Arbre généalogique Johannes Meinardus Coenen 1824-1899 (musicus, componist, dirigent) » Johannes Meinhardus (Mijnhardus) Coenen (1824-1899)

Données personnelles Johannes Meinhardus (Mijnhardus) Coenen 

  • Il est né le 28 janvier 1824 dans Den Haag.

    Waarschuwing Attention: Âge au mariage (24 septembre 1921) etait supérieur à 90 ans (97).

  • Professions:
    • componist, arrangeur, fagottist, toonkunstenaar, muzikant, Orkest-Directeur van het Paleis voor Volksvlijt.
    • 1e Fagottist aan de Hofkapel.
    • orkest-directeur van het Paleis voor Volksvlijt in Amsterdam.
    • à partir du 1851 orkest-directeur van het Theater van Lier in Amsterdam.
    • à partir du 1856 orkest-directeur van het Stadsschouwburg in Amsterdam.
    • jusqu'en 1865 Directeur der concerten der Mij Felix Meritis.
    • de 1868 à 1896 Kapelmeester van de Schutterij.
  • Décoration: officierskruis en verschillende buitenlandse ridderorden.
    Het officierskruis kreeg hij wegens langdurigen dienst als kapelmeester der schutterij
  • Éducation: Haags Conservatorium.
    onder Lübeck (directeur)
  • Religion: NH.
  • Résidant:
    • à partir du 1854: Utrechtsestraat 814hs, Amsterdam (NH), NL.
    • de 1864 à 1877: Kerkstraat 128hs, Amsterdam (NH), NL.
    • jusqu'en 14 septembre 1891: Maarten Jansz Kosterstraat 3, Amsterdam (NH), NL.
    • jusqu'en 1896: Albert Cuypstraat 274 (J. Sasbach), Amsterdam (NH), NL.
    • à partir du 9 avril 1896: Govert Flinckstraat 236 (J. Sasbach), Amsterdam (NH), NL.
    • à partir du 13 novembre 1896: Govert Flinckstraat 284 (J. Sasbach), Amsterdam (NH), NL.
    • à partir du 10 novembre 1897: Ceintuurbaan 13 (J. Sasbach), Amsterdam (NH), NL.
    • à partir du 28 juillet 1898: 2e Schinkelstraat 14 (J. Sasbach), Amsterdam (NH), NL.
    • à partir du 16 novembre 1898: Saxenburgerstraat 6hs (J. Sasbach), Amsterdam (NH), NL.
  • (loopbaan) .Source 1
    "Coenen componeerde o.a. 2 symphonieën, een cantate, (Ada van Holland), eenige muziekdrama's, ouverturen, concerten voor verschillende instrumenten, een vijtigtal balletten, de romantische opera Bertha en Siegfried enz."
  • Il est décédé le 9 janvier 1899 dans Amsterdam (NH), NL, il avait 74 ans.Source 2

    Fout Attention: Décédé (9 janvier 1899) avant le mariage (24 septembre 1921).

  • Un enfant de Cornelis Coenen (Koenen) et Johanna Elizabeth (Elisabeth) de Barnsteen (Barenstein, Barrensteen)
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 29 août 2014.

Famille de Johannes Meinhardus (Mijnhardus) Coenen

(1) Il est marié avec Christina Wilhelmina Jacoba van Ollefen.

Ils se sont mariés le 3 mars 1853 à Amsterdam (NH), NL, il avait 29 ans.Source 3

Johannes Meinhardus is waarschijnlijk maar enkele jaren daadwerkelijk met Christina W. J. van Ollefen gehuwd geweest. Alhoewel zij pas , op haar verzoek, in 1877 van "tafel en bed" werden gescheiden, werden zijn kinderen bij Johanna Sasbach verwekt.
Feitelijk zijn er voor zover nu is na te gaan uit het huwelijk van Joh. M. Coenen en Christine W J van Ollefen geen kinderen voortgekomen.

Le couple a divorcé de 7 mai 1877 chez Amsterdam (NH), NL.Source 4


(2) Il a/avait une relation avec Johanna Sasbach (ook genaamd Sassbagh, na 1921 Coenen Sasbach).

