Stamboom Lormans, Loermans, Peterink, De(e)terink Wasser en aanverwante families » Johannes Karel Ter Huurne (1895-1974)

Données personnelles Johannes Karel Ter Huurne 

  • Il est né le 28 janvier 1895 dans Buurse gemeente Haaksbergen.
    Kind Johannes Karel ter Huurne
    GeslachtMan
    VaderJan Hendrik ter Huurne
    BeroepLandbouwer
    Leeftijd45
    MoederHendrika Scholten

    GebeurtenisGeboorte
    Datum28-01-1895
    GebeurtenisplaatsHaaksbergen

    DocumenttypeBS Geboorte
    ErfgoedinstellingHistorisch Centrum Overijssel
    Plaats instellingZwolle
    CollectiegebiedOverijssel
    Archief0123
    Registratienummer5186
    Aktenummer10
    Registratiedatum28-01-1895
    AkteplaatsHaaksbergen
    CollectieHaaksbergen, registers van geboorten
  • Il a été baptisé février 1895 dans Haaksbergen.
  • Il est décédé le 12 décembre 1974 dans Haaksbergen, il avait 79 ans.
  • Il est enterré décembre 1974 dans Haaksbergen.
  • Un enfant de Jan Hendrik Ter Huurne et Hendrika Scholten
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 14 novembre 2021.

Famille de Johannes Karel Ter Huurne

Il est marié avec Aleida Margaretha Grobbink.

Ils se sont mariés le 4 juin 1921 à Haaksbergen, il avait 26 ans.

BruidegomJohannes Karel ter Huurne
BeroepLandbouwer
GeboorteplaatsHaaksbergen
Leeftijd26

BruidAleida Margaretha Grobbink
GeboorteplaatsHaaksbergen
Leeftijd29

Vader van de bruidegomJan Hendrik ter Huurne
BeroepLandbouwer
Moeder van de bruidegomHendrika Scholten

Vader van de bruidJohannes Hermannus Grobbink
Moeder van de bruidAnna Maria Ahler

GebeurtenisHuwelijk
Datum04-06-1921
GebeurtenisplaatsHaaksbergen

DocumenttypeBS Huwelijk
ErfgoedinstellingHistorisch Centrum Overijssel
Plaats instellingZwolle
CollectiegebiedOverijssel
Archief0123
Registratienummer05223
Aktenummer24
Registratiedatum04-06-1921
AkteplaatsHaaksbergen
CollectieHaaksbergen 1811-1932

Notes par Johannes Karel Ter Huurne

BRON: Eric Ooink

OUDE KIEKJES UIT HET FAMILIEARCHIEF ELDERINK AFL. 8

Op deze bijzondere foto van de woonkeuken van boerderij het Nijenhuis aan de Zendvelderweg 5/7 zien we moeder en dochter Catarina en Dika ter Huurne bezig met hun huishoudelijke werkzaamheden.

De foto is zo’n 120 jaar oud en genomen omstreeks 1900-1905. Het Nijenhuis was in die tijd al geen lös hoes meer en kende reeds een afscheidingsmuur tussen het woon- en bedrijfsgedeelte. Zo’n muur wordt een stapel- of brandmuur genoemd. Hiertegen werd veelal de schouw gesitueerd. Dit was natuurlijk al een stuk moderner dan het ‘losse veur’ in een ‘lös hoes’, zoals we dat op de foto van Joasink Truu zagen (afl. 3). Achter de stookplaats kwam een ijzeren haardplaat die het muurwerk beschermde tegen al te grote hitte. Boven de haardplaat is de muur bedekt met simpele tegels. Moeder Catarina doet zittend haar werk, terwijl haar voeten warm worden gehouden door een stoof. Dochter Dika, die hier een jaar of 20 is, doet haar werk op puntige klompen.

Boerderij met jachtkamer

Het erve Nijenhuis vormt als erf een fraai geheel. Het ligt prachtig verscholen tussen zwaar eikengeboomte en de aanwezigheid van Rododendrons staaft het feit dat de boerderij in het verleden meer was dan alleen een woning voor de boer. Sinds 1845 was de boerderij eigendom van de familie Elderink uit Enschede, die aan de textielhandel een goed belegde boterham had; eerst als fabrikeur, later als fabrikant. De Elderinks hadden in de loop van de 19e eeuw een waranda aan de voorgevel van de boerderij laten bouwen. De ene keer werd deze een theehuis, de andere keer een jachtkamer genoemd. De Elderinks gebruikten deze kamer voor verpozing op de momenten dat men de stad verruilde voor het leven op het platteland. Door diverse verbouwingen had deze inmiddels verdwenen kamer het oorspronkelijke karakter verloren, waardoor behoud geen optie bleek.

