Arbre généalogique Schilt-Paans » Dingeman Pleune Rietveld (1737-1818)

Données personnelles Dingeman Pleune Rietveld 

  • Il est né le 3 février 1737 dans Noordeloos.

    Waarschuwing Attention: Avait plus de 65 ans (70) lors de la naissance (20 janvier 1808) de l'enfant (Aaltje Rietveld).

    Waarschuwing Attention: Avait plus de 65 ans (66) lors de la naissance (27 avril 1803) de l'enfant (Cornelia Rietveld).

    Waarschuwing Attention: Avait plus de 65 ans (68) lors de la naissance (7 janvier 1806) de l'enfant (Gerrit Rietveld).

    Waarschuwing Attention: Avait plus de 65 ans (73) lors de la naissance (19 avril 1810) de l'enfant (Herber Rietveld).

  • Il a été baptisé le 10 février 1737 dans Noordeloos.
  • Professions:
    • Bouwman.
    • à partir du 1793 Schepen.
  • (Functie) .
    in 1795, 1796, 1798 en 1799 waardsman polder Botersloot
    van 1795-1799 groot arm-meester Noordzij Noordeloos en Overslingeland
    in 1805 opziener polder Botersloot
    in 1807 heemraad polder Grotewaard
  • (Functie) de 1777 à 1778.
    Tweelingbroer van Teuntje.
    Ook vermeld als Albertus Apon.
  • (Functie) de 1780 à 1783.
    Tweelingbroer van Teuntje.
    Gedoopt als Engel Apon.
    Doopgetuige vermeld als Stijntje Gartie
  • Il est décédé le 26 février 1818 dans Noordeloos, il avait 81 ans.
    Dingeman Pleune overlijdt in huis nr. 20
  • Un enfant de Pleun Herberts Rietveld et Annigje Dingemanse van Muylwijck
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 30 août 2013.

Famille de Dingeman Pleune Rietveld

Waarschuwing Attention: Conjoint (Geertje Gerritse Stehouwer) est 37 ans plus jeune.

(1) Il est marié avec Jannigje Dirkse Cooyman.

Ils se sont mariés le 20 avril 1767 à Giessen-Nieuwkerk, il avait 30 ans.

Toestemming voor dit huwelijk is 27 maart 1767 verkregen te Giessen-Nieuwkerk

Enfant(s):

  1. Eigje Rietveld  1769-1849 
  2. Merrigje Rietveld  1771-????
  3. Dirk Rietveld  1773-1859
  4. Pleun Rietveld  1775-1861
  5. Herbert Rietveld  1777-????
  6. Marrigje Rietveld  1779-1811
  7. Arie Rietveld  1784-1865 


(2) Il est marié avec Geertje Gerritse Stehouwer.

Ils se sont mariés le 19 avril 1802 à Noordeloos, il avait 65 ans.

Toestemming voor dit huwelijk is 2 april 1802 verkregen te Noordeloos.
Het 2e huwelijk van de inmiddels 65 jarige Dingeman met de 27 jarige Geertje Stehouwer wordt door zijn dochters kennelijk niet zo goed ontvangen.
Op 1 april 1807 is er een gecombineerde vergadering met schout en schepenen en de kerkmeesters. Er is een ruzie over een zitplaats in de kerk.
Op de zitplaats van wijlen Jannigje Dirkse Cooyman (de vorige echtgenote van Dingeman Pleune Rietveld) is gaan zitten Geertje Stehouwer,
de huidige huisvrouw van Dingeman Pleune Rietveld. De dochters van de overleden Jannigje Dirkse Cooyman betwisten haar die plaats.
Men besluit Geertje Stehouwer gerechtelijk te doen aanzeggen "die plaats niet meer te mogen bezitten.".
[Bron: Geschiedenis van de Hogen vrije Heerlijkheden van Noordeloos en Overslingeland, door M.W. Schakel.]

Enfant(s):

  1. Cornelia Rietveld  1803-1879
  2. Gerrit Rietveld  1806-1891 
  3. Aaltje Rietveld  1808-1808
  4. Herber Rietveld  1810-1879 


