Arbre généalogique Lokhorst » Willem van Nassau (1626-1650)

Données personnelles Willem van Nassau 


Famille de Willem van Nassau

Il est marié avec Maria Henriëtte Stuart.

Ils se sont mariés le 2 mai 1641 à Londen, il avait 14 ans.


Enfant(s):



Notes par Willem van Nassau

Prins van Oranje, was de zoon van stadhouder Frederik Hendrik. Hij trouwde op 14-jarige leeftijd met Maria Henriëtte Stuart (dochter van koning Karel I van Engeland). Hij was tussen 1647 en 1650 stadhouder van Holland, Zeeland, Utrecht, Overijssel, Gelderland en Groningen.

Willem had ambitieuze plannen, hij wilde Nederland tot een sterk, gecentraliseerd calvinistisch land maken met hemzelf als monarch. Hij steunde daarbij op de orthodoxe Calvinisten en kwam al gauw in conflict met de republikeinse partij, de Staatsgezinden.
Hij was het in toenemende mate oneens met de politiek van religieuze tolerantie die zijn vader toepaste op de onlangs veroverde Generaliteitslanden, waar de bevolking grotendeels katholiek wenste te blijven. Evenals zijn vader en diens voorganger was ook hij tegen de vrede gekant. Willem droeg ook zijn steentje bij tijdens de Tachtigjarige Oorlog waarbij de Hinderlaag bij Bergen op Zoom (1643) zijn eerste wapenfeit was. De vredesbesprekingen met de Spaanse koning waren ook geheel niet naar zijn zin, maar zij waren al te ver gevorderd om nog tot staan gebracht te worden, toen zijn vader stierf in 1647. Ook zijn moeder Amalia van Solms speelde daarbij een rol, zij werd voor derving inkomsten bij vrede schadeloos gesteld omdat zij de politiek van haar man wilde voortzetten. Oppositie tegen de ratificatie van de vrede van Münster kwam ook van Zeeland. Willem adviseerde tevergeefs de andere gewesten ook tegen te stemmen. Daarna verliet hij Den Haag om vooral zijn onmacht tegenover het gewest Holland te verbergen.
De vrede bracht ook economische ellende mee voor Zeeland omdat de handel op Schelde, Sas en Zwin zich nu weer naar Vlaamse havens verplaatste. De kolonie van de West-Indische Compagnie in Brazilië ging verloren en dat veroorzaakte grote onvrede. Verder werd overal in de Generaliteitslanden (behalve Overmaas) de Hervorming doorgevoerd en dat leidde tot spanningen. De staatse handelaren in Holland zagen niet in dat zij daarvoor moesten betalen. Willem steunde de orthodoxen niet alleen, maar ook in zijn eigen Heerlijkheid (bestuursvorm) Lingen stelde hij een drost aan (Rutger van Haersolte), die in dit katholieke gebied de katholieke priesters verving door dominees en de kerken ontdeed van alle sier. Het werd echter spoedig duidelijk dat het allemaal niets uitmaakte, de mensen bleven katholiek. De orthodoxen wilden hardere maatregelen en een sterker leger, de Hollandse steden, vooral Amsterdam, Dordrecht, Delft, Haarlem en de Westfriese Hoorn en Medemblik wilden juist verkleining van het leger en handhaving van de waardgelders. De grote vraag was wie nu eigenlijk het land regeerde.

In juli 1650 probeerde Willem dit eens en voor altijd te beslechten. Samen met Willem Frederik van Nassau-Dietz de stadhouder van Friesland bereidde hij een staatsgreep voor die tot doel had de macht van het gewest Holland te breken. Eerst was er een propaganda-veldtocht. Er werd een vervalst geschrift uitgegeven waarin stond dat, in geval van een burgeroorlog, het parlement van Engeland -dat zojuist Willems schoonvader had laten onthoofden- de regenten zou steunen met troepen. De Spaanse regering in Brussel had inderdaad alle reden om te voorkomen dat Willem de vrede zou breken. Ook dat kon tegen de regenten gebruikt worden.

Een aantal politieke tegenstanders werd aangehouden, zoals admiraal Witte de With. Een zestal statenleden werd opgesloten op Slot Loevestein, zoals Jacob de Witt, alsmede de burgemeesters van Haarlem, Delft, Hoorn en Medemblik. Willem verwierf geen steun van de gewesten Zeeland en Holland om in naam van de Staten Generaal van de Unie in te grijpen om eenzijdig tot ontbinding van legereenheden over te gaan. De Prins trok met zijn leger van Dordt naar Delft en Amsterdam, een deel van de troepen verdwaalde echter vanwege onweer en slecht zicht. Cornelis en Andries Bicker verlieten de vroedschap. De Loevensteinse factie werd vrijgelaten.

In oktober kreeg de prins koorts. Het bleek pokken te zijn en op 6 november stierf hij op 24-jarige leeftijd. Een week later werd zijn erfgenaam geboren, de latere stadhouder Willem III. De Staatsgezinden maakten gebruik van de verwarring in het vijandelijke orangistische kamp en het Eerste Stadhouderloze Tijdperk was geboren. Er was een grote meerderheid ontstaan die geen stadhouder meer wenste. Willem was niet zijn enige kind. Reeds in 1646 zou hij bij een mejuffrouw Bruinier een zoon hebben verwekt.

Willem II werd in maart 1651 bijgezet in de Oranje-grafkelder in de Nieuwe Kerk te Delft.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Willem van Nassau?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Willem van Nassau

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • En l'an 1626: Source: Wikipedia
    • 5 février » paix de La Rochelle, qui garantit celle de Montpellier. La Rochelle fait partie des places fortes qu'Henri IV a concédées aux protestants pour leur sécurité. Si Richelieu peut tolérer que les protestants tiennent tête à son pouvoir, il ne pourra plus, un an après, admettre le pacte qui lie La Rochelle à l'Angleterre. Cette dernière déclare la guerre à la France.
    • 6 février » sur proposition de Richelieu, rédaction d'un édit royal contre les duellistes, qui se voient privés de noblesse; le duel ayant entraîné mort d’homme est considéré comme un crime de lèse-majesté.
    • 5 mars » le traité de Monzón, entre la France et l'Espagne, confirme l'indépendance du canton suisse des Grisons, et interdit à l'armée espagnole le passage du Valteline (Italie).
    • 4 mai » Pierre Minuit, le nouveau gouverneur de La Nouvelle-Amsterdam, débarque sur l’île de Manhattan.
    • 24 mai » Peter Minuit achète Manhattan.
    • 5 août » Gaston d'Anjou, Monsieur, frère du roi de France Louis XIII, et bientôt duc d'Orléans, épouse Mademoiselle de Montpensier, dans la chapelle de l'Oratoire de Nantes.
  • En l'an 1641: Source: Wikipedia
    • 11 mars » victoire des Guaranis sur les Bandeirantes à la bataille de Mbororé.
    • 6 juillet » bataille de la Marfée.
    • 14 septembre » signature du traité de Péronne, par lequel Honoré II de Monaco assure au roi de France Louis XIII la tutelle de ses territoires.
    • 23 octobre » début de la Rébellion irlandaise de 1641.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Van Nassau


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Arwi Lokhorst, "Arbre généalogique Lokhorst", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-lokhorst/I7179.php : consultée 17 juin 2024), "Willem van Nassau (1626-1650)".