Arbre généalogique Scholman » Laurentius Josephus Antonius Hubertus "Laurens" Schrijnen (1861-1932)

Données personnelles Laurentius Josephus Antonius Hubertus "Laurens" Schrijnen 


Famille de Laurentius Josephus Antonius Hubertus "Laurens" Schrijnen


Notes par Laurentius Josephus Antonius Hubertus "Laurens" Schrijnen

http://genwiki.nl/limburg/index.php?title=Laurent_Schrijnen
Laurent Schrijnen

Laurent Joseph Antoine Hubert Schrijnen (1861-1932). Vierde bisschop van het tweede Bisdom Roermond (1914-1932). Geboren te Venlo 30-7-1861, overleden te Roermond 26-3-1932. Stamde uit een oud Limburgs geslacht van medici en apothekers. Zoon van Adriaan Martinus Hendrik Hubert Schrijnen, apotheker, en Maria Anna Scholastica Hubertina Canoy. Oudere broer van de classicus prof. dr. Jos Schrijnen, mede-oprichter en eerste rector van de Katholieke Universiteit te Nijmegen in 1923. --> Zie genealogie Schrijnen.

Laurent Schrijnen werd tot priester gewijd op 21 maart 1885. Hij werd docent en vanaf 1897 directeur aan het Bisschoppelijk College te Roermond. Vanaf 1909 tot 1914 was hij directeur aan het kleinseminarie Rolduc. Op 28 maart 1914 benoemde paus Pius X hem tot bisschop van Roermond, waartoe hij op 13 mei 1914 aantrad.
Hij was Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Bron
H. van Nispen tot Pannerden, 'Schrijnen, Laurent Joseph Antoine Hubert (1861-1932)', in: Biografisch Woordenboek van Nederland 1, Den Haag 1979.

Literatuur
Genealogie van de familie Schrijnen door M.H.H. Michels (1918) in het gemeente-archief Venlo.

Externe links
Inventaris Familie-archief Schrijnen te Venlo

http://www.inghist.nl/Onderzoek/Projecten/BWN/lemmata/bwn1/schrijnenljah
SCHRIJNEN, Laurent Joseph Antoine Hubert (1861-1932)
Schrijnen, Laurent Joseph Antoine Hubert, bisschop (Venlo 30-7-1861 - Roermond 26-3-1932). Zoon van Adriaan Martinus Hendrik Hubert Schrijnen, apotheker, en Maria Anna Scholastica Hubertina Canoy.

De families Schrijnen en Canoy hadden reeds menig priester voortgebracht, toen twee van de vier zoons van het echtpaar Schrijnen-Canoy priester werden, Laurent en zijn jongere broer Joseph, de latere eerste rector magnificus van de Nijmeegse universiteit. Laurent ontving na studie te Rolduc en aan het groot-seminarie te Roermond in 1885 de priesterwijding. Hij werd toen leraar aan het bisschoppelijk college van Roermond, waarvan hij in 1891 tevens provisor en in 1897 directeur werd. Door zelfstudie werd Schrijnen een kundig latinist, zodat hij vanaf 1903 vele jaren examinator was in de staatscommissie-gymnasium. In 1909 benoemde zijn bisschop J.H. Drehmanns hem tot directeur van Rolduc; hier haalde hij de regels van orde en tucht strakker aan, schafte het Frans als voertaal af, en verbeterde, zoals hij dit eerder in Roermond gedaan had, de onderwijsaccomodatie.

Na een maandenlange sedisvacatio werd Schrijnen tot zijn eigen grote verbazing op 28 maart 1914 de nieuwe bisschop van Roermond. Zijn wapenspreuk, Mane nobiscum Domine, ontleende hij aan het verhaal van de Emmaüsgangers (Lucas 24, 29); het behoud van het geloof in Limburg en vooral in de bedreigde mijnstreek was zijn programma. Maar eerst moest er een einde komen aan de verdachtmakingen en verdeeldheid zaaiende activiteiten van de ex-hoofdredacteur van De Maasbode , de integralist M.A. Thompson c.s. met hun blad Rome; mede door Schrijnens ijveren lukte dit.