Notes par Dingeman Pleune Rietveld

Dingeman en Jannigje gingen wonen in het huis dat Dingeman in 1761 van Klaas Ottelander had overgenomen. Het contract d.d. 29 augustus 1761 beschrijft dat het ging om "een hofsteede, bestaande in een huis en schuur met al het geen aard ende nagel vast is, benevens de plaaten schermen, haalboomen en seeven, als mede zijn transportants bed en toebehoren, met zijn beste kaststelzel en tinne schotels daar op staande en zestien morgen hennip-, weij- en hooijland, staande en gelegen op den polder Botersloot, strekkende van de Ameideschen opslag aff tot den Blommendaalschen opslag toe." Bovendien nog vier morgen hennip, wei en griendland, genaamd den IJsbrand, eveneens gelegen op Botersloot.
In ruil hiervoor heeft Dingeman deze Klaas Ottelander "zijn leven lang geduurende" te "bezorgen behoorlijke nooddrift als eeten, drinken, vrije wooning op de oostersche kamer, ook op hem te passen zoo in ziekte als gezondheid, als mede tot zijne laste te neemen een somme van vijff hondert gulden, die de Diacony armens alhier, een somme van twee hondert guldens die zijn getransporteerden vader Pleun Rietveld ende een somme van tachtig guldens, die Cornelis Groene van hem transportant te pretendeeren heeft."
Dingeman kwam dus nogal voordelig aan zijn huis, want schout en schepenen taxeerden het geheel op 1.500 gulden.
Aantekening in de kerkeraardshandelingen: Dingeman wordt op 9 oktober 1764 ter verantwoording geroepen omdat hij "sig onbetamelijk in de herberg gedragen soude hebben." Hij belooft beterschap.
16 januari 1799: Dingeman Rietveld heeft zijn tijd van 2 jaren als armmeester voor de grote armen van de Noordzij Noordeloos en Overslingeland getrouw uitgediend. De op het koor in de kerk verzamelde ingezetenen kiezen in zijn plaats, voor de tijd van 2 jaren, Jan Brouwer.
Op 21 juni 1801 komt voor de eerste maal de zaak tussen Gerrit den Besten en Dingeman Rietveld binnen de kerkeraad ter sprake.
"Betreffende de toestand van de gemeente bragt broeder den Beste in dat Dingeman Rietveld hem in de laatste door voorn. Rietveld bijgewoonde gecombineerde vergadering van scheepenen en waardsmannen voor een luijsbos, uitzuiger van weduwen en weezen had uitgemaakt en zich bezwaart vond met zoodanig één het Heilig Avondmaal te gebruiken."
Deze zaak gaat heel wat bladzijden van de kerkeraadshandelingen in beslag nemen, waarbij ook iedere keer de aantekening dat broeder Dirk Rietveld (zoon van Dingeman) om bekende redenen tijdens deze beraadslagingen niet aanwezig is. Dingeman blijft aanvankelijk koppig volhouden, maar na een half jaar neemt hij dan toch zijn woorden terug.
Als voogden voor de minderjarige kinderen van Dingeman en Jannigje verschijnen Bastiaan Bons en Abraham van Wijk op 14 november 1801 voor de schout en schepenen.
[Bron: Geschiedenis van de hoge en vrije heerlijkheden van Noordeloos en Overslingeland (M.W. Schakel)]
In de gemeente archieven in het jaar 1800 is er sprake van een verschil van mening tussen Dingeman en schout, schepenen en waardslieden van Noordeloos.
Deze laatsten hadden de "boom" (brugje) over de Noordeloos laten verbreden, "opdat de ingesetenen van Noordeloos en alle anderen daar met paarden en beesten over soude konne lijden en rijden." Dingeman vond dat hij dat niet hoefde toe te laten, "om redenen dat de grond daar de paarden en beesten op de suijde kant van het verbreede brugie over gingen, sijn grond was."
Schout, schepenen en waardslieden waren het daar niet mee eens. Het zou gemeentegrond zijn, omdat het pad daar sinds jaren "ten kosten van het gemeene dorp was opgemaakt en onderhouden ter breedten van vier voeten." Maar Dingeman hield vol en de zaak, die hoog dreigde op te lopen, werd uiteindelijk toch in der minne geschikt: Dingeman is bereid iedereen van het pad gebruik te laten maken, mits het buiten zijn kosten "sal worden afgehijnd soo daanig dat er geen paarden of beesten, schapen ofte varcens buiten de vier voeten op sijn land kunnen komen en wel soo dat de buijte kan van de paalen niet wijder als vier voeten breedten moogen gegraaven worden." Uiteraard moet het ook buiten zijn kosten worden onderhouden, zoals ook het dwarspad overde Grotewaardsedijk voor zijn land. En "hiertoe sal geen aarde uijt sijn land moogen worden gehaald." Op 7 april 1800 wordt het een en ander in een contract vastgelegd.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Dingeman Pleune Rietveld?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Dingeman Pleune Rietveld

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Dingeman Pleune Rietveld


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 19 avril 1802 était d'environ 9,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud à l'est. Caractérisation du temps: omtrent helder. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1802: Source: Wikipedia
    • 25 janvier » naissance de la République italienne.
    • 23 février » Bonaparte signe avec le bey de Tunis Hammouda Pacha un traité d'alliance contre les Britanniques.
    • 16 mars » fondation de l'Académie militaire de West Point, dans l'État de New York, États-Unis.
    • 8 avril » promulgation du Concordat signé par Napoléon Bonaparte, premier consul, et le pape Pie VII.
    • 20 mai » la loi du 20 mai 1802 (30 floréal an X) maintient l'esclavage dans les territoires restitués à la France par le traité d’Amiens du 26 mars 1802, la Martinique, Tobago et Sainte-Lucie, qui n'avaient pas appliqué la loi d'abolition du 4 février 1794.
    • 2 août » à la suite d’un plébiscite, Napoléon Bonaparte devient consul à vie (3 millions de oui, 1600non).
  • La température le 26 février 1818 était d'environ 3,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du ouest-nord-ouest. Caractérisation du temps: betrokken regen hagel bui. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1818: Source: Wikipedia
    • 2 janvier » création de l’Institution of Civil Engineers.
    • 5 février » Jean-Baptiste Bernadotte devient roi de Suède-Norvège sous le nom de Charles XIV Jean.
    • 12 février » le Chili proclame son indépendance.
    • 11 mai » |Jean-Baptiste Jules Bernadotte est couronné roi de Suède sous le nom de Charles XIV de Suède.
    • 29 juillet » création de l’institution nommée Caisse d’épargne et de prévoyance à Paris par Jacques Laffitte et Benjamin Delessert.
    • 29 septembre » ouverture du congrès d'Aix-la-Chapelle qui aboutit au troisième traité d'Aix-la-Chapelle.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Rietveld

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Rietveld.
  • Afficher des informations sur Rietveld sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Rietveld.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Arie Schilt, "Arbre généalogique Schilt-Paans", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-schilt-paans/I51479.php : consultée 5 mai 2024), "Dingeman Pleune Rietveld (1737-1818)".