Arbre généalogique Schilt-Paans » Willem I 'de gek' van Holland (± 1165-1222)

Données personnelles Willem I 'de gek' van Holland 


Famille de Willem I 'de gek' van Holland

(1) Il est marié avec Maria van Brabant (Leuven).

Ils se sont mariés.


(2) Il est marié avec Aleida van Gelre.

Ils se sont mariés en l'an 1197 à Stavoren.


Enfant(s):

  1. Otto van Holland  ????-1249
  2. Ada van Holland  1208-1258
  3. Floris IV van Holland  1210-1234 


Notes par Willem I 'de gek' van Holland

Willem I (rond 1165 - 4 februari 1222), bijgenaamd de gek (waarschijnlijk vanwege zijn vechtlust), was sinds 1203 graaf van Holland. Hij volgde zijn broer Dirk VII op als graaf van Holland. Willem I werd begraven in de Abdij van Rijnsburg. Hij heeft veel roem vergaard door zijn deelname aan de vijfde kruistocht.

Willem I was een jongere zoon van graaf Floris III en Ada van Schotland en hij bracht zijn jeugd door in Schotland.

Willem I huwde in 1197 te Stavoren met Aleid van Gelre, dochter van Otto I van Gelre. Uit dit huwelijk werden vijf kinderen geboren:

Ricardis,
Ada, die omstreeks 1239 abdis van de abdij van Rijnsburg werd,
Floris die hem als Floris IV in 1222 opvolgde,
Otto die in 1234 bisschop van Utrecht werd,
Willem.
Zijn vrouw Aleid overleed op 12 februari 1218. Willem I nam op dat moment deel aan de vijfde kruistocht. Na zijn terugkeer in Holland in 1220 huwde Willem voor een tweede maal, nu met
, de weduwe van keizer Otto IV. Dit tweede huwelijk is kinderloos gebleven.

Willem I was een jongere zoon van graaf Floris III en Ada van Schotland.
Hij bracht zijn jeugd door in Schotland.
Willem I huwde twee maal; in 1197 te Stavoren met Aleid van Gelre en in juli 1220 met Maria van Brabant.
Uit het eerste huwelijk werden vijf kinderen geboren:
Ricardis, Ada, Floris die hem als Floris IV in 1222 opvolgde, Otto die bisschop van Utrecht werd, en Willem.
Het tweede huwelijk bleef kinderloos.
Willem begeleidde zijn vader op diens kruistocht naar het Heilige Land. Daar waar zijn vader overleed, keerde Willem met roem terug.
Bij de twisten met zijn broer Dirk koos hij de zijde van de Westfriezen.
Uiteindelijk werd deze ruzie bijgelegd en mocht Willem zich onder andere als graaf van Friesland manifesteren. In die hoedanigheid kwam hij in conflict met Hendrik de Kraan, heer van Kuinre, leenman van de Bisschop van Utrecht, die plundertochten ondernam in het Friese gebied.
Willem trok ten strijde en vernietigde de burgt van Kuinre. Zijn broer Dirk, voogd over het bisdom, liet Willem op kasteel Horst bij Rhenen door Hendrik van Kuinre gevangen nemen. Willem ontsnapte echter en vluchtte naar Gelre. Daar verloofde hij zich met de dochter van graaf Otto I van Gelre, Aleid en in 1198 huwde hij met haar te Stavoren.
Na de dood van zijn oudere broer graaf Dirk VII in 1203, betwistte hij het recht van opvolging van diens dochter Ada, die onmiddellijk na de dood van haar vader in het huwelijk was getreden met Lodewijk van Loon. Het gevolg was de zogenaamde "Loonseoorlog", waarbij Willem aanvankelijk de winnende partij was. Lodewijk van Loon gelukte het echter om in 1204 terug te slaan met steun van de Graaf van Vlaanderen en de Bisschoppen van Luik en Utrecht. Willem week uit naar Zeeland en van daar uit wist hij in 1205 het graafschap terug te veroveren.
In 1206 werd de vrede getekend en formeel werd het graafschap tussen Willem en Lodewijk van Loon opgedeeld. Willem kreeg Zeeland met de streek rond Geertruidenberg, Lodewijk de rest. Waarschijnlijk is echter dat Willem als Graaf van Holland gewoon door regeerde en in 1213 ontving hij het graafschap als rijksleen van de Welfische keizer Otto IV. Hierna was hij onbetwist Graaf van Holland.
Toen deze Keizer Otto IV op 27 juli 1214 in de slag bij Bouvrines verslagen werd, waarbij Willem I gevangen genomen werd, veranderde Willem van partij en sloot hij zich aan bij Keizer Frederik II.
Vervolgens nam Willem I zelfs deel aan een Franse expeditie naar Engeland tegen Jan zonder Land. Het gevolg hiervan was dat de Engelse koning het verdrag uit 1206 weer boven tafel bracht en Lodewijk van Loon als graaf van Holland erkende. Tevens bereikte hij dat Willem I door de paus in 1216 werd geëxcommuniceerd.
Mede om van deze ban ontslagen te worden, heeft Willem in 1217 aan de vijfde kruistocht deelgenomen. Op deze tocht verwierf hij veel roem, onder andere in 1217 te Portugal bij de verovering op de moren van de vesting Alcacer en in 1219 in de verovering van Damiate aan de Nijl in Egypte.
Zijn vrouw Aleid was inmiddels op 12 februari 1218 overleden en na zijn terugkeer in Holland in 1220 huwde Willem voor een tweede maal, nu met Maria van Brabant, de weduwe van keizer Otto IV.
Hoewel er in het huwelijksverdrag werd bepaald dat een eventueel uit het huwelijk geboren zoon in erfrecht voor zou gaan op de kinderen uit zijn eerste huwelijk kwam het niet zo ver. Toen Willem I op 12 februari 1222 overleed was zijn tweede huwelijk nog steeds kinderloos.
In de tijd van Willem I werd de opkomst van de steden bevorderd. Hij verleende stadsrechten aan Middelburg, Dordrecht, Geertruidenberg en mogelijk ook aan Leiden. Ook werden tijdens zijn bewind een aantal belangrijke waterstaatkundige werken uitgevoerd, waaronder de bedijking van de Grote Waard en de aanleg van de Spaarndam. Hij gaf bovenden een belangrijke aanzet tot het ontstaan van de hoogheemraadschappen

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Willem I 'de gek' van Holland?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Willem I 'de gek' van Holland

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Willem I 'de gek' van Holland

Aleida van Varennes
± 1120-± 1178

Willem I 'de gek' van Holland
± 1165-1222

(1) 
(2) 1197

Aleida van Gelre
± 1178-1218


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Événements historiques



Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Van Holland


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Arie Schilt, "Arbre généalogique Schilt-Paans", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-schilt-paans/I25601.php : consultée 26 avril 2024), "Willem I 'de gek' van Holland (± 1165-1222)".