid, de stad tijdens zijn burgemeesterschap, tweemaal belegerd zijnde, verschuldigd is, dat de stad kloekmoedig heeft verdragen de Spaanse legers, de pest, de hongersnood, het muiten van de burgerij, van het gepeupel en de krijgsmacht."

Van der Werfpark Leiden
Driehonderd jaar later, in 1874, werd door de Leidse 3 October Vereeniging besloten een standbeeld op te richten ter ere van burgemeester Van der Werff, een van de grote helden tijdens het Spaanse beleg van Leiden in 1574. Het park werd in 1886 aangelegd. In het midden van het park staat een standbeeld van burgemeester Van der Werff. Het beeldhouwwerk staat in het midden van het park op een vierkant voetstuk. Rondom het standbeeld staat een mozaïek van planten die het wapen van de sleutelstad uitbeelden. Verder vertellen de vier bronzen reliëfs op de zijden van het voetstuk het verhaal van Leidens Ontzet. Daarboven hangen de wapenschilden van de waterschappen Rijnland, Schieland en Delfland en het wapen van de stad Leiden zelf.
.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Pieter Adriaensz van der Werff (Vermeer)?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Pieter Adriaensz van der Werff (Vermeer)

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Pieter Adriaensz van der Werff (Vermeer)


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • En l'an 1529: Source: Wikipedia
    • 22 avril » traité de Saragosse.
    • 21 juin » victoire de Charles Quint sur François I, à la bataille de Landriano.
    • 5 juillet » les cortèges royaux des deux parties, la française et l'impériale, entrent dans Cambrai pour des négociations. La Paix des Dames en ressortira, signée le 3 août suivant (traité de Cambrai).
    • 3 août » signature de la paix des Dames (ou traité de Cambrai), pour mettre fin à la guerre entre la France et les Habsbourg, à Cambrai où les cortèges royaux des deux parties étaient entrés pour négocier le 5 juillet précédent.
    • 27 septembre » le premier siège de Vienne par les Ottomans débute.
    • 15 octobre » fin du premier siège de Vienne.
  • En l'an 1604: Source: Wikipedia
    • 18 août » traité de Londres, signé le 18 août (ancien style, 28 août du nouveau style), ayant mis fin à une guerre anglo-espagnole de 19 ans.
    • 12 décembre » instauration en France de la Paulette instituant la vénalité des charges.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Van der Werff (Vermeer)


La publication Arbre généalogique Smeets a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Roelf Schrik, "Arbre généalogique Smeets", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-smeets/I2835.php : consultée 10 mai 2024), "Pieter Adriaensz van der Werff (Vermeer) (1529-1604)".