Arbre généalogique Schrik » Willem Karel Hendrik Feuilletau de Bruijn (1886-1972)

Données personnelles Willem Karel Hendrik Feuilletau de Bruijn 


Famille de Willem Karel Hendrik Feuilletau de Bruijn

(1) Il est marié avec Sally Aletta Clara Spiering.

Ils se sont mariés le 14 avril 1908 à 's-Gravenhage, Zuid-Holland, Nederland, il avait 21 ans.


(2) Il est marié avec Henriëtte Emma Mulder.

Ils se sont mariés le 16 décembre 1918 à Batavia (Java-N.O.I.), il avait 32 ans.


Enfant(s):



Notes par Willem Karel Hendrik Feuilletau de Bruijn

Feuilletau de Bruyn, Willem Karel Hendrik, militair, lid Volksraad, publicist (Palembang (Ned.-Ind.) 11-7-1886 - 's-Gravenhage 13-5-1972). Zoon van Gaston Feuilletau de Bruyn, lt.-kolonel van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch leger, en Maria Annette Bertha de Klerck. Gehuwd op 14-4-1908 met Sally Aletta Clara Spiering. Uit dit huwelijk werden geen kinderen geboren. Na haar overlijden (8-9-1914) gehuwd op 16-12-1918 met Henriëtte Emma Mulder. Uit dit huwelijk werden 3 dochters geboren.

Feuilletau de Bruyn volgde, na in Batavia de lagere school en in Nijmegen de HBS te hebben doorlopen, de Koninklijke Militaire Academie te Breda. In 1907 vertrok hij in de rang van tweede luitenant naar Indië, waar hij van 1908 tot 1910 deelnam aan expedities op West-Ceram. Vervolgens was hij tot 1916 geplaatst bij exploratiedetachementen op Nieuw-Guinea en de Schouteneilanden. Tijdens een in Europa doorgebracht ziekteverlof studeerde hij aan de hogeschool te Lausanne in de natuurwetenschappen. Hij promoveerde daar op Contribution à la géologie de la Nouvelle-Guinée (Lausanne, 1921). Na een verblijf van enkele jaren in de Zuider-en Oosterafdeling van Borneo, waar hij enkele militaire patrouilles leidde in de Hoeloe Soengei en daarbij ook het nodige aan wetenschappelijke observatie deed (uitkomsten gepubliceerd in Koloniale Studiën 17 (1933) I, 53-93 en 183-211), keerde hij in 1926 voor korte tijd naar Lausanne terug om daar handelswetenschappen, sociologie en economie te studeren.

Inmiddels had hij reeds in 1913, gedurende zijn verblijf in Nieuw-Guinea, zijn eerste publicistische arbeid verricht met een bijdrage over een Papoea-stam, de Kaja-Kaja. Een meer impressionistisch beeld van het werk van de exploratiedetachementen legde hij vast in een roman Pioniers in de rimboe (Haarlem, [1947]). Nieuw-Guinea is hem zijn leven lang blijven boeien. De hieronder vermelde bibliografie van Galis noemt in totaal 55 boeken en artikelen van zijn hand over de etnologie, geologie, economie en politiek van en met betrekking tot dit eiland. Dit nog afgezien van losse bijdragen in dag- en weekbladen, zoals een artikelenreeks in De Locomotief van 19 tot 21 maart 1924 over Duitse aspiraties t.a.v. Noord-Nieuw-Guinea. Daarnaast leverde hij bijdragen over militaire onderwerpen in Koloniale Studiën (8(1924) I, 247-299; 9 (1925) II, 50-94), De Gids (86 (1925) III, 365-385) en het Indisch Militair Tijdschrift 57 (1926) 481-488). Voor laatstgenoemd orgaan verzorgde hij in 1927/1928 het politiek overzicht. Daarin besteedde hij aandacht aan de ontwikkelingen in China en Rusland en aan de communistische penetratietechnieken, met name zoals toegepast t.a.v. Ned.-Indië. Hij gaf er blijk van, het Indonesisch nationalisme te zien als een kracht die in de toekomst onweerstaanbaar aan betekenis zou winnen, principieel niet onderdrukt kon en mocht worden, doch tot samenwerking met de Nederlanders gebracht en, zo nodig, gedwongen moest worden.

