Arbre généalogique Rottink en Poelhekken » Andries Hamer (1356-????)

Données personnelles Andries Hamer 

  • Il est né c.1356 dans Nijbroek.
  • Profession: landontginner en schepen Nijbroek (1401).
  • Un enfant de Gijsbertus Hamer et nn
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 20 décembre 2013.

Famille de Andries Hamer

Il est marié avec nn.

Nijbroek
Nijbroek maakte voor 1328 deel uit van het kerspel Terwolde. Dit is onder meer af te leiden uit een oorkonde in het archief van de abdij Ter Hunnepe, een klooster, dat vroeger ten zuidoosten van Deventer aan de Schipbeek heeft gelegen.

Dit klooster had uitgebreide bezittingen op talrijke plaatsen in Gelderland en Overijssel, ook in Terwolde, Nijbroek, Vaassen, Welsum, Oene, Wilp en Voorst. In bedoeld stuk, dat gedateerd is 25 juni 1335, geven Diederic van den Bussche en Johan Bec, schepenen te Nijebroeck in Wolderkerspel te kennen, dat Mathias Bennenbroder in Nijbroeck vier morgen land in Wenmermarc verkoopt aan het klooster Ter Hunnepe. Dat wil dus zeggen, dat Nijbroek, dat in 1328 een afzonderlijk richterambt was met een eigen richter en schepenen.

In 1335 behoorde Nijbroek kerkelijk nog onder Terwolde. Enige jaren later, in 1339, werd Nijbroek een afzonderlijk kerspel, met een eigen kerk en pastoor, en dat is sindsdien gebleven. In dit verband moet er nog op gewezen worden, dat Nijbroek reeds voor die tijd een kapel bezat, waar op gezette tijden kerkdiensten gehouden en andere godsdienstige handelingen verricht werden. Deze kapel moest de eer van Moederkerk aan die van Terwolde geven, dat wil zeggen: ze moest belastingen in geld en/of natura opbrengen ten behoeve van de kerk en pastoor te Terwolde, welke laatste in ruil daarvoor zijn herderlijke plichten in de kapel vervulde. De Terwoldse kapelaan Jacobus Bonnaard, die de diensten in de Nijbroeker kapel verrichtte, werd als eerste pastoor aangesteld.

Vanaf 1339 was Nijbroek dus geheel van Terwolde afgescheiden, zowel in het wereldlijke als in het geestelijke bestuur. Maar de kerkelijke binding bleef nog bestaan in de oude vorm: de kerkelijke gemeente van Nijbroek moest jaarlijks een vast bedrag uitkeren voor het onderhoud van de Terwoldse pastoors. Deze geldelijke bijdrage is het laatst uitgekeerd in 1730, toen Nijbroek nog f 8,20 aan Terwolde betaalde. Dit gebruik heeft dus ongeveer 400 jaar stand gehouden.

De kapel was oorspronkelijk toegewijd aan de Heilige Remigius. Er zijn meerdere heiligen van deze naam geweest, maar omdat de Nijbroeker kermis vroeger in het laatst van augustus viel, moet hier bisschop Gregorius van Utrecht bedoeld zijn, wiens feestdag viel op 25 augustus. Hij was afkomstig uit de streek van Trier, leefde omstreeks 765, en was de derde bisschop van Utrecht. Hij is het ook geweest, die Lebuinus naar de IJsselstreek stuurde om het evangelie te verkondigen. Dit leidde tot de stichting van de kerken van Wilp en Deventer. Behalve van Jacobus Bonnaard, die eerste pastoor, zijn er verder in de Middeleeuwen geen namen van geestelijken bekend gebleven.

In de kerk van Nijbroek waren ook twee vicarien gesticht. De eerste was de Sint Catharina -vicarie, die aan jaarlijkse inkomsten 58 gld en 1 st had. Collatoren waren de prior van het klooster Monnikhuizen (bij Arnhem) en de pastoor van Nijbroek. Collatoren wil zeggen dat zij de vicaris mochten aanstellen. De andere vicarie, de Sint Agatha - vicarie, had jaarlijks aan inkomsten 65 gld en 11 st en stond ter collatie van de pastoor.
Gregorius van Utrecht

Een vicarie is volgens de wet een stichting. Het was oorspronkelijk een middeleeuwse rechtspersoon naar kerkelijk Šn wereldlijk recht. Vanaf de Reformatie zijn het geen geestelijke instellingen meer. Zij kregen veelal een andere functie en vielen alleen nog maar onder het wereldlijke recht. Sinds de invoering van het Nieuw Burgerlijk Wetboek hebben vicarie‰n dezelfde juridische jas aangetrokken als een gewone stichting, maar verschillen zij in hun oorsprong. Op dit moment zijn er nog slechts zo'n 45 vicariestichtingen bekend die zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel met in hun naam het woord vicarie, prebende, beneficie, Fries leen, of capellanie