La relation a commencé le 24 septembre 1921, il avait 97 ans.Source 5

Johanna is nooit getrouwd met geweest met Joh. M. Coenen. Wel werd bij Koninklijk Besluit op 24-9-1921 haar naam veranderd in Coenen Sasbach. Dit is op te maken uit een notitie op haar gezinskaart die in het Stadsarchief van Amsterdam, in de kolom 'Aanmerkingen' staat aangetekend.
Opvallend is dat op deze kaart als extra notitie staat: "Verzoeken geen inlichtingen te verstrekken omtrent de naamsverandering, 27-5-1924." Dit is dus na haar overlijden op de kaart gezet.
Bij het overlijden van Johanna Sasbach in 1923 noemen de kinderen in de familieadvertentie haar de weduwe van Joh. M. Coenen.

Haar kinderen werden allemaal op 6-6-1906 van geslachtsnaam veranderd en heten zij allemaal en hun nazaten Coenen ipv Sasbach, de naam waarmee zij ter wereld kwamen. Ook dit is een bijschrijving op tenminste twee huwelijksaktes, die van zoon J.W.M. Coenen en C.J. Coenen. Beide zonen trouwden in 1889.

Enfant(s):



Notes par Johannes Meinhardus (Mijnhardus) Coenen

© Huygens ING - Den Haag. Bronvermelding: Emile Wennekes, 'Coenen, Johannes Meinardus (1824-1899)', inBiografisch Woordenboek van Nederland. URL:http://resources.huygens.knaw.nl/bwn1880-2000/lemmata/bwn5/coenen [12-11-2013]

COENEN, Johannes Meinardus (1824-1899)

Coenen, Johannes Meinardus, componist en dirigent ('s-Gravenhage 28-1-1824 - Amsterdam 9-1-1899). Zoon van Cornelis Coenen, ambtenaar op het departement van Koloniën, en Johanna Elisabeth de Barnsteen. Gehuwd op 3-3-1853 met Christina Wilhelmina Jacoba van Ollefen (1828-1902), actrice. Uit dit huwelijk werden 4 zoons geboren.
Johan Coenen gaf al op jeugdige leeftijd blijk van een bijzonder muzikaal talent. Om dit verder te ontwikkelen kwam hij in zijn geboorteplaats, Den Haag, onder de hoede van J.H. Lübeck aan de Koninklijke Muzijkschool, waarvan deze directeur was. Lübeck bracht hem de beginselen van de muziektheorie bij. Coenens hoofdinstrument in deze brede opleiding - waarvan het curriculum ook viool- en zangles omvatte - was de fagot. Hiermee verdiende hij, na de voltooiing van zijn studie in 1840, spoedig de kost in de Hofkapel van de koningen Willem I en Willem II. Dit gezelschap, dat Coenen een enkele maal ook dirigeerde, werd in 1841 opgeheven, waarna hij bijna een decennium lang naam maakte als een virtuoos blazer en optrad als solist bij verschillende gezelschappen.

In 1852 verhuisde Coenen naar Amsterdam, waar hij orkestdirecteur (: dirigent) was geworden bij het Amsterdamse Grand Théâtre van A. van Lier, een post die hij in 1856 verruilde voor die van muziekdirecteur van de hoofdstedelijke Stads-Schouwburg. In deze jaren werd niet alleen Coenens reputatie gevestigd als een kundig dirigent, maar bleek hij zich tevens te ontwikkelen tot een verdienstelijk componist en arrangeur, die bewees dat effectieve theatermuziek niet per se van buitenlandse bodem hoefde te zijn.

In het theaterbedrijf voelde Coenen zich als een vis in het water. Voor toneelvoorstellingen componeerde hij in de periode 1851-1865 al tal van entr'actes, ouvertures en een kleine vijftig balletten, waaronder het populaire Juanita, of de Bruid van Valencia . Ook in Coenens privé-leven speelde het theater een rol van betekenis. Zijn echtgenote was de actrice Christina van Ollefen, telg uit een bekend toneelgeslacht.

Na de dood van J.B. van Bree in 1857 kreeg Coenen tevens de leiding over de veelgeroemde abonnementsconcerten van de sociëteit 'Felix Meritis'. Hier plaatste hij geregeld eigen werken op het programma. Het publiek kon Coenen nu en dan ook nog als fagottist beluisteren, vanaf 1861 onder meer als lid van het Amsterdamsch Blaaskwintet. Sinds 1869 trad hij tevens op als eerste luitenant-kapelmeester van het muziekkorps van de Amsterdamse Schutterij.

