Arbre généalogique Ocken » Bernhard Johan Prott (1632-1703)

Données personnelles Bernhard Johan Prott 

Source 1

Famille de Bernhard Johan Prott

(1) Il avait une relation avec Frederica Tjarda Starkenborgh, van.


(2) Il est marié avec Albertina Lucretia Schnabel.

Ils se sont mariés le 14 novembre 1668 à Groningen, il avait 36 ans.Source 1


Enfant(s):

  1. Margaretha Prott  1669-????


(3) Il est marié avec Cecilia Elisabeth Tamminga.

Ils se sont mariés le 30 mai 1688 à Lutjegast, il avait 55 ans.Source 1


Enfant(s):



Notes par Bernhard Johan Prott

1669 KAPITEIN, 1688 KOLONEL VAN EEN REGIMENT TE VOET TEN DIENSTE VAN DE STAAT DER VERENIGDE NEDERLANDEN

Bernard Johan Prott, werd op 29 september 1632 geboren te Groningen uit een familie die uit Oldenburg (Noord Duitsland) afkomstig was, behoorde tot de geschoolde officieren, die de wapens hanteerden uit professie, zonder kieskeurig te zijn op hun opdrachtgevers. In 1654 was hij vaandrig in dienst van de bisschop van Munster, tegen wie hij in 1672 zo fanatiek heeft gevochten. In 1659 was hij officier in het Zweedse leger. Een paar jaar later weer in Oldenburg en in 1665 bij de troepen van Stad en Lande. Onder Michiel De Ruyter maakte hij in 1667 de tocht mee naar Chatham. Hij oriënteerde zich steeds meer op de Republiek en in 1672, toen de Munstersen in aantocht waren, kon men hem in ‘t noorden uitstekend gebruiken.

Hij was het, die in februari 1672 als afgevaardigde van de Staten van Groningen naar het hof van Hessen-Kassel werd gestuurd, om aan Carel Rabenhaupt het opperbevel over de Groningse troepen aan te bieden. Zelf werd hij commandant van het belangrijke fort Bourtange, dat hij met veel succes tegen de Munstersen verdedigd heeft. Zijn vrouw, Alberdina Lucretia Schnabel, die hij veiligheidshalve binnen de muren van de stad had gebracht, werd daar binnenshuis door een granaat dodelijk getroffen.

Prott heeft verder de Republiek in enkele veldtochten gediend en vertoefde in verband hiermee meest in de Zuidelijke Nederlanden. Tussen de krijgsbedrijven door heeft Prott bij tijden te Lutjegast vertoefd. Op een geschikt terrein in de Rikkerdaheerd liet hij grachten graven, waarbinnen de Rikkerdaborg verrees.

De nieuwe borgheer vond ook tijd, om zijn aandacht te wijden aan de normale besognes van de toenmalige landjonkers. Hij kocht landerijen en rechten en liet rechterlijke functies voor zich waarnemen.

Prott’s tweede vrouw was Frederika Tjarda van Starkenborgh, die in 1687 kinderloos overleed. Een jaar later trouwde Prott met Cecilia Elisabeth Tamminga, de weduwe van Daniël de Hertoghe van Feringa te Grootegast. Toen kapitein Prott in 1703 stierf, liet hij Rikkerda en zijn verder bezit na aan zijn derde vrouw. Deze overleed in 1718 en werd als laatste binnen het kerkkoor van Lutjegast in het graf van Prott bijgezet. Een grote metaalgrijze zerk onder de preekstoel dekt dit familiegraf, het enige, dat we in de kerk nog aantreffen.

In 1719, het jaar na Cecilia’s dood, vertrok haar zoon Unico Michiel de Hertoghe, als erfgenaam, van Feringa naar Rikkerda. Zijn huwelijk met Maria Helena Enens was in 1711 ook reeds te Lutjegast voltrokken. Zijn zoon Daniël Onno was wel op Feringa geboren, maar werd te Lutjegast gedoopt. Het geslacht De Hertoghe heeft Rikkerda bewoond tot 1810. Achtereenvolgens resideerden er Unico Michiel, Daniël Onno en tot 1810 diens zoon Edzard Unico, de jonker die zowel van zijn tweede als van zijn eerste vrouw gescheiden is en geen kinderen naliet.