Met deze dynamische visie op het nationalisme nam hij een tamelijk geïsoleerde positie in binnen de in 1929 opgerichte Vaderlandsche Club, waarvan hij bestuurslid en, van 1931 tot 1935, vertegenwoordiger in de Volksraad was. In tal van redevoeringen trachtte hij zijn denkbeelden nader uit te werken. In deze raad hield hij zich voorts met de meest uiteenlopende onderwerpen bezig en bouwde hij zich een reputatie van grote belezenheid en brede deskundigheid op. Gouverneur-generaal B.C. de Jonge noemde hem 'een wandelende encyclopaedie'. Er school ironie in die woorden omdat Feuilletau de Bruyn de neiging vertoonde zich door zijn eigen redenaties te laten meeslepen en daarbij het verband met de aan de orde zijnde vraagstukken uit het oog te verliezen. Desondanks was hij, met zijn onconventionele geest, een waardevol volksraadlid, die ook de Indonesiërs onder zijn gehoor wist te boeien en soms met belangrijke initiatieven kwam. Zo gaf hij de aanzet tot de vroegtijdige voorbereiding van de economische verdediging van Nederlands-Indië. In 1938 bepleitte hij, naar aanleiding van de toen aanhangig zijnde petitie-Soetardjo, de instelling van een rijksraad als tegenwicht tegen de centrifugale krachten binnen het koninkrijk. Inmiddels was hij in 1935 gepensioneerd in de rang van kolonel en had hij in dat zelfde jaar een punt gezet achter zijn Indische carrière.

Teruggekeerd in Nederland was hij een tijdlang actief binnen het Verbond voor Nationaal Herstel (VNH), de Nederlandse pendant van de Vaderlandsche Club. Hij droeg bij tot het terugdringen van de fascistische tendensen binnen dit verbond, waarvoor hij bij de kamerverkiezingen van 1937 als tweede man op de kandidatenlijst prijkte. Vergeefs, want de verkiezingen liepen uit op een fiasco voor het VNH.

In de naoorlogse jaren behoorde Feuilletau de Bruyn tot de felste opponenten van het door de regering t.a.v. Indonesië gevoerde beleid. Eind 1946 nam hij het initiatief tot een petitieactie voor het behoud van de rijkseenheid, die 300.000 handtekeningen opleverde. Dit leidde tot de oprichting van het door P.S. Gerbrandy aangevoerde Nationaal Comité Handhaving Rijkseenheid, waarvoor Feuilletau de Bruyn de meest actieve spreker en brochureschrijver werd. Tegenover de federatie- en unieplannen van de regering stelde hij zijn idee voor een rijksraad. Bij de kamerverkiezingen van 1948 deed hij wederom een gooi naar het kamerlidmaatschap door met een eigen lijst (Onafhankelijke Nationale Groep) te verschijnen. Ook dit keer was het fiasco eclatant: zijn partij behaalde slechts ca. 22.000 stemmen en derhalve geen zetel. Hierop verlegde hij zijn koers en zette hij zich met hernieuwde ijver in voor het behoud van Nieuw-Guinea. Van 1948 tot 1961 was hij actief als voorzitter van de afdeling Nederland van de door krijgsgevangenen in Thailand opgerichte Groter Nederland Actie. Eveneens was hij hoofdredacteur van het tijdschrift Nieuw-Guinea, het orgaan van de Nieuw-Guinea Studiekring, een invloedrijke pressiegroep. In zijn streven naar behoud van Nieuw-Guinea als kolonisatiegebied voor (Indo) europeanen was hij weinig succesvol. Immers, vanaf 1952 werd de teneur van het regeringsbeleid de opvoeding van de Papoea's tot zelfstandigheid. Niettemin is het optreden van de mede door Feuilletau de Bruyn geleide pressiegroepen van grote invloed geweest op het bepalen van het Nederlandse Nieuw-Guinea-beleid ten tijde van de Ronde Tafelconferentie in 1949.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Willem Karel Hendrik Feuilletau de Bruijn?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Willem Karel Hendrik Feuilletau de Bruijn

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Image(s) Illustration(s) Willem Karel Hendrik Feuilletau de Bruijn

Ancêtres (et descendants) de Willem Karel Hendrik Feuilletau de Bruijn


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.

