Arbre généalogique Sintnicolaas de Jong » Bastiaen Willemsz "de Oude" van den Nes (± 1617-< 1656)

Données personnelles Bastiaen Willemsz "de Oude" van den Nes 

  • Il est né environ 1617.
    Ongeveer 1617/1618
  • Professions:
    • Bode.
      Bode van Ridderkerk in de periode 1653 tot 1656
    • Boer.
      Waarschijnlijk ook boer.
      De combinatie herbergier en boer kwam vaak voor in landelijk gebied.
    • Heemraad.
      Heemraad van Ridderkerk in 1645, 1646 en 1648
    • Herbergier.
      Herbergier en waard
      In zijn herberg gebeuren de nodige dingen zoals we uit aktes op kunnen maken.
      Zie de notities onderaan de pagina.
  • Fonction: Directe voorouder.
    Van Bastiaan Jan Sintnicolaas
  • Entrée: Vriend.
    Een van de vrienden van Bastiaen zal dominee Hermen Celosse geweest zijn. We zien Bastiaen en Hermen regelmatig gezamenlijk in aktes optreden, ze lenen elkaar geld en zijn elkaars getuigen.
    ---
    --------
  • Entrée: Schuld.
    Onderstaand kunnen we lezen dat Bastiaen gedurende (het laatste deel) van zijn leven zoveel schulden heeft opgebouwd dat Lijntjen zijn erfenis weigert.
    Dit is opmerkelijk. Over het algemeen waren mannen die de posities bekleedden die hij gedurende zijn leven had welvarend.
    Bovendien had hij twee rijke schoonvaders, de vaders van zowel zijn eerste als zijn tweede vrouw behoorden, net als hij zelf, tot diverse besturen.
    Wat er is gebeurd, daar kunnen we alleen maar naar raden. Hij is in ieder geval niet oud geworden en mogelijk heeft hij investeringen gedaan die zijn erven opbraken.
    ---
    26 januari 1657
    Lijntgen Arijens Baes, weduwe van Bastiaen Willemsz van den Nes (in leven bode te Ridderkerk), geeft te kennen dat de gemeenschappelijke boedel die zij met haar man bezat, bezwaard is met schulden. Zij doet van alles afstand, waarvan acte.
    ---
    --------
  • Entrée le 18 novembre 1645: Testament.
    Ridderkerk, 24 mei 1648
    Bastiaen Willemsz van den Nes, heemraad van Ridderkerk en Lijntgen Arijens Baes benoemen op zekere voorwaarden de langstlevende tot erfgenaam.
    ---
    Zij verklaarden dat de langstlevende de optie zou hebben op hun woonhuis met erf en boomgaard op het dorp Ridderkerk, waarvoor dan het (aanzienlijke) bedrag van 4000 Car. gld. berekend zou worden.
    De langstlevende zou dan een jaar na het overlijden van de eerstgestorvene 1000 Car. gld. aan de mede-erfgenamen moeten betalen en vervolgens elk volgend jaar 500 Car. gld. tot deze som voldaan zou zijn.
    Gedurende die tijd zou de langstlevende hun voor- en nakinderen moeten opvoeden etc.
    Bastiaens natuurlijke zoon Jan Bastiaensz. van den Nes zou tot de leeftijd van 15 jaar door de langstlevende moeten worden onderhouden, waarna hij een bedrag van 25 Car. gld. uitgereikt zou krijgen.
    Hun goederen zouden vervolgens ab intestato vererven.
    Tot voogden en administrateurs benoemde hij zijn oom Pieter van Golen, rentmeester van de heer Van Merode, en zij haar vader Aryen Aryensz. Baes, dijkgraaf van Ridderkerk.
    Bastiaen ondertekende de akte; Lijntjen plaatste haar merkje
    ---
    Vriend Hermen Celosse is getuige.
    ---
    Zie de afbeelding voor de handtekeningen
    ---
    --------
  • Entrée à partir du 5 avril 1648: Borg.
    Bastiaen staat borg
    ---
    5 april 1648
    Huijch Cornelisz verklaart, op speciale condities, 24 gulden ontvangen te hebben van Jan Willemsz Romeijn.
    Bastiaen Willemsz van den Nes, heemraith alhier stelt zich borg.
    ---
    9 augustus 1648
