Arbre généalogique Jellema, Dotinga, van der Til en Visser » Sicke Sjaardema (1260-1345)

Données personnelles Sicke Sjaardema 

  • Il est né dans Franeker.
  • Il a été baptisé en l'an 1260.
  • Il est décédé le 26 septembre 1345 dans Warns.
  • Un enfant de N Sickes van Sjaardema
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 9 janvier 2018.

Famille de Sicke Sjaardema


Enfant(s):

  1. Douwe Sickes Sjaardema  1300-???? 


Notes par Sicke Sjaardema

Geboren in 1260 - Franeker, Franekeradeel, Friesland, Netherlands
Overleden op 26 december 1345 - Warns, Nijefurd, Friesland, Netherlands , leeftijd bij overlijden: 85 jaar oud

Gehuwd met ? ?, en hun kinderen:
Douwe Sickes Sjaardema 1300

De Slag bij Warns was een veldslag tussen graaf Willem IV van Holland en de Friezen op 26 september 1345. Voor Friezen is de jaarlijkse herdenking van de slag belangrijk. Velen spreken dan ook van de Slag bij Stavoren, wat correcter is, aangezien Warns niet genoemd wordt in de historische bronnen. Binnen het Heilige Roomse Rijk hadden de Friese gebieden een sterke ontwikkeling doorgemaakt naar autonomie, de zogenaamde Friese Vrijheid. Deze ontwikkeling was het sterkst ten westen van de Lauwers. In de tegenwoordige provincie Fryslân was nog tot ver in de 13e eeuw een vorm van grafelijke heerlijkheid uitgeoefend door de bisschop van Utrecht en de graaf van Holland. De Hollandse graven in die tijd waren uit op meer macht en wilden hun oppergezag claimen door invoering van belastingheffing en algehele controle op de rechtspraak. De Hollanders, onder wie ook Willems oom, hertog Jan van Beaumont, voeren vanuit Enkhuizen met een vloot de Zuiderzee over en landden bij Stavoren en Laaxum. Ze wilden het Sint-Odulphusklooster bij Stavoren gebruiken als vesting. De Hollandse ridders droegen een harnas, maar hadden geen paarden, omdat daarvoor geen ruimte was aan boord van de schepen, die waren volgeladen met werkvolk, bouwmateriaal, en voorraden. De troepen van graaf Willem staken het verlaten Laaxum en Warns in brand en trokken op naar Stavoren. Bij Warns werden ze aangevallen door de plaatselijke bevolking. Door hun zware harnassen waren ze geen partij voor de woedende boeren en vissers. De vluchtweg die de ridders kozen, leidde naar het Rode Klif. In het moerassige landschap bij het klif werden de Hollanders verslagen. Ook graaf Willem kwam tijdens de slag om het leven. Toen de troepen van de hertog van Beaumont in Stavoren hoorden wat er was gebeurd, vluchtten ze naar de schepen, achtervolgd door de Friezen. Slechts een kleine groep overlevenden kwam in Amsterdam aan. De slag werd gekenmerkt door een aantal tactische missers van de Hollanders. Allereerst verdeelden zij hun strijdkracht in tweeën. Willem landde ten noorden van Stavoren en zijn oom Jan ten zuiden. Daarnaast zette Willem de aanval overhaast in zonder te wachten op zijn boogschutters. Met een kleine groep van 500 man bereikte hij het Sint-Odulphusklooster, omdat de Friezen bewust terugweken. Daarna sneden zij Willem echter af van de hoofdmacht van zijn troepen en vernietigden hem. Vervolgens keerden ze zich tegen Willems hoofdmacht die niet kon vluchten omdat de schepen buitengaats lagen. Toen ook deze troepen waren vernietigd, richtten zij zich tegen Jan van Beaumont. Deze had zich tot dan toe afzijdig gehouden. De Friezen konden hem verslaan omdat hij zijn legerkamp slecht had gekozen met de zee in de rug zodat zijn leger zich niet kon terugtrekken. De Friezen volgden de Hollanders zelfs tot in het water waar ze ze neersloegen.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Sicke Sjaardema?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Sicke Sjaardema

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Sicke Sjaardema

Sicke Sjaardema
1260-1345



Onbekend


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.

    Des liens dans d'autres publications

    On rencontre cette personne aussi dans la publication:

    Événements historiques

    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia

    • 1396 » Jean de Vienne, militaire français (° v. 1341).
    • 1454 » Pier Luigi de Borgia, noble italien, capitaine générale de l'Église (° 1432).
    • 1508 » Giovanni Colonna, cardinal italien (° 1456).
    • 1620 » Taichang (泰昌) (Zhu Changluo (朱常洛), dit), 14empereur chinois ming en 1620 (° 28 août 1582).
    • 1793 » Pierre Bulliard, botaniste français (° 24 novembre 1742).
    • 1820 » Daniel Boone, explorateur et colonisateur américain (° 2 novembre 1734).

    Sur le nom de famille Sjaardema


    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Theo Jellema, "Arbre généalogique Jellema, Dotinga, van der Til en Visser", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-jellema-dotinga-en-visser/I4076.php : consultée 23 septembre 2024), "Sicke Sjaardema (1260-1345)".