De zielzorg moest uitgebreid en verbeterd worden. Daarom stichtte hij een 50 nieuwe parochies en rectoraten en in 1916 De Analecta voor het bisdom Roermond, het aantal religieuzen als helpers in de zielzorg met name in de mijnstreek werd uitgebreid; hij drong bij de geestelijkheid aan op geregeld huisbezoek en stimuleerde het retraitewerk. Daarom ook stuwde hij de groei van het R.K. organisatiewezen, de stands- en vakorganisaties, jeugd- en sportverenigingen, pers en onderwijs; het was een publiek geheim, dat zijn aandeel groot was in het besluit van de Sint Radboudstichting tot oprichting van de Roomsch-Katholieke Universiteit te Nijmegen. In 1918 organiseerde hij het diocesaan missiecomité. Deelnemen aan of lid zijn van een anarchistische of socialistische beweging verbood Schrijnen aan katholieken. Dat de medeoprichter in 1904 en de voorzitter in de jaren 1909-1914 van de vereniging 'Voor Eer en Deugd' als bisschop strenge richtlijnen uitvaardigde over passende kleding, film- en theaterbezoek, paste volkomen in zijn lijn. Limburg moest ook bij Nederland blijven; dus maande hij zijn priesters de protestbewegingen tegen de Belgische annexatie-pogingen na de Eerste Wereldoorlog te steunen.

Daar de gezondheid van de bisschop in de jaren '30 snel achteruit ging, kwam zijn overlijden op paas-zaterdagmorgen van 1932 niet onverwachts.

Laurent Schrijnen was een krachtig bestuurder, een man van gezag; dit thema kwam telkens terug in zijn vastenbrieven en toespraken. Achter een streng en stug uiterlijk verschool zich een eenvoudig man, gemoedelijk, met humor en zich graag uitdrukkend in zijn dierbaar Venloos dialect. Van uiterlijk vertoon, pose en aanzien des persoons moest hij niets hebben; een redenaar was hij evenmin. Hard werken en nauwgezette plichtsvervulling eiste hij van zichzelf en van anderen.

P: Kronijk van het Bisschoppelijk College te Roermond (Roermond, 1902); 'Geestelijk testament van Z.H. Excellentie Mgr. Laurentius Schrijnen z.g.' in, Analecta voor het bisdom Roermond 17(1932) 31-32; verder nog vastenbrieven e.a. in bovengenoemde Analecta....

L: D. Sassen, in De Nedermaas 2 (1924) 2 (februari) 13-15; F. Feron, in Analecta voor het bisdom Roermond 17 (1932) 37-44; J. Nagant, 'Mgr. Schrijnen als directeur van Rolduc', in Rolduc's Jaarboek 12 (1932) 3-5; F. Sassen, in Jaarboek der R.K. Universiteit te Nijmegen 1931-1932, 101-104; A. van Rijswijck., 'Liberalen en clericalen in hun strijd rond het Bisschoppelijk College te Roermond' in Historische opstellen over Roermond en omgeving (Roermond, 1951) 421 en 449-454; L.J. Rogier, Katholieke herleving ('s-Gravenhage, 1956) passim; J. Jansen, 'De eerste bisschoppen van het tweede bisdom Roermond', in De Bronk 6 (1958/1959) 166-168; L.J. Rogier, 'Op- en neergang van het integralisme', in Herdenken en herzien (Bilthoven, 1974) 98, 104, 108-109 en 472.

I: Katholiek Documentatie Centrum te Nijmegen, Collectie personen: afb. 2A8744.

H. van Nispen tot Pannerden

Oorspronkelijke versie opgenomen in: Biografisch Woordenboek van Nederland 1 (Den Haag 1979)
Laatst gewijzigd op 13-03-2008

Instituut voor Nederlandse Geschiedenis > Onderzoek > Publicaties
© ING - Den Haag. Bronvermelding: H. van Nispen tot Pannerden, 'Schrijnen, Laurent Joseph Antoine Hubert (1861-1932)', in Biografisch Woordenboek van Nederland. URL:http://www.inghist.nl/Onderzoek/Projecten/BWN/lemmata/bwn1/schrijnenljah [13-03-2008]

Barre chronologique Laurentius Josephus Antonius Hubertus "Laurens" Schrijnen

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Laurentius Josephus Antonius Hubertus Schrijnen


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.

