Arbre généalogique Reinderman » Jan Ariensz Vis Leegwater (1680-1753)

Données personnelles Jan Ariensz Vis Leegwater 

Source 1

Famille de Jan Ariensz Vis Leegwater

(1) Il est marié avec Dieuwertje Jans Stierop.

Ils se sont mariés le 8 avril 1725 à Akersloot, Nederland, il avait 45 ans.


Enfant(s):

  1. Jan Jansz Leegwater  ± 1737-1817 
  2. Neeltje Jans Vis Leegwater  ± 1740-1805 
  3. Maartje Jans Vis  ± 1745-1801 


(2) Il est marié avec Antje Willems.

Ils se sont mariés le 14 août 1723 à Akersloot, Nederland, il avait 43 ans.


Notes par Jan Ariensz Vis Leegwater

In het verpondingsregister voor Akersloot uit 1733 wordt de volgende woning ingeschreven, gelegen in "de Oostwoude":

nr117 1=12= ´t huijs van Jan Vis getaxeert op fl 8=0= (doorgehaald)

= 7=3 voort erf fl 12=0=

Wie woonden er nog meer in de Oostwoude? Er stonden nog 15 woningen, waarvan er 3 al gesloopt waren (t.o.v. de vorige "oude" verponding), nog eens 3 woningen waren te slecht ("onbequaam) om in te wonen. Naast de woning van Jan Vis was er slechts een woning die voor hetzelfde bedrag werd getaxeert. Het tekent een beeld van grote armoede.

In het nabijgelegen Westwoude woonde ook een persoon met de achternaam Vis, t.w. Dirk Vis:

nr 165 1=10= ´t bouwhuijs van Dirk Vis getaxeert op fl 6=0= (doorgehaald9

= 6=2 voort erf fl 9=0=

Deze Dirk Vis bleek Dirk Jansz Vis te heten en was RK. Dirk Jansz Vis trouwde op 3/5/1711 in de RK kerk van Akersloot met Amel Claes, getuigen waren Crelis Jans en Teunis Claes.

Uit dit huwelijk een kind:

19/09/1714 - Joannes - V Dirk Janse Vis M Ameltje Claes G Aegt Jans

Dirk Jansz Vis trouwde voor de tweede maal op 9/8/1716 in de RK kerk van Akersloot met Maertje Pieters, getuigen waren Gerrit Dane en Aefje Hendriks. Uit dit huwelijke werden twee kinderen gedoopt:

08/06/1717 - Pieter - V Dirk Janse Vis M Maertje Pieters G Aagje Jans

21/10/1718 - Cornelia - V Dirk Janse Vis M Claertje Pieters G Aagt Jans

Zijn derde huwelijk is niet gevonden, en de reden lag misschien in de aantekening bij de doop van zijn eerste kind uit deze relatie:

17/03/1724 - Anna - V Dirk Janse Vis M Bregje Jans G Aagt Jans - "uxor est infidelis sex heretica" - oftewel "vrouw is ontrouw geweest, heeft ketterse sex gehad"

31/10/1727 - Joannes - V Dirk Janse Vis M Bregt Jans G Aagt Jans

29/01/1730 - Anna - V Dirk Janse Vis M Bregie Jans G Aagt Jans

10/05/1733 - Dirk - V Dirk Janse M Bregt Jans G Aegt Jans

Een Jan Vis wordt vermeld als Jan Ariense Vis, eveneens RK. Hij liet tussen 1725 en 1734 drie kinderen dopen.

Na 1734 is echter geen enkele doopinschrijving meer te vinden bij de katholieke parochie van Akersloot, noch bij die van de gereformeerde kerk van Akersloot of Zuid-Schermer

Dieuwertje Jans was dus niet katholiek, of heeft de katholieke kerk tussen 1731 en 1734 verlaten en is gereformeerd geworden. Ook blijken heel wat katholieke inwoners van de parochie Akersloot hun kinderen te laten dopen in Krommenierdijk (Krommenie) wanneer er geen pastoor aanwezig was in Akersloot - het gaat hier duidelijk om die inwoners afkomstig uit Oostwoude (het tegenwoordige De Woude), Westwoude (tegenwoordig de Westwouder Polder) en Stierp (tegenwoordig Stierop, naast Marken-Binnen. In plaats van het Alkmaarder Meer te moeten oversteken per schuit of roeiboot kon men lopend waarschijnlijk net zo snel in Krommenierdijk zijn waar een andere RK parochie was. Echter in het geval van Jan Ariensz Vis is ook geen enkele doopinschrijving gevonden voor kinderen die na 1734 geboren moeten zijn.