Oorspronkelijk was de vicarie in de Middeleeuwen een afgezonderd vermogen waarvan de opbrengst bestemd was voor het levensonderhoud van een priester. Deze vicaris moest daarvoor aan een bepaald altaar een of meer heilige missen opdragen, in gebeden bepaalde personen gedenken en eventueel nog andere, in de stichtingsbrief opgedragen, taken uitvoeren. De inkomsten van zo'n vicarie werden gegeven aan een door de collator uitgekozen vicaris die formeel door de geestelijke overheid (de bisschop) in dit geestelijk ambt werd gesteld. De collator was de stichter of zijn opvolger, die het collatierecht had (ook patronaatsrecht genoemd). De vicaris was dan bezitter van de vicarie geworden onder de verplichting de vicariegoederen te beheren en die daarvoor kon optreden in het rechtsverkeer.

De Staten van de gewesten brachten tijdens de Reformatie de vicarie‰n onder het wereldlijke recht en wijzigden de bestemming (het werden veelal studiebeurzen) en zij namen het toezicht op de bestemming en het beheer van de goederen van de vicarie‰n van de geestelijke overheid over.

Ils se sont mariés avant le 1394.


Enfant(s):

  1. Gherit Hamer  1394-???? 
  2. Hendrik Hamer  1400-> 1437 


Notes par Andries Hamer

Andries is de oudste zoon van Gijsbertus. Hij leefde in de 2e helft 14e eeuw/begin 15e eeuw.
Hij was in 1401 schepen van Nijbroek. Dit feit is bekend uit een akte van 10 november 1401, eveneens afkomstig uit het archief van het klooster 'Ter Hunnepe'. De uit het Nederduitsch vertaalde tekst volgt hieronder. GH heeft geprobeerd een foto te krijgen van het zegel van Andries Hamer maar dat was volgens de archivaris niet meer mogelijk omdat het teveel was afgesleten. Met een sterk vergrootglas was echter nog te zien dat het om een schildje ging waarop nog vaag een maalkruis te zien was. In het bovenste en het onderste kwartier daarvan waren de beide eerste letters van zijn voor- en achternaam afgebeeld.

Van zijn twee broers is nog het volgende bekend. Werner komt in Dusseldorp terecht en Gherit wordt richter te Scalwijc. Van Gherit beschikken we over de beschrijving van zijn zegel aan het Charter nr. 1456 van het Kapittel van Oud Munster in het Rijksarchief te Utrecht. Randschrift als naam: "Gherit Hamer 6-5 1397, richter tot Scalwyc". Het zegel is gedwarsbalkt van 6 stukken, waarvan de even elk beladen met 3 schuinkruisjes.
Volgens GH heeft Werner grond kunnen kopen in de hoek die de Dussel met de Rijn maakt. Hij zal daar op de hoger gelegen delen gewoond hebben en vandaaruit het aangrenzende land hebben ontgonnen. In 1428 stuurt Werner vier van zijn zonen naar de universiteit van Keulen.
Dit feit heeft GH gevonden in "Die Matrikel der Universit„t K”ln", bearbeitet von Herman Keussen. Nachtrage 1389-1559, Bonn Verlag von P. Hanstein. Dit boek ligt ter inzage in de Atheneumbibliotheek te Deventer.
"Rector Johannes Dael alias Leijermolen de Novimagio van 28 Juni 1428 tot 20 December 1428, blz. 313. Ingeschreven onder nummers:
61. Ghijsb., 62 Herm., 63 Gher., 64 Reijn Hamer, de Dutzeldorp fraters".
Uit de vernoemingen leidt GH af dat Werner een zoon is van Gijsbertus. Zijn zoon nr. 61 Ghijsb.(ertus) is dan vernoemd naar zijn vader; de vernoeming van nr. 62. Herm.(anus) is niet thuis te brengen, nr. 63 Gher.(it) is vernoemd naar zijn broer en nr. 64 Reijn(erus) is vernoemd naar zijn oom. Ook Andries heeft een zoon naar zijn broer Gherit vernoemd en zijn zoon Hendrik heeft weer een zoon die Rein heet. Deze vernoemingen zijn natuurlijk geen sluitend bewijs van verwantschap, maar maakt die verwantschap wel aannemelijk.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Andries Hamer?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Andries Hamer

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Andries Hamer

Ghese Hamer
1280-????
nn
????-
nn
????-

Andries Hamer
1356-????

< 1394

nn
????-

Gherit Hamer
1394-????
Hendrik Hamer
1400-> 1437

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Sur le nom de famille Hamer

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Hamer.
  • Afficher des informations sur Hamer sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Hamer.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Erik Rottink, "Arbre généalogique Rottink en Poelhekken", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-rottink-en-poelhekken/I31005.php : consultée 13 juin 2024), "Andries Hamer (1356-????)".