    Rochier Roeswell bekent schuldig te zijn aan Hermes Celosse, predikant, 150 ca: gulden vanwege een restant van de kooppenningen van het huis en erf aan de Binnenkant van de Nieurijerwaertsche Zeedijck op Slickveer. Bastiaen Willemsz van den Nes, heemraad van Ridderkerk en Arijen Crijnen Huijser, diaken van Ridderkerk, treden op als borg.
    ---
    --------
  • Entrée le 24 mai 1648: Testament.
    Ridderkerk, 24 mei 1648
    Bastiaen Willemsz van den Nes, heemraad van Ridderkerk en Lijntgen Arijens Baes benoemen op zekere voorwaarden de langstlevende tot erfgenaam.
    ---
    --------
  • Entrée le 8 juin 1648: Schuld.
    Ridderkerk, 8 juni 1648
    Bastiaen Willemsz van den Nes, heemraad van Ridderkerk, verklaart schuldig te zijn aan Hermen Celosse, predikant, een bedrag van 1200 ca. gulden.
    ---
    --------
  • Entrée le 7 septembre 1654: Getuige.
    Bastiaen Willemsz van den Nes, bode alhier en Arijen Arijensz van der Steen de oude, schoenmaker, verklaren, op verzoek van dominee Hermen Celosse, dat zij op 13 augustus jl. naast Aelbert van Breevelt, schout alhier, bij Pouwels Ariensz Kraenendonck thuis waren, alwaar de schout tegen van der Steen en de dominee gezegd heeft dat zij schelmen waren.
    ---
    --------
  • Entrée le 8 août 1655: Schuld.
    Ridderkerk, 8 augustus 1655
    Bastiaen Willemsz van den Nes, bode alhier, verklaart schuldig te zijn aan Bastiaen Willemsz van de Nes de jonge, zijn broer, uit krachte van zekere obligatie van 1 juni 1650 - 700 gulden. Ter voldoening van zijn schuld schenkt hij diverse goederen aan Bastiaen (de jonge)die door hem worden geaccepteerd.
    ---
    Op 8 augustus 1655 verklaarde bode Bastiaen Willemsen van den Nes aan zijn broer Bastiaen Willemsen van den Nes de jonge ruim 880 Car. gld. schuldig te zijn en dat uit krachte van een door hem op 1 juni 1650 in presentie van de inmiddels overleden Pieter van Golen, schout van IJsselmonde, onder de hand verleden obligatie van 700 Car. gld., met inmiddels opgelopen renten ten bedrage van 180 Car. gld. 16 st. 8 dernier.
    Daarvoor transporteerde hij nu aan zijn broer Bastiaen de jonge 2 paarden, 2 koeien, 2 vaarsen, een wagen met ploeg met toebehoren, bouw- en melkgereedschappen, 5 bedden met toebehoren, 20 stoelen, banken, wijn- en flapkannen, spiegels, kasten, 5 schilderijen ‘van de vijff sinnen’, die in zijn grote
    kamer hingen, en nog meer huisraad. Bastiaen de oude mocht al deze goederen nog enige tijd van zijn broer gebruiken en dat ‘uyt goede vrintschap ende genegentheyt tot sijnen broeder’.
    ---
    Uit de bovenstaand beschreven goederen blijkt dat Bastiaen een herberg had en er ook sprake moet zijn geweest van tenminste enige boerenactiviteiten. Al was het maar om de herberg van versnaperingen te voorzien en voor eigen gebruik.
    ---
    Bastiaen zelf tekent de akte, zijn broer, die later wel bode wordt in opvolging van de oudere Bastiaen, tekent met een kruisje.
    ---
    We zien hier dat Bastiaen en Lijntje schulden hebben waar alleen nog goederen als onderpand kunnen dienen. Bastiaen overlijdt kort na deze akte en Lijntje ziet zich genoodzaakt om de erfenis te weigeren vanwege de hoge schulden.
    ---
    --------
  • Religion: le 28 mars 1649 Belijdenis.
    Belijdenis te Ridderkerk
  • Il est décédé avant le 7 mai 1656.
    Na 12 maart 1656 en voor 7 mei 1656
  • Un enfant de Willem Bastiaensz van den Nes et Jorisken Bastiaensdr Aryswager
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 29 septembre 2019.