Zijn functies bij de Stads-Schouwburg en bij 'Felix Meritis' legde Coenen neer toen hij begin 1865 van de directie van het Paleis voor Volksvlijt de opdracht kreeg een professioneel symfonieorkest - één van de eerste in Nederland - te formeren. Dertig jaar lang zou Coenen als dirigent gezichtsbepalend zijn voor dit Paleisorkest. In een tijd dat een kwalitatief hoogstaand ensemble als het Concertgebouworkest nog niet bestond, representeerde het Paleisorkest het beste op het gebied van de vaderlandse orkestcultuur. Zo verdedigde het orkest Nederlands reputatie tijdens een concert op de internationale tentoonstelling van 1878 in het Parijse Trocadéro.

Intussen componeerde Coenen 'met een zelden geëvenaarde werkkracht' (De Portefeuille (1885-1886) 675) een groot aantal werken voor uiteenlopende bezettingen. Zijn oeuvrelijst telt twee symfonieën - waarvan de eerste werd bekroond door de Maatschappij tot bevordering der Toonkunst -, concerten voor viool, fluit, klarinet en fagot, pianocomposities, verscheidene cantates - waarvan de eveneens bekroonde Ada van Holland op Texel op een tekst van J.P. Heije uit 1863 de bekendste is - en de romantische opera Bertha en Siegfried, of de Zegepraal der Onschuld uit 1882.

Omstreeks 1875 vormde Coenen samen met balletmeester E. Witt en decorontwerper J.D.G. Grootveld een triumviraat dat een groot aantal zeer populaire romantisch-naturalistische balletten en harlekinades op de planken bracht. Jaarlijks componeerde Coenen zodoende drie à vier balletten. Het dagblad De Echo schreef in 1894 naar aanleiding van Coenens zilveren jubileum als kapelmeester der dienstdoende schutterij te Amsterdam: 'Wie is er, die niet genoten heeft van een fantaisie op de opera ... noem maar welke gij wilt. Wie is er van de oudere Amsterdammers, die niet getrippelvoet heeft op de maat van een der 125 balletten, die Coenen geschreven heeft voor den Stadsschouwburg en het Paleis voor Volksvlijt in zijn gulden dagen?'

Deze lovende woorden konden echter nauwelijks verhullen dat de carrière van Coenen langzaam maar zeker ten einde liep. Na allerlei moeilijkheden en bezuinigingen werd het Paleisorkest in 1895 ontbonden. Coenen, de auctor intellectualis van het orkest, trok zich terug uit het openbare muziekleven. Hij leefde nog enkele jaren verbitterd vanwege de wijze waarop hij door de Paleisdirectie terzijde was geschoven en 'in zéér kommervolle omstandigheden', aldus de woorden uit een circulaire waarin om een gift werd verzocht om de ernstigste nood van Coenen te lenigen. Dat geld kwam er, mede dank zij de vrijmetselaarsloge waarvan hij lid was. Eén keer mocht de Paleisdirigent nadien nog een staande ovatie ontvangen; dat was toen C. van der Linden op Coenens verjaardag in 1897 een ouverture van de hand van de grijsaard uitvoerde.

Toen Coenen op 74-jarige leeftijd overleed, liet hij een omvangrijk compositorisch oeuvre na. Toch was hij, mede vanwege zijn vele gelegenheidswerken, een 'figuur van voorbijgaande betekenis', die, enigszins gechargeerd, een epigoon genoemd kan worden van Felix Mendelssohn Bartholdy en Niels Gade (Reeser, 114). Dat neemt niet weg dat Coenen vooral als dirigent van het Paleisorkest een belangrijke wegbereider is geweest van de professionalisering van het orkestwezen in Nederland. Het Concertgebouworkest recruteerde immers veel van zijn musici uit het orkest van het Paleis voor Volksvlijt, en kon daarmee oogsten waar Coenen had gezaaid.