    Événements historiques

    • La température le 30 juillet 1861 était d'environ 22,0 °C. La pression du vent était de 13 kgf/m2 et provenait en majeure partie du ouest-sud-ouest. La pression atmosphérique était de 76 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 60%. Source: KNMI
    • Du 23 février 1860 au 14 mars 1861 il y avait en Hollande le gouvernement Van Hall - Van Heemstra avec comme premiers ministres Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) et Mr. S. baron Van Heemstra (liberaal).
    • Du 14 mars 1861 au 31 janvier 1862 il y avait en Hollande le gouvernement Van Zuijlen van Nijevelt - Loudon avec comme premiers ministres Mr. J.P.P. baron Van Zuijlen van Nijevelt (conservatief-liberaal) et Mr. J. Loudon (liberaal).
    • En l'an 1861: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 3,6 millions d'habitants.
      • 13 février » François II de Naples se rend à Garibaldi, à Gaète.
      • 17 mars » à Turin, en moins de deux ans, Cavour a réalisé l'unité italienne. En effet, en mars 1860, ce sont 426 000 Émiliens (Parme, Modène, Romagne) contre 760 qui approuvent leur annexion par le Piémont; 336 000 Toscans contre 15 000 font de même. Devant une telle unanimité, Napoléon III doit s'incliner. Au terme de la guerre d'Italie, la Lombardie est octroyée au Piémont. À l'issue de l'expédition des Mille, Victor-Emmanuel est maître de l'Ombrie, des Marches, de la Sicile et de Naples, qui, elles aussi, se prononcent massivement pour l'unité autour de son royaume. Pour asseoir la dynastie sarde à la tête de l'Italie, Cavour réunit le premier Parlement italien à Turin le 18 février 1861. Le scrutin du 18 mars consacre Victor-Emmanuel II comme «roi d'Italie par la grâce de Dieu et la volonté de la Nation». Seuls le royaume vénitien et Rome échappent encore à son emprise.
      • 21 mars » Alexander Stephens prononce le discours de la pierre angulaire, au début de la guerre de sécession.
      • 17 septembre » bataille de Pavón durant la guerre civile en Argentine. L’État de Buenos Aires résiste à la Confédération argentine.
      • 9 octobre » bataille de Santa Rosa Island pendant la guerre de Sécession.
      • 8 novembre » début de l'affaire du Trent pendant la guerre de Sécession.
    • La température au 26 mars 1932 était entre -1.3 et 12,7 °C et était d'une moyenne de 5,6 °C. Il y avait 9,9 heures de soleil (79%). La force moyenne du vent était de 4 Bft (vent modéré) et venait principalement du est-sud-est. Source: KNMI
    • Du 10 août 1929 au 26 mai 1933 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Ruys de Beerenbrouck III avec comme premier ministre Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • En l'an 1932: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 8,1 millions d'habitants.
      • 1 février » Augusto Farabundo Martí chef de la révolte des paysans au Salvador, est exécuté avec d’autres dirigeants communistes par le régime militaire.
      • 5 février » les Japonais occupent la ville de Harbin (Chine), c'est la seconde en taille de la Mandchourie.
      • 12 février » arrivée à Pékin de la croisière jaune qui pendant près d'une année, a ouvert la «Route de la soie» à la circulation automobile.
      • 16 février » en Irlande, le Fianna Fáil dirigé par Éamon de Valera remporte les élections.
      • 5 septembre » la colonie de Haute-Volta est supprimée, divisée entre Côte d'Ivoire, Soudan français et Niger.
      • 3 décembre » Kurt von Schleicher est élu chancelier du Reich.
    • La température au 30 mars 1932 était entre 7,3 et 11,3 °C et était d'une moyenne de 8,7 °C. Il y avait une précipitation de 7,5 mm pendant 6,0 heure(s). La force moyenne du vent était de 5 Bft (vent assez fort) et venait principalement du sud. Source: KNMI
    • Du 10 août 1929 au 26 mai 1933 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Ruys de Beerenbrouck III avec comme premier ministre Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • En l'an 1932: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 8,1 millions d'habitants.
      • 4 janvier » le parti du Congrès indien est déclaré illégal; arrestation du Mahatma Gandhi.
      • 9 janvier » démission d'Aristide Briand.
      • 25 mars » Johnny Weissmuller, nageur, devient acteur dans «Tarzan, l'homme singe».
      • 4 juin » un coup d'État met en place la République socialiste du Chili qui sera renversée douze jours plus tard.
      • 5 juillet » Salazar devient président du Conseil portugais.
      • 5 septembre » la colonie de Haute-Volta est supprimée, divisée entre Côte d'Ivoire, Soudan français et Niger.
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    Sur le nom de famille Schrijnen


    La publication Arbre généalogique Scholman a été préparée par Frank Scholman (contact n'est pas possible).
    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Frank Scholman, "Arbre généalogique Scholman", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-scholman/I1251.php : consultée 17 juin 2024), "Laurentius Josephus Antonius Hubertus "Laurens" Schrijnen (1861-1932)".