Famille de Bastiaen Willemsz "de Oude" van den Nes

(1) Il est marié avec Grietge Willemsdr Arijswagens.

Ils se sont mariés le 10 novembre 1641 à Ridderkerk, Zuid-Holland, Nederland.

Jongedochter van IJsselmonde
Jonggezel van Ridderkerk

Enfant(s):



(2) Il est marié avec Lijntjen Ariensdr Baes.

Ils se sont mariés le 11 novembre 1646 à Ridderkerk, Zuid-Holland, Nederland.

Jongedochter

Enfant(s):



Notes par Bastiaen Willemsz "de Oude" van den Nes

H E R B E R G
Bastiaen is herbergier en in een herberg zijn nog wel eens schermutselingen. Zo ook ten huize van Bastiaen.
Onderstaand aktes die wat meer prijsgeven over de onmin die er zoal plaatsvond.

17 mei 1646
Cornelis Arijensz Baes, heemraad, oud 33 jaar en Sijmon Pietersz Optendijck, oud 41 jaar, verklaren op verzoek van Wijt Adrianusz van den Nes te Hendrik Ido Ambacht het volgende.
Ongeveer een maand geleden waren zij, tezamen met voornoemde Wijt, in het huis van Bastiaen Willemsz van den Nes, hierbij was ook aanwezig Pieter Arijensz Robben. Robben gaf Wijt de schuld van de dood van Pieter zijn broer. Bij deze woordenwisseling ontstond tevens een handgemeen.
---
Cornelis is een broer van Lijntjen, de latere vrouw van herbergier Bastiaen.
---
--------

15 december 1646
Mateus Cornelisz Velthoen, waert in de Vrachtwagen alhier, 35 jaar en Pleun Harmensz, 23 jaar, verklaren op verzoek van Arijen Arijensz Baes, dijkgraaf, dat zij ca. vijf weken geleden met ene Jan Willemsz Romeijn ten huize van Bastiaen Willemsz van den Nes op de bruiloft zijn geweest en dat hier een woordenwisseling plaatsvond tussen Romeijn en Pleun Harmensz.
---
Hoe onbeleefd; deze mensen hebben de sfeer verpest op de bruiloft van Lijnjen en Bastiaen. De vader van Lijntgen pikt het blijkbaar niet en laat twee getuigen verklaren over de ruzie.
---
-------

2 januari 1648
Op verzoek van Hendrick Pietersz Bijkerck, zoon van Pieter Hendricxsz Bijkerck, leggen Floris Willemsz Kraij - 45 jaar, Willem Jan Roelen - 30 jaar, Pieter Jacobsz - 26 jaar en Arijen Jacobsz Vinck - 22 jaar, een verklaring af inzake het gebeuren tijdens een drinkgelag op 17 december 1647 ten huize van Bastiaen Willemsz van den Nes en de ruzie die er was tussen Gerrit Heijndricxsz van Gameren met zijn vader Heijndrick Gerritsz van Gameren.
---
--------

27 januari 1648
Op verzoek van Pieter Henricxsz Bijkerck geeft Lijntgen Arien Baes (huisvrouw van Bastiaen Willemsz van den Nes, heemraad van Ridderkerk), ongeveer 26 jaar, het gesprek weer dat Arijen Teunisz en Jacob Teunisz bij haar thuis met haar hadden over Aeltgen Pieters.
---
Op dezelfde dag ook de volgende verklaring
Jan Teunisz, snijer, ongeveer 38 jaar, geeft de weinig vlijende verhalen weer die hem circa zes weken geleden werden verteld o.a. door Aeltgen Pieters, Arijen en Jacob Teunisz en Gillis Henricxsz. Een en ander op verzoek van Pieter Henricxsz Bijkerck, oud heemraad van Ridderkerk en vader van Aeltgen Pieters.
Een en ander speelde zich af ten huize van Bastiaen Willemsz van den Nes.
Het betreft overspel, drankmisbruik
---
Roddel en achterklap ook in de 17e eeuw
---
--------

2 maart 1648
Henrick Evertsz van den Berch, circa 25 jaar en Michiel Adolphsz, circa 22 jaar, beiden kleermaker geven op verzoek van Henrick Gerritsz van Gameren, oud heemraad, het verhaal weer dat op 27 januari 1648 in het huis van Bastiaen Willemsz van den Nes (heemraad te Ridderkerk) heeft plaatsgevonden tussen Pleun Harmensz en Michiel Adolphsz.
---
Dezelfde Pleun Harmensz had al eerder de bruiloft van Bastiaen verstoord. Blijkbaar was hij daarna nog steeds wel welkom als klant.
---
--------

D I V E R S E A K T E S
Rotterdam, 9 september 1651
Bastiaen Cornelise Besemer van Sandelingsambacht is 500 gulden schuldig aan Mathias van den Velde voor geleend geld.
Willem Cornelise Leenheer van Hennekes Amert en Bastiaen van de Nes te Barendrecht stellen zich borg.
---
--------

Rotterdam, oktober 1659
Pieter van der Heul, administrateur van de nagelaten kinderen van wijlen Hendrick Jacobsen de Wees, verklaart dat de erfgenamen van wijlen Jan Leendertsen Pors aan hem een obligatie van 3000 gulden hebben voldaan. Het betreft een obligatie die Basteaen Leendertsen van den Es, wonende te Barendrecht als principaal debiteur, en Clement Basteaensen van Es en genoemde Jan Leendertse Pors als borgen, ten profijte van Hendrick Jacobsen de Wees hadden gemaakt.
---
--------

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Bastiaen Willemsz "de Oude" van den Nes?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Bastiaen Willemsz "de Oude" van den Nes

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Bastiaen Willemsz "de Oude" van den Nes

Ancêtres (et descendants) de Bastiaen Willemsz "de Oude" van den Nes

Bastiaen Willemsz "de Oude" van den Nes
± 1617-< 1656

(1) 1641
(2) 1646

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.


Sur le nom de famille Van den Nes


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Hedwich de Vries, "Arbre généalogique Sintnicolaas de Jong", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-sintnicolaas-de-jong/I520.php : consultée 8 juin 2024), "Bastiaen Willemsz "de Oude" van den Nes (± 1617-< 1656)".