A: Archief-J.M. Coenen in het Nederlands Muziek Instituut te 's-Gravenhage.
L: N. v. H[arpen?], 'Het 20-jarig jubileum als Orkestdirecteur van het Paleis voor Volksvlijt van Joh.M. Coenen', in De Portefeuille 7 (1885-1886) 674-676; lemma in Eduard A. Melchior, Wetenschappelijk en biographisch woordenboek der toonkunst (Schiedam 1890) 127; 'Joh.M. Coenen', in 'Geïllustreerd Zondagsblad' van De Echo , 21-7-1894; Het Orgel , 15-1-1899, p. 155; G. Mann, 'Joh. M. Coenen', in Weekblad voor Muziek 6 (1899) 13 e.v.; lemma in J.H. Letzer, Muzikaal Nederland, 1850-1910. Bio-bibliographisch woordenboek van Nederlandsche toonkunstenaars en toonkunstenaressen ... (Utrecht 1911) 35; E. Rebling, Een eeuw danskunst in Nederland (Amsterdam 1950) 220-222, 224; E. Reeser, Een eeuw Nederlandse Muziek, 1815-1915 (2de herz. dr.; Amsterdam 1986) 114; lemma door Jan ten Bokum, in Die Musik in Geschichte und Gegenwart. Allgemeine Enzyklopedie der Musik XV (Kassel [etc.] 1989) 1529-1530; Emile Wennekes, '''Tot een beter begrip van muziek en tot veredeling van den heerschenden smaak''. Het orkest van het Paleis voor Volksvlijt', in Tijdschrift van de Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis , XLV-1 (1995) 33-66; idem, 'Het Paleisorkest', in Mens en Melodie 50 (1995) 507-513 en 563-568; idem, Het Paleis voor Volksvlijt (1864-1929). 'Edele uiting eener stoute gedachte!' ('s-Gravenhage 1999).
I: 'Geïllustreerd Zondagsblad' van De Echo , 21-7-1894.

Emile Wennekes

Oorspronkelijke versie opgenomen in: Biografisch Woordenboek van Nederland 5 (Den Haag 2002)
Laatst gewijzigd op 12-11-2013

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Johannes Meinhardus (Mijnhardus) Coenen?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Johannes Meinhardus (Mijnhardus) Coenen

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Parenté Johannes Meinhardus (Mijnhardus) Coenen



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek (NNBW)
  2. SAA Overgenomen Delen 1892-1920
  3. SAA huwelijken Reg 2, fol 31v
  4. CBG familieadvertenties
  5. SAA gezinskaart Johanna Coenen Sasbach

Événements historiques

  • La température le 28 janvier 1824 était d'environ 5,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du ouest. Caractérisation du temps: half bewolkt regen. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1824: Source: Wikipedia
    • 21 janvier » victoire des Ashantis à la bataille d'Insamankou pendant la première guerre anglo-ashanti.
    • 5 mars » William Pitt Amherst déclare la première guerre anglo-birmane.
    • 6 mars » en France, vote d'une loi qui porte à sept ans la durée de la législature.
    • 11 mars » création du Bureau des affaires indiennes aux États-Unis.
    • 6 août » Simón Bolívar bat les Espagnols à la bataille de Junin (Pérou).
    • 2 décembre » Charles X décide lamise à la retraite, le jour du 19 anniversaire d’Austerlitz, des officiers généraux ayant le maximum d’ancienneté dans leur grade, presque tous d’anciens soldats de l’Empire. Cette maladresse soulève des remous dans les milieux militaires.
  • La température au 24 septembre 1921 était entre 6,8 et 19,8 °C et était d'une moyenne de 13,9 °C. Il y avait 0.1 mm de précipitation. La force moyenne du vent était de 2 Bft (vent faible) et venait principalement du nord-nord-ouest. Source: KNMI
  • Du 9 septembre 1918 au 18 septembre 1922 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Ruys de Beerenbrouck I avec comme premier ministre Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • En l'an 1921: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 6,9 millions d'habitants.
    • 4 mars » Warren Gamaliel Harding devient le 29 président des États-Unis.
    • 6 mars » fondation du Parti communiste portugais.
    • 1 juillet » fondation du Parti communiste chinois.
    • 11 juillet » une trêve met fin à la guerre d'indépendance irlandaise.
    • 30 septembre » signature de la Convention internationale pour la répression de la traite des femmes et des enfants.
    • 19 octobre » nuit sanglante au Portugal.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Coenen

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Coenen.
  • Afficher des informations sur Coenen sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Coenen.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Kees Boas, "Arbre généalogique Johannes Meinardus Coenen 1824-1899 (musicus, componist, dirigent)", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-johannes-meinardus-coenen/I24.php : consultée 10 juin 2024), "Johannes Meinhardus (Mijnhardus) Coenen (1824-1899)".