Rikkerda werd goed onderhouden. In 1763 werd er zelfs een deskundige tuinman aangesteld, de heer Hieronymus Herwich van Hoogezand. In 1810 kwam de borg aan een dochter van Edzard Unico’s zuster, namelijk Cornelia Habina Alberda van Menkema. De glorietijd voor de jonkergeslachten was voorbij. Cornelia bracht een echtgenoot naar de borg met een gewone burgerlijke functie, de rijksontvanger Hemmo Hylco Nauta, tevens advocaat bij de rechtbank.

Men moest eenvoudiger gaan leven, want het onderhoud van het gebouwencomplex drukte zwaar op het budget. En zo werd de bijl gelegd aan de wortel van de ruim honderd mooie eikenbomen op de singel. De bijgebouwen werden verhuurd en de boeren reden met paard en wagen over de klapbrug. Ook de Rikkerdaheerd en veel wat aan de vroegere heerlijkheid herinnerde, zoals collatiën, rechten, kerkgestoelten enz. werden verkocht. De laatste jaren op dit huis gingen voor de familie in somberheid onder. Ze woonden in het tuinmanshuis, dat bij de laatste verkoop, in 1829, door Nauta zelf gekocht werd. In dat jaar werd het “slot” met alles wat er bij behoorde, o.a. meer dan 28 ha. grond, gekocht door Berend Hayes Harkema van Warfhuizen voor f. 8.225,– (€ 3732,34).

De ziekelijke advocaat stierf nog in hetzelfde jaar op 33-jarige leeftijd. Evenals voor zoveel andere niet langer houdbare jonkershuizen, was voor Rikkerda de moker van de sloper gereed.

Overgenomen van de website van de gemeente Grootegast

(c)2003 Gemeente Grootegast

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Bernhard Johan Prott?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!

Ancêtres (et descendants) de Bernhard Johan Prott

Bernhard Johan Prott
1632-1703

(1) 
(2) 1668
(3) 1688

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. alle Groningers
  2. lutjegast-online.nl

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • En l'an 1632: Source: Wikipedia
    • 29 mars » traité de Saint-Germain-en-Laye.
    • 8 avril » Louis XIII achète la seigneurie de Versailles à Jean-François de Gondi, archevêque de Paris.
    • 15 avril » bataille de Rain am Lech, l'armée suédoise de Gustave-Adolphe bat les troupes du Saint-Empire romain germanique.
    • 26 juin » signature du traité de Liverdun, entre Louis XIII, roi de France, et Charles IV, duc de Lorraine et de Bar.
    • 23 juillet » plus de 300 personnes quittent Dieppe et émigrent pour la Nouvelle-France.
    • 16 novembre » victoire de Gustave II Adolphe à la bataille de Lützen; il meurt au combat et Christine de Suède devient reine de Suède
  • En l'an 1688: Source: Wikipedia
    • 30 juin » les Sept Immortels envoient l'invitation à Guillaume lors de la Glorieuse Révolution.
    • 24 septembre » début de la guerre de la Ligue d'Augsbourg.
    • 25 septembre » guerre de la Ligue d'Augsbourg, opposant la France et ses alliés ottoman et jacobites à une vaste coalition européenne.
    • 11 décembre » le roi Jacques II d'Angleterre (roi Jacques VII d'Écosse) s'enfuit en France. Il est formellement déposé le 6 janvier 1689.
    • 23 décembre » Guillaume III arrive à Londres pendant la Glorieuse Révolution.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Prott

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Prott.
  • Afficher des informations sur Prott sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Prott.

La publication Arbre généalogique Ocken a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Lucas A. Ocken, "Arbre généalogique Ocken", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-ocken/I12563.php : consultée 8 mai 2024), "Bernhard Johan Prott (1632-1703)".