Arbre généalogique Kerssemeijer, Kruithof » Claas Willem Ottesz (1475-1540)

Données personnelles Claas Willem Ottesz 

Source 1

Famille de Claas Willem Ottesz

(1) Il a/avait une relation avec Cornelia Cornelisdochter.


Enfant(s):

  1. Adriaen Claesz  ± 1501-????

Evénement (unmarried).

Buitenechtelijke relatie

(2) Il est marié avec Maria Hendriks.

Ils se sont mariés le 9 mars 1504 à Leerbroek, Zuid-Holland, Nederland, il avait 29 ans.Source 4


Enfant(s):



(3) Il est marié avec Margriet Cornelisdr van Aefferen.

Ils se sont mariés le 1 décembre 1516 à Leerdam, Zuid-Holland, Nederland, il avait 41 ans.Source 5


Enfant(s):



Notes par Claas Willem Ottesz

Hij krijgt een kind van Cornelia Cornelisdr. 'tjonge wijff' (dienstbode), nl. Adriaen Claesz.

Hij huwt 1e op huwelijkse voorwaarden 9-3-1504 met Mary Henricxsdr., bloedverwanten of vrienden van Claes waren Gherit Ottens en Bernt Everitsen en van Mary waren dat Jan Thimansen en Dirck Janssen; hij bracht in:
- 7 hond land in 'den Lande van de Lede';
- 6 mergen land in 'den Lande van de Lede 'in dat laen noot?' (zijn 'bastaard' zoon Ariaen krijgt later deze 6 mergen);
- 100 stilden en de renten op die 6 mergen;
verder werd bepaald dat als ze geen kinderen zouden krijgen, het erfgoed in de familie blijft.
Zij bracht in:
- een hofstad met griend gelegen in 't Kerckweer tussen Aef Henricxsdr. weduwe en 'dat pastoers lant van Leerbroek tot Jan Royens lant toe en tot aenden Middelcoopschen lande toe';
- 3 koeien;
- een bed met toebehoren;
verder geven haar broers Gherit, Peter, Ghijsbert en Jan Henricxs haar de uitzet mee.

Het eerste huwelijk is van korte duur, want Mary Henricxsen overlijdt voor 4-8-1511 en Claes blijft achter met drie onmondige kinderen. Bij de boedelverdeling treedt een zekere Claes Voss op als voogd voor deze kinderen. Er wordt bepaald dat Claes alle roerende goederen behoudt en alle schulden zal betalen: ook het erf zal hebben 'staende in Middelcoop', waar hij op woont met de pacht van de hofstad; de helft krijgt 'in alle die erffenisse ende landerije die hij heeft, soe wair die landen gelegen mogen sijn' (behalve dat Claes zijn bastaardzoon 2 merqen land uit 'dat Lancweer' moetgeven). De drie onmondige kinderen zullen de andere helft van de landerijen hebben, maar Claes moet de kinderen eten, drank, kleding, geld en (???) geven totdat ze mondig zijn; wanneer een kind mondig wordt, dan moet Claes het 100 stilden uitreiken.

Er was echter nog steeds oorlog en daarom werd ook bepaald dat 'als bij ongeval van oorloge Claes Willems tussen daten ende Sinte Peter' enige schade lijdt, dan mag hij dat bekostigen uit het erfdeel van de kinderen na goedkeuring 'der VII vrinden ende magen'.

Hij huwt 2e op huwelijkse voorwaarden 1-12-1516 met Margriet Cornelisdr. van Aefferen, zij overlijdt voor 3-2-1540. Haar vader is Cornelis Jansen van Aefferen (er ligt een plaatsje Afferden aan de Waal bij Druten in Gelderland). Bloedverwanten of vrienden van Claes zijn nu Henrics Gerits en Thonis Govertsen, Margriets 'hylycxluijden' zijn Heinrick Cornelissen en Aert Jansen van Aefferen. Claes bracht nu in de helft van 16 mergen ongedeeld met zijn voorkinderen gelegen in het land van der Leede, terwijl de voorkinderen 900 stilden van hun moeder krijgen. Margriet bracht 100 stilden van 'X1111 stuvers tstuck' in. Van de rest van de goederen zullen ze elk de helft hebben. Op het niet nakomen van deze huwelijkse voorwaarden
staat een boete van 100 gouden leeuw, nl. een derde aan mijnheer van Brederode, een derde aan de 'heyliger kercke van Heycoep' en een derde deel aan de scheidsrechters, die dit zouden moeten regelen.

Margriet Cornelisdr. overlijdt echter voor 20-9-1532. Want dan volgt ook de verdeling van de goederen van Margriet Cornelisdr., de tweede vrouw van Claes onder het goedvinden van de ooms van hun kinderen, nl. Jan Cornelissen van Aefferen en Wijnant Cornelissen van Aefferen. Deze kinderen zijn Anthoenis Claessen en de nog onmondige kinderen Willem, Sebastiaen, Adriaen, Mary en Cornelia.

Claes is voor 3-2-1540 overleden, want dan wordt de boedel verdeeld. De akte hierover straalt enige allure uit. Claes blijkt ook op het eind van zijn leven gewoond te hebben in het huis, dat staat op het land van 21 mergen groot, gelegen op het Leecheijndt van Middelkoop tegen de Leerbroekse Lande. Claes Willem Ottensen is al met al iemand die het niet bepaald arm heeft gehad..

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Claas Willem Ottesz?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Claas Willem Ottesz

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. https://www.den-uijl.nl/genealogy/2/121249.htm
  2. Zuidhollandse genealogieën I en II, (Ons Voorgeslacht, Rotterdam).
  3. Zuidhollandse genealogieën I en II, (Ons Voorgeslacht, Rotterdam).
  4. https://www.den-uijl.nl/genealogy/2/121249.htm
  5. https://www.den-uijl.nl/genealogy/2/121249.htm

Événements historiques

  • En l'an 1516: Source: Wikipedia
    • 22 janvier » au retour de Marignan, et du nord de l'Italie, séjour du roi François Ier, de la reine Claude de France, et de la "reine mère" Louise de Savoie, à Marseille, jusqu'au 26 janvier suivant.
    • 14 mars » Charles Quint est couronné roi des Espagnes à la cathédrale Saints-Michel-et-Gudule de Bruxelles.
    • 23 avril » décret sur la pureté de la bière en Allemagne (Reinheitsgebot).
    • 16 juin » A Chambéry, non encore française, le roi de France François Ier s'incline devant le saint suaire, dit de Notre Seigneur Jésus-Christ, présenté à lui par trois évêques.
    • 13 août » traité de Noyon (guerre de la Ligue de Cambrai).
    • 28 octobre » victoire ottomane à la bataille de Khan Younès, pendant la conquête ottomane de l'Égypte.

Sur le nom de famille Ottesz

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Ottesz.
  • Afficher des informations sur Ottesz sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Ottesz.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Andre Kerssemeijer, "Arbre généalogique Kerssemeijer, Kruithof", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kerssemeijer/I10710.php : consultée 13 juin 2024), "Claas Willem Ottesz (1475-1540)".