    Événements historiques

    • La température le 11 juillet 1886 était d'environ 21,0 °C. La pression du vent était de 4 kgf/m2 et provenait en majeure partie du sud-ouest. La pression atmosphérique était de 76 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 52%. Source: KNMI
    • Du 23 avril 1884 au 21 avril 1888 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Heemskerk avec comme premier ministre Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
    • En l'an 1886: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 4,5 millions d'habitants.
      • 7 janvier » le général Georges Boulanger est nommé ministre de la Guerre en France.
      • 11 janvier » à New York, première partie du premier championnat du monde d’échecs officiel.
      • 3 mars » le traité de Bucarest met fin à la guerre serbo-bulgare.
      • 1 mai » à l'appel de l'American Federation of Labor, 350000travailleurs débrayent aux États-Unis pour réclamer la journée de travail de huit heures. Le massacre de Haymarket Square à Chicago constitue le point culminant de cette journée de lutte et un élément majeur de l'histoire de la fête des travailleurs du 1mai.
      • 4 mai » massacre de Haymarket Square aux États-Unis d'Amérique.
      • 28 octobre » inauguration de la statue de la Liberté, à New York.
    • La température au 16 décembre 1918 était entre 4,5 et 10,4 °C et était d'une moyenne de 7,8 °C. Il y avait 2,6 mm de précipitation. La force moyenne du vent était de 4 Bft (vent modéré) et venait principalement du sud-ouest. Source: KNMI
    • Du 29 août 1913 au 9 septembre 1918 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Cort van der Linden avec comme premier ministre Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
    • Du 9 septembre 1918 au 18 septembre 1922 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Ruys de Beerenbrouck I avec comme premier ministre Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • En l'an 1918: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 6,6 millions d'habitants.
      • 31 janvier » bataille de l'île de May.
      • 23 avril » raid sur Zeebruges, pendant la Première Guerre mondiale.
      • 2 juillet » ouverture de la grande conférence de Spa.
      • 17 juillet » |assassinat du tsar Nicolas II de Russie et de sa famille.
      • 9 août » dernier tir de la Grosse Bertha sur Paris. Ces pièces d’artillerie auront tiré plus de 367 obus sur Paris et les communes environnantes, causant la mort de 256 personnes en quatre mois.
      • 8 novembre » abdication du duc Ernest-Auguste III de Brunswick, gendre du Kaiser.
    • La température au 13 mai 1972 était entre 5,9 et 10,6 °C et était d'une moyenne de 7,9 °C. Il y avait une précipitation de 5,6 mm pendant 14,0 heure(s). Il y avait 1,1 heures de soleil (7%). Il faisait presque totalement couvert. La force moyenne du vent était de 2 Bft (vent faible) et venait principalement du est nordest. Source: KNMI
    • Du 5 avril 1967 au mardi, juillet 6, 1971 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Biesheuvel I avec comme premier ministre Mr. B.W. Biesheuvel (ARP).
    • Du jeudi, juillet 20, 1972 au vendredi, mai 11, 1973 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Biesheuvel II avec comme premier ministre Mr. B.W. Biesheuvel (ARP).
    • En l'an 1972: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 13,3 millions d'habitants.
      • 18 mars » au Cambodge, Son Ngoc Thanh est nommé Premier ministre.
      • 24 mars » |la Grande-Bretagne assume l'administration directe de l'Irlande du Nord pour tenter de mettre fin aux affrontements entre catholiques et protestants.
      • 6 avril » début de l'affaire de Bruay-en-Artois.
      • 23 avril » référendum français sur l'élargissement des Communautés européennes (39,8% d'abstentions et 68,3% de «oui»).
      • 6 mai » en Turquie, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan et Hüseyin İnan sont exécutés pour avoir tenté de renverser l'ordre constitutionnel.
      • 5 octobre » fondation du Front national.
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia

    • 1961 » Gary Cooper, acteur américain (° 7 mai 1901).
    • 1963 » Alois Hudal, prélat autrichien (° 31 mai 1885).
    • 1967 » Frank McGrath, acteur américain (° 2 février 1903).
    • 1968 » Robert Burks, directeur de la photographie américain (° 4 juillet 1909).
    • 1972 » Dan Blocker, acteur américain (° 10 décembre 1928).
    • 1975 » Marguerite Perey, chimiste française (° 19 octobre 1909).

    Sur le nom de famille Feuilletau de Bruijn


    La publication Arbre généalogique Schrik a été préparée par .contacter l'auteur
    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Roelf Schrik, "Arbre généalogique Schrik", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-schrik/I6369.php : consultée 1 mai 2024), "Willem Karel Hendrik Feuilletau de Bruijn (1886-1972)".