Op 13/10/1697 trouwde in de RK kerk van Akersloot een Jacob Janse Vis en Maritje Remme. Getuigen waren Pieter Ariense en Louris Crelisz. In welke relatie hij staat tot de andere personen van het geslacht Vis is onduidelijk.

Tot circa 1665 moet Akersloot een welvarend dorp geweest zijn. Het dorp werd in die tijd zelfs het hoofddorp van Kennemerland genoemd. Zeevaart, visserij, landbouw en zoutwinning waren de belangrijkste middelen van bestaan. Het Akersloot van toen wordt nu ook wel een “zeevarend” dorp genoemd, het had toen immers nog een open verbinding met de toenmalige Zuiderzee.

Na 1665 zal het echter heel snel bergafwaarts gaan met de welvaart in het dorp. De zeevaart, visserij en zoutwinning zijn dan al geheel of gedeeltelijk verdwenen. Akersloot wordt dan voornamelijk een agrarische gemeenschap.

De periode 1665 tot circa 1770 wordt voor de boeren een moeilijke tijd. Dit kwam enerzijds door de hoge lasten (hoge huren, belastingen, e.d.), anderzijds door het lage prijspeil van de landbouwprodukten. Wat hierbij zeker een belangrijke rol speelde was dat de veestapel keer op keer door de veepest uitgedund werd. Veepest-epidemieën kwamen voor in 1714, 1744, 1769 en 1780.

Op een enkele uitzondering na is de helft van de bevolking rooms-katholiek, de andere helft is gereformeerd. Hoewel de katholieken zeker niet in de minderheid zijn, hebben zij weinig bestuurlijke macht. Het bestuur van de gemeente (de schout en schepenen) wordt voor het overgrote deel bepaald door de gereformeerden.

Het dorp Akersloot bestond niet zoals zo veel andere dorpen uit een gesloten groep huizen rondom een kerk. Het bestond eigenlijk uit 15 buurtschappen. In het noorden lag Boekel, en naar het zuiden afzakkend waren daar de buurten Lamoor, Hoorne, de Molenbuurt, Hougeest, de Middelbuurt, de Dam en de Sluisbuurt. Deze buurtschappen lagen op een strandwal het dichtst bij het Lange Meer, dat tot 1631 deel uitmaakte van het veel grotere Schermermeer. Ten westen van deze buurten op de tweede strandwal lagen Vierhuizen, Watersij, Kerkgeest en Starting. Deze twee langgerekte gebieden werden verbonden door de Kerkbuurt. Tot het gebied van Akersloot behoren ook nog het zuidelijk gedeelte van de (ingepolderde) Schermer en de in de polders tegen het Schermereiland aan gelegen buurten de Woude (verdeedl in Oostwoude en Westwoude) en Stierop.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Jan Ariensz Vis Leegwater?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Jan Ariensz Vis Leegwater

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Jan Ariensz Vis Leegwater

Trijntje Isaaks
± 1601-????
Neel Cornelis
± 1660-????

Jan Ariensz Vis Leegwater
1680-1753

(1) 1725
Maartje Jans Vis
± 1745-1801
(2) 1723

Antje Willems
± 1700-< 1725


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Website van de familie Hartog, Pieter Hartog, Jan Ariensz VIS (LEEGWATER), xxx-template
    Toegevoegd via een Person Discovery

    Stambomen op MyHeritage

    Familiesite: Website van de familie Hartog

    Familiestamboom: 178924241-8

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • En l'an 1680: Source: Wikipedia
    • 22 février » Catherine Deshayes, dite La Voisin, mêlée à l'affaire des Poisons, est brûlée en place de Grève.
    • 10 août » début de la révolte des Pueblos.
    • 21 août » les Indiens Pueblos capturent Santa Fe pendant la rébellion de Popé.
    • 21 octobre » inauguration de la Comédie-Française (institution culturelle).
  • La température le 14 août 1723 était d'environ 17,0 °C. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
  • En l'an 1723: Source: Wikipedia
    • 16 février » Louis XV est proclamé roi de France. La Régence par Philippe d'Orléans s'achève donc.
    • 22 février » Louis XV est déclaré majeur par un lit de justice, fin de la régence.
    • 24 avril » le major Abraham Davel, soldat et patriote vaudois, est exécuté par les Bernois, occupants du Pays de Vaud.
  • La température le 7 mars 1753 était d'environ 8,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du nord-est. Caractérisation du temps: geheel en zeer betrokken. Source: KNMI


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Vis Leegwater


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Dimitri Reinderman, "Arbre généalogique Reinderman", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-reinderman/I501612.php : consultée 21 juin 2024), "Jan Ariensz Vis Leegwater (1680-1753)".