Drie takken Ter Huurne op ‘t Nijenhuis

Ruim 200 jaar is het erve Nijenhuis door Ter Huurnes bewoond geweest, namelijk van 1807 tot 2012. In die 200 jaar betrof het overigens drie verschillende families (takken) Ter Huurne, die de boerderij achtereenvolgens pachtten. Van 1807 tot 1900 ging het om een familie Ter Huurne van het erve Buursink. Toen deze familie op het Nijenhuis woonde kreeg zij naar de boerderij de bijnaam ’t Niej’nhoes. Hermannus ter Huurne (Niej’nhoes), uit de derde generatie, huwde in 1898 met Anna Gezina Wilmer. Zij waren pachter tot 1900 en vertrokken naar het erve Grobbink aan de Alsteedseweg. Enkele jaren later kochten ze een boerderij aan de Broekheurnerweg 35, dat naar hun afkomst ’t Niej‘nhoes werd genoemd. Deze plek kennen we nu als Tuincentrum ’t Niej’nhoes.
‘n Tuten

Vanaf 1900 werd erve Nijenhuis door de familie Elderink verpacht aan de familie Ter Huurne-ter Huurne met de bijnaam ’n Tuten.

Het gaat hier om vader Jan Hendrik ter Huurne (1842-1927) die was geboren op ‘de Hagboer’ aan de Meijersgaardenweg in Buurse. Hij huwde in 1870 met Catarina ter Huurne (1836-1911) van ’n Tuten aan de Zendvelderweg 3.

Catarina was de dochter van de timmerman Jan Derk ter Huurne, geboren op erve Groot Buursink, en Anna Geerling Smit. Zij was erfdochter en zodoende werd haar echtgenoot Jan Hendrik landbouwer op ‘’n Tuten’, dat naar latere bewoners de naam ‘Porik-Jaan’ kreeg.

In 1900 deed zich de mogelijkheid voor het naastgelegen en veel grotere erf Nijenhuis te pachten. Het gezin Ter Huurne-ter Huurne (’n Tuten) verhuisde naar het ‘noaber-erf’ en kon hier op grotere schaal boeren.
Het gezin Ter Huurne (’n Tuten) op het Nijenhuis
Uit het huwelijk van Jan Hendrik en Catarina werden op ’n Tuten vijf kinderen geboren, waarvan twee dochters en een zoon volwassen werden.

1. Gerridina ter Huurne (1871-1871), tweeling met Anna.

2. Anna ter Huurne (1871-1953). Gehuwd 1899 met Johannes Deeterink, landbouwer op ‘De Helle’ aan de Alsteedseweg 48.

3. Gerhardus Johannes ter Huurne (1873-1908).

4. Gerridina ter Huurne (1875-1879).

5. Hendrika Christina (Dika) ter Huurne (1879-1960). Gehuwd met Hendrik van Mast.
Voor de verhuizing was de oudste dochter Anna al getrouwd met Johannes Deeterink. De zoon, Gerhardus Johannes, overleed in 1908 ongehuwd op 34-jarige leeftijd. Zijn grafzerk is als monument nog aanwezig op het R.K. kerkhof van Buurse. De jongste dochter Dika ter Huurne werd toen erfopvolgster op het Nijenhuis. Zij staat met haar moeder Catarina op de foto.

Het gezin Van Mast-ter Huurne op het Nijenhuis

Hendrika Christina (Dika) ter Huurne huwde in 1909 met Johan Gerhard Heinrich (Hendrik) van Mast (1881-1961), geboren op het erve Haarmölle, waar zijn oudste broer de opvolger was geworden. Hendrik huwde aanvankelijk bij zijn schoonouders in op het Nijenhuis. In 1925 bouwde hij een statige boerderij aan de Alsteedseweg, op grond van zijn ouderlijk erf Haarmölle, dat de naam Geertruidahoeve kreeg. Uit het huwelijk Van Mast-ter Huurne werden op ’t Nijenhuis drie kinderen geboren.

1. Catharina Geertruida Johanna (Cathrien) van Mast (1910-1990). Gehuwd 1938 met caféhouder en winkelier Hendrik Winkelman. Broekheurnerweg Buurse.

2. Hendrikus Hermanus Johannes (Hendrik) van Mast (1914-1985). Hendrik was inwonend op ‘Geertruidahoeve’ en is ongehuwd gebleven.

3. Hermannus Gerhardus Johannes Antonius (Herman) van Mast (1920-2011). Herman was landbouwer op ‘Geertruidahoeve’ en huwde in 1963 met Catrien ter Huurne van erve ‘Groot Buursink’.
In 1926 volgde de verhuizing naar de ‘Geertruidahoeve’. De familie Van Mast-ter Huurne bleef hier, naar de afkomst van moeder Dika, de bijnaam ’n Tuten behouden.
Een kleindochter van Dika is door aankoop eigenaar van het erve Nijenhuis geworden. Zij en haar gezinsleden bewonen het erf met de herbouwde boerderij sinds 2016.

Derde familie Ter Huurne op ‘t Nijenhuis

In 1926 breekt er een nieuw tijdperk aan op ’t Nijenhuis. De boerderij krijgt een nieuwe pachter. Dit keer de derde familie Ter Huurne en afkomstig van het erve (Groot) Buursink. Het gaat hier om Gerard ter Huurne (1897-1979) die in hetzelfde jaar 1926 huwt met Dieka Kamphuis (1902-1974) van ‘het Steenham’ aan de Munsterdijk. Om onderscheid te maken met de oorspronkelijke Ter Huurnes van ’t Nijenhuis, die aan de Broekheurnerweg nog altijd de bijnaam ’t Nie’jnhoes hebben, kreeg Gerhard ter Huurne op ’t Nijenhuis naar zijn afkomst de bijnaam 'Buursink Gerrad'. Tot 2012 hebben drie generaties Ter Huurne van de tak ‘Buursink-Gerrad’ het erf, waarvan zij in 1990 eigenaar waren geworden, geëxploiteerd.

Bronnen:
- Burgerlijke Stand en Bevolkingsregisters gemeente Haaksbergen.
- familieboek Ter Huurne en eigen genealogisch bestand.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Johannes Karel Ter Huurne?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Johannes Karel Ter Huurne

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Johannes Karel Ter Huurne


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Événements historiques

  • La température le 28 janvier 1895 était d'environ -8.9 °C. La pression atmosphérique était de 76 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 89%. Source: KNMI
  • Du 9 mai 1894 au 27 juillet 1897 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Roëll avec comme premier ministre Jonkheer mr. J. Roëll (oud-liberaal).
  • En l'an 1895: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 5,1 millions d'habitants.
    • 15 janvier » victoire des troupes italiennes de Baratieri sur le Tigré, pendant la première guerre italo-éthiopienne bataille de Senafé.
    • 17 janvier » élection de Félix Faure à la Présidence de la République française.
    • 26 mars » l'armée japonaise occupe les îles Pescadores, dans le détroit de Formose.
    • 23 avril » la seconde expédition de Madagascar commence à débarquer à Majunga.
    • 8 septembre » combat de Magul.
    • 7 décembre » bataille d'Amba Alagi (première guerre italo-éthiopienne), se soldant par une défaite italienne.
  • La température au 4 juin 1921 était entre 15,7 et 24,9 °C et était d'une moyenne de 20,0 °C. Il y avait 8,5 heures de soleil (52%). La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du nord-nordest. Source: KNMI
  • Du 9 septembre 1918 au 18 septembre 1922 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Ruys de Beerenbrouck I avec comme premier ministre Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • En l'an 1921: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 6,9 millions d'habitants.
    • 15 février » début de l'invasion soviétique de la Géorgie.
    • 21 février » coup d'État à Téhéran, conduisant Reza Chah au pouvoir.
    • 6 mars » fondation du Parti communiste portugais.
    • 9 mars » traité de paix de Cilicie visant à mettre fin à la campagne de Cilicie.
    • 18 mars » |révolte de Kronstadt. Sur l'ordre de Trotski, l'Armée rouge envahit la ville et massacre les marins du Petropavlovsk, qui exigeaient d'élire les délégués de leur choix, refusant la mainmise bolchevique sur les soviets: plus de 2000 marins sont exécutés, 8000 parviennent à fuir en Finlande.
    • 6 décembre » signature du traité anglo-irlandais.
  • La température au 12 décembre 1974 était entre 0,5 et 5,2 °C et était d'une moyenne de 2,4 °C. Il y avait une précipitation de 8,8 mm pendant 7,2 heure(s). Il faisait très nuageux. La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du ouest-sud-ouest. Source: KNMI
  • Du vendredi, mai 11, 1973 au lundi, décembre 19, 1977 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Den Uyl avec comme premier ministre Drs. J.M. den Uyl (PvdA).
  • En l'an 1974: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 13,5 millions d'habitants.
    • 12 février » l'écrivain soviétique Alexandre Soljenitsyne, prix Nobel de littérature, est arrêté dans son appartement de Moscou.
    • 13 mars » les pays arabes producteurs de pétrole lèvent l'embargo sur les livraisons de brut aux États-Unis.
    • 1 avril » entrée en vigueur du Local Government Act 1972 réformant le gouvernement local de l'Angleterre et du pays de Galles.
    • 27 mai » Jacques Chirac est nommé Premier ministre de la France.
    • 27 juillet » durant le scandale du Watergate, la commission judiciaire de la Chambre des représentants se prononce pour la mise en accusation de Richard Nixon.
    • 13 décembre » Malte devient une république.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia

  • 1968 » Tallulah Bankhead, actrice américaine (° 31 janvier 1902).
  • 1969 » Clément Hoydonckx, joueur et entraîneur de football belge (° 5 décembre 1903).
  • 1971 » David Sarnoff, pionnier américain de la radio et de la télévision (° 27 février 1891).
  • 1976 » Jack Cassidy, acteur américain (° 5 mars 1927).
  • 1977 » Frank Boucher, hockeyeur professionnel canadien (° 7 octobre 1901).
  • 1980 » Édouard Francomme, acteur français (° 8 novembre 1893).

Sur le nom de famille Ter Huurne


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Wim Lormans, "Stamboom Lormans, Loermans, Peterink, De(e)terink Wasser en aanverwante families", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-lormans-loermans-peterink-deterink-wasser-en-aanverwante-families/I47544.php : consultée 11 juin 2024), "Johannes Karel Ter Huurne